Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

EP: Pregled igara NBA igraèa (1. dan)

Završen je prvi dan Europskog prvenstva u Poljskoj. Donosimo vam pregled igara svih NBA igraèa koji su igrali za svoje nacionalne selekcije. Nove izvještaje s istom tematikom možete oèekivati svakog radnog dana Eurobasketa.

Pregled zapoèinjemo grupom A i utakmicom izmeðu Makedonije i Grèke koja je i otvorila prvenstvo. Ovdje je igrao samo jedan NBA igraè, Grk Kosta Koufos koji nije mnogo igrao, ali ostvario je solidan uèinak s obzirom na vrijeme provedeno na parketu. Igrao je 9 minuta te postigao 6 poena uz dvije blokade. Drugu utakmicu u ovoj grupi odigrale su Hrvatska i Izrael, takoðer uz samo jednog NBA predstavnika. To je naš Roko Ukiæ koji nije dominirao kao na pripremnim utakmicama ali ostvario je solidan uèinak od 13 poena uz šut 6/10 za 29 minuta igre.

Natjecanje u skupini B zapoèelo je pobjedom Rusije nad Latvijom 81-68. Jedini NBA igraè na ovoj utakmici bio je Andris Biedrins koji je optereèen prekršajima odigrao samo 22 minute. To vrijeme na parketu iskoristio je za skromnih 6 koševa i 6 skokova. Druga utakmica ove skupine bila je zanimljivija a Francuzi su na kraju uspjeli odnijeti pobjedu 70-65 ispred oslabljene Njemaèke reprezentacije bez Dirka Nowitzkog i Chrisa Kamana koji ne igraju na ovom Eurobasketu. Francuska ima 4 NBA igraèa a najbolji su bili Tony Parker i Ronny Turiaf. Razigravaè Spursa igrao je 34 minute te postigao 19 poena uz slab šut 5/16, ali to je nadoknadio sa 6 skokova i 4 asistencije. Turiaf je pogodio 6 lopti od 12 pokušaja iz igre i postigao 15 poena uz 14 skokova za pola sata igre. I ostala dva NBA igraèa igrala su više od 30 minuta. Nicolas Batum postigao je 12 poena uz 8 skokova a Boris Diaw 7 poena i 4 skoka.

U grupi C Velika Britanija se dobro držala protiv Slovenije koja je ipak pokazala veæu kvalitetu i odnijela pobjedu rezultatom 72-59. Primož Brezec odigrao je 33 minute te ubacio 8 poena i uhvatio samo 2 skoka. Igraè Phoenix Sunsa, Goran Dragiè igrao je 14 minuta te u statistiku upisao samo 2 skoka, asistenciju i dvije izgubljene lopte uz jedan promašaj šuta za tri poena. Kod poraženih najbolji je bio novi igraè Houstona Pops Mensah-Bonsu koji je za 26 minuta ubacio 18 poena i uhvatio 6 skokova. Druga utakmica donijela je najveæe iznenaðenje prvoga dana. Sjajni i borbeni Srbi pobijedili su prve favorite za naslov prvaka Španjolce koji su igrali bez ozljeðenog Rudya Fernandeza koji bi trebao zaigrati na Eurobasketu. Kod pobjednika najbolji je bio igraè Thundera Nenad Krstiæ koji je postigao 17 poena i uhvatio 6 skokova. Krstiæa nije mogao zaustaviti niti centar Lakersa, Pau Gasol koji je odigrao veoma lošu utakmicu. Postigao je 9 poena i uhvatio 7 skokova a u oèi bode podatak da je pogodio samo jedno od osam slobodnih bacanja. Mlaði brat Gasol, Marc takoðer nije imao utakmicu za pamæenje. Postigao je 4 poena uz 9 skokova ali i 5 izgubljenih lopti. Mora se prizati da smo više oèekivali od braæe Gasol koji æe morati puno bolje igrati misli li Španjolska potvrditi reputaciju prvog favorita prvenstva.

Posljednju skupinu, skupinu D, otvorila je Poljska pobjedom protiv Bugarske 90-78. Za domaæine vrlo dobar bio je Marcin Gortat s 16 postignutih poena i 10 uhvaæenih skokova te 5 blokiranih šuteva. Bugarska nema NBA igraèa, kao ni Litva koja je izgubila od Turske rezultatom 84-76. Turke je predvodio Hidayet Türkoglu s 19 poena u 32 minute igre. Drugi najbolji strijelac Turske bio je igraè Bucksa, Ersan Ilyasova koji je ubacio 17 poena uz 6 skokova za 29 minuta na parketu.

To je bio pregled igara svih NBA igraèa koji su potvrdili svoju visoku kvalitetu time što su gotovo svi meðu najboljim strijelcima svojih ekipa i oni su ti koji donose prevagu kada se utakmica lomu. Prvoga dana pomalo su razoèarala braæa Gasol, ali vjerojatno je to bio samo loš dan i veæ æe sutra odigrati mnogo bolje nego što je to danas bilo, a isto vrijedi i za Biedrinsa. Za nas je najvažnije da je Ukiæ solidno odigrao i nadamo se da æe sutra biti još bolji i odvesti Hrvatsku do važne pobjede nad Grèkom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE