Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale Zapada: Analiza druge utakmice

Za početak imamo nekoliko defanzivnih promjena kod Warriorsa koje se zbog njihove raznovrsnosti i fleksibilnosti nisu provlačile kroz cijelu utakmicu ali vrijedi ih notirati. Za početak je Harrison Barnes preuzeo Kevina Duranta, Klay Thompson je sada na Sergeu Ibaki. Steph CurryRussell Westbrook ostaje također standardni dvoboj jedino imamo malih promjena kod centara Warriorsa. Draymond Green nastavlja „tonyallenovati“ Andrewa Robersona s razlikom u tome što sada Robersona ignorira i Andrew Bogut kada ovaj protrči na cut a Green preuzima Bogutovog čovjeka. Sitnice, ali Warriorsi su se ovom matchup zonom željeli osigurati od mogućih laganih poena Robersona kada ga Green izgubi iz vida.

Warriorsi ovaj put na otvaranju vrlo staloženi, bez ishitrenih šuteva iako pumpaju tempo kad god mogu, a utakmicu otvaraju s dvije trice – Thompsonovom i Greenovom, dok je Oklahoma u problemima kao i na startu prve utakmice – imaju previše izgubljenih lopti. Ovaj put su ih nadoknadili skokom u napadu koje kao protiv Spursa ipak nisu pretvorili u poene. Imaju sreće jer i Warriorsi „siju“ par lopti i to uglavnom kroz pick and roll Curryja i Boguta u kojem Bogut pokazuje popriličnu nespretnost da primi loptu u odmotavanju prema košu.

Ali pozitivna stvar za Warriorse je da uspijevaju sebi izgraditi dobre pozicije za šut. Dosta miksaju Curryja kao primarnog kreatora iz pick and rolla i Curryja u kretnjama bez lopte i catch and shoot situacijama. Kad god imaju priliku napasti missmatch napadaju, posebno kada Ibaka ili Adams ostanu protiv nižeg igrača s tim da jedan problem ipak ne uspijevaju riješiti a to su poeni u reketu. Oklahoma odlično zatvara obruč i u dosta situacija smo sinoć mogli uhvatiti Warriorse kako oklijevaju produžiti korak i napasti obruč (ali i centra Thundera) već radije biraju manje rizika i izbacuju povratne lopte na perimetar. Doduše, u prvoj četvrtini su imali 4/8 realizaciju iz reketa ali još barem toliko šuteva koje su mogli uputiti prema obruču iz reketa su odložili. Oklahoma s Ibakom i posebno Adamsom ima pravi zid u takvim situacijama i puno boljim slasherima nego što su Steph, Klay ili Iguodala bio bi problem napasti tu utvrdu. Problem je što Oklahomina nadmoć u fizikalijama i atleticizmu dolazi do izražaja i u polukontrama koje Dubsi redovito zabrljaju jer ih love npr. Durant ili Ibaka. Evo jednog primjera gdje je Thompson imao otvoren put ka obruču ali ga je prisutnost Ibake natjerala da promijeni plan i s loptom se vrati na tricu.

gsw bad transition

Prva rotacija na utakmici je Andre Iguodala za Barnesa čime Steve Kerr želi imati svojeg najboljeg perimetar defanzivca na najboljem napadaču Oklahome i Igudoala radi sjajan posao direktno natjeravši KD-a na nekoliko izgubljenih lopti. Onda i Donovan uzvraća s rotacijama, već standardnim za Oklahomu: Adams i Durant iz igre, u igru Dion Waiters i Enes Kanter. Kao i u prvoj utakmici Kanter je pozivnica Kerru da na parket baci svoju najbolju petorku: famozni small-ball koja se još, s drhtavim glasom i zebnjom u očima, naziva i Lineup of Death. Green je na petici i show može početi.

Curryjeva trica nakon što ga je Kanter preuzeo:

kanter vs curry

Curryjev and-one preko Kantera, nakon što je prethodno na prvom koraku otresao Waitersa:

kanter faul curry

Warriorsi su sada već u seriji zahvaljujući napadanju Kantera u svim mogućim situacijama. Bilo 1 na 1 u izolaciji, bilo kao zaštitnika obruča, bilo da su ga stavljali u situacije gdje mora igrati help obranu. Donovan bi ga najradije potjerao s terena ali alternative nema, požar gasi vraćanjem Adamsa (koji je dobio par udaraca, čak i potražio pomoć u svlačionici. Kada Adams zatraži pomoć onda znaš da je bilo gadno) i Duranta uz Randyja Foyea i tu se Oklahoma stabilizirala jer je i Kerr zadovoljan viđenim odlučio da je dovoljno small-balla, pa je Greena upario s Festusom Ezelijem ili Andersonom Varejaoom (pomozibože), a Iguodali na perimetru je priključio Shauna Livingstona i Leandra Barbosu. Iguodala je sada preuzeo kreativnu ulogu i ulogu lidera druge postave nastojeći iskoristiti činjenicu da ga čuva stalno jedan od visokih igrača ali Iggy ne može zabiti ništa (0/5 prva četvrtina) premda i dalje radi dobar posao na Durantu koji je četvrtinu završio s čak 4 izgubljene lopte od ukupno 6 Thundera. Zanimljivo je da je Golden State i nadskakao Oklahomu – imali su 5 skokova u napadu naspram 2 Oklahome zarađena na početku utakmice.

Kerr je drugu četvrtinu odlučio opet početi samo s Barnesom od startera, a Donovan na drugoj strani ima Duranta koji izvrsno koristi switch obranu Warriorsa u ovim momentima i konstantno traži od suigrača da mu postavljaju blokove kako bi ga preuzeo bilo tko drugi osim Iguodale, pa su tako na Durantu posao odrađivali Barbosa i Livingston i uglavnom je Durant izlazio kao pobjednik pogađajući skok šuteve, a kada je uvezao dvije uzastopne trice zbog slabe komunikacije u obrani domaćina (jedna je bila dok se Livingston svađao sa sucima i tražio faul u akciji prije. Inače, (De)grozna utakmica Livingstona s nekoliko obrambenih pogrešaka i ciglama na obruču), Kerr je morao vratiti startere, iako su koncepcijski ako već ne rezultatski (u prvoj utakmici je bio obrnuto) zamjene odradile dobar posao igrajući s puno više agresivnost dok su tražili kako iskoristiti missmatch protiv switch obrane Oklahome.

Iz ovog perioda izdvajamo lijepu akciju Westbrooka i Duranta i aley-oop KD-a.

wess-kd-alleyoop

Ne mijenja se puno toga na stvari. Sada Oklahoma ima momentum na svojoj strani a Durant „riga vatru“ ravno kroz obruč Warriorsa (16 poena u drugoj). Da stvar bude gora za domaćine i sporedne opcije su se priključile Durantu, trice iz ničega pogađaju Waiters i Westbrook, a prvi Ibakin šut na utakmici (prvi, da, krajem druge četvrtine. Njega komotno Curry može čuvati koliko je nebitan i zapostavljen, da je bijelac bio bi Serge Love) je također trica koja upada. Curry u ovoj četvrtini ubacuje isto poena kao i Varejao, dakle nijedan, a uzeo je isti broj šuteva kao i Bogut, dakle 1. Srećom po Warriorse tu su Iguodala i Ezeli u obrani da s nekoliko dobrih reakcija otvore napad iz obrane. Tako se Golden State vraća iz minusa u koji su upali serijom 6:0 u trideset i jednu sekundu. Blitzkrieg! Iguodala zabija polaganje iz tranzicije, Klay Thompson također iz tranzicije pogađa dugu dvojku, a zicera nakon dobrog protoka lopte posprema Ezeli. Ali u ovim momentima nije se samo pitalo Warriorse kako će se kraj četvrtine odviti. Pojavio se i Westbrook s nekoliko očajnih poteza i odluka.

Osokoljen alley-oopom nekoliko minuta prije za Duranta sada pokušava isto s centra:

wess-no-alleyoop

Naravno da nije prošlo i da je uslijedila tranzicija Warriorsa.

Zatim šutira tricu pre prerano. Kužim logiku, htio je osigurati ekipi 2 posjeda umjesto jednog (rekli bi oni koji vole englesku terminologiju two for one), ali zašto se baš on odlučuje za šut a ne Durant koji do tada iz igre šutira 7/8 i na kontu ima 16 koševa? Eh da, Westbrook je u regularnoj sezoni tricu šutirao 29%, u playoffu je na 32%.

two for one wess

I treća pogreška, opet on uzima šut s istekom napada, opet trica, ovaj put mu je Klay Thompson s rukom u faci:

wess-no three

Završiti ovako prvo poluvrijeme bilo je očito vrlo poticajno za Golden State jer su vrlo razigrani u trećoj. Barnes stavlja tricu, čak i Bogut zabija iz picka bez da mu lopta izmigolji iz ruku, a Warriorsi su odlučili još radikalnije zaigrati protiv Duranta i još više ignorirati Robersona ali i Ibaku koji se ne sastaje s loptom.

Tri igrača oko Duranta:

3 for KD

Green (crni kvadrat) ignorira Robersona i čeka što će Durant poduzeti:

zone for KD

Oklahoma se naravno na ovako nešto ne uspijeva prilagoditi i sada im na naplatu dolazi izostanak plana B, akcija, kretanja lopti i igrača. Ali, čak i da imaju to sve preko činjenica da Roberson i Adams nisu šuteri, a da je Ibaka nedovoljno pouzdan, kao i Westbrook teško mogu prijeći. Ne znam što spremaju za prvu domaću utakmicu. Najlakše bi bilo Robersona zamijeniti, ali s kim? Stavi Waitersa koji je kao bolji napadač i Klay Thompson će ga izrešetati. Kyle Singler je odavno pokojni. Zaigraj small-ball i ideš na ruku Warriorsima koje nećeš dobiti njihovim oružjem jer to nije tvoj identitet i nemaš ljudstvo za to. Izbaci Robersona iz rotacije to znači da ti Durant i Westbrook moraju igrati po 45-46 minuta po utakmici, Donovan već sad igra praktički sa 7 igrača i nesretnim Foyeom i ovakva očajnička ideja samo bi dodatno opteretila udarne opcije.

Ali hej, čemu nervoza? Thunder je uzeo ono po što su došli, imaju break i dvije utakmice kod kuće. Još uvijek nisu u bezizlaznoj situaciji da moraju vući radikalne poteze, ali Warriorsi su ih već sada dobro skautirali pa ne bi bilo loše imati nekakav plan B u pripremi.

Nego da dovršim treću četvrtinu s kojom je utakmica i završila jer su domaćini otišli na +20 zahvaljujući MVP performansama Stepha Curryja. Prošlu analizu završio sam s ulomkom u kojem se pitam što je s Curryjem. 17 poena u trećoj, za samo 9 minuta. Nije njemu ništa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE