Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale prije finala ili ipak ne?

I tako, prva utakmica serije koju sam okarakterizirao kao finale prije finala je izgledala kao sve samo ne to. Cleveland predvođen LeBronom Jamesom i Kyriem Irvingom je pregazio Raptorse i dao dosta za misliti Dwaneu Caseyju. Cleveland je startao sa svojom klasičnom petorkom; Irving, JR Smith, James, Kevin Love, Tristan Thompson. S druge strane Casey je ipak vratio Jonasa Valanciunasa u prvu petorku te je to sada ona standardna petorka; Kyle Lowry, DeMar DeRozan, DeMare Caroll, Serge Ibaka, Valanciunas.

Valanciunas na centru

Cleveland je puno bolje otvorio utakmicu, trice Lovea i Irvinga te dvije odlične tranzicije Jamesa donijele su im prvu prednost veću prednost od 10:3. Ipak, treba spomenuti katastrofalnu obranu tranzicije Raptorsa koji izgledaju kao da nemaju volje trčati za Jamesom ili rotirati u obrani. Cavsi su jako lijepo krenuli igrati obranu, tjeraju Raptorse na izgubljene lopte, poglavito udvajanjem i presingom na Valanciunasa i DeRozana kad se kod njih nalazi lopta. Smith je primarni obrambeni na DeRozanu i to odrađuje poprilično dobro.

Toronto se pomalo i budi u napadu, Ibaka i Valanciunas koriste zicere ispod koša, a Caroll pogađa tranzicijsku tricu. No, sve to ispada za ništa kad Lowry u obrani na trenutke izgleda kao amater pored Irvinga koji zabija kako god želi, a uz Irvingovu inspiriranost Cavsi vrte i svoje klasične akcije gdje James cuta prema reketu, a Love proigrava što prolazi kad je Casey odlučio ne preuzimati u obrani.

Cavsi nastavljaju s dosadašnjim receptom, napad izgleda savršeno, a obrana se i dalje fokusira na agresivnu igru prema Valanciunasu i DeRozanu te ostavljanju nekih otvorenih vanjskih šuteva koje Raptorsi ne pogađaju što Cavsima donosi prednost od 10 poena rano u utakmici.

Druga postava                                         

Došlo je vrijeme za rotacije, Casey šalje Patricka Pattersona umjesto Valanciunasa da zaigra uz Ibaku, PJ Tuckera i Coreyja Josepha, a ostavlja DeRozana. Tyron Lue ubacuje Kylea Korvera, Imana Shumperta i Channinga Fryea uz Irvinga da završe četvrtinu. Međutim to ne mijenja stvari za Raptorse odmah, Shumpert privlači svu pozornost, prvo frizurom u stilu Oprah, zatim fantastičnim zakucavanjem preko Ibake te katastrofalnim air ballom trice. DeRozan s druge strane napokon zabija nešto, ali i dalje igra 1 na 1 čime izgleda kao najgori pojedinac na terenu. A to je bilo veoma teško pored Pattersona koji cijelu večer ne može ama baš ništa pogoditi, a čak je uspio i napraviti korake u pokušaju da šutne mid range dok je bio apsolutno sam i otvoren na trici.

Drugu četvrtinu su Raptorsi počeli s Lowryjem, Josephom, Ibakom, Tuckerom  i Powellom kojeg tad po prvi put vidimo u utakmici. S druge strane klasična petorka Cavsa s LeBronom okruženim šuterima. Međutim, momentum se mijenja. Lowry se probudio te je počeo jako dobro razigravati, te zabija uz to, a pridružuje mu se i Ibaka na obje strane terena.  Cavsi odlučuju puštati svaki mogući vanjski šut Ibaki i Tuckeru, koje oni pogađaju te kombinirano s napadačkom krizom uzrokovanom što Frye jednostavno nema mjesta na terenu kad je Ibaka na centru plus što ne može apsolutno ništa obraniti u reketu. Samo pogledajte sjedeću reakciju.

Ono što se u tom dijelu moglo primijetiti je nedostatak Jamesove agresivnosti, puštalo mu se više nego dovoljno prostora za šut ili ulaz što nije koristio. Naravno Raptorsi su to iskoristili, sad je 41- 39 za Cavse i vrijeme je da se starteri vrate na teren.

Povratak startera

Čim je Lue vratio startere, vratio je i kontrolu u utakmicu. Casey je pokušao još malo igrati s Ibakom na centru i Tuckerom umjesto Carolla međutim Cavsi u tom slučaju koriste missmatcheve. Prvo, Raptorsi ništa ne preuzimaju što omogućava Smithu da stavi otvorenu tricu, a zatim Love lagano poentira preko Tuckera. Raptorsi su očito pokušali igrati neku vrstu zone, ali brate DeRozane ne trebaš čuvati cijelu klupu Cavsa..

S obzirom na to da je Ibaka dosad odigrao gotovo sve minute Casey ga mora malo odmoriti, vraća Valanciunasa u igru, a time ponovno kreću problemi za Raptorse. Lowry se ohladio, DeRozan nastavlja s ciglama, napad gubi tečnost,  a Valanciunas nije sposoban ništa zabiti s obzirom na agresivnu obranu Cavsa. To se nadovezuje na par tranzicija Clevelanda koji na poluvrijeme odlaze s velikih +14.

Prijelomna točka

Raptorsi su drugo poluvrijeme počeli puno bolje nego prvo, DeRozan fino poentira kretnjom bez lopte, koristi se spacing i Ibaka sve više što omogućava i Valanciunasu par laganih poena.

Ali, Cavsi ne čekaju drugo na odgovor, James postaje agresivniji, stavlja dvije trice u trećoj četvrtini, Irving sve više proigrava, a to kombinirano s poboljšanom obranom tj.Raptorsi opet upadaju u istu rupu s Valanciunasom na terenu i DeRozanom kao primarnim ball handlerom, a to Cavsima donosi novo veliko vodstvo.

Naravno, Casey je ranije ubacio postavu s Ibakom na centru, ali dok Lue odlično reagira i drži Thompsona na terenu ona nije ni blizu efikasna obrambeno, pogotovo kad uzmeš u obzir da gotovo pa ništa ne preuzimaju što Cavsima ostavlja previše vremena i prostora da stvore višak. Pokušao je i vratiti Valanciunasa s drugim postavama, ali momentum je odavno debelo na strani Cavsa, Shumpert stavlja tricu, odigrava PnR s Thompsonom, Cavsi odlaze na više od 20 poena prednosti i tu je utakmica praktički gotova.

Mislim, kad te PnR Shumpert- Thompson izvoza kao da je riječ o Johnu Stocktonu i Karlu Maloneu moraš se zapitati..

Završnica

Unatoč tome što su Cavsi imali više od 20 poena prednosti Lue vraća Jamesa u igru?!
Powell pogađa vanjske šuteve za Raptorse i oni smanjuju prednost, a zahvaljujući tome što se James razigrao na drugoj strani s par skok šuteva to i dalje nije ništa opasno po Cavse.  Klupa Cavsa, naročito Korver radi katastrofalne obrambene reakcije, prvo kasni za Powellom, zatim se loše postavlja ispod koša, što rezultira tricom odnosno koš- faulom za Raptorse i opet se javlja neka nada. Ali, Lue odmah vraća startere, time se vraća i DeRozan za Raptorse koji sada pokušavaju po prvi puta na utakmici s petorkom Lowry, DeRozan, Powell, Tucker, Ibaka. No, James odmah u prva dva posjeda daje do znanja da ga DeRozan ne može čuvati, prvo s dva fantastična posjeda igrom leđima gdje je zakucao, a zatim iznudio dva slobodna bacanja. Kad su Raptorsi pokušali pomoći DeRozanu našao bi bez problema otvorenog Thompsona i utakmica je sada definitivno riješena. Jedino što je ostalo vrijedno spomena je Dahntay Jones koji je uspio u 3 minute na terenu zaraditi isključenje.

OPSERVACIJE

Norman Powell
u 20 minuta je imao 12 poena i +/- od +14 što nije baš za zanemariti u ovakvom blowoutu. Naravno, velik dio toga je došao u trash timeu kad su Raptorsi srezali vodstvo Cavsa, ali čak i početkom druge četvrtine kada su došli na minus 2 poena. Po meni je apsurdno da jedan Patterson dobiva minute ispred njega, ali što je tu je. Vidjelo se i da kada Raptorsi ubace Powella sa starterima protiv startera Cavsa da jednostavno nema tko čuvati Jamesa, a Love ima missmatch.

DeRozan & Valanciunas
Definitivno najveći gubitnici prve utakmice, prvi je odigrao katastrofalno u napadu za što je i očekivati kada uzimaš većinu šuteva iz izolacija, ali u obrani je odigrao katastrofalno. Više puta je zaboravio na Smitha, a kad je probao čuvati Jamesa ovaj ga je napravio da izgleda kao dijete iz 3.osnovne. Valanciunas je donekle iskontrolirao Thompsona što se tiče napadačkog skoka, ali koliko je to legitimno kad su Cavsi dok je on na terenu pogađali većinu svojih šuteva? On i DeRozan su uspjeli braniti PnR lošije od Irvinga i Lovea, već sam spomenuo kada te jedan Shumpert izvrti u PnR-u to je već smiješno.

Obrana Cavsa
Krenuli su s taktikom Bucksa, udvajali su DeRozana i Lowryja i igrali agresivno prema Valanciunasu. Lowry je ipak odigrao skroz solidnu utakmicu, imao je double double već u trećoj četvrtini, pogađao je šuteve i fino razigravao Ibaku koji je bio ponajbolji igrač Raptorsa sinoć. Međutim obrana Cavsa se sastoji od toga da se pušta šut Ibaki, Tuckeru, Pattersonu, a prva dvojica su pogađali vanjske šuteve što bi im se ponudilo. No, ono najbolje što je izašlo iz takve obrane je tranzicija, Cavsi su zabili čak 20 poena iz kontri. Ono što je zabrinjavajuće je klupa, Frye i Korver nisu sposobni apsolutno ništa obraniti te će Lue morati mijenjati rotaciju ako se ponove četvrtine poput druge kad Ibaka na centru totalno izbaci iz igre Fryea, jer što će ti on na terenu kad ne može zabiti tricu?

James & Irving
Dva najbolja pojedinca, James je igrao koliko je trebalo, iako je izgledao sporo i tromo na početku, kasnije je povukao kad je trebalo. Irving je napokon odigrao efikasniju utakmicu iako šut to ne sugerira (7 od 16), razigravao je i skupio double double. Raptorsi su ih katastrofalno branili, recimo Pacersi su PnR 1-3 odlučili braniti preuzimanjem i James je zabijao preko Ellisa ili Teaguea, ali je koristio više snage. Raptorsi ne preuzimaju nijednog već idu Jamesu ispod bloka, Irvingu poviše što obojici daje previše vremena da se namjeste u poziciju kako bi postigli poene ili razigrali suigrače.

Što dalje?
Mislim, za Caseyja je stvar jasna, mora mijenjati nešto, pitanje je što. Po meni najveći minus je što u obrani ne preuzima, pogotovo kad ti Ibaka igra na centru. Onda, Powell treba dobiti više minuta, ali kad? Pokazalo se da ako igra sa starterima umjesto Valanciunasa, nema tko braniti Jamesa. Čak i da starta i da je Ibaka na centru, kako ćeš postaviti drugu petorku? Ne može ti Ibaka cijelo vrijeme igrati centra, iz istog razloga zbog kojeg Draymond Green ne može u Warriorsima. Ako opet startaš Valanciunasa pa čak ga uvodiš protiv druge petorke on će biti višak, s Thompsonom u igri će ga ubiti u PnR, s Fryom nema šanse da trči po perimetru. A ako ga izbaciš iz rotacije unutarnja linija će ti biti Ibaka, Patterson i Tucker. Zašto recimo ne probati s Lucasom Nogueirom? Atletičan, visok i ne zahtijeva lopte u reketu. To je potez za koji treba imati hrabrosti pa ćemo vidjeti. Zatim, DeRozana treba što više gurnuti u off ball situacije jer je dovoljno brz i atletičan da si tako stvori priliku, a s loptom nije tako dobar da razbije konstantna udvajanja. Lowry je s druge strane pokazao da se može nositi s tim.

Da se mene pita, startao bih s Tuckerom odmah od početka umjesto Valanciunasa i preuzimao sve dok su Irving i James skupa u igri jer bi imao tu mogućnost. Kad bi Lue povukao Lovea na klupu, ubacio bih Powella umjesto Tuckera i Pattersona umjesto Ibake, kao i Josepha umjesto DeRozana jer želim održati spacing i Cavsi ne bi imali toliki missmatch. Naravno, to bi značilo da Raptorsi odu sa skroz niskim petorkama konstantno. Ipak, tek je prva utakmica i ostavit ću te pretpostavke hladnima barem još malo. U svakom slučaju, Raptorsi ako nastave s igrom kao sinoć, ovo će biti još jedna metla Cavsa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE