Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Filip Cvjetièanin: I više sam nego zadovoljan u Americi

Bliži se March Madness pa æemo dosta pozornosti posvetiti sveuèilišnoj košarci i našim momcima u NCAA momèadima. Jedan od njih je Filip Cvjetièanin, sin sadašnjeg skauta New Jersey Netsa, Danka Cvjetièanina. Filip je ove sezone odigrao sve utakmice (31) uz prosjek od 6,6 koševa te odliènih 43,1% šuta za tri poena. Filipove igre ove godine oduševljavaju navijaèe sveuèilišta Florida Gulf Coast, a mi smo nakratko porazgovarali s njim u želji da vam ga što bolje predstavimo jer æe se za njega još dosta èuti.

Ovo mu je prva godina u Americi i odmah je zadobio povjerenje trenera i konstantnu minutažu tako da je dobio priliku pokazati što zna i umije. Poèetak sezone bio je nešto teži, no to se moglo i oèekivati jer prelazak iz europske košarke u amerièku nikome nije lagan. Kako je sezona odmicala, tako je i Filip pružao sve bolje igre. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Kennesaw Statea kojemu je ubacio 17 poena uz šut za tricu 5-6.

Neæemo više duljiti, rijeè prepuštamo Filipu.

Kada si bio siguran da si spreman za odlazak u SAD i tko ti je bio najveæa potpora?

Sve je poèelo prije par godina kada je uopæe nastala cijela ta ideja o odlasku na college u SAD. Odmah od samog poèetka sam bio jako zainteresiran za to iako nisam bio siguran hoæe li se to ikada ostvariti ili ne. Dao sam sve od sebe da napredujem kao košarkaš i da nakon tih par godina odem igrati košarku u najveæu školsku ligu na svijetu. Nakon treæe godine srednje škole bio sam siguran da je to ono što želim i tako sam se preselio u Madrid i tamo završio èetvrtu godinu srednje škole u amerièkoj školi American School of Madrid. Isto to ljeto nakon završetka škole potpisao sam za Florida Gulf Coast University i trenutno sam i više nego zadovoljan i sa školom i s košarkom. Otac mi je bio definitivno najveæa potpora tijekom svih ovih godina. Bilo je teško prvih par mjeseci bez obitelji, prijatelja i grada u kojem sam odrastao ali nakon nekog vremena sve postane lakše, pogotovo kad znaš da te cijela obitelj i prijatelji podupiru u tome što želiš.

Što si oèekivao odlaskom na college? Sad, nakon nekoliko mjeseci provedenih u SAD-u, koje razlike primjeæuješ u odnosu na Europu i kako si se ti uspio priviknuti na novo okruženje?

Iskreno, nisam znao što da oèekujem. Slušao sam razne prièe s raznih strana, ali zapravo nikada nisam bio siguran u to što æe me doèekati kada tamo doðem. Zapravo sam jedva èekao da odem tamo i vidim kako je. Razlika u školovanju i košarci je jako velika. Jedna od najveæih razlika je da su škola i košarka povezani. Znaèi. ne postoje posebno klubovi i posebno škola nego svaka škola ima svoju košarkašku ekipu. Dovoljno mi je bilo tjedan dana da se naviknem na raspored predavanja i treninga. Najèešæe su to 2 predavanja dnevno tijekom jutarnjih sati a trening je oko 2 sata poslijepodne. Uz to imam i 10 sati obaveznog uèenja tjedno (study hall) što mi puno pomaže da stignem sve napraviti za školu.

Amerikanci su oduševljeni tvojim igrama ove godine, pogotovo šutom i visinom (210 cm), kako ti je tekla prilagodba na njihov stil igre?

U poèetku je bilo teško jer je košarka drugaèija nego u Europi. Igra u Americi je puno agresivnija i puno više se koristi snaga i brzina. Trener je jako dobro iskoristio moje prednosti (šut) tako da mi se bilo lagano prilagoditi nakon par mjeseci. Ja nikada nisam imao pravi program rada što se snage tièe i to se može malo osjetiti u igri, ali trenutno radim naporno na poboljšanju snage tako da æe se i to promijeniti s vremenom.

Bliži se March Madness i po tvom mišljenju što bi bio uspjeh za tvoju ekipu?

Trenutno sam na turniru naše konferencije i moram priznati da je atmosfera odlièna i da su svi jako uzbuðeni. Igraèi zajedno s trenerima oèekuju pobjedu i dat æemo sve od sebe da izborimo poziciju za NCAA turnir.

Želimo što više uspjeha ovom skromnom momku u veèerašnjoj utakmici za prvaka konferencije protiv Belmonta. Hvala Filipu na ovome razgovoru, a vi dragi èitatelji možete završnicu NCAA sezone pratiti na portalu NBACro.com.

Latest Posts

NE PROPUSTITE