Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ellis uništio Rocketse, Cavsi iznenadili Celticse

Drugoga dana nove NBA sezone odigrano je èak 13 utakmica tako da smo imali prilike vidjeti gotovo sve ekipe u akciji te je jednostavnije nabrojati ekipe koji noæas nisu igrale (Los Angeles Lakers, Orlando, Phoenix i Washington). Heroj veèeri je Monta Ellis kojega Rocketsi nikako nisu mogli zaustaviti.

Meðu 13 utakmica bilo je tijesnih pobjeda a bilo je i lakih pobjeda. U ovu drugu kategoriju spadaju Atlanta Hawksi, Dallas Mavericksi, San Antonio Spursi te Denver Nuggetsi. Sve su te ekipe osigurale pobjede davno prije posljednjih èetvrtina, dok su Golden State Warriorsi, New Orleans Hornetsi i Sacramento Kingsi pobjede osigurali tek u posljednjim trenutcima svojih utakmica.

Najuzbudljivija utakmica odigrala se u Oracle Areni, domu Golden State Warriorsa. Houston Rocketsi došli su po pobjedu kako bi se iskupili za utakmicu dan ranije kada su izgubili od Lakersa sa samo 2 poena razlike. No Ellis im to nije dopustio maestralnom utakmicom u kojoj je izjednaèio svoj rekord karijere po broju postignutih poena (46).

Obje su ekipe u utakmicu ušle žestoko te su obrane bile gotovo nepostojeæe buduæi da je Houston na poluvrijeme otišao s vodstvom 68-67. Odmah se od poèetka vidjelo da æe Rocketsima nedostajati njihov centar Yao Ming, koji neæe igrati u uzastopnim utakmicama jer je procijenjeno da bi to u velikoj mjeri poveæalo rizik od nove ozljede.

Warriorsi se uspijevaju nakon treæe èetvrtine odvojiti na prednost od 8 poena, no kao i veèer ranije, Houston se na kraju utakmice vraæa u dvoboj, no ne uspijeva do kraja i na kraju ostaje kratak za par poena. Ovoga puta su poraženi rezultatom 132-128. Cijelu utakmicu poene je ubacivao Ellis, no lako se mogao pretvoriti u tragièara jer je 30 sekundi prije kraja promašio 3 slobodna bacanja, no ipak se iskupio kasnije zabivši 2 bacanja koja su odluèila pobjednika.

Ellis je imao i ranije utakmice u kojima je postigao velik broj poena, no tada je i potrošio puno lopti. Noæas je jednostavno koristio prilike koje su mu se pružale te je šutirao iz igre odliènih 18-24. Odliène utakmice odigrali su i Stephen Curry (25 poena, 11 asistencija) te novopridošli David Lee koji se predstavio navijaèima sa 17 poena, 15 skokova i 6 asistencija.

Ellis je radio što je htio u napadu, ali to se može reæi i za Luisa Scolu koji je potvrdio da æe biti nositelj igre Rocketsa ubacivši 36 poena uz 16 skokova. Iako je loše šutirao iz igre (5-14) Kevin Martin uspio je postiæi 28 poena, najviše zahvaljujuæi nepogrešivosti sa linije slobodnih bacanja, odakle je ubacio èak 17 poena.

Cavaliersi su dokazali da mogu igrati i bez LeBrona Jamesa koji ih je napustio tijekom ljeta. Sezonu su otvorili odliènom utakmicom i pobjedom nad Bostonom koji je juèer svladao “veliki trojac” Miamija.

Kroz prve tri èetvrtine ekipe su se izmjenjivale u vodstvu, no kraj treæe i poèetak èetvrte èetvrtine obilježili su igraèi s klupe Cavsa koji su u tom razdoblju postigli èak 20 uzastopnih poena, a u utakmici su ukupno postigli 32 poena. Trenutak koji je riješio utakmicu dogodio se dvije i pol minute prije kraja, kada su Cavsi vodili 2 razlike te ubacivali loptu u igru s jednom sekundom za napad. Loptu je dobio Anthony Parker, malo oklijevao sa šutom no ipak stigao šutirao tricu koja je ušla sa zvukom sirene. Trener Celticsa Doc Rivers taj je dogaðaj opisao rijeèima “najdulja sekunda u povijesti NBA lige“, smatrajuæi da je vrijeme napada isteklo.

Pobjednièku momèad predvodio je J.J. Hickson sa 21 poenom i 6 skokova, a najveæu pomoæ imao je u Danielu Gibsonu koji je ubacio 16 poena i podijelio 8 asistencija. Ova pobjeda Cavsa je još veæa kada znamo da je Mo Williams susret odgledao pokraj parketa, buduæi da još nije zalijeèio ozljedu zadnje lože.

Kod Celticsa najbolji je bio Rajon Rondo s 18 poena i 9 asistencija, a još su trojica igraèa ubacila dvoznamenkast broj poena, no to nije bilo dovoljno za pobjedu. Treba još spomenuti i dobar uèinak Kevina Garnetta koji je postigao 9 poena i uhvatio 15 skokova.

Od ostalih utakmica treba spomenuti pobjedu Hornetsa rezultatom 95-91 nad Bucksima. Chris Paul odigrao je vrhunsku utakmicu sa 17 poena i 16 asistencija. Buckse je predvodio Andrew Bogut sa po 15 poena i skokova.

Miami je na krilima 30 poena Dwyanea Wadea i 6 trica Jamesa Jonesa upisao prvu pobjedu sezone, pobijedili su Philadelphia 76erse kod kojih je dobar debi u NBA ligi imao Evan Turner sa 16 poena, 7 skokova i 4 asista.

Kada smo kod debija, treba spomenuti i odlièan nastup glavnog kandidata za rookie igraèa godine, Blakea Griffina. On je u porazu svojih Clippersa za 38 minuta na parketu postigao 20 poena i uhvatio 14 skokova te pokazao kako æe biti veliko pojaèanje za svoju momèad.

Latest Posts

NE PROPUSTITE