Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Fenomenalna prva utakmica Finala i neočekivani heroj

Čekali smo 7 dugih dana da finalni showdown počne, ali se isplatilo. Warriorsi i Cavsi su nam priuštili košarkaški klasik, mnogo vrhunske igre, promjena u prednosti i taktičkog nadmudrivanja – sve što možemo da poželimo od finala. Toliko toga se ima za reći, toliko stvari se desilo u 53 minuta igre, da je teško odrediti glavne faktore koje su odredili konačan ishod utakmice. Ipak, pokušaćemo da izdvojimo nekoliko stvari koje su se desile sinoć, od kojih neke mogu imati uticaja i u nastavku serije:

Pritisak finala

Sinoć se moglo lako primijetiti koliki je psihološki teret igranja utakmice ovolikog uloga, posebno za igrače koji nemaju iskustvo igranja finalnih serija. To je posebno bilo primjetno među Warriorsima u prvoj četvrtini. Čini se da je pritisak igranja finala itekako uticao na najbolju ekipu lige ove sezone. Šutevi koji su ulazili tokom cijele godine bili su kratki, često su pravili nepotreban pas viška, kretnje bez lopte nisu bile na prepoznatljivom nivou, uzimani su nepotrebni šutevi i gotovo da nisu box outovali Tristan Thompsona i Timofey Mozgova, što je rezultiralo veliki brojem dodatnih napada za Cavse. To je i dovelo do minusa od 14 poena na minut do kraja prve četvrtine. Slično se desilo sa Cavaliersima u finišu četvrte četvrtine i tokom cijelog produžetka. Otvoreni šutevi kojima su uništili sva tri protivnika u dosadašnjem dijelu playoffa jednostavno nisu htjeli u koš. Vrhunska odbrana Warriorsa je odigrala veliku ulogu u ofanzivnom kolapsu Cavaliersa tokom produžetka, ali ne treba potcijeniti psihološki efekat finala. Koliko god se pripremali, to je nešto za šta je svakom igraču koji je novalija u borbi za prsten potreban određeni period prilagođavanja.

David Blatt je odradio domaći zadatak i odlično pripremio utakmicu

David Blatt je čovjek koji je pretrpio mnogo kritika tokom ove sezone, a pripisano mu je malo zasluga za rezultat koji su Cavaliersi napravili. Neke od kritika su bile zaslužene ali treba reći da  Blatt tokom cijelog playoffa odrađuje ozbiljan posao. Način na koji je pripremio ekipu za duel sa Golden Stateom je impresivan, posebno kada je riječ od defanzivnim postavkama. Nemoguće je u potpunosti zaustaviti napadačku mašinu kakva je Golden State, ipak, Cavaliersi su odradili odličan posao oduzimanja najboljih opcija koje Wariorsi imaju i dozvoljavanja dobrih, ali manje efikasnih varijanti. To se moglo primijetiti od samog starta utakmice, kada su Cavaliersi agresivno trappovali svaki centralni Curry/Green pick, sa namjerom da lopta ne bude u Stephen Curryjevim rukama. To je ostavljalo puno prostora da Draymond Green bude playmaker u tim situacijama i da rješava 4 na 3. Green je više nego sposoban da donese dobru odluku u takvim akcijama i to je pokazao sinoć, međutim, to je rizik koji Cleveland mora da preduzme. Koliko god Green bio dobar, mnogo je bolja varijanta natjerati njega da se u sekundi odluči za pas ili prodor preko jednog od visokih igrača Cavaliersa, nego dozvoliti najboljem šuteru svih vremena makar malo prostora za manevar iz tih pick akcija. Sinoć, na primjer, šutevi koji su bili proizvod Greenovih pasova iz ovakavih akcija nisu ulazili, dijelom zbog dobrog rotiranja igrača Clevelanda, a dijelom jer su te šuteve uzimali Andre Iguodala i Harrison Barnes, a ne Steph Curry. Golden State se u drugom poluvremenu prilagodio i forsirao manje ovakvih high pick and roll akcija koje su zamijenili drugim setovima, ali se ovaj Blattov potez svakako pokazao kao pametan.

david blatt-jr smith

Duo Thompson/Mozgov je bio produktivan

Igrati sa dva visoka igrača koji nemaju veliki range zna da bude poprilično riskantno, posebno kada vam je protivnik najbolja defanzivna ekipa lige. Međutim, ako su ta dva visoka igrača Tristan Thompson i Timofey Mozgov, fantastični ofanzivni skakači, to može da uspije. Tandem TT/Mozgov je proveo 27 zajedničkih minuta na parketu sinoć, i u tom periodu Cavaliersi su ostvarili plus od 5 poena u odnosu na Golden State. U utakmici koju su izgubili sa 8 poena razlike, to nije mala prednost. U 27 minuta koje su odigrali zajedno, uhvatili su 36% ofanzivnih skokova, što je impresivna brojka.[1] Obojica tokom cijelog playoffa uništavaju protivničke centarske tandeme na ofanzivnom skoku, što je velika stvar u situacijama kada svaki dodatni posjed vrijedi puno. Blatt se u finišu regularnog dijela utakmice suočio sa teškom odlukom – da li da obojica odigraju utakmicu do kraja ili da meč završi sa postavom Irving/J.R. Smith/Shumpert/James/jedan od njih dvojice? Odlučio se za centarski tandem, koji je razdvojio tek na 2:30 do kraja produžetka. Čini se da je to bila dobra odluka – Mozgov je odigrao nevjerovatnu utakmicu, posebno u defanzivi[2], a Thompson je pravio probleme Warriorsima na ofanzivnom skoku cijelu noć. U napadu nisu pretjerano “gušili” teren i, obzirom na odbranu Warriorsa u produžetku, veliko je pitanje da li bi niža postava spasila Cavalierse. Biće zanimljivo vidjeti koja će postava završavati naredne utakmice, u slučaju da budu rezultatski neizvjesne.

Warriorsi dobili borbu rezervista

Znalo se da će minuti koje na klupi provode Lebron James sa jedne, i Curry/Green/Klay Thompson sa druge strane biti jako važni, a večeras su bili jedan od bitnijih faktora u odlučivanju pobjednika. Cavaliersi, iznenađujuće, tokom cijelog playoffa igraju odlično kada se LeBron odmara. Prije meča sa Warriorsima, za 107 minuta koje je LeBron proveo na klupi, Cavaliersi su imali net rating od +12.5 poena. Sinoć, međutim, to nije bio slučaj. Warriorsi su pravili razliku na startu druge i četvrte četvrtine, u momentima kad LBJ nije igrao. Interesantno, postava Warriorsa koja je smanjila prednost Cavaliersa na početku druge četvrtine i dovela Golden State u vođstvo na startu četvrte nije uključivala tri najbolja igrača – Currya, Thompsona i Greena. To je rijetkost zato što obično ove dionice utakmice igra jedan od Splash Brothersa. Ipak, Steve Kerr je ukazao povjerenje postavi bez njih, i sinoć je to dalo rezultate. Postava Livingston/Barbosa/Iguodala/Barnes/Ezeli u drugoj i Speights u četvrtoj četvrtini je oba puta bila bolja od rezervista Clevelanda, i u tih nekoliko minuta donijela značajnu prednost Warriorsima. Nisu u pitanju veliki minuti, ali se u finalu traži svaka mogućnost za prednošću nad protivnikom, a u ovom segmentu su je definitivno imali Warriorsi.

LeBron je dominirao, ali po koju cijenu?

Da ne bude zabune, LeBron James je bio fenomenalan. Dao je 44 poena, pogodio dosta teških šuteva i u većem dijelu utakmice je radio Golden Stateovim defanzivcima šta god je htio. Međutim, izgleda da su upravo to Warriorsi i željeli. Čini se da je plan Kerra i njegovih pomoćnika bio pustiti LeBrona da postiže svoje poene iz post up izolacija i zatvarati pasove koji bi uslijedili u slučaju pomoći. Zato ga nisu udvajali gotovo cijele večeri – prenaglašeno udvajanje Jamesa je uništilo Atlanta Hawkse jer je LeBron filigrantski precizno nalazio svakog slobodnog šutera. Warriorsi su LeBrona branili Barnesom i Iguodalaom, a nekoliko napada ga je preuzeo i Green. LeBron je dominirao nad Barnesom i veći dio utakmice je kažnjavao i Iguodalu (ne i u finišu, o tome više u nastavku teksta). Međutim, zatvorene su linije pasove u takvim situacijama kojih gotovo da nije bilo cijelu noć, i James je cijelu noć pokušavao da ugura loptu pod koš ili se odlučivao za šuteve sa poludistance koji nisu bili najbolje rješenje (šutnuo 21 loptu van reketa, pogodio 8).  To ga je na kraju i izmorilo, jer je gotovo nemoguće inicirati napade sa niskog posta 46 minuta po meču.[3] Interesantno je da se Cavaliersi nisu previše odlučivali za 1/3 pick and roll između Kyrie Irvinga i LeBrona, akciju koja im je u nekoliko navrata sinoć donijela otvoren šut. Da je J.R. Smith pogodio nekoliko šuteva koje je imao i na taj način obezbijedio pobjedu Cavaliersima, ovo ne bi bila toliko bitna tema, ali se to ipak nije desilo i Cavaliersi će morati da se prilagode. LeBron je odličan igrač u izolacijama, ali će im biti potrebno više od toga da bi napravili rezultat protiv Warriorsa, posebno u crunch time momentima.

Andre Iguodala

Svako ko prati NBA ligu zna kakav je igrač Andre Iguodala, koliko doprinosi na terenu i koliko je važno imati takvog veterana u timu. Ipak, malo ko je očekivao da će baš Iggy biti najbolji igrač Warriorsa u vrlo teškim momentima za Golden State. Iguodala je veći dio drugog poluvremena proveo obavljajući najnezahvalniju dužnost u svjetskoj košarci – pokušavajući da zaustavi najdominantnijeg košarkaša na svijetu, LeBron Jamesa. Trebalo mu je malo vremena, ali kada je bilo najvažnije, Iguodala je odradio posao – u finišu regularnog dijela utakmice i u produžetku je zatvorio Jamesa, gurao ga što je više moguće od reketa, tjerao ga na izuzetno teške šuteve i pritiskao kada ga LeBron napada licem. Odbrana posljednjeg napada regularnog dijela utakmice je bila kao iz udžbenika. Jednostavno, impresivna defanzivna partija. Kada na to dodamo da je pogodio dvije jako bitne trojke i susret završio sa 15 poena iz 8 šuteva, jasno je ko je MVP prvog meča. U meču koji Curry, Thompson i Green nisu odigrali kako znaju, neko kao Iguodala je bio od ogromnog značaja za Golden State. Iguodala je to u potpunosti zaslužio – malo je igrača njegovih kvaliteta koji bi pristali da  na vrhuncu karijere žrtvuju svoje brojke, ulaze sa klupe i igraju 25 minuta po utakmici.  Iguodala je odigrao mnogo vrhunskih utakmica u karijeri ali mu je ova, obzirom na značaj i težinu, vjerovatno bila najbolja. Sinoć je bio heroj i bez njegove fenomenalne partije Cavaliersi bi sada imali prednost domaćeg terena u ovoj seriji.

Steve Kerrova odluka u produžetku

Pored velikih zasluga koje se zasluženo pripisuju Kerru za atmosferu i sistem koji je stvorio u Warriorsima, sinoć je, na najvećoj sceni, pokazao da je vrlo hrabar i kreativan trener. Naime, Kerr je odlučio da produžetak ne odigra ni prva petorka, ni ubitačna niska postava sa Greenom na centru, već se odredio za petorku Curry/Thompson/Barnes/Green/Ezeli. Kerr nije želio da igra sa nižom postavom zbog problema sa skokom a smatrao je da će Festus Ezeli bio agilniji od Andrew Boguta kada najviše zatreba. Nevjerovatno hrabra odluka, posebno kada se uzme u obzir da je Bogut imao odličnu utakmicu. Ispostavilo se da je napravio pravi potez. Odbrana Warriorsa je u potpunosti “ugušila” sve napadačke zamisli Cavaliersa i u cijelom produžetku primila samo 2 poena (praktično su završili bez primljenog koša jer je Cleveland jedina dva poena dao na 10 sekundi do kraja, kada je utakmica bila riješena). Sjajna odluka, potpuno neočekivana i iznenađujuća, kojom je Kerr pokazao svoj talenat.

Povreda Kyrie Irvinga

Fenomenalna košarkaška predstavala je morala, nažalost, biti pokvarena na kraju. Na 2:20 do kraja produžetka, pri vođstvu Golden State 102:98, Kyrie Irving je obnovio povredu koljena i nije mogao nastaviti utakmicu. Irving je prije toga odigrao fenomenalno na obje strane terena. Činilo se da je povreda gotovo zaliječena, Irving je bio eksplozivan, pogađao šuteve i donosio prave odluke na terenu. U odbrani je odigrao vjerovatno utakmicu života – imao je nekoliko impresivnih defanzivnih sekvenci, od kojih je najvažnija fenomenalna blokada Curryevog polaganja na 24 sekunde do kraja regularnog dijela utakmice. Još uvjek se ne zna stepen Irvingove povrede, ali se činilo da je ovaj put stvar ozbiljnija od dosadašnjih problema sa stopalom i koljenom. Suvišno je reći da će Irvingov zdravsteni status u ogromnoj mjeri uticati na ishod ove serije – Cavaliersi su sinoć pokazali da mogu da se nose sa Warriorsima kada Irving izgleda zdravo na terenu i njegov izostanak će staviti tačku na svaku dilemu o novom šampionu. Ostaje nam da se nadamo da će Irving imati sreće i da povreda nije ozbiljnije prirode, iako prvi znaci nisu ohrabrujući. Želimo vidjeti još okršaja poput sinoćnjeg, a bez Irvinga će to biti jako teško.

irving

Koji zaključak izvući nakon ovakve utakmice? Cavaliersi mogu biti zadovoljni načinom na koji su igrali 48 minuta, kada su pokazali da itekako mogu da se nose sa favorizovanim Warriorsima. Sa druge strane, činilo se da je ovo bila utakmica koju je Cleveland morao “ukrasti”. LeBron je dominirao u većem dijelu meča, Mozgov je odigrao fenomenalnu utakmicu, Irving je izgledao kao u najboljim danima ove sezone a Warriorsi su, sa druge strane, igrali dosta slabije od svojeg standarda. Green je ušao u (nepotrebne) probleme sa ličnim greškama, napad nije funkcionisao a Curry je griješio više nego obično. Cavaliersima će biti jako teško da u Oracle Areni ponove ovakvu partiju i da ponovo stave Golden State u ovako nelagodnu poziciju, posebno ako nam današnji rezultati magnetne rezonance Irvingovog koljena donesu loše vijesti. Nadamo se da najboljem, jer su ova dva tima pokazala da nam mogu prirediti spektakl kakav je nedostajao tokom većeg dijela ovogodišnjeg playoffa.

[1] prema podacima www.nba.com

[2] prvo poluvrijeme je fenomenalno branio reket, a u finišu meča je postigao važne poene

[3] Toliko je LBJ proveo u igri sinoć

Latest Posts

NE PROPUSTITE