Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale: Analiza prve utakmice

X`s and O`s fanovi ostali su uskraćeni na početku utakmice za bilo kakva defanzivna nadmetanja jer su oba stratega posložili gotovo sve defanzivne matchupove prema pozicijama. Samo je jedna rošada bila – Kevin Love je preuzeo Andrewa Boguta. Tyronn Lue želio ga je što je više moguće udaljiti od pick and rolla Stepha Curryja i Draymonda Greena, ali brzo je na vidjelo isplivao problem kada Love igra posljednjeg čovjeka u obrani a to je da obruč nije dobro zaštićen, Bogut je nekoliko puta došao do laganih zicera jer Love nije bio dobro postavljen. Jednostavno je i s tim će se Cavsi morati naučiti živjeti: stavi Lovea da brani pick and roll ili čuva obruč i u problemu si. To je kao da starca od 95 godina tjeraš da lovi kokoš po nogometnom igralištu (dosjetka inspirirana sinoć pogledanim Creedom).

Napad Warriorsa tako funkcionira kao podmazan, i u samom uvodu utakmice očita je razlika u kvaliteti između onoga što su na obrambenom dijelu parketa prezentirali Thunderi i onoga što su prezentirali sinoć Cavsi. U prvih 5-6 minuta imao sam dojam da su Cavaliersi napravili više obrambenih grešaka nego Oklahoma u svih 7 utakmica. Warriorsi opet dišu punim plućima i igraju svoju igru s gomilom screenova i kretanjem lopte i igrača. Cavsi se baš ne snalaze ali da se primijetiti da su i oni odlučili na svim off-ball kretnjama preuzimati Curryja i Thompsona. Novost je pak da je Harrison Barnes puno angažiraniji u napadu što je djelomično i razlog usmjeravanja kompletne obrane Cavsa na Stepha i Klaya, ali i Barnes pokazuje agresivnost s loptom u rukama iz spot-upa ili u postu, posebno kada ga preuzme centar ili Irving.

Na drugoj strani, Cavsi uglavnom preko LeBrona Jamesa vrte svoje napade, a Warriorsi odlučuju preuzimati sve na pick and rollu Cavsa koji ne igraju tečno u napadu kao domaćini iako je LeBron vrlo agresivan na ulazu. Ne pimpla loptu i ne čeka 10 sekundi nego ako ima missmatch napada odmah, iz posta ili s perimetra. A ima taj missmatch gotovo uvijek jer ga brani Barnes koji je još jednom pokazao da ipak ne može čuvati Jamesa. LeBron ima nekakvu podršku u Loveu i Irvingu pa Cavsi drže egal ali teško se oteti dojmu da za svoje poene moraju puno više raditi od Golden Statea. S tim da Warriorsi još uvijek nisu razigrali ni Stepha ni Klaya. MVP je prvi šut uputio nakon 5 minuta igre, i to kako, trica preko Thompsona. Na drugoj strani ništa bolje nije prošao ni J.R. Smith koji ne dolazi ne samo do prostora do šut nego ni do lopte. Znamo da J.R. Swishu prostor i nije potreban i da on to najviše voli preko ruke.  On je svoj prvi šut uputio tek nakon 12 minuta igre i to je poprilično bitan razlog zašto napad Cavsa nije funkcionirao kao protiv ekipa s Istoka. Ako žele pratiti Warriorse Cavsi će morati tražiti više Smitha na trici. Koliko je to dobro rješenje ili pouzdano procijenite sami.

Prvi s rotacijama počinje Kerr koji na parket „baca“ Festusa Ezellija umjesto Boguta i Andrea Iguodalu umjesto Barnesa kako bi održao dobar obrambeni intenzitet, i dalje imao čovjeka kojemu Tristan Thompson neće skakati po glavi, ali i imao boljeg defanzivca na Jamesu. U ovom periodu Cavsi su nekoliko puta dobro koristili pick and roll igru u kojoj je Irving bio screener a James napadao s loptom u kojoj su željeli dobiti Stepha na Jamesu. Kerr je brzo reagirao pa Iguodalu „bacio“ na Irvinga a Greena na Jamesa i ekspresno riješio ovaj problemčić.

Lueove rotacije bile su Channing Frye za Kevina Lovea, Iman Shumpert umjesto Smitha, a Kerr ubacuje Shauna Livingstona dok je Thompson na odmoru, a dok je Frye u igri Kerr koristi i small-ball postavu, ne onu klasičnu već s Livingstonom umjesto Klaya koja ipak nije tako dobra kao original. U svim ovim rotacijama Warriorsi su malo izgubili ritam Cavsi se približili tricom Shumperta i ulazom Irvinga i završavaju četvrtinu u minusu 4 poena.

Druga četvrtina počinje očekivano za Cavse. Nakon odmora koji je dobio krajem prve evo Jamesa opet na parketu okružen s 4 šutera, od kojih je jedan Frye na petici. Ova postava s njima dvojicom, Dellavedovom, Jeffersonom i Shumpertom bila je noćna mora za Hawkse i Raptorse. Da vidimo kako će Warriorsi odgovoriti. Koji na terenu imaju modificiranu bench postavu, pojačanu za Greena i Barnesa od startera, plus Iggy, Livingston i Leandro Barbosa. Kerr dakle ostaje vjeran postavi početkom druge četvrtine bez Klaya i Stepha, što je iskorak u odnosu na seriju protiv Oklahome kada je na parketu znao imati postavu bez Klaya, Stepha i Draymonda. Ali ovo je i povoljniji matchup za postavu Warriorsa jer klupa Cavsa nema dovoljno ni visine, ni dužine ni atleticizma kao postave Thundera da bi im bili velika prepreka u napadu što su odmah iskoristili Livingston (da šutira preko nižih igrača sa svojih mid-range pozicija)  i Barbosa (malo brazilske ludosti na ulazima i runner šutevima) koji opet izgledaju kao NBA igrači, što su seriji protiv Thundera definitivno nije bio slučaj (izuzev zadnje utakmice).

Frye je promašio prvu tricu koju je šutnuo (valjda i prvu u playoffu uopće) pa Lue u panici odmah poseže za Loveom kako bi on možda raširio obranu i dao stretch elementa Cavsima ali i kako bi možda u postu dobio poneku bitku protiv Barnesa. Napad Clevelanda u ovim momentima je bolno usporen jer su nanjušili malo nižu postavu domaćina pa pokušavaju koristiti missmatcheve. Njihova igra se sada pretvara u bacanje lopte u post Jamesu i Loveu koji ne koriste ove situacije, posebno ne Love, pa Warriorsi bez problema preživljavaju period bez Stepha i Klaya. Najbolje akcije Cavsa tako su bile one nakon udvajanja Jamesa ili Lovea kada bi Dellavedova na povratnu loptu napao iz driblinga i opet bacio povratnu loptu na perimetar šuteru. Livingston i Barbosa uz podršku ostale trojke tako imaju šut 7/9 do sredine četvrtine. Znači, Cavsi su izgubili još jedan bitan dvoboj. Kroz cijeli playoff su dominirali i radili razliku s ovom drugom postavom LeBron-Frye na 4 i 5, a sada ih je iz ničega klupa Warriorsa i postava bez Splash braće nadigrala. Postavlja se pitanje gdje onda Cavsi mogu napraviti razliku? Važna stvar ovdje za naglasiti a svakako i pohvaliti Kerra je igra bez centra ove druge postave, odnosno Green na centru i 4 beka koja mogu preuzimati Fryea i općenito preuzimati skoro sve u obrani. Kerr nije upao u zamku korištenja Andersona Varejaoa ili Moa Speightsa u ovim momentima premda nije bio do kraja opušten pa je ipak našao nekoliko minuta Varejaou ili nekom drugom centru kada je Tristan Thompson bio u igri.

Jun 2, 2016; Oakland, CA, USA; Golden State Warriors guard Stephen Curry (30) reacts from the bench during the second quarter against the Cleveland Cavaliers in game one of the NBA Finals at Oracle Arena. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports
Jun 2, 2016; Oakland, CA, USA; Golden State Warriors guard Stephen Curry (30) reacts from the bench during the second quarter against the Cleveland Cavaliers in game one of the NBA Finals at Oracle Arena. Mandatory Credit: Kyle Terada-USA TODAY Sports

Nakon 5 minuta igre u drugoj Kerr je odlučio okušati i Postavu Smrti a Lue odgovara s Jamesom i Loveom na centrima. Warriorsi sada mogu preuzimati sve, a Iguodala opet igra rolu X faktora jer radi sjajan posao protiv Jamesa a u napadu funkcionira sjajno kao sekundarni kreator. Nije bilo značajnijih promjena u ovim small-ball dvobojima. Dubsi bez problema drže desetak poena prednosti koje je izgradila klupa, a možda bi bilo i više da Kerr nije odlučio sačuvati Klaya od osobnih pogrešaka (skupio 3) pa je završnicu odigrao Livingston. Jedino i dalje upada u oči Curryjeva nesposobnost da zabije bilo što (0/5 u drugoj).

Početkom treće Warriorsi su odlučili dodatno podmazati svoj napad. Prvih nekoliko akcija počinju pick and roll akcijama Curryja i Greena što otvara dosta prostora ostalim igračima Warriorsa ali prostor ti ništa ne vrijedi ako nisi u stanju realizirati te šanse. Domaćini promašuju sve što su mogli oko obruča a Cavsi polako smanjuju prednost čistom napadačkom energijom. Skokovi u napadu Thompsona, rudarenje pod obručem Jamesa, ulazi uz batine Irvinga i napadanje Klaya kako bi skupio i četvrtu osobnu. Bolje stvari se događaju za Cleveland i čini se da su opet u utakmici. Love i Thompson su željom i energijom nadigrali centre Warriorsa, Irving je čak bolji i agresivniji od Curryja, a James naporno radi na oba kraja parketa.

Stići prednost super je stvar, ali stizanje prednosti kao proces je zajebana stvar. Cavsi su ovdje potrošili tonu energije što se savršeno dobro vidjelo krajem treće i početkom četvrte kada ne baš tako običan smrtnik poput Jamesa ima odmor. Do sada je uglavnom odmarao samo krajem neparnih četvrtina, a sada mu je Lue produžio odmor i početkom četvrte kako bi ga imao što spremnijeg za kraj utakmice.

E sad, ili je ovo bila loša trenerska odluka ili James doista nije imao dovoljno snage početkom četvrte da počne istu ne znam (skloniji sam ovom drugom – da je James „izdušio“), ali činjenica je da u ovom periodu opet ona postava Livingston-Barbosa-Iguodala-Barnes-Green napravila 11:0 Cavsima bez Jamesa u igri. Nije pomoglo Cavsima ni kada je vidno isfrustrirani Dellavedova napao reproduktivne organe Iguodale, koji je nakon samo minutu pokazao da su testisi ipak tu, hladno pogodivši tricu a onda i dugu dvojku. Stari znanci Livingston i Barbosa su i dalje „vrući“ i ubacuju svoju kvotu i Warriorsi imaju +14 na 8 minuta do kraja. Prednost je rasla s povratkom startera, ali se i smanjila kada su se starteri Warriorsa opustili, ali bez većih problema u završnici su domaćini upisali prvu pobjedu u seriji.

Cavsi moraju razmišljati brzo i reagirati brzo, ali upitno je mogu i bolje. S ovakvim izazovom nisu se susreli još u playoffu, s ekipom koja je bolja i talentiranija od njih, kao i fizički dominantnija. Jedno je kada te čuvaju Marcus Morris i Kent Bazemore, drugo je kada se na tebi smjenjuju Barnes, Thompson, Iguodala, Green. Zanimljiv je podatak da su Cavsi sinoć imali 18 izolacija u napadu. Zabili su samo jednom, dva puta su bili faulirani, ostalo su bili promašaji ili izgubljene lopte. Jedno je preuzimati nakon bloka Lowryja, Teagueu ili Jacksonu ići ispod bloka a drugo je paziti na Stepha. Lue mora srediti malo rotacije jer izgubio je utakmicu u kojoj su Steph i Klay bili među lošijim pojedincima domaćina, iako ne treba podcijeniti prostor koji su samim svojim postojanjem otvarali suigračima. Malo više vjere u Fryea i klupu, pokušati s Jamesom na petici. Naravno da je legitimno pitanje i kada će Shaun i Leandro opet ponoviti ovakve partije? Vjerojatno neće, ali to je domaći parket, gdje igrači s klupe domaćina igraju puno bolje nego u gostima. Nešto slično možemo očekivati od Fryea ili npr. Shumperta kada serija ode u Cleveland. Nažalost za Cavse neki problemi će ostati kroz cijelu seriju ma koliko god ona trajala, tipa da su Irving i Love najlošiji obrambeni igrači na svojim pozicijama u cijeloj NBA ligi ili da su Warriorsi jednostavno bolja ekipa koja može napraviti više prilagodbi, ili to da Cavsi sada moraju dobiti 4 od idućih 5 ili sedmu u Oaklandu. Ali, serija je tek počela, bilo kakav kraj je još predaleko.

Latest Posts

NE PROPUSTITE