Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale Istočne konferencije: Boston-Cleveland

Podjela rada na NBACro-u. Sezona se bliži kraju pa su i naši spremnici s gorivom na “rezervi”. Zato u stilu Gregga Popovicha treba pametno raspodijeliti snage za clutch momente kako ih ne bi odigrali kao James Harden.  Naša tri autora, kroz standardnu prizmu 3 ključna faktora, donose vam najavu finala Istočne konferencije između Bostona i Clevelanda.

Elio Tomić

Ključni faktor: Kontrola skoka – centarski matchup

O Cavsima i Celticsima se više manje sve zna, obje ekipe su igrale svoju najbolju košarku u doigravanju i pokazale zašto su numero uno na Istoku. Doduše, dok su Cavsi pomeli svoju konkurenciju, Celticsi su odigrali prvo seriju od 6 utakmica, a zatim u drugom krugu slavili u majstorici, u sedmoj utakmici protiv Wizardsa i izborili finale Istoka. To je naravno velik uspjeh za tu ekipu unatoč tome što su završili kao prvi na Istoku, jer je većina (uključujući i mene) očekivala da će kiksati, no pokazali su zube i opravdali svoj status izazivača Cavsima. Kako god ova serija završila po njih, mogu gledati sa srećom prema budućnosti ako Danny Ainge napravi dobre poteze u offsezoni. No, trenutno ih čeka Cleveland s LeBronom Jamesom koji možda igra najbolju košarku u karijeri i Brada Stevensa očekuje veliki izazov.

U regularnoj sezoni Cavsi su odnijeli seriju s 3 pobjede naprema 1. Za Boston je u svakoj problem bio isti – skok. Cavsi su redom hvatali 7, 13, 12, 13 napadačkih skokova. Posebno je impresivna bila unutarnja linija Cavsa;

PTS REB OREB
Love 23.7 13 3.3
Thompson 11.7 12 4.3

Obojica su bilježila iznadprosječne brojke jer se na drugoj strani nalazio ne posebno raspoložen Al Horford (u 3 utakmice u prosjeku 9 poena i 6 skokova, ali i 6 asistencija). Horford je veoma mobilan centar, može igrati s loptom, pogoditi šut i tromije petice napasti iz driblinga čime često zna biti missmatch, te tako nadoknaditi nedostatak visine i lošiji skok. Međutim, Thompson je kao protuotrov za Horforda. Sposoban ga je čuvati u obrani jer je agilan kao i on, a uz to će ga apsolutno izdominirati u skakačkom djelu, i tu se javlja problem za Boston jer ti treći najbolji igrač u ekipi više nije onaj koji tebi donosi missmatch nego se moraš prilagođavati. No, Horford je dobar obrambeni igrač kojeg možeš baciti na Lovea i znati da će učiniti apsolutno sve da ga uspori, a ako će ti Amir Johnson startati ostavit ćeš ga na Thompsonu koji je napadački bezopasan. Ali, tu se javlja drugi problem, Irving i James vole vrtjeti pick and roll (PnR) s Thompsonom i tako ga koristiti u napadu, s Amirom na terenu im to daje još jednog igrača gdje mogu stvoriti missmatch pored Thomasa. Da je Horford taj koji bi ih preuzimao opet znaš da je agilniji i definitivno može odigrati bolju obranu. Ali i da zamijeniš mjesta i staviš Horforda na Thompsona, Love je predobar napadač za Amira, a nisi riješio problem jer PnR James/Irving – Love je također osnova napada Cavsa. A s Amirom u napadu ne dobivaš ništa, samo igrača gdje ćeš sakriti Lovea.

E sad, Stevens može sniziti postavu, ubaciti Greena u petorku kao što je radio protiv Chicaga kad ih je njihova unutarnja linija „ubijala“ i tako probati stvoriti novi missmatch, ali Cavsi onda dobivaju još veću prednost u skoku te da idemo zbrojiti pluseve i minuse, Celticsi su opet u minusu. Može probati i s Kellyjem Olynykom s kojim bi riješio problem skoka, ali onda gubi na širini klupe koja inače odlično funkcionira, a Cavsi nisu Wizardsi pa da se možeš igrati s time i unaprijed uračunati da će ti klupa donijeti prednost. Dobra stvar za Kelte je što imaju iznimno povoljan matchup ako se Cavsi odluče zaigrati s Fryeom na centru jer mogu odgovoriti i s Olynykom (više) i Horfordom. Horford na kraju ispada najveći upitnik ove serije, jer ako će njega Thompson braniti kao inače, uništavati ga u skoku, a Love trpati kao u regularnoj sezoni Celticsi će biti u velikom problemu. Stevensu se zapravo sve svede na odabir čime želi da ga Cavsi napadnu, želiš li krenuti odmah s gorim unutarnjim matchupom kad se možeš legitimno nadati da će Love i Thompson zakazati pa da kasnije imaš asa u rukavu ili odmah krenuti s prilagodbama čiji je potencijal velik, ali i veoma rizičan (Green u petorci).

Naravno u sve to spada faktor odmora, Celticsi su odmarali 1 dan, Cavsi 10 i koliko god je Bostonu bilo malo odmora, Clevelandu je bilo puno, što zna uraditi kontraefekt jer ispadneš iz ritma utakmica, ne ide te šut i noge su trome. Kako god bilo, Boston je po meni već ostvario više od očekivanog, imaju prednost domaćeg terena i zato nemaju što za izgubiti pa se možemo nadati dobroj i intenzivnoj seriji.

Prognoza: Cavsi u 5

Milan Dakić

Ključni faktor: Mogu li Celticsi “preživjeti” u odbrani

Celticsi su regularnu sezonu završili kao 12. odbrana lige sa defanzivnim ratingom od 105,5 poena a identičan rating imaju i nakon dvije runde playoffa, što ih čini trećom najboljom defanzivom doigravanja. Boston ima defanzivni materijal koji je nezgodan za svakog protivnika – tri pit bulla na perimetru i dobar defanzivni centar u kombinaciji sa kvalitetnom timskom odbranom su bili dovoljno dobri da Celticsi preskoče dvije runde playoffa, uprkos činjenici da su 36 minuta po utakmici na tom dijelu terena morali „kriti“ čovjeka od 175 cm. Ipak, braniti se od Hawksa i Wizardsa nije isto što i nositi se sa Cavsima. Cleveland, za razliku od Atlante, ima tri igrača koji mogu kreirati sopstveni napad i playoff rotaciju od 9 do 10 igrača, nešto o čemu Wizardsi samo mogu da sanjaju. LeBron James okružen sa 4 šutera je potpuno druga zvijer u odnosu na sve sa čim su se Celticsi suočili u ovom doigravanju.

Dueli regularne sezone ove dvije ekipe ne govore previše jer nijedna utakmica nije donijela okršaj u sastavima koji nas očekuju u finalu konferencije. Ipak, dvije stvari su indikativne – Cavsi protiv Celticsa ove sezone imaju ofanzivni rating od preko 116 poena, a šuterske postave Clevelanda su „uništavale“ Boston. Na primjer, Cavsi su posljednju utakmicu protiv Celticsa riješili početkom druge četvrtine, kada je postava sa LeBronom na petici (Williams/Shumpert/Korver/Jefferson/James) za nepunih pet minuta minus od jedan razlike pretvorila u +13. Takođe, u 14 odigranih minuta protiv Bostona ove sezone, postava Irving/J.R./LBJ/Love/Frye ima net rating od +42,8 poena. Jednostavno, kada LeBrona okružite šuterima (a Cavsi ih imaju na pretek), on rijetko pravi greške – koristi mismatcheve, udvajanja kažnjava pasovima ka otvorenim šuterima, uočava cuttere pola sekunde prije svih… Da stvar po Boston bude gora, Celticsi neće, kao protiv Washingtona, imati luksuz dominiranja u minutima koje u igri provode rezervisti iz razloga što u tim minutama (početak druge i četvrte četvrtine) Tyronn Lue voli imati Jamesa na parketu, okruženog strijeljačkim vodom trojkaša.

Pa, kada se sve uzme u obzir, šta Celticsi mogu uraditi da se odbrane od šuterskih postava Cavsa? Za početak, na parketu u tim momentima moraju biti tri najbolja defanzivca koja imaju – Avery Bradley, Marcus Smart i Jae Crowder su odlični individualni defanzivci koji mogu natjerati Cavse na koju izgubljenu loptu više od njihovog standarda, što bi za Boston bilo od velikog značaja. Ukoliko je Kevin Love na poziciji petice, Al Horford je jedina opcija u Celticsima koja ga može ispratiti na perimetru, a pritom ga natjerati da radi na drugom dijelu terena. Isaiah Thomas bi morao biti peti igrač u toj varijanti, s obzirom da Boston bez njega na parketu nema dovoljno ofanzive da bi se nosio sa Cavsima. Thomasa je pametnije kriti na J.R. Smithu ili Iman Shumpertu nego na Kyle Korveru. Niko od navedene trojice nije kreator iz driblinga, ali Korver ima elitnu kretnju bez lopte i praćenje Korvera bi Thomasa poprilično izmorilo.

Bradley će mnogo vremena provoditi na Kyrie Irvingu i on predstavlja profil igrača koji Irvingu može zasmetati jer je agresivan defanzivac, dobar kradljivac lopti, koji pritom nije sklon nepotrebnom fauliranju a koji se dobro izvlači iz blokova kojih će neminovno biti dosta. Smart će sigurno dobiti svoju šansu na Irvingu, vjerovatno u kraćoj dozi i na LeBronu, s obzirom da Celticsi nemaju dovoljno krila koje se mogu nositi sa Jamesom. [1] Iz toga razloga treba očekivati da Crowder veliku većinu minuta u odbrani provede na Jamesu. Crowder je dobar defanzivac, borben i inteligentan ali nije realno očekivati od njega da sam uspori Jamesa, pa će Celticsi zato vjerovatno pomagati na LeBronu i tu je potrebno da rotacije budu besprijekorne. Jedna sekunda kašnjenja ili najmanji mogući nesporazum protiv Cavsa je automatska kazna – aktuelni šampioni pogađaju čak 43,4% šutnutih trojki u playoffu, a šutiraju ih 33 po utakmici. Ukoliko Celticsi ne uspiju smanjiti taj procenat, ova serije neće dugo trajati.

Prognoza: Cleveland, jednostavno, ima previše oružja. Petorke sa Loveom i Tristan Thompsonom na pozicijama 4 i 5 imaju ogromnu skakačku nadmoć, dok postave poput Irving/J.R/Korver/James/Love ili James + 4 šutera sa klupe imaju napadačku moć kojoj Celticsi teško mogu parirati. Ekipa Bostona ima srce, Isaiah Thomas će imati nekoliko svojih večeri, u to ne treba sumnjati, a Celticsi prve dvije utakmice igraju kući, tako da nova metla Cavsa vjerovatno nije u opticaju. Ipak, protiv odmornih, raspoloženih Cavsa i nadmoćnog LeBrona, dvije pobjede su maksimum koji Boston može izvući.

Prognoza: Celtics 2 – Cavs 4

[1] Biće zanimljivo vidjeti koliko će Jaylen Brown minuta provesti čuvajući LeBrona. Brown je novajlija koji doigravanje igra izuzetno promjenljivo ali ima fizikalije zbog kojih mu vrijedi dati šansu da se oproba na najboljem igraču svijeta.

Anes Tojaga

The Little Guy je mitohondrija Bostonovog napada; bez njega nema kreacije i nema života u tom segmentu igre Celticsa. Kada sjedne na klupu, njihov napadački rejting se srozava sa 116,7 na 102,3 što je slobodan pad ravan onome Felixa Baumgartnera. Razlog iza takve razlike je dvojak: prvo, Thomas je brilijantan igrač s kompletnim napadačkim arsenalom, a drugo, preostali bekovi Bostona nisu na istoj razini u kreaciji iz driblinga. To sili Brada Stevensa da promiješa karte i proba startati setove na mnoštvo kreativnih načina, primjerice kroz visoke igrače, ali to je sve „drži vodu dok majstori odu“.

Tyronn Lue je, naravno, svjestan ovoga i sigurno će svoju obranu dizajnirati prvenstveno kako bi onesposobio Bostonovog pleja. U sva četiri ovosezonska međusobna dvoboja Cavsa i Celticsa, Thomas je bio izvrstan: prosječno je bilježio 29,5 poena i 6,5 asistencija uz 49,3% šuta iz igre i 21,4% za tri. Ovaj zadnji podatak je bitan: u te četiri utakmice, Isaiah je potegao 28 trica, a pogodio samo 6, što je debelo ispod njegovog sezonskog prosjeka od 37,9%. To je rezultat ciljanog truda Cavaliersa da se brani vanjski šut i da ga se tjera na ulaz. Međutim, u tim utakmicama ih je Thomas kažnjavao jer je iznudio ogromnu količinu slobodnih bacanja (ukupno 47) koje je zatim nemilosrdno pogađao (42 ili 89,4%).

No, mislim da takav scenarij nećemo gledati u ovoj seriji. Suđenje je u doigravanju strožije i prekršaji se ne dosuđuju tako lako pa će Thomas morati naći druge načine za biti efikasan. To neće biti lako jer su Cavsi pokazali da mogu „okrenuti prekidač“ i zaigrati dobru obranu kada je to nužno.  Što se tiče konkretnog match-upa s Isaiahom, ne vjerujem da ćemo vidjeti konstantnog jedan na jedan čuvara, već mislim da će Lue biti kreativan. Iako je J.R. Smith iznenađujuće dobio zadatak čuvanja najboljeg protivničkog strijelca u prethodne dvije serije (najprije Paul George, zatim DeMar DeRozan), ne očekujem da će to biti slučaj i finalu Istoka, iako je Smith radio dobar posao u ovom doigravanju. Thomas je prosto drugačiji tip igrača, tip koji mu ne bi legao zbog svoje agilnosti i sposobnosti da izvuče maksimum na malom prostoru.

Očekujem da, jednostavnosti radi, Kyrie Irving počne kao njegov nominalni čuvar. Irving nije proslavljen defanzivac, ali Cavsi će gotovo sigurno blitzati sve Bostonove pickove pa će za njega biti bitno samo da se ne zabije u screenera. Kažem „gotovo sigurno“ jer postoji mrvica šanse da će Cleveland eksperimentirati sa switchanjem tog pick-and-rolla obzirom koliko dobru obranu Tristan Thompson igra u ovom doigravanju, ali ne vjerujem da će se takav koncept zadržati jer će Stevens sigurno tražiti mismatch protiv Kyrieja u vidu, recimo, Ala Horforda.

Stoga sam naklonjeniji blitz opciji, a ako mladi genijalac na Bostonovoj klupi nađe izlaz iz te situacije i prisili Cavse da Thomasa brane jedan na jedan, Lue uvijek može posegnuti za nuklearnom opcijom: stavljanje LeBrona Jamesa na Isaiahu. Takav potez se isplatio Eriku Spoelstri u onoj seriji protiv Chicaga kada je Kralj neutralizirao Derricka Rosea, a i Lue će vjerojatno pokušati s tim ako baš zagusti. James više nije lockdown defanzivac kakav je bio u mladosti, ali i dalje može biti itekako efektivan kad mu se da.

Prognoza: Cavaliersi u 4, a Celticsi nek se tješe Markelleom Fultzom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE