Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale: Miami poveo protiv Dallasa

Košarkaši Miami Heata su u svojoj dvorani otvorili ovogodišnje finale NBA lige pobjedom protiv Dallasa. Odliènom igrom Dwyanea Wadea u posljednje èetiri minute uspjeli su na kraju upisati uvjerljivu pobjedu, konaèni rezultat je bio 92:84.

Susret je zapoèeo veoma nervozno sa obje strane, u prvom djelu prve èetvrtine vidjeli smo veoma maleni broj poena. Griješilo se sa svih strana. Meðutim sa nešto èvršæom obranom su košarkaši Heata uspjeli stvoriti blagu prednost, no Jason Kidd je sa dvije uzastopne trice vratio utakmicu ponovno u egal. Moramo izdvojiti i dobru igru LeBrona Jamesa koji je veoma rano napravio dvije osobne pogreške, ali i zabio osam poena. Pred krajem prve èetvrtine se razigrao i Jason Terry te je momèad iz Texasa prvi dio završila sa minimalnom prednošæu 16:17.

I u nastavku ekipe nisu blistale u šuterskom djelu. Dallas je u obrani poèeo koristiti veoma agresivnu zonsku obranu, dok su se u napadu kao i u prvoj èetvrtini najviše oslanjali na vanjski šut. Igra po dubini je bila rijetki sluèaj. Zahvaljujuæi Chrisu Bosh i Dwyaneu Wadeu igraèi Heata su ponovno poveli, 35:31, no tada je Dirk  zabio pet uzastopnih poena, a njegov niz je sa istim brojem poena nastavio i Tyson Chandler. Zahvaljujuæi spomenutom dvojicu košarkaša gosti su na zasluženi odmor otišli s minimalnom prednošæu, 43:44.

U prve dvije minute treæe èetvrtine košarkaši Mavericksa su nakon trice DeShawna Stevensona nizom 7-0 prisilili Erika Spoelstru na minutu odmora. Nakon toga smo vidjeli puno agresivniji Miami, pogotovo u obrani, i u narednih nekoliko minuta je velika trojka Miamija dozvolila protivnièkoj momèadi samo dva poena. U nastavku su igraèi Dallasa i dalje bili neprecizni, meðutim i Miami je promašio nekoliko otvorenih šuteva. Isto tako treba naglasiti kako su u tom razdoblju se obje ekipe udaljile od obruèa, obje igre se baziraju na vanjskom šutu, a primjerice Dallas je u tom trenutku na parketu imao i Peju Stojakoviæa koji je igrao na poziciji krilnog centra.  No, taktièke ideje Ricka Charlislea se nisu najbolje provele na parketu i Miami je nakon nekoliko izgubljenih lopti Dallasa tricom LeBrona Jamesa poveo pred krajem èetvrtine, 60:59. Isto tako treba naglasiti kako je Dallas u prve dvije minute èetvrtine ubacio 7 poena, a nakon toga su postigli samo 10 poena. Èetvrtinu (65:61) je okonèao LeBron James veoma teškom tricom preko ruke sa zvukom sirene.

Prvih osam minuta u zadnjoj èetvrtini su obilježile dvije stvari. Neuspjeli pokušaji na obje strane (ukupno 19 poena – vodstvo Miamija za 5 poena) i nekolicina spornih sudaèkih odluka. Dallas sredinom zadnje èetvrtine nije èetiri minute postigao poena, što je uzrokovalo novim time-outom klupe Dallasa. Nakon odmora je na scenu stupio do tada podosta zadržani Dwyane Wade koji je sam odveo svoju momèad do prednosti 9 poena. Dirk je uzvratio sa èetiri uzastopna poena, no košem Chalmersa i zakucavanjem Bosha su se uništile sve nade navijaèa Dallasa o moguæem prvom breaku. Jason Kidd je sa svojom treæom tricom na susretu postavio konaènih 84:92.

Za pobjednièku momèad Dwyane Wade je na kraju postigao 22 poena (10 skokova), LeBron James je dodao 24 poena, dok je Chris Bosh ubacio 19 poena. Na drugoj strani je Dirk Nowitzki zabio 27 poena (12-12 slobodna bacanja), 16 je dodao Shawn Marion, dok je Terry zabio 12 poena, ali sve poene je postigao u prvom poluvremenu.

Sljedeæa utakmica je na rasporedu 3. lipnja u 03.00h po našem vremenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE