Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale Istoka: Chicago Bulls – Miami Heat

Nakon nekoliko tjedana zanimljive playoff košarke na red su došla i konferencijska finala. Finale Istoka otvorit æe dvije najbolje rangirane ekipe u Istoènoj konferenciji, prvoplasirani Chicago Bullsi i drugi nositelji Miami Heat. Sasvim sigurno gledat æemo zanimljive utakmice jer na parkete United Centra i American Airlines Arene kroèit æe ovosezonski MVP Derrick Rose, dvostruki uzastopni MVP LeBron James, kao i Dwyane Wade koji se vraèa u svoj rodni grad Chicago.

Nakon što su u prvom krugu izbacili Indianu u konferencijskom polufinalu Bullsi su odmjerili snage s Atlanta Hawksima. Nakon iznenaðujuæeg poraza u prvoj utakmici uspjeli su vratiti prednost domaæeg terena i tako su pokazali da ih taj poraz u prvoj utakmici nije previše uzdrmao. Bullsi su imali sreæe što se startni razigravaè Atlante Kirk Hinrich ozlijedio u posljednjoj utakmici protiv Orlanda i morao je propustiti Bullse. To je svakako bio možda i kljuèan faktor cijele serije jer je Hinrich igrao u Bullsima i vjerojatno bi mogao pronaæi neko rješenje kako zaustaviti Rosea. Atlanta je u ovoj seriji previše oscilirala u igri, kao i u regularnoj sezoni, te ih je to koštalo prolaza u drugi krug. Rose se pokazao nezaustavljivim za Atlantu te je u šest utakmica bilježio brojke od 29,8 poena ,9,8 asistencija i 4,3 skokova, a veliku pomoæ imao je u Dengu (15,2 p/6,7 sk) , Boozeru (13,3 p/8,8 sk) i u Noahu koji je zabijao 8,2 poena uz 10,2 skokova i 1,8 blokadi po utakmici.

S druge strane njihovi protivnici Miami Heat na papiru su imali puno teži posao. Nakon doruèka kako je James nazvao seriju protiv 76ersa došlo je vrijeme ruèka s Boston Celticsima, ekipom koja je prošle sezone iz doigravanja izbacila tadašnji Jamesov Cleveland i Wadeov Miami. Serija nazvana Finalom prije Finala prikazanom igrom ispunila je oèekivanja, iako je na kraju Miami odnio seriju 4-1. Celticsima se dogodilo upravo ono što i Knicksima u prvom krugu, ozljede su imale prevelik utjecaj. Shaquille O’Neal ipak nije bio spreman za doigravanje te je odigrao samo 12 minuta, Rajon Rondo je dislocirao lakat u treæoj utakmici i to je imalo prevelik utjecaj na njegovu igru, a Jermaine O’Neal imao je problema s leðima. Nakon slavlja u petoj utakmici James je plakao od sreæe i po prvi puta u svojoj karijeri uspio je proæi Celticse u doigravanju. Veæ tradicionalno su Miami do prolaska dalje predvodili James s 28 koševa, 8,2 skokova i samo 3,6 asistencija, ali i odliènih 43 % uspješno realiziranih trica, Wade s 30,2 poena, 6,8 skokova i 4,8 asistencija, te Chris Bosh s 12,8 koševa 10,2 skokova po utakmici.

Bullsi i Heat odigrali su tri utakmice u regularnoj sezoni i u svakoj su slavili Bullsi. U ta tri susreta Bullsi su pobjeðivali s prosjeènom razlikom od 2,7 poena, a kljuè pobjede bili su skokovi, naime Bullsi su prosjeèno nadskakivali košarkaše Heata za gotovo 11 skokova što im je donijelo 18,3 koševa iz dugog napada naprema 9 poena Miamija. U tri utakmice protiv  Miamija Rose je zabijao 29 poena uz 6,3 asistencije, a Deng 16,7 koševa uz 6 skokova i 4 asistencije. S druge strane Wade je zabijao 29 poena uz 6 skokova, a James je u dvije odigrane utakmice bilježio brojke od 27,5 koševa uz 9 skokova i 5,5 asistencija, dok je Bosh uz samo 34% realiziranog šuta zabijao 15,7 uz 6,3 skokova.

Kako gledaju na ovu seriju medijima su rekli najbolji igraèi obje momèadi. “Mi protiv svijeta. Tako gledamo na taj dvoboj i tako æemo se postaviti”, rekao je Rose. Njegov suigraè Noah jedva èeka poèetak utakmice: “Ovo smo èekali jako dugo. Zbog ovog smo se trudili cijele godine da možemo igrati ovakve utakmice. Igramo protiv Miami Heata u konferencijskom Finalu, ne mogu sakriti oduševljenje.”

“Bilo je jutra kad sam se probudio s razmišljanjem da bi mogao igrati za Bullse. Na sastanku u Chicagu bile su izreèena lijepe stvari, ali na kraju ipak sam se odluèio za Miami zato što sam smatrao da ovdje imam veæe izglede da doðem do naslova”, rekao je James. Wade dijeli isto mišljenje kao i James: “Premišljao sam se. Odrastao sam u Chicagu i tamo su nastali moji snovi da jednom igram za Chicago Bullse. Imao sam veliku priliku zaigrati za Bullse, no mislio sam da su mi izgledi s Miamijem bolji i zato sam se odluèio za Miami.”

Obje ekipe nemaju problema s ozljedama, a glavna vijest za navijaèe Heata je povratak Udonisa Haslema koji je na raspolaganju treneru Spoelstri. Miami nema igraèa na poziciji razigravaèa koji može zaustaviti Rosea, Bibby je prije dva dana proslavio roðendan (33), a Chalmers je kvalitetom daleko iza Rosea, tako da su Bullsi ovdje u velikoj prednosti. Najveæa prednost Miamija je na poziciji beka šutera i niskog krila gdje su Wade odnosno James. Bogans, Brewer i Korver ne mogu zaustaviti Wadea, a Deng æe se morati jako namuèiti da smanji uèinak LeBrona. Možda i kljuè ove serije je bitka pod košem gdje æe se sukobiti Bosh i Anthony protiv Boozera i Noaha. Boozer veæ tradicionalno nestaje u doigravanju i primio je dosta kritika na raèun svoje igre. Još jedna prednost Bullsa je klupa na koju se trener Thibodeau može osloniti. Gibson i Watson pružaju odliène partije s klupe, a tu s još Korver, Asik i Brewer. S druge strane vjerojatno æe veæu minutažu dobiti visoki igraèi Heata, Howard i Haslem, kao i James Jones, a bit æe zanimljivo vidjeti hoæe li napokon proigrati Mike Miller, èije su igre u dosadašnjem tijeku doigravanja zanemarive.

Kljuè prolaska Bullsa je u zaustavljanu Jamesa, Wadea i Bosha. Nemoguæe je zaustaviti svu trojicu, no ako Bullsi žele proæi dalje moraju zaustaviti dvojicu iz ove velike trojke. Takoðer ne smije izostati ni dobra igra kritiziranog Boozera. S druge strane Heatovci nemaju igraèa koji æe zaustaviti Rosea i trebali bi ga pustiti da zabija koševe i uzima velik broj šuteva po utakmici, ali onda moraju zaustaviti ostatak ekipe Bullsa. Chicago je slavio protiv Miamija u svim ovosezonskim utakmicama, ali ne smijemo zaboraviti da su ih tri puta ove sezone pobijedili i Celticsi, pa su ih bez veæih problema izbacili iz doigravanja. Velika prednost Chicaga je prednost domaæeg terena, ali u doigravanju još nisu igrali protiv ekipe Miamijevog kalibra. Miami nije izgubio utakmicu na domaæem terenu, a po jednom su slavili u Bostonu i Philadelphiji, te igraju najbolju košarku otkad su oformili veliku trojicu, tako da im u ovoj seriji dajemo prednosti i predviðamo prolazak u veliko Finale.

Prognoza: Chicago Bulls – Miami Heat    2-4

Latest Posts

NE PROPUSTITE