Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Eric Maynor u Oklahoma City Thunderu

Zadržavši Paula Milsapa ovoga ljeta u Utahu Jazzeri su opasno prekoraèili limit plaæa koje mogu isplaæivati svojim igraèima bez da budu kažnjavani tj. oporezivani. Taj porez na luksuz tj. luxury tax znaèi da momèad koja ga prekoraèi za svaki dolar prekoraèenja mora platiti Ligi isti iznos koji tada bude raspodijeljen meðu svim momèadima u ligi. Na primjer ako jedna momèad prekoraèi limit za 20 milijuna dolara isto toliko (20 milijuna) mora platiti Ligi na kraju sezone.

Kako bi smanjili taj porez Jazzeri su u Oklahoma City poslali Erica Maynora i Matta Harpringa, a u zamjenu dobili prava na krilnog centra Petera Fehsea.

Ova razmjena je tipièni primjer razmjena baziranih oko poreza na luksuz. Ovim potezom Jazzeri su uštedili malo više od 7,5 milijuna dolara poreza. Preostala godina na ugovoru Matta Harpringa vrijedna je 6,5 milijuna dolara, a tekuæa godina Erica Maynora vrijedi 1,32 milijuna dolara.

Harpring ove sezone nije odradio niti jedan trening niti je odigrao ijednu minutu u bilo kojoj utakmici, niti æe igrat, i oèito je zašto ga se Utah želi rješiti, no koja bi momèad uzela uopæe u obzir takvu razmjenu? Uzimati tako vrijedan ugovor od igraèa koji neæe igrati. Odgovor: momèad koja nije prekoraèila svoj luxury tax. Trenutno u NBA ligi postoje samo dvije takve momèadi: Oklahoma City Thunder i Memphis Grizzlies. Pošto su Grizzliesi u teškoj financijskoj situaciji njih možemo odmah prekrižiti tako da nam ostaje samo OKC. Èak i ako bi uzimali takav ugovor tražili bi još nekog igraèa zauzvrat. Pozicija razigravaèa u Oklahomi nije baš bajna, osim Westbrooka nema igraèa koji može redovito dostavljati dobre izvedbe tako da nimalo ne èudi što su tražili Maynora kao dodatak uz Harpringa.

Eric Maynor je rookie kojeg su Jazzeri doveli sa ovogodišnjeg drafta kao 20. izbor prve runde. U dosadašnjih 26 utakmica igrao je prosjeèno 14 minuta uz uèinak od 5.2 koševa, 3.1 asistenciju, te 1.5 skok.

Mijenjanje Ericka bila je teška odluka,” izjavio je direktor Utah Jazza Kevin O’Connor. “Ali uz Mattov ugovor uvelike nam pomaže smanjiti naše prekoraèenje preko poreza na luksuz. Na sreæu sa Deronom i dokazanim rezervnim razigravaèem Ronniejem Priceom mislimo da smo dobro pokriveni na toj poziciji.

Kako bi oslobodili mjesta za novog igraèa u ekipi, Thunder je otpustio dva razigravaèa – Shauna Livingstona i Mikea Wilksa.

Jako smo zadovoljni dovoðenjem Erica Maynora,” rekao je izvršni dopredsjednik i direktor Thundera, Sam Presti. “Eric posjeduje dobre radne navike i uvijek mu je momèad na prvom mjestu što smatramo bitnim za nastavljanje našeg rasta.

Peter Feshe nikada nije zaigrao ni minute u najelitinoj košarkaškoj ligi, a kako stvari stoje niti neæe. Fehsea je 2002. godine Oklahoma City Thunder (tada Seattle SuperSonics) izabrla kao svoj drugi izbor drafta, 19. izbor druge runde. Od 2004. do 2008. igrao je za New Yorker Phantomse (Njemaèka), a trenutno igra za Mitteldeutscher BC Weissenfelse. O njemu ne znamo puno i vjerojatno za njega više nikada neæemo èuti, osim ako ga Utah ne tradea nekom drugom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE