Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ekskluzivno: Razgovor izmeðu Drogbe i Garnetta

Chelseajev napadaè i bjelokošæanski nogometni reprezentativac Didier Drogba i zvijezda NBA momèadi Boston Celticsa Kevin Garnett veliki su fanovi jedan drugog.

Zgusnuti raspored utakmica i obveza koje imaju 31-godišnji Drogba i dvije godine stariji Garnett u svojim klubovima, njihovu komunikaciju uglavnom svodi na SMS poruke.

No, u vrijeme božiænih blagdana, koje su obojica proveli u pozitivnom ozraèju što se tièe njihovih sredina, jer je Chelsea vodeæi na ljestvici Premiershipa, a Celticsi predvode kolonu u Istoènoj konferenciji NBA lige, pronašli su vremena za jedan ”chat’‘, koji je ”prisluškivao” i londonski tabloid The Sun, te ih obojicu priupitao hoæe li se njihove momèadi na kraju sezone okititi naslovom prvaka?

Kevin Garnett: Mislim da veæ znate odgovor na to pitanje. Obojica možemo reæi da nas ne zanima ništa drugo osim titule. Vjerujem da æe i Didier to potvrditi.

Didier Drogba: Potvrðujem. Za nas je to pravi izazov, trenutno smo vodeæa momèad u prvenstvu, a na vrhu želimo i okonèati sezonu. Meðutim, Lige prvaka je natjecanje u kojem æemo dati svoj maksimum ove sezone u nastojanju da se dokopamo tog naslova. Mislim da je ovo naša sezona i da možemo uspjeti to uèiniti!

KG: Mi igramo tri ili èetiri utakmice tjedno, ali prošli vikend smo imali jedan dan slobodno, pa sam uhvatio vašu utakmicu.

DD: Kako se samo pripremate za tako veliki broj utakmica? Imate li osobne trenere ili fizioterapeute koji rade s vama? Toga, recimo, ima sve više u nogometu.

KG: Kada imamo slobodni dan, volim odraditi šuterski trening da mi ne otupi oštrica, ali moramo se i dosta odmarati, iæi na masaže, osigurati da je tijelo spremno za daljnje napore.

DD: Prošle sezone imao si tešku ozljedu koljena. U kakvom si sada stanju?

KG: Sada sam 100% spreman. Bila mi je to prva operacija u karijeri, pa sam morao nauèiti biti strpljiv. Ali, ovo je ipak moja petnaesta NBA sezona. Koliko dugo ti igraš?

DD: Cijeli život, ali kao profesionalac u nekom klubu od 18. ili 19. godine. Prvo sam bio u Francuskoj, a sada sam veæ šest sezona u Engleskoj. Ozljede mi, bogme, nisu nepoznat pojam, imao sam ih dosta u karijeri. Pošle sezone me muèilo koljeno. Mi smo stalno u pogonu, utakmice su svaka tri dana, a onda preko ljeta imamo kvalifikacije s reprezentacijom. Nema odmora. Ozljede te nauèe strpljenju, a onda se možeš vratiti još jaèi.

KG: Istina, sve to igra ulogu. Ali mi u NBA ligi igramo osam ili devet mjeseci, a ostatak vremena ipak imamo slobodno. Koliko vi imate slobodnog vremena, možda samo dva tjedna?

DD: Baš tako. Recimo, ovoga ljeta imamo Svjetsko prvenstvo, a nakon toga æu imati dva tjedna slobodno. Kada sam prvi puta potpisao za Chelsea, imao sam samo 10 dana slobodnog vremena. Onda je poèela sezona, ozlijedio sam se, a ljudi su poèeli prièati: ”Ovaj nije pravi, ovaj je ovakav ili onakav”.

KG: Glupost. Pa tijelo treba vrijeme za odmor. Kod nas u NBA ligi igraèi èije momèadi nisu u odigravanju imaju šest mjeseci pauze. Možeš to uopæe zamisliti?

DD: Da, svim sportašima treba ljetni odmor i oporavak. Kada ja ima dobru sezonu, to znaèi da sam imao mjesec dana preko ljeta za odmor, pa se mogu vratiti svjež i dobro se osjeæati.

KG: Ma, vi nogometaši stalno igrate. Èak i ekshibicijske utakmice. Kada sam te prvi puta upoznao, Chelsea je igrao neku prijateljsku utakmicu u Los Angelesu, a ja sam za vas navijao na tribinama u Chelseajevom dresu.

DD: Morat æu ti poslati novi dres!

KG: Ne treba, veæ sam nabavio. Imam i kapu od Chelseaja, šal. Zamisli, svaki puta kada vas gledam na televiziji, uvijek sam sav u vašim navijaèkim rekvizitima! U Celticsima imamo dosta navijaèa Chelseaja.

DD: Da, a u Londonu ima puno obožavatelja NBA lige, èak se i prièa o moguænosti za NBA klub iz Londona. Misliš da je to uopæe moguæe?

KG: To bi bilo baš ”cool”. Proširilo bi NBA ligu na prisutnost u cijelom svijetu i otvorilo nam horizonte. Mislim da æe zato jednog dana NBA liga imati klub u Londonu, jedan u Francuskoj, definitivno jedan u Španjolskoj, možda èak i u Italiji. Onda bi stvarno imali svjetsku NBA ligu.

DD: Nego, što misliš, kako æe Amerikanci proæi protiv Engleza na nogometnom Svjetskom prvenstvu?

KG: Definitivno dolazim u Južnoafrièku Republiku navijati za moju reprezentaciju. Ne znam koliko æemo biti dobri, tek æemo vidjeti. Što ti misliš o amerièkom nogometu? Vjerojatno nam se smijete?

DD: Ma kakvi, pa vi imate dosta dobrih igraèa koji igraju u našem prvenstvu. Premiership je poput NBA lige. Recimo, košarkaši iz Francuske, ili Njemaèke, ili Španjolske, svi najbolji žele otiæi u NBA ligu. U nogometu je isto tako. Svaki nogometaš želi igrati u Premiershipu.

KG: A kako æe proæi tvoja reprezentacija, Obala Bjelokosti, na Svjetskom prvenstvu?

DD: Bit æe teško, ali dobro je što smo od zadnjeg Mundijala napredovali. Sada imamo puno igraèa koji igraju u velikim europskih klubovima i osvajaju velike trofeje. Èekaju nas teški protivnici kao što su Brazil i Portugal. No, igra se u Africi i mislim da možemo nešto napraviti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE