Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale Istoka: Analiza prve utakmice

Na Istoku ništa novo. A ponadali smo se na tren, priznajte, ponadali smo se u uvodu utakmice gdje su Raptorsi izgledali nabrijano a Cavsi kao da su se tek ustali iz kreveta. Ponadali smo se ne da Kanađani mogu do pobjede nego barem održati se neko vrijeme u egalu. Na papiru im neke stvari idu u prilog. Probuđeni Kyle Lowry može napadati Kyrieja Irvinga, a DeMar DeRozan ima dobar matchup protiv J.R. Swisha i napokon ga neće daviti Georgeovi i Dengovi ovog svijeta. Još nije trenutak da se LeBron James pozabavi njim. Tako nekako je i otvorena utakmica, DeRozan izgleda kao pušten s lanca, odlično sebi kreira šanse preko Smitha ali i namješta par zicera Patricku Pattersonu i DeMarreu Carrollu. Ali onda opet kako na brdo bez opreme? DeRozanove duge dvojke su daleko lošije oružje od onoga s čim Cavsi raspolažu. A bogami raspolažu kao Sjeverna Koreja.

DeRozanu parira James u postu koji je prvu četvrtinu završio sa šutom 4/4 (1. poluvrijeme 7/7), mahom zakucavanjima, polaganjima nakon igre u postu ili finiširanjem u tranziciji. Osim Jamesu tu su i standardne porcije trica za koje ni Raptorsi nemaju rješenja. Trudili su se svim silama zatvoriti perimetar zbog čega je dakako patila zaštita reketa (iz restricted područja Cavsi su u prvoj četvrtini imali 10/10 šut). Zbog straha od trice jadni Carroll, koji i drugu sezonu za redom obavlja Sizifov posao, ostavljan je na milost i nemilost Jamesu u postu.

Na prvoj slici Love na vrhu trice ima loptu a Carroll pokušava frontati Jamesa:

carroll vs james

Što dakako ne prolazi i dobar dodavač poput Lovea i dovoljno snažan igrač da se odvoji od čuvara poput Jamesa koriste rizik koji preuzima obrana Toronta i James ima serviran zicer. Ali ovdje obratite pozornost gdje stoji Bismarck Biyombo (crni okvir). Predaleko od Jamesa i epicentra akcije. Što radiš tako daleko od koša i kako ti Tristan Thompson na 5 metara od koša može nauditi?

no help biz

Ostaje mi misterij je li dogovor Raptorsa bio da se na Jamesu igra bez puno pomaganja i da je bolje poginuti od njegovih 50-60 koševa a da zatvore sve ostale ili je Biyombo tako loš help defender koji ne razumije što se događa oko njega i kako se treba postavljati? Ipak malo više naginjem na ovu prvu teoriju jer sudeći prema dosadašnjim partijama u playoffu i regularnoj sezoni Biyombo je ipak puno bolji defanzivac od prikazanog, ali onda je to pogreška Dwanea Caseyja jer Jamesa u postu moraš udvajati posebno dok je Thompson u igri i ne prijeti ti opasnost od njegovog šuta. Naravno, pod uvjetom da funkcionira i help helperu, u ovom gore slučaju, Bismarck je trebao pomoći Carrollu a Thompsona preuzeti Lowry. Samo, onda Irving ostaje sam u korneru što su Raptorsi sinoć pošto poto htjeli spriječiti.

Obje ekipe su kod obrane picka odlučile biti agresivne na loptu i udvajati ball handlera (hedgeati, bltzati, kako želite). Raptorsi da bi usporili Irvinga, Cavsi da bi izbili loptu iz ruku Lowryju, mozgu Raptorsa, i da bi zaustavili njegovo dizanje na šut za tri nakon picka. Love je odradio dosta solidan posao u tim udvajanjima. Logično, Toronto je preko njega i Irvinga htio izgraditi svoju napadačku strategiju:

KLove blitz

Love odlično zaustavlja prodor Lowryja dok se Irving vrati na njega ali problem ostaje Patterson (crni kvadrat) koji se odmotava na tricu. Ali negdje se mora preuzeti rizik. Raptorsi su sinoć u prvoj četvrtini čak i imali fin protok lopte ali Patterson ovakve situacije nije koristio. Zato je on Patterson a ne Kevin Love, a Raptorsima dobar motion napad nije bio od nikakve koristi kada se nisu mogli obraniti.

Evo još jednog primjera kako je Love pomagao Irvingu u obrani Lowryja:

KL blitz

Cavsi su tako usporili napad Raptorsa a onda im dodatno zagorčali život sa stretch postavama koje su uslijedile i gdje su se Kanađani u potpunosti raspali. Prva Lueova zamjena bila je Iman Shumpert za Thompsona. Dobio je dodatnog beka i terijera u obrani kojeg može staviti na DeRozana ali i stretch formaciju s Loveom i Jamesom na 4 i 5. Zanimljivo, u toj situaciji Love svejedno ostaje paziti na Pattersona, Lue je vjerojatno bio zadovoljan njegovim poslom u obrani picka a James preuzima rolu libera u obrani i pazi na Biyomba. Da bi nagradili Lovea za dobar posao u obrani Cavaliersi vrte hrpu akcija za njega kroz pick and pop ili ga traže na šutu u spot-up situaciji. Biyombo je sada u nevolji jer mora izlaziti duboko na perimetar za Loveom a ne treba ni govoriti što je to napravilo ionako poroznoj obrani reketa Toronta. I Raptorsi blitzaju svaki pokušaj pick igre kao što sam rekao ali za razliku od Pattersona Love posprema svoje trening trice i Cavsi preuzimaju kontrolu nad utakmicom.

Casey traži rješenja ali ih nema. Poseže za Jamesom Johnsonom, koji je fizički nešto krupniji od Carrolla, da bi ga „bacio“ na Jamesa, u igri je i Terrence Ross umjesto Biyomba što znači da je Patterson sada na centru. Prevedeno: Casey obilno krvarenje pokušava zaustaviti lijepljenjem flastera.

Tri minute do kraja četvrtine Cavaliersi su zabili 31 poen, od čega čak 20 iz reketa i to bez da su Raptorsi pružili značajniji otpor kod tih poena. Lue mudro povlači Jamesa na odmor, a umjesto da Casey isto napravi s Jamesom Johnsonom ovaj ga ostavlja u igri i tako opet sebi stavlja teret na leđa jer je, u slobodno vrijeme kickboxer, igrač manje u napadu. Ali onda opet, treba razumjeti Caseyja, boljeg visokog igrača u izostanku Jonasa Valanciunasa i nema. Alternativa su Luis Scola ili mladi Lucas Nogueira. Dakle, alternative nema ali možda nije trebao zaboraviti rookieja Normana Powella. Koji nije centar ali u odsustvu Jamesa s parketa i prisutstvu Richarda Jeffersona mogao je to odraditi.

U drugoj četvrtini utakmica je i konačno riješena pa smo se mogli posvetiti nečem pametnijem od gledanja kako se šamara mrtvi magarac. Recimo spavanju. Casey je vrlo „pametno“ odlučio da mu ne treba na parketu barem jedan od dvojca Lowry-DeRozan pa je poslao petorku praktički bez pravog kreatora, s Coreyjem Josephom kao najboljim driblerom, dok na drugoj strani Cavsi ujedaju s Jamesom i Channingom Fryeom, postavom koja je rastavila Hawkse svaki put kada se našla na terenu. Upravo su Fryeova trica i jedna Dellavedovina označile početak kraja Toronta.

Frye je u fantastičnoj šuterskoj formi a kako i ne bi bio kada dobije sve servirano. Pogledajte samo ovu neobranjivu akciju (moju omiljenu na 2K-u) kroz dvije slike. Dellavedova vrti centralni pick s Jamesom, Frye je u lijevom korneru.

frye akcija

James se rola prema košu, Biyombo mora pomoći na stotinku zaustaviti to, Frye se pomiče prema wing trici i Biyombo zato jer pomaže nema šanse da stigne pokriti Fryea koji stavlja tricu.

frye akcija 2

Nakon baraža trica Caseyju ne preostaje ništa drugo nego zvati timeout i vratiti Lowryja i DeRozana (tko bi rekao?). Ali ni to ne pomaže jer Cavsi kreiraju missmatch kako žele preko Fryea na petici, a u obrani su također sva petorica igrača (Delly, Shump, Jefferson, James, Frye) iskoristiva da ih Raptorsi ne izdominiraju.

Cavsi imaju još jednu blagodat kada igraju u stretch formaciji s Loveom ili Fryeom na petici. Svih 10 igrača stoji izvan reketa jer su svi igrači Cavaliersa opasni šuteri. Pogledajte samo količinu prostora koja se otvara za kretanje bez lopte ili za napadanje s loptom, floor spacing za poželjeti:

floor spacng

Ovdje sada Frye ima loptu na vrhu trice a Dellavedova cuta u prazan reket jer u njemu nema nikoga, Biyombo mora izlaziti za Fryeom, ali i ostali igrači Rpatorsa striktno pokrivaju svoje igrače jer su opasni šuteri s trice. Ovdje je Joseph kiksao jer je nedopustivo da ti igrač ovako pobjegne, ali da nije Dellavedova bi netko drugi.

Od ovih udaraca Raptorsi se nisu uspjeli oporaviti. Vratili su se jednom u drugoj četvrtini s -20 na -12 i to u momentu kada na parketu nije bilo Jamesa a igrao je Tristan Thompson. Navikli smo već da Cavsi upadaju u rupe kada nema Jamesa ali zanimljivo će u seriji ako ništa drugo onda biti pratiti kako se kreće rezultat kada je Thompson u igri a kako kada Love ili Frye igraju centra. Thompson je u svojoj roli odličan igrač, ali on i Biyombo poništavaju jedan drugog kada su skupa na parketu. Obrane ih mogu ignorirati, u napadu su korisni samo kao skakači. Ali kada su na parketu Love ili Frye tu Cleveland radi missmatch u napadu jer otvaraju gomilu prostora bez da puno riskiraju u obrani, jer Biyombo je bezopasan strijelac a oni dovoljno dobri skakači. Zanimljivo, Thompson je sinoć imao +/- samo +8. Najmanji od svih startera i igrača koji su odigrali ozbiljnije minute. Dakle, Cleveland ima recept ako zagusti: što više stretch postava i dobro je sve. Do velikog finala ionako nema tko nauditi toj formaciji. Kada dođu malo ozbiljniji centri napadači i roleri u picku stvari će postati malo teže za Cavalierse.

Latest Posts

NE PROPUSTITE