Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale dviju konferencija WNBA lige i zakucavanje!

Iako smo u prošlom članku o WNBA ligi riječ “drama” koristili spominjući Zapadnu konferenciju, sada se ona više odnosi na Istočnu.

Najprije, prva ekipa Istočne konferencije koja je izborila finale je Indiana Fever, koja je bez većih poteškoća iz doigravanja izbacila Washington Mysticse. U obje utakmice najviše se istaknula američka reprezentativka Tamika Catchings s 22 i 26 poena. Ono što je donijelo dramu na Istok je drugi polufinalni par, Chicago Sky i Atlanta Dream. Budući da je Atlanta imala najbolji omjer konferencije i odličnu sezonu pod vodstvom Shoni Schimmel i Angel McCoughtry, bilo je izgledno da će rutinski dobiti Chicago. Međutim, ekipa Chicaga je ove godine prvi put izborila doigravanje što ih je dodatno motiviralo da se suprotstave Atlanti. U zadnjoj četvrtini prve polufinalne utakmice, nakon solidnog zaostatka, Chicago se rezultatski vraća, a Courtney Vandersloot donosi tijesnu pobjedu u gostima pogodivši za dva poena s poludistance.

Drugu utakmicu Atlanta nije smjela prepustiti slučaju. Iako su obje ekipe u prvom poluvremenu bile rezultatski blizu, u trećoj četvrtini Atlanta je živnula te ostvarila pobjedu koja ih je vratila u utrku za finale. Angel McCoughtry postigla je rekordnih 39 poena. Činilo se da će i treća odlučujuća utakmica pripasti Atlanti. Nakon prve tri četvrtine i dobre igre, imale su vodstvo od 17 poena. No, Chicago nije odustajao. Kao i u prvoj utakmici, opet se u zadnjoj četvrtini vraćaju, a sjajna Elena Delle Done pogađa 8 sekundi prije kraja i donosi tijesnu pobjedu (81:80) koja ih vodi u finale konferencije. Delle Done postigla je ukupno 34 poena. Nakon utakmice, izjavila je: “U zadnjoj četvrtini trener mi je dao loptu u ruke, ekipa mi je vjerovala i otud sam počela…”.

Napomenimo, upravo dvije igračice koje su najzaslužnije za Chicagovo prvo finale, C. Vandersloot i E. Delle Done, veliki dio regularne sezone zbog ozljeda nisu igrale. Na sjajan način pokazale su da i dalje imaju mjesto u ekipi i da je Chicago s njih dvije posebno opasan. Prva finalna utakmica Istočne konferencije između Chicago Skya i Indiane Fever igra se 31. kolovoza u 01:00 po našem vremenu.

Na Zapadu ništa novo. Kako su mnogi i očekivali, dva tima koja su izborila finale Zapadne konferencije su prošlogodišnje prvakinje Minnesota Lynx te Phoenix Mercury. Minnesota je u dvije utakmice iz daljnjeg natjecanja izbacila San Antonio na krilima američkih reprezentativki Maye Moore (26 poena) u prvoj i Lindsay Whalen (31 poen) u drugoj utakmici. Minnesota juri četvrti put zaredom u finale konferencije. S druge strane, iako je također obje utakmice dobila, ekipa Phoenix Mercuryja imala je teži zadatak u okršaju s uvijek neugodnom ekipom Los Angeles Sparksa. Rezultatski je bilo tijesno cijelu prvu utakmicu, ali je prevagnula izuzetna šuterska raspoloženost Diane Taurasi koja je ubacila 34 poena uključujući šest uspješnih šuteva za tri poena. Druga utakmica je u cijelosti išla u prilog Phoenixu te su u njoj potpuno potopile Los Angeles rezultatom 93:68. Neizostavan trenutak utakmice je zakucavanje Phoenixove Brittney Griner u trećoj četvrtini. To je prvo zakucavanje u povijesti doigravanja WNBA lige. Prva finalna utakmica Zapadne konferencije između Phoenixa i Minnesote na rasporedu je sutra u 04:00 po našem vremenu.

U natjecanju su ostale najbolje ekipe koje će bez sumnje pružiti vrhunske partije boreći se za naslov prvakinja dviju konferencija i WNBA lige. S nestrpljenjem očekujemo dvoboje i rasplete utakmica Chicago–Indiana te Phoenix-Minnesota.

Latest Posts

NE PROPUSTITE