Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

EP: Pregled igara NBA igraèa (2. dan)

Završen je i drugi dan Europskog prvenstva u Poljskoj. Nije bilo senzacionalnih rezultata, ali neoèekivanih ipak jest. Veæina NBA igraèa ponovno je dokazala da je NBA liga najjaèa liga svijeta u kojoj igraju najbolji košarkaši planete.

Drugi dan Eurobasketa otvorili su Izrael i Makedonija iz skupini A. Ovdje nije bilo NBA igraèa, ali recimo samo da je Makedonija pobijedila 82-79 i osigurala Hrvatskoj prolazak u drugi krug natjecanja. Hrvatska je izgubila od Grèke 8 razlike iako je gubila puno više tijekom cijelog susreta. Najuèinkovitiji Hrvat bio je novi razigravaè Bucksa Roko Ukiæ s 15 poena uz slab šut 6-15 te po dvije asistencije i dva skoka. Grèki predstavnik u NBA ligi, Kosta Koufos odigrao je samo 13 minuta ali za to vrijeme postigao je 10 poena uz 2 skoka.

Grupa B otvorena je iznenaðenjem, pobjedom Njemaèke protiv Rusije 76-73. Ovdje nije igrao niti jedan NBA igraè, ali moramo èestitati Njemcima na odliènoj i angažiranoj borbi te zasluženoj pobjedi protiv favoriziranih Rusa. U drugoj utakmici Francuska je dugo lomila otpor Latvije i na kraju uspjela pobijediti 60-51. Najbolji Francuz ponovno je bio Tony Parker s 23 poena, 4 skoka i 3 asistencije. Ostali NBA Francuzi podredili su se ekipi te nisu upisali znaèajnije statistièke podatke. Nicolas Batum postigao je 7 poena uz 8 skokova, Boris Diaw 6 poena, 5 asistencija i 4 skoka a razoèarao je Ronny Turiaf koji u 12 minuta igre nije postigao niti jedan koš ali uhvatio je 5 skokova. Kada smo kod skokova, Latvijski NBA igraè, Andris Biedrins dominirao je pod obruèima te je uhvatio velikih 20 skokova, ali šut ga nije služio (3-10) te je postigao samo 6 poena.

Grupa C dokazala je zašto ju zovemo skupina smrti. Ovdje svatko može pobijediti svakoga i nema favorita niti u jednoj utakmici iako ovdje igra Španjolska. No krenimo redom, prvu utakmicu odigrali su Slovenija i Srbija a u borbi dragih nam susjeda pobijedili su Slovenci 80-69. Primož Brezec ponovno nije bio na visini zadatka te je postigao samo 4 poena uz 1 skok za 19 minuta igre. Za razliku od njega, mnogo bolje nego juèer odigrao je Goran Dragiè postigavši 16 poena uz šut za dva 5-5. Kod Srbije zakazao je Nenad Krstiæ koji je juèer bio njihov najbolji pojedinac. Danas je postigao 2 poena i uhvatio 2 skoka u samo 13 minuta igre. Druga utakmica zamalo je donijela najveæu senzaciju u povijesti Europskih prvenstava. Velika Britanija bila je na pragu izbacivanja Španjolske iz drugog kruga natjecanja, ali ipak nisu izdržali do kraja. Španjolce je u pobjedi 84-76 predvodio Pau Gasol s 27 poena i 11 skokova uz odlièan šut (5-6 za dva, 3-3 za tri). Nakon ozljede vratio se Portlandov Rudy Fernandez koji je pokazao da puno znaèi za Španjolsku postigavši 13 poena za 21 minutu na parketu. Marc Gasol postigao je 8 poena i uhvatio 5 skokova, ali sigruni smo da on može odigrati i bolje nego što je do sada pokazao. Pops Mensah-Bonsu nije pružio dobru igru za Britance, optereæen prekršajima odigrao je samo 20 minuta te postigao 6 poena uz 4 izgubljene lopte.

Grupa D otvorena je još jednim iznenaðenjem. Poljska je bez veæih poteškoæa pobijedila Litvu 86-75. Odlièno je odigrao Marcin Gortat postigavši 15 poena i uhvativši 17 skokova. Poljaci su pokazali da nikome neæe biti lak plijen na ovome Eurobasketu. U drugoj utakmici Turska je oèekivano slavila protiv Bugarkse 94-66 tako da su glavni igraèi mogli malo i odmoriti. Ersan Ilyasova pokazao je kvalitetu postigavši 16 poena u 15 minuta a uz to uhvatio je i 7 skokova. Hedo Türkoglu takoðer je igrao 15 minuta ali imao je skromniji uèinak, 8 poena i 3 skoka.

Nakon drugog dana Eurobasketa možemo reæi kako su najveæe zvijezde prvenstva Tony Parker, Pau Gasol i domaæin Marcin Gortat koji predvode svoje ekipe do pobjeda, osiguravajuæi bodovnu zalihu za drugi krug natjecanja. Od igraèa koji mogu (i moraju) bolje igrati treba istaknuti Nenada Krstiæa koji nakon juèerašnje odliène partije nije pružio ono što može. Oèekuje se i veæi doprinos Biedrinsa napadaèkom dijelu igre Latvije, baš kao i kod Marca Gasola za Španjolsku te Ronnya Turiafa za Francusku. Sutra nas oèekuje posljednji dan igranja u prvoj skupini, zasigurno nas opet oèekuju poneka iznenaðenja, ali nadajmo se da to neæe biti naša Hrvatska koja u sraz s Makedonijom ulazi kao favorit.

Latest Posts

NE PROPUSTITE