Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale Istoène konferencije: Miami – Boston

U konferencijskom finalu na Istoku snage æe odmjeriti veæ dobro poznati rivali, Miami Heat (2) i Boston Celticsi (4). Obje momèadi su konferencijska finala prošli malo teže no što se to možda oèekivalo. Miami je nakon ozljede Chrisa Bosha i zaostatka 2:1 bio u jako teškoj situaciji protiv opasnih Indiana Pacersa, no maestralnim izvedbama dvojca JamesWade u preostale tri utakmice, Heat je priveo seriju kraju s konaènim rezultatom 4:2. Boston Celticsima je bila potrebna i sedma utakmica kako bi na ljetni odmor poslali neugodne Philadelphia 76erse. Pritom su zbog ozljede ostali bez još jednog važnog kotaèiæa u vidu mladog beka Averyja Bradleyja.

U seriji Miamija protiv Pacersa postali smo svjedoci jednoj od najdominantnijih predstava nekog NBA tandema u posljednje vrijeme. Ponajviše se to odnosi na posljednje tri utakmice serije, kada je Heatu pri rezultatu 1:2 trebala upravo takva igra Jamesa i Wadea, kako bi se nadoknadio izostanak Chrisa Bosha koji je ozlijedio trbušni zid na samom poèetku serije. U brojkama govoreæi, u zadnje tri utakmice LeBron James je ubilježio ukupno 98 poena, 34 skoka i 24 asistencije, dok je Dwyane Wade pridodao 99 poena, 22 skoka i 11 asistencija. Ukupno je protiv Pacersa James prosjeèno bilježio 30,0 poena, 10,8 skokova, 6,2 asistencije i 2,7 ukradene lopte, dok je Wade prosjeèno zabijao 26,2 poena uz 5,5 skokova i 3,3 asistencije. U odsutnosti Bosha, u treæe ime Heata se prometnuo startni razigravaè Mario Chalmers (10,8p/4,8s/2,7a), dok je neke od kljuènih poena (naroèito u utakmici broj 4) postizao i veteran Udonis Haslem.

Boston Celticsi su opasno “visili” u sedmoj odluèujuæoj utakmici protiv poletnih 76ersa, no odlièni Rajon Rondo je još jednim u nizu triple-double uèinaka povukao “ranjene” Celticse na okršaj s Miamijem. Rondo je èitavu seriju (kao i cijeli playoff do sada) odigrao na viskom nivou. Prosjeèno je 76ersima ubacivao 14,1 poen uz 7,4 skokova, 12,7 asistencija i 2,1 ukradenom loptom. Kevin Garnett i dalje podsjeæa na svoje najbolje dane. U sedam utakmica polufinala ponovno se iskazao s prosjecima od 19,7 poena i 11,0 skokova. Uz ovaj odlièan dvojac treba svakako istaknuti Paula Piercea (17,7p/7,4s/3,3a) i posebice Brandona Bassa (14,0p/4,6s), koji se pokazao pouzdanim rješenjem na poziciji startne “èetvorke” u okolnostima gdje Celticsi pritisnuti velikim brojem ozljeda i nemaju previše izbora u svom rosteru.

Konferencijsko finale æe nam, kao rezultat zadnjih okršaja ove dvije momèadi u playoff serijama i regularnom dijelu sezone, donesti zasigurno èvrstu košarku i veliki emotivni naboj. Ishod serije ovisi o tome u kojoj mjeri æe odlièna obrana Celticsa moæi usporiti Miamijev ubojiti tandem. LeBrona Jamesa teško da itko može zaustaviti kada igra u ovakvoj formi kakvu je prikazao u dosadašnjem playoffu, dok su nade Celticsa u zaustavljanje Wadea pretrpjele težak udarac ozljedom izvrsnog defenzivca Bradleyja, koji je imao odliène role u èuvanju Wadea u regularnom dijelu sezone. Ovako æe veæinu vremena na pokrivanju Wadea provesti vremešni Ray Allen, koji nikako da se u svom stilu “raspuca” u ovogodišnjem playoffu.

Problemi u ofenzivnom dijelu igre oèekuju u ovoj seriji vjerojatno i Paula Piercea, kojeg æe èuvati i defenzivno impresivan LeBron James (ni rezervna opcija Shane Battier nije za Piercea najsretnije rješenje). Dva igraèa koja æe morati igrati na jako visokom nivou, ako Celticsi žele ikakve šanse za prolaz u veliko finale, su Rondo i Garnett. Obojica æe se na svojim pozicijama (Garnett prisilno zbog brojnih ozljeda igra na poziciji centra veæ dobar dio sezone) suoèiti s inferiornim igraèima. Ipak, i Joel Anthony i posebno Mario Chalmers su kvalitetni obrambeni igraèi, s kojima spomenutom dvojcu neæe biti nimalo lako. Kao x-faktor u seriji bi se mogao pojaviti Chris Bosh, èiji datum povratka na parkete još nije definiran, te se èini da æe ga Heat pokušati što više prièuvati za eventualno veliko finale, s eventualnim uvoðenjem u igru u sluèaju da ova serija krene po zlu gledano iz Miamijeve perspektive.

Dakle, oèekuje nas èvrsta defenzivna košarka dvije momèadi iznimnih defenzivnih kapaciteta. Kao favoriti za prolaz u finale se ipak nameæu momci s Floride, koji ipak u svojim redovima imaju dva individualno najkvalitetnija igraèa u seriji. Boston kao odlièan kolektiv je ipak previše naèet ozljedama niza solidnih igraèa da bi mogao èetiri puta pobijediti ovako raspoloženog Jamesa i Wadea.

Prognoza: Miami Heat – Boston Celtics 4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. Miami Heat – Boston Celtics, 29. svibnja, 02.30h
2. Miami Heat – Boston Celtics, 31. svibnja, 02.30h
3. Boston Celtics – Miami Heat, 2. lipnja, 02.30h
4. Boston Celtics – Miami Heat, 4. lipnja, 02.30h
5.* Miami Heat – Boston Celtics, 6. lipnja, 02.30h
6.* Boston Celtics – Miami Heat, 8. lipnja, 02.30h
7.* Miami Heat – Boston Celtics, 10. lipnja, 02.30h

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE