Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

ESPN: Deni Avdija će biti prvi pick NBA drafta 2020. godine

Izrael je ove godine postao prvak Europe u košarci, u uzrastu do 20 godina. U finalu su pobijedili Španjolsku (92:84), a do titule ih je odveo sjajni Deni Avdija s 23 poena, sedam asistencija, pet skokova i tri blokade.

Avdija je izabran i za najboljeg igrača prvenstva, u prosjeku je postizao 18,4 poena, 8,3 skokova, 5,3 asistencija, 2,4 blokada i 2,1 ukradenih lopti po utakmici.

Avdija ima 18 godina, visok je 202 cm, a ako vam njegovo prezime zvuči poznato, to nije slučajno. Deni je sin legende Crvene zvezde Zufera Avdije, koji je poznu fazu karijere proveo u Izraelu, gdje je ostao raditi kao trener.

Deni je skrenuo pažnju košarkaške javnosti i izvan Starog kontinenta. Američki ESPN prognozira da će biti u vrhu NBA drafta 2020. godine, kao jedan od kandidata i za prvog picka, a svakako je, navodi ESPN, titulom na Eurobasketu U20, osnažio kandidaturu za top 5 mjesta.

Zufer Avdija je nedavno pričao o tome da je on imao želju da njegov sin obuče dres reprezentacije Srbije, ali da je splet okolnosti takav da su izabrali Izrael.

Deni treba biti regrutiran u izraelsku vojsku. To je bio problem, jer on ima i srpsko državljanstvo. Da je odlučio igrati za našu reprezentaciju, a pričao sam o tome sa Saletom Đorđevićem i ljudima iz saveza, ovdje bi imao problem s vojskom koja traje tri godine, jer ne bi dobio status vrhunskog sportaša.

Bilo je priče da 2018. godine mora odlučiti za koju reprezentaciju će igrati. Bio sam u kontaktu sa Saletom i savezom, međutim, da se opredijelio za Srbiju ne bi mogao izaći iz zemlje tako lako i imao bi problem s treninzima. Kao izraelski reprezentativac on dobiva status vrhunskog sportaša i bez problema može napustiti zemlju, otići u NBA ili negdje u Europu. Kao vrhunski sportaš ima velike olakšice.

Razmišljali smo što, kako i gdje i na kraju smo se iz već navedenih razloga odlučili za Izrael. Kao otac volio bih da igra za srpsku reprezentaciju, jer bi imao veće šanse da zaigra na Olimpijskim igrama i da osvoji neku medalju. Međutim, ovdje je rastao, ovdje se rodio i smatra da će mu biti bolje da igra za Izrael, ispričao je Avdija svojevremeno za Sport klub.

Latest Posts

NE PROPUSTITE