Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale: Analiza treće utakmice

Cavaliersi kao da su jedva dočekali reći Kevinu Loveu da ne može igrati, barem se takav dojam stječe nakon što je on izrazio nezadovoljstvo što neće igrati jer je navodno spreman. Strah od posljedica udarca u glavu koji je Love zaradio u trećoj ili osviještenost da im je Ljubav postao preveliki uteg na leđima dok se pripremaju za triatlonsku misiju, Cavsima su bili dovoljni da u startnu petorku instaliraju Richarda Jeffersona. Koji je još tamo 2002. godine igrao NBA finale u dresu Netsa protiv Lakersa (kakva imena na obje strane). Jefferson u petorci značio je i malo izmiješane obrambene matchupove nego što smo ih navikli gledati do sada. Kyrie Irving ostaje na Stephu Curryju, J.R. Smith na Klayu Thompsonu, Jefferson je preuzeo Harrisona Barnesa, a LeBron James ovaj put čuva Draymonda Greena. Tristan Thompson je uz Andrewa Boguta.

Važna koncepcijska stvar se ovdje dogodila: s Jamesom na četvorci i bez Lovea na parketu Cavsi su postali niži ali i brži, i samim time opremljeniji za borbu s Golden Stateom, i u obrani i u napadu. Jefferson je pokretniji od Lovea, iskusniji i bolje dorastao zadatku preuzimanja na perimetru, te može ispratiti Barnesa na cutu ili ulazu, a njegovo postojanje u napadu odnosno izostanak Lovea pojednostavilo je stvari za Cavse. Više ne trebaju gledati kako zadovoljiti tri strane, tri zvijezde, pa više nema neefikasnih lopti u post za Lovea već loptom i napadom dirigiraju isključivo James i Irving okruženi šuterima. James na četvorci je nešto najbolje što se Cavaliersima moglo dogoditi jer je LeBron u trećoj „razbio“ Greena i još jednom potvrdio da je najbolji kao četvorka a ne nisko krilo. Drugo je pitanje zašto to ne želi igrati.

Ako sam u analizi prve utakmice finala napisao da su Cavsi u toj utakmici napravili više obrambenih pogrešaka u prvoj četvrtini nego Oklahoma u cijeloj seriji onda sada trebam notirati kako je prvih 5 minuta Cleveland u obrani igrao maestralno. Precizno na svakoj rotaciji, koncentrirano na switchu i puno agresivnije uz svog igrača, a te agresivnosti im je ozbiljno nedostajalo u prve dvije utakmice. U napadu su također prodisali, igraju vrlo tečno, dobro se kreću, igraju jednostavne akcije s vrha reketa ili kroz pick and roll gdje su Stepha uključili maksimalno. Screen, cut, handoff i dobre stvari se događaju za Cavse. Domaći parket čini čuda pa je Irving četvrtinu završio sa 16 poena potpuno nadigravši Curryja. Zabio je sve ono što nije u Oaklandu. Trice iz driblinga, ulaze, mid-range šuteve nakon picka and rolla, a da ovo neće biti Curryjeva večer nagovijestio je Irving kada mu je „prodao“ backcut.

irving back-ut

A kad smo već kod Stephove obrane evo još jedne “briljantne” reakcije iz treće četvrtine. Ovo je sami početak napada Cavsa, Irving je preveo loptu preko centra i samo je proslijedio Smithu u korner, ali pogledajte gdje stoji Curry a čuva čovjeka koji je do tad ubacio 14 poena i opasan je šuter za 3.

curry-no D

Blitzkrieg Cavsa rezultirao je vodstvom 9:0, a Warriorsi ni nakon timeouta nemaju rješenja. Požuruju stvari, šutiraju previše ishitreno, Klay i Steph ne mogu doći do dobrih pozicija za šut (obojica četvrtinu završili s 0 poena, 0/8 šut), a stvar minimalno spašavaju Green i Bogut koji nešto uspijevaju zakucati (Green) ili zabiti horog krumpir (Bogut). Ne olakšava ekipi ni Steve Kerr koji je vidio da se momčad muči zabiti s klasičnom peticom na parketu, i posve je jasno da je Bogut višak tu, jer ako ne možeš zabiti a dobro se braniš još ćeš nekako i podnijeti Andriju, ali ako se ne možeš ni obraniti, a ni zabiti, koji je onda njegov smisao na parketu? Ali Kerr vjeruje ekipi i ne paničari jer momčad s takvim šuterskim potencijalom može stići svaki minus (na kraju se pokazalo da je ipak trebao paničariti i odmah posegnuti za small ballom kada je vidio da su stvari krenule nizbrdo, sumnjam da će sljedeći put ostati hladnokrvan). Drži se standardnih rotacija pa su u igri Festus Ezeli umjesto Boguta i Andre Iguodala umjesto Barnesa, ali igra za Warriorse se nije stabilizirala. Tyronnu Lueu ne pada na pamet dirati u petorku koja funkcionira pa još čeka s rotacijama, a Irvingu u napadu se priključio James koji je četvrtinu završio s 11 poena i realizacijom 4/4.

Važna stvar događa se kada Curry radi drugu osobnu pogrešku pa je u igri Shaun Livingston, a onda i Lue odlučuje krenuti s rotacijama jer već ima skoro 20 poena prednosti pa minute dobivaju Channing Frye, Timofey Mozgov, Iman Shumpert ali nema Matta Dellavedove, Lue ostavlja „vrućeg“ Irvinga da se prednost ne bi počela topiti. Warriorsi su prvu tricu zabili na minutu do kraja četvrtine, a zabio ju je Marreese Speights. Toliko o tome. Potvrda koliko su gosti bili nemoćni u napadu i koliko su se mučili pronaći rješenje na petici.

Drugu četvrtinu Warriorsi već tradicionalno bolje otvaraju sa svojim small ballom u kojem je Green na centru, krila su Barnes i Iguodala, bekovi Livingston i Barbosa. Na drugoj strani su uz startere Jamesa i Jeffersona Frye, Dellavedova i Shumpert. Warriorsi ovdje smanjuju rezultat i pokazuju da je small ball rješenje i da je to smjer u kojem bi trebali nastaviti dalje. Lue zabrinut za rezultat gasi vatru na način da povlači iz igre Fryea (imao velikih problema s čuvanjem Barnesa) i Shumperta (upropastio nekoliko posjeda u napadu) a vraća Thompsona i Irvinga. Ali šteta je napravljena i trenutno je Cavsi ne mogu sanirati. Zbog pustih rotacija malo su izgubili ritam u napadu i vratili su se nekim starim navikama poput pretjeranog driblanja u mjestu, lošim izolacijama i igri 1 na 5. Green odlično drži Jamesa u ovim momentima (1/10 realizacija LeBrona u ovoj četvrtini), a Klay sada više pazi na Kyrieja (1/7 šut u drugoj) i čini se da Warriorsi okreću momentum posebno kada su se prebacili na small-ball (Bogut nije igrao drugu četvrtinu koju su Warriorsi dobili 27:18). Međutim, za Warriorse se pojavio novi problem. Curry je i dalje  problemima s osobnim pogreškama pa je odigrao samo 5 i pol minuta druge, a kad James i Irving ne rade probleme u napadu onda je tu Tristan Thompson koji dominira u napadačkom skoku protiv Greena, Barnesa i Iguodale koji ga ne mogu dobro zagraditi. Čovjek je skupio 6 napadačkih skokova u ovoj četvrtini, a to je 6 novih napada za ekipu koja se muči zabiti, što nije mala stvar. Pojavio se još jedan sporedni glumac u dresu Clevelanda, a njegove trice su jedva dočekali: J.R. Swish ubacuje dvije iz tri pokušaja u ovoj četvrtini i tako on i Thompson spašavaju stvar. Ali dobro, Warriorsi barem znaju kako u nastavku, krenut će odmah s niskom petorkom i pokušati dovesti utakmicu u posjed razlike. Zar ne?

Ne. Kerr se početkom drugog poluvremena ne odlučuje izbaciti Boguta iz petorke i Golden State opet ne funkcionira u napadu. Lani u finalu su Kerru trebale 3 utakmice da Boguta posjedne na klupu i Greena instalira na centru uz Iguodalu kao startera umjesto Boguta. Bilo je to rođenje Postave Smrti čiji je idejni začetnik bio, ne Kerr, ne Alvin Gentry, ne Luke Walton već specijalni asistent i video koordinator Nick U`Ren. Pa da vidimo koliko će utakmica trebati Kerru da ponovi taj potez. Uglavnom, iako Curry uspijeva pronaći način kako nešto ubaciti u napadu, Irving i Smith – dribble-swish braća – igraju bolje od Splash braće, a James se pojavio u novom ruhu. Zabio je valjda sve skok šuteve u ovoj četvrtini s poludistance te jednu tricu. Kerru su trebale 3 minute da opet angažira ubojiti small ball ali prekasno je, barut je vlažan a Cavsi su opet u dobrom ritmu i imaju +22. Kako Lineup of Death ovaj put nije dao rezultata Kerr vjeruje da bi mogao Anderson Varejao na centru, jer ipak on poznaje dobro Cavse i mogao bi zagospodariti terenom kada već Curry i Thompson ne mogu. Ugasio sam utakmicu nakon ovog poteza i gledanja Varejaoa par minuta na terenu pa doista ne znam što se dalje događalo. Nisam ljubitelj science fictiona, ni mumija ni čupavih zombija.

Jun 8, 2016; Cleveland, OH, USA; Cleveland Cavaliers guard Kyrie Irving (2) drives to the basket against Golden State Warriors guard Stephen Curry (30) during the first quarter in game three of the NBA Finals at Quicken Loans Arena. Mandatory Credit: Bob Donnan-USA TODAY Sports

Dvije briljantne četvrtine Cavaliersa, jedna slabašna, jedna je bila više revijalnog karaktera. Bez Lovea su dobili novi identitet što je super vijest za njih, ali i za nas neutralne promatrače jer imamo seriju! Bit će zanimljivo vidjeti koja uloga čeka Lovea u četvrtoj, gotovo 100% je sigurno da neće startati i da će se morati zadovoljiti skromnom minutažom s klupe mijenjajući Fryea ili Thompsona. Nema šanse da Lue i James naruše kemiju novoj startnoj petorci koja je inače sinoć odigrala 22 minute zajedno i ostvarila Net Rating od +41. Cavaliersi su dobili Irvinga i Jamesa u prvoj i trećoj četvrtini, u drugoj su dobili važan poticaj od Smitha i Thompsona i to su pozitivna saznanja za njih. Pitanje je samo mogu li ponavljati ovakve partije jer, iako su oni s dobrim planom u obrani i napadu najzaslužniji za rezultat i krajnji ishod ipak su Warriorsi odigrali ispod svakog standarda, kao i Cavsi u prve dvije i rezultat nije realan. Da kažem kako su starteri Warriorsa dobili 9 minuta zajedno sinoć i imali su negativan Net Rating -82, a Postava Smrti također je bila negativna -57.

Pred nama je četvrta i lako moguće najbolja utakmica serije jer Warriorsi su valjda željni osvete i dokazivanja, a ako dobiju imaju meč loptu u svojoj dvorani. Cavsi su se nabildali samopouzdanjem, žele izjednačenje i čeka ih još jedna supervažna utakmica koju ne smiju izgubiti. Nipošto ne propustite.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE