Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Euroligaške momèadi u borbi za prolaz u Top 16

Natjecanje u najelitnijem europskom natjecanju, Euroligi, polako se bliži odabiru najboljih 16 momèadi koje æe nastaviti natjecanje. Još su èetiri utakmice na rasporedu za svaku momèad te veæina ekipa još uvijek ima otvoreno pitanje prolaska dalje ili okonèanja europskih natjecanja za ovu sezonu. U svim skupinama vode se žestoke borbe za prolaz dalje i ovo kolo bi moglo dati odgovore na neka pitanja oko putnika u sljedeæu fazu.

Skupina A

Basket Bilbao – Nancy (srijeda, 21.00)

U prvom susretu skupine A sastat æe se posljednjeplasirani Bilbao koji sa omjerom 2-4 još uvijek ima realne šanse za prolaz, te francuski predstavnik Nancy koji sa omjerom od 3 pobjede i 3 poraza dijeli mjesto sa još 3 ekipe. Pred domaæima je imperativ pobjede a kao jedna od olakotnih okolnosti im je što od naredne 4 utakmice 3 nastupaju pred domaæom publikom i što Nancy još uvijek nema pobjedu na gostujuæem terenu. Uz to što moraju pobijediti domaæi ganjaju prednost od 14 razlike koliko su Francuzi stekli u prvom susretu. Kod domaæih se vraæa Axel Hervelle, dok za francusku ekipu neæe nastupati njihov najbolji igraè Nicolas Batum koji se vraæa u Ameriku zbog skorašnjeg okonèanja lockouta u NBA ligi. Domaæi æe uz pomoæ publike najviše nade polagati u Marka Baniæa koji sa 16,8 poena po susretu predvodi svoju ekipu te uz košarkašku inteligenciju koju posjeduje predstavlja nepremostivu prepreku za veæinu ekipa.

Fenerbahèe Ulker – Olympiacos (èetvrtak, 20.00)

Po imenima najjaèi susret ove grupe održat æe se u Turskoj gdje æe „hrvatski“ Fenerbahèe obraèunati snage sa Olympiacosom. Susret je to dvije ekipe koje imaju identièan omjer od 3 pobjede i 3 poraza te æe tražiti pobjedu u ovom susretu kako bi ne samo nastavili natjecanje veæ uhvatili što je bolje moguæe pozicije u grupi. U prvom susretu ove dvije ekipe u Grèkoj slavio je Olympiacos sa 81:74 a uz to zabrinjavajuæi je podatak za Spahiju taj što je Olympiacos slavio u zadnjih 5 posjeta Istanbulu. Olympiacos æe u ovom susretu još uvijek biti bez Vasilopulosa dok postoji moguænost da im se u ekipu vrati Matt Howard,dok æe Fenerbahèe još uvijek biti bez Turkana, Tomasa i Ermisa. Kljuè pobjede hrvatske kolonije je zaustavljanje Spanoulisa koji predvodi sve igraèe Eurolige po broju poena, dok æe Grci svoju priliku tražiti kroz odliène partije koje Spanoulis pruža u zadnje vrijeme predvodeæi ekipu u asistencijama i zabijajuæi 26 poena u zadnja 3 susreta. Kao glavnog igraèa Fenera mogli bi istaknuti Sefoloshu koji predvodi ekipu u poenima, skokovima te postotku šuta za 3 poena.

Bennet Cantu – Caja Laboral (èetvrtak, 20.45)

Borba za prvo mjesto u grupi A održat æe se u Italiji gdje æe Cantu sa omjerom 3:3 doèekati Španjolsku Caju Laboral koja predvodi ovu grupu sa omjerom od 4 pobjede i 2 poraza. Duel je to ekipe koja još ne zna za poraz na domaæem terenu i Caje koja je meðu boljim ekipama Eurolige u šutu za 1 i 2 poena. Gosti æe u ovom susretu nastupiti bez Miljenka Bjelice koji je povrijeðen te su raskinuli ugovor sa Williamsom, dok æe domaæima nedostajati Marko Šæekiæ te se oèekuje nastup Shermadinija i Micova iako su propustili ligaške susrete preko tjedna. Igra gostiju uvelike æe ovisiti o dvojcu Prigioni i Teletoviæ koji predvode svoju ekipu u svim segmentima osim šuta za 3 poena. Domaæi æe uz domaæu publiku i odliène partije na domaæem terenu svoju priliku tražiti preko zavidnog timskog šuta za 3 poena od 43%.

Skupina B

Žalgiris – Unicaja (srijeda, 18.45)

Utakmica s velikim ulogom, Žalgiris mora ostvariti pobjedu ukoliko želi ostati u kalkulacijama za prolazak u Top 16. No to æe im biti teže ostvariti nego reæi jer Unicaja dobro igra u posljednje vrijeme i ulaze u susret sa statusom favorita. Žalgiris je po imenima vrlo dobra momèad, ali oèito kemija unutar ekipe nije na razini te ostvaruju lošije rezultate nego se to od njih oèekuje. Žalgiris æe imati kao primarni cilj kontrolu obrambenog skoka jer je Unicaja vodeæa ekipa Eurolige po broju napadaèkih skokova. Ukoliko uspiju kontrolirati ovaj segment igre poveæat æe im se šanse za pobjedu, a na ruku im ide i èinjenica da nisu poraženi od Unicaje na domaæem parketu još od 2006. godine. Unicaji æe nedostajati E.J. Rowland i Uroš Tripkoviæ dok kod domaæina neæe nastupati DeJuan Collins, ali zato još uvijek mogu raèunati na svoja NBA pojaèanja, Weemsa i Lawsona. Lawson æe se pak ubrzo vratiti u Ameriku nakon što lockout završi dok æe Weems ostati u Litvi cijelu sezonu jer on u ugovoru nema stavku kojom može raskinuti ugovor nakon završetka obustave rada u NBA ligi.

Panathinaikos – Zagreb (srijeda, 21.00)

Grèka momèad pokušat æe ostvariti pobjedu i osigurati prolaz u sljedeæi krug natjecanja. Zagreb je pak na krilima dvije uzastopne pobjede u Euroligi i pokušat æe napraviti sve što mogu da iznenade Panathinaikos iako su im šanse minimalne. U prvoj meðusobnoj utakmici Pao je lakoæom slavio u Zagrebu 81:62. Zagreb igra bolje nego na poèetku sezone, doveli su i T.J. Forda ali Panathinaikos je ipak prevelik zalogaj za njih u ovome trenutku. Panathinaikos je “kiksao” protiv Brose Basketsa i neæe podcijeniti zagrebaèku momèad jer bi novo posrtanje moglo znaèiti velike probleme i neizvjesnost oko prolaska u sljedeæu fazu natjecanja. Najveæa snaga Grka je šut izvan linije za tri poena koji im tijekom prvih šest kola iznosi fantastiènih 45,5 posto. Što se tièe ozljeda, domaæini neæe moæi raèunati na Stratosa Perperoglua i Kostasa Tsartsarisa dok je ekipa Zagreba kompletna.

Brose Baskets – CSKA (srijeda, 20.45)

Brose ugošæuje jednu od najboljih europskih momèadi u ovom trenutku, ruski CSKA koji ove sezone još ne zna za poraz u Euroligi i sve osim pobjede gostiju bilo bi veliko iznenaðenje. Ipak, Brose se može nadati iznenaðenju jer Andrei Kirilenko, ponajbolji igraè Eurolige još uvijek neæe nastupiti zbog ozljede a i CSKA je osigurao prolaz dalje pa bi moglo doæi do manjeg opuštanja što æe domaæini znati iskoristiti jer se slièno dogodilo i s Panathinaikosom koji je doživio poraz u Njemaèkoj prije dva tjedna. Ipak, prema najavama prije susreta CSKA æe ovaj dvoboj shvatiti ozbiljno te æe odigrati sa 100% svojih moguænosti što bi im trebalo donijeti i sedmu pobjedu. Osim Kirilenka, CSKA neæe moæi raèunati ni na Darjuša Lavrinovièa, dok je cijela ekipa Brose Basketsa spremna za ovaj dvoboj.

Skupina C

Belgacom Spirou – Anadolu Efes (srijeda 20.30)

Efes Pilsen nakon teške, ali zaslužene pobjede protiv beogradskog Partizana oèekuje gostovanje kod belgijskog prvaka Belgacom Spiroua. Belgijcima je to posljednja slamka spasa da zadrže teoretske moguænosti za proboj meðu 16 najboljih, dok na drugoj strani Turci traže treæu pobjedu u nizu koja bi im praktièki osigurala mjesto meðu èetiri najbolje ekipe u grupi. Domaæi, koji slove kao jedna od slabijih defenzivnih ekipa, navodno æe moæi raèunati na povratnika Dwaynea Broylesa, dok æe izabranici Ufuke Sarice bez ozlijeðenog Tarencea Kinseya pokušati odigrati još jednu dobru obrambenu utakmicu. Naime u posljednje dvije su bili na prosjeku od 56 primljena poena, 54 su primili protiv milanskog Emporio Armanija, dok su im èetiri više u proteklom tjednu zabili aktualni prvaci Srbije.

EA7 Emporio Armani – Real Madrid (èetvrtak, 20.45)

Emporio Armani se za proboj meðu èetiri najbolje ekipe bori sa Partizanom, te ujedno èeka eventualni podbaèaj turskog Efesa Pilsena. Ukoliko Partizan ne uspije iznenaditi u naredna èetiri dvoboja protiv objektivno boljih momèadi, Talijanima je primarna pobjeda protiv Belgacoma kako bi u posljednjem kolu omoguæili u vruæem Pioniru zadržati teoretske moguænosti za proboj meðu 16 najboljih. Na drugoj strani hendikepirani Real, koji æe putovati u Milano bez zvijezde Dallas Mavericksa Rudyja Fernandeza, bi petom pobjedom u sedam odigranih susreta matematièki veæ bio u drugom djelu natjecanja.

Partizan – Maccabi Electra (èetvrtak, 20.45)

Što se tièe euro-regionalnog derbija moramo se osvrnuti na gornji odlomak. Partizan trenutno drži pobjedu više protiv milanskog Armanija, a ujedno im raspored nosi ‘match‘ loptu u posljednjem kolu pred svojom publikom što u prijevodu znaèi da bi njima pobjeda u posljednjem krugu bila sasvim dovoljna za Top 16, bez obzira na preostale tri utakmice. Naravno ukoliko izuzmemo neki nemoguæi pobjednièki pohod Talijana od tri pobjede u nizu. Zato Srbi u svaku od preostale tri utakmice mogu krenuti rastereæeno, a ukoliko bi uspjeli iznenaditi Real u gostima odnosno u èetvrtak doma Maccabija zakoraèili bi praktièki veæ meðu 16 najboljih europskih ekipa. Na drugoj strani vodeæa ekipa regionalne lige, ali i grupe C je matematièki veæ u drugom djelu. Dodajmo još kako su po trenutnim informacijama obje ekipe u punom sastavu.

Skupina D

Unics –  Galatasaray  (èetvrtak, 16.00)

Dvoboj Unicsa i Galatasaraya, uz to što je vrlo bitan za obje ekipe, ostat æe upamæen kao utakmica koja æe se odigrati u najranijem terminu u povijesti Eurolige. Unics trenutno dijeli drugo mjesto u grupi s omjerom 4-2 kao i Siena, dok je Galatasaray samo stepenicu niže s omjerom 3-3. Pobjedom nad Turcima, te eventualnim porazom Union Olimpije od Siene, Unics bi osigurao drugi krug natjecanja. Galatasaray je u vrlo dobroj situaciji za prolaz skupine te im je cilj s ovom pobjedom ukljuèenje u borbu za drugo mjesto. Kod ekipe Galatasaraya upitan je Furkan Aldemir, dok u ekipi Unicsa sigurno neæe biti Nathana Jawaia. Ovo æe  biti najzanimljivija utakmica skupine D pa sigurno vrijedi odmah poslije ruèka prijeæi na male ekrane i uživati u ovoj utakmici.

Union Olimpija- Siena ( èetvrtak, 19.00)

Ovo je utakmica u kojoj ekipe igraju za potpuno razlièite ciljeve. Siena traži pobjedu kojom bi osigurala prolaz u Top 16, dok Olimpija u svojim Stožicama traži kakav takav prikljuèak za vodeæima i produženje nade u prolazak skupine. Trener Olimpije Filipovski trebao bi imati sve igraèe na raspolaganju, ukljuèujuæi i NBA igraèa Dannyja Greena koji prema informacijama slovenskih novina igra posljednju utakmicu u Stožicama. Kod Siene sigurno nema Kaukenasa zbog ozljede koljena. Utakmica  najbolje šuterske ekipe Siene i posljednje po broju poena po utakmici Olimpije na prvi pogled ne bi trebala biti neizvjesna ali ipak treba Olimpiji dati šansu da dokaže kako pripada u euroligaško društvo.

Prokom – Barcelona ( èetvrtak, 20.45)

Barcelona u ovu utakmicu ulazi kao apsolutni favorit i tražit æe potvrdu prvog mjesta u skupini, dok æe Prokom  pokušati prikazati što bolju igru kako bi koliko toliko popravio dojam  u Euroligi. Ekipe su na potpuno suprotnim omjerima, Barca ima sjajnih  6-0 dok je Prokom na slabih 0-6. Prema najavama obje ekipe su u kompletnom sastavu. Ostaje nam vidjeti da li æe Barcelona doæi do lagane pobjede ili æe Prokom pružiti nešto jaèi otpor.

Skupina C

Belgacom Spirou vs. Anadolu Efes (srijeda 20.30)

Efes Pilsen nakon teške, ali zaslužene pobjede protiv beogradskog Partizana oèekuje gostovanje kod belgijskog prvaka Belgacom Spiroua. Belgijcima je to posljednja slamka spasa da zadrže teoretske moguænosti za proboj meðu 16 najboljih, dok na drugoj strani Turci traže treæu pobjedu u nizu koja bi im praktièki osigurala mjesto meðu èetiri najbolje ekipe u grupi. Domaæi, koji slove kao jedna od slabijih defenzivnih ekipa, navodno æe moæi raèunati na povratnika Dwaynea Broylesa, dok æe izabranici Ufuke Sarice bez ozlijeðenog Tarencea Kinseya pokušati odigrati još jednu dobru obrambenu utakmicu. Naime u posljednje dvije su bili na prosjeku od 56 primljena poena, 54 su primili protiv milanskog Emporio Armanija, dok su im èetiri više u proteklom tjednu zabili aktualni prvaci Srbije.

EA7 Emporio Armani vs. Real Madrid (èetvrtak, 20.45)

Emporio Armani se za proboj meðu èetiri najbolje ekipe bori sa Partizanom, te ujedno èeka eventualni podbaèaj turskog Efesa Pilsena. Ukoliko Partizan ne uspije iznenaditi u naredna èetiri dvoboja protiv objektivno boljih momèadi, Talijanima je primarna pobjeda protiv Belgacoma kako bi u posljednjem kolu omoguæili u vruæem Pioniru zadržati teoretske moguænosti za proboj meðu 16 najboljih. Na drugoj strani hendikepirani Real, koji æe putovati u Milano bez zvijezde Dallas Mavericksa Rudyja Fernandeza, bi petom pobjedom u sedam odigranih susreta matematièki veæ bio u drugom djelu natjecanja.

Partizan mt:s vs. Maccabi Electra (èetvrtak, 20.45)

Što se tièe euro-regionalnog derbija moramo se osvrnuti na gornji odlomak. Partizan trenutno drži pobjedu više protiv milanskog Armanija, a ujedno im raspored nosi ‘match‘ loptu u posljednjem kolu pred svojom publikom što u prijevodu znaèi da bi njima pobjeda u posljednjem krugu bila sasvim dovoljna za Top 16, bez obzira na preostale tri utakmice. Naravno ukoliko izuzmemo neki nemoguæi pobjednièki pohod Talijana od tri pobjede u nizu. Zato Srbi u svaku od preostale tri utakmice mogu krenuti rastereæeno, a ukoliko bi uspjeli iznenaditi Real u gostima odnosno u èetvrtak doma Maccabija zakoraèili bi praktièki veæ meðu 16 najboljih europskih ekipa. Na drugoj strani vodeæa ekipa regionalne lige, ali i grupe C je matematièki veæ u drugom djelu. Dodajmo još kako su po trenutnim informacijama obje ekipe u punom sastavu.

Skupina D

Unics –  Galatasaray  (èetvrtak, 16.00)

Dvoboj Unicsa i Galatasaraya, uz to što je vrlo bitan za obje ekipe, ostat æe upamæen kao utakmica koja æe se odigrati u najranijem terminu u povijesti Eurolige. Unics trenutno dijeli drugo mjesto u grupi s omjerom 4-2 kao i Siena, dok je Galatasaray samo stepenicu niže s omjerom 3-3. Pobjedom nad Turcima, te eventualnim porazom Union Olimpije od Siene, Unics bi osigurao drugi krug natjecanja. Galatasaray je u vrlo dobroj situaciji za prolaz skupine te im je cilj s ovom pobjedom ukljuèenje u borbu za drugo mjesto. Kod ekipe Galatasaraya upitan je Furkan Aldemir, dok u ekipi Unicsa sigurno neæe biti Nathana Jawaia. Ovo æe  biti najzanimljivija utakmica skupine D pa sigurno vrijedi odmah poslije ruèka prijeæi na male ekrane i uživati u ovoj utakmici.

Union Olimpija- Siena ( èetvrtak, 19.00)

Ovo je utakmica u kojoj ekipe igraju za potpuno razlièite ciljeve. Siena traži pobjedu kojom bi osigurala prolaz u Top 16, dok Olimpija u svojim Stožicama traži kakav takav prikljuèak za vodeæima i produženje nade u prolazak skupine. Trener Olimpije Filipovski trebao bi imati sve igraèe na raspolaganju, ukljuèujuæi i NBA igraèa Dannyja Greena koji prema informacijama slovenskih novina igra posljednju utakmicu u Stožicama. Kod Siene sigurno nema Kaukenasa zbog ozljede koljena. Utakmica  najbolje šuterske ekipe Siene i posljednje po broju poena po utakmici Olimpije na prvi pogled ne bi trebala biti neizvjesna ali ipak treba Olimpiji dati šansu da dokaže kako pripada u euroligaško društvo.

Prokom – Barcelona ( èetvrtak, 20.45)

Barcelona u ovu utakmicu ulazi kao apsolutni favorit i tražit æe potvrdu prvog mjesta u skupini, dok æe Prokom  pokušati prikazati što bolju igru kako bi koliko toliko popravio dojam  u Euroligi. Ekipe su na potpuno suprotnim omjerima, Barca ima sjajnih  6-0 dok je Prokom na slabih 0-6. Prema najavama obje ekipe su u kompletnom sastavu. Ostaje nam vidjeti da li æe Barcelona doæi do lagane pobjede ili æe Prokom pružiti nešto jaèi otpor.

Latest Posts

NE PROPUSTITE