Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Fantastičan posao Marka Jacksona

Promijeniti identitet ekipe nije lagan zadatak. Reputaciju atraktivne, napadačke momčadi, ali kojoj su obrana i skokovi Ahilova peta, zaradili su Golden State Warriorsi u nekoliko prethodnih sezona. Dolaskom na mjesto trenera Mark Jackson odlučio je ispraviti te nedostatke i za sada radi odličan posao. Warriorsi su jedno od ugodnijih iznenađenja početaka sezone unatoč izostanku centra Andrewa Boguta.

Početak Jacksonove ere obilježila je razmjena u kojoj su najboljeg strijelca i igrača Monta Ellisa poslali u Milwaukee Buckse u zamjenu za Boguta. Odlučili su se na ovaj potez zbog procjene kako Ellis i Stephen Curry ne mogu zajedno, te kako su usluge odličnog centra kojemu su obrana i skokovi glavna snaga potrebnije momčadi. Iako je Bogut propustio većinu susreta od dolaska u Warriorse, teško je reći da je čelništvo ekipe napravilo pogrešku tim potezom. Odlaskom Ellisa otvoreno je više prostora mladom, nadarenom šuteru Klayu Thompsonu i on ga za sada odlično koristi. U paru s Curryjem, koji je glavni igrač i najbolji strijelac ekipe čini jedan od talentiranijih bekovskih dua u ligi, s odličnim šuterskim sposobnostima.

Na poziciji niskog  starta Harrison Barnes, dvadesetogodišnji novak, koji dobiva dosta prostora i pokazuje ogroman potencijal na napredak. Glavna uzdanica pod košem Warriorsa je jedan od podcjenjenijih igrača lige, David Lee. Najbolji skakač i drugi najbolji strijelac ekipe posjeduje dobar šut i tehniku za visokog igrača i praktički redovito bilježi double-double učinak, pružajući svoj maksimum u svakome susretu. Iako ne spada u sam vrh lige, s pravom se može nadati izboru na All-Star. Jarrett Jack i Carl Landry daju svoj doprinos s klupe i s obzirom na kvalitetu i iskustvo koje posjeduju nerijetko i završavaju susrete.

Talentiran, zanimljiv sastav, no slične su imali i u prošlosti. Glavni razlog dobrih igara koje pružaju krije se u obrambenom djelu terena i sazrijevanju ekipe. Iako još uvijek preferiraju brži ritam košarke, nema više besmislenih napucavanja, nekada skakački najlošija ekipa lige sada je među boljima u tome segmentu, a broj asistencija po susretu pokazuje kako igraju nesebično. Za vrijeme istočne turneje koju su okončali omjerom 6-1 razmontirali su Atlanta Hawkse te iznenadili Miami Heat i Brooklyn Netse.

Glavni problem ove ekipe su ozljede. Još je nepoznato vrijeme povratka Boguta, a Curry je u prethodnim sezonama imao dosta problema sa zglobovima. Povratak australskog centra donio bi dominaciju pod košem, a njegove blokerske sposobnosti dodatno bi poboljšale obranu. Mogu li Warriorsi do doigravanja s obzirom na jaku konkurenciju na Zapadu i mogu li nastaviti igrati u ovakvoj formi teška su pitanja. No za razliku od nekoliko prethodnih godina navijači Warriorsa imaju se pravo nadati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE