Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Final preview: Curryju prvi ili LeBronu treći prsten?

Putovanje dugo devet mjeseci došlo je do svog epskog završetka, Battle at the Black Gate. Dugotrajan put je za sobom ostavio neke pale borce, Kevina Lovea, a neki su se jedva izvukli i pokušat će “bez jedne” noge završiti doigravanje, Kyrie Irving. Posljednji i najvažniji član, LeBron James kuka (preporuka za odličan tekst) da mora previše igrati i kako je već umoran, no njegov borbeni duh se sigurno neće predati, pa makar morao odigrati utakmicu s grčevima u dvorani bez klimatizacije. Susjedni tabor je preživio jedan vrlo jak udarac gdje je drugi snajper popio high kick i prokrvario iz ušiju, ali kako je liječnička služba kluba i NBA lige objavila, Klay Thompson ima zeleno svijetlo za nastup. Jednog mršavka sve ovo se skoro ne tiče jer je u misiji. On lagano trenira, glupira se sa šutem preko glave s centra, doslovno, te kao Legolas samo čeka najbolji trenutak za pokazati svoj glavni specijal, šut iz driblinga, riječ je o najboljem šuteru lige, Stephu Curryju.

OK, prestajem s glupim Lord of the Rings uvodom. Morao sam nekako tekst otvoriti, a ovo me je baš zabavljalo jer pretpostavljam da svi znamo put kako su došli do finala. Prelazim na pet točaka koje smatram da će biti najbitnije u ovoj seriji.

  1. 1. Kako zaustaviti Jamesa i tko?

Točka jedan dnevnog reda. Odgovor je on sam dao, nikako. Sreća po Warriorse pa imaju najbolju kombinaciju krila u ligi koje mogu bacati na LeBrona. Cilj će im spriječiti Jamesa da dođe do obruča jer s 15 ulaza po utakmici u prosjeku je prvi na listi. To će prvi pokušati zaustaviti Harrison Barnes kao startno nisko krilo Warriorsa uz naravno pomoć iza leđa koju čine najveći lajavac lige (službeno je zovemo “KG titula” po velikom laprdalu Kevinu Garnettu) Draymond Green i čovjek s najpodmuklijim “balkanskim trikovima” pod košem Andrew Bogut. Barnes bi u ovom zadatku mogao biti uspješan jer ima jako lijepu kombinaciju visine i raspona ruku uz odličan rad nogu, ali James bi ga mogao overpowerat jer mu Barnes ne može parirati masom. Međutim, kako Warriorsi prakticiraju obranu s kontinuiranim preuzimanjem tako ćemo gotovo nakon svakog 1-4 picka (sudjeluju razigravač i visoko krilo) vidjeti promjenu braniča na Jamesu, a u ovom slučaju bi na njemu ostao Green. Također, na klupi nam sjedi najbolji njihov perimetar obrambeni igrač Andre Iguodala na kojeg Steve Kerr uvijek može računati da će dati dozu Tonyja Allena ovoj momčadi u obrambenom dijelu.

Postoji jedna situacija gdje će Kerr sa svojim pomoćnicima morati donijeti jednu vrlo važnu odluku, a to je, kako će braniti Jamesa kada se spusti u post igru. Hawksi se u finalu Istoka nisu proslavili jer je njihova taktika bila da uvijek šalju pomoć defenderu koji je zadužen za Jamesa u ovim situacijama što je LeBron odlično koristio da si napunio onu kolonu asistencije. Jednostavno je vrlo lako dodavao na slabiju stranu obrane Hawksa s koje je dolazila pomoć i tako su se u nekim utakmicama proslavili James Jones, Matthew Dellavedova ili su zagrijali J.R. Smitha (njega ne želite zagrijati). Atlanti je to bila logična taktika jer nisu imali ljudstva kao Golden State koje mogu staviti na LeBrona. Stoga, od Kerra očekujem da u ovom slučaju nikako ne pokušava s udvajanjima na Jamesu jer su Barnes, Iggy, Green i čak Klay Thompson dovoljni da se LeBron dobro oznoji za poene iz ove situacije.

  1. 2. Kako zaustaviti Curryja i tko?

Problemi, problemi na sve strane za obje ekipe. Curry je 100% pozitivno šuterski lud. Nisam mislio da je moguće kako će u doigravanju još bolje šutirati nego u regularnoj sezoni, ali on je red hot kroz cijelo doigravanje. Što reći na igrača koji iz lijevog kuta je u doigravanju pogodio 12/13 trica ili da na potrošnju od 31% napada svoje ekipe ima realizaciju od 57,6% po eFG% (uključuje se šuta za dva i tri poena) ili da u prosjeku pogađa 5/11 trica po utakmici. Sada vi recite da ove brojke nisu totalna ludost.

Cavsi će se uzdati u presing na loptu koji će vršiti Iman Shumpert i pokretljivim Tristanom Thompsonom jer Warriorsi najčešće vrte pick s Greenom i Curryjem gdje se Green onda izvlači na šut za tri poena (Green je u doigravanju postavio 228 blokova ili 36% od svih Warriors blokova, za Curryja što je rekord iz kojeg Warriorsi u prosjeku zabijaju 1.2 poena po posjedu što ih svrstava na treće mjesto u uzorku od minimlano 50 blokova postavljenih za svog suigrača). Navedena dva obrambena igrača Cavsa će vršiti pritisak na Curryja i udvajat će ga da se on što prije riješi lopte ili da ga uhvate u zamku uz pomoć aut linije prema kojoj će ga uvijek usmjeravati. Problem nastaje što ako će Shumpert čuvati Curryja onda će se otvoriti mismatcha na nekoj od bočnih pozicija koju bi trebao pokriti Irving jer Barnes i Thompson imaju odličnu igru leđima što im je u svoje vrijeme previše forsirao Marc Jackson. Uz ovu igru leđima Irvingu neće biti baš jednostavno loviti Klaya kroz blokove jer vuče ozljedu koljena, a da se ne lažemo i da je najzdraviji ovo bi mu predstavljalo veliki problem jer nikada u karijeri nije bio u takvoj situaciji kada treba naganjati protivničke šutere. Zato nemojte se iznenaditi ako Irving bude startao utakmice na Curryju koji bi ga onda u jedan na jedan igri morao dotući, a isto tako nemojte biti šokirani ako James u posljednjim minutama preuzme Stepha što jedva čekam da vidim.

  1. 3. Pobjednik je kontranapad Warriorsa ili skok u napadu Cavsa?

Zašto baš ove dvije stavke? Razlozi su poprilično jednostavni jer obje ekipe predvode ligu u ovim segmentima u dosadašnjim utakmicama doigravanja. Golden State u prosjeku postiže 21,6 poena iz kontranapada, a Cavsi love 28,5% promašaja svojih suigrača i u ovom dijelu prednjače Thompson s 13,4% kao najbolji napadački skakač lige i Timofey Mozgov s 12,1% uhvaćenih lopti u napadu. Nisu ni Warriorsi za baciti u hvatanju odbijanaca svojih šutera jer u prosjeku imaju 27,5% uhvaćenih “cigli” koje najčešće izbaci Green jer je do sada pogodio svega 19 od 74 skok šuteva (ovome dodajte da je njih 94% otvorenih).

Napadački skok bi Cavsima mogao biti prevaga kada na terenu ne bude lajavo-podmukli dvojac Green-Bogut ili ako Cavsima na klupu sjedne jedan od visokog dvojca. Problemi bi mogli nastati za Warriorse kada se odluče za svoju najbolju postavu gdje Green igra na poziciji centra i okružen je sa šuterima, a s druge strane bude rebound machine Tristan, moglo bi biti laktarenja i fajta. U ovakvoj postavi bi Green nakon uhvaćenog skoka odmah krenuo u možda najjače oružje družine iz Oaklanda, poeni iz kontranapada koje generiraju tricama. Gotovo svi imaju dozvolu za prekomjerno granatiranje u ovim situacijama gdje Green nakon što povuče kontru (nekada ide coast to coast) traži Barnesa ili Iggyja u korner trici, ili je jednostavno preda u ruke Curryja i tada znamo što slijedi, sviš kroz mrežicu.

  1. 4. Gdje je nestao skok šut Jamesa i koliki je Irving faktor?

Gledajući šuterski dio, James igra najlošiji playoff u karijeri, pogodio je 5 od 45 pull up trica i 21 od 97 pull up skok šuteva za dva poena što su najlošije brojke u doigravanju od svih igrača koji su uputili minimalno 50 šuteva. Isto tako na putu do ovog finala je za tri poena pogodio svega 12 od 68 ispaljenih lopti ili 17,6%, a s poludistance je u prosjeku uzimao 4,5 šuteva i pogodio ih je svega 33% (kategorija Rajon Rondo, Ricky Rubio i Josh Smith-Detroit verzija, sva trojica vrhunski bauštelci). Ovo sve su mu brojke debelo ispod njegovog prosjeka u karijeri, a možda nas najviše može zabrinuti što mu je realizacija oko obruča na 67% što je enormni pad u odnosu na prošlosezonskih 77% ili gledajući Heat dio gdje je redovno svako doigravanje završavao s monstruoznih over 70% realizacijom oko obruča. Warriorsi će zasigurno testirati njegov šut sve dok se ne vrati na prosjeke iz prošlogodišnjeg finala sa Spursima, te će redovno u pick igri ići ispod bloka nadajući se kako će James i dalje razbijati obruče.

Možda najvažnije pitanje za Cavse jer Irving igra pod ozljedom i “kroz bol” što će ga jako usporiti u oba pravca. Velika je vjerojatnost da nećemo imati priliku gledati njegovo kontinuirano lomljenje protivnika u jedan na jedan igri i mogao bi se njegov napadački utjecaj svesti na spot up rolu u kojoj briljira. Naime, pogodio je 6 od 12 uncontested skok šuteva i 19 od 31 uncontested trica što mu donosi eFG% od 80% u ovim situacijama ili jednostavno rečeno, najbolji postotak u doigravanju za igrače koji su uputili minimalno 25 šuteva. Obrambeno će ga protivnici uvijek tražiti da vrte akcije preko igrača za kojeg je on zadužen jer ga ozljeda sprječava u ozbiljnijem pristupu u tom dijelu. Posebno će to biti istaknuto ako će ga David Blatt pokušati sakriti na Iggyju ili Shaunu Livingstonu (velika vjerojatnost da će ha napasti igrom leđima) koji bi onda sigurno zvali picka akciju s Curryjem ili Thompsonom kao igračima koji će raditi blok i tako navesti Irvinga da radi preuzimanje na nekome od njih jer Kyrie još nije “naučio” kako treba izbjegavati blokove.

  1. 5. Round two, bench fight, Warriors ili Cavs?

Cavsi su silom prilika otkrili i dobili sedmi elemente, a to je Dellavedova s kojim imaju pokrivene sve minute na vanjskim pozicijama uz crazy Smitha. Njihov problem ostaje osmi čovjek, tj.jedan visoki/krilni igrač koji bi popunio preostalih 15-tak minuta. Do sada je tu ulogu odrađivao veteran Jones koji osim spot up trica ekipi ne donosi ništa više, a ostatak potencijalnih rezervi su ljudi u ozbiljnim godinama od kojih je možda najbolje ne očekivati ništa jer bi mogli uvrijediti nekada fenomenalne igrače kao što su Shawn Marion i Mike Miller. To ne želim jer ih obojicu jako volim.

Kontra Cavsa će biti najkompletnija klupa lige gdje igrač od 15 mil po sezoni (naravno da je riječ o Davidu Leeju) skuplja mrvice jer je štab Golden Statea otkrio Festusa Ezelija kao back up opciju za Boguta na 10 minuta kada žele zadržati prilaze košu zatvorenima i osigurati skok. Vanjske pozicije drže Iguodala, Livingston i Brazilski one man offense Leandro Barbosa, a još im se vraća mister mid range, Marreese Speights što nam daje šest vrhunskih pomoćnih igrača i mnogo opcija s kojima Kerr može kombinirati. Jedini nedostatak mu je manjak šuter, ali njih i onako ima na pretek u startnoj postavi, te će uvijek netko od Splash Braće biti na terenu s momcima s klupe.

Zaključak – prognoza

Nema smisla govoriti kako bi serija bila zanimljivija i neizvjesnija da su u Clevelandu svi zdravi, ali situacija nažalost nije takva. Warriorsi jednostavno puno lakše mogu riješiti svoje najveće probleme, a to su sakrivanje Curryja u obrani – sama obrana na Jamesu – pokrivanje obrambenog skoka, dok Cavsi moraju puno više rošada u postavi raditi i prilagodbi kako bi si osigurali neke šanse, ali najgore od svega je što nemaju dovoljan broj NBA igrača u ekipi s kojim bi to mogli odraditi. James jednostavno ne može biti na terenu 48 minuta, imati potrošnju napada od 43% u zadnjim četvrtinama (36% mu je u doigravanju), razigravati kompletnu ekipu i još čuvati protivničkog najopasnijeg napadača. Možda svijetlo na kraju tunela za fanove Cavsa je podatak kako im momčad u doigravanju dopušta svega 30% realizacije protivnicima za tri poena (ova brojka lijepo izgleda, ali kada se vidi da su prve dvije runde igrali protiv brick ekipa onda nije impresivno) što je iznenađujuće s obzirom na to da protivnici im imaju velik broj otvorenih šuteva, a može se još dodati da imaju najbolju obranu u doigravanju koja dopušta realizaciju od svega 45% po eFG%.

No opet, Warriorsi svoj napad u 38% slučajeva završe sa šutom za tri poena, a velika većina tih šuteva otpada na Splash dvojac koji ih pogađa s preko 40% učinkovitosti. Pridodaju li se njima neki od pomoćnih igrača kao Barnes ili šuterski sramotni Green onda bi ovo moglo dovesti do totalnog obrambenog raspada Cavsa jer kao što smo rekli, ostavljaju velik broj otvorenih šuteva sporednim igračima. uz to momčad iz Oaklanda ove sezone još nije izgubila četiri utakmice u rasponu od sedam susreta i pred svojom publikom imaju omjer 46-3.

Zato, Steph Curry dobiva prvi NBA prsten i postaje MVP finala, a za to će mu trebati pet ili šest utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE