Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Finale Zapada: Analiza prve utakmice

Na startu utakmice uvijek je najzanimljivije vidjeti temeljna obilježja obrane i napada, odnosno tko koga čuva i kako tko napada. Warriorsi su na Kevina Duranta bacili Klaya Thompsona, valjda zbog iskustva iz prošlih utakmica gdje Durant nije dao šansu Harrisonu Barnesu. Harryja Barnesa Warriorsi su zadužili za Sergea Ibaku, dok je najzanimljiviju rolu dobio Draymond Green koji je, NFL rječnikom kazano, dobio ulogu safetyja,  odnosno korektora posljednje linije obrane, zadužen za pomaganja po cijelom parketu. To dakako znači da su i Warriorsi kao i Spursi odlučili ignorirati Andrea Robersona na trici a posvetiti se punjenju reketa i zatvaranju ulaza glavnim opcijama Thundera. Ovako je to izgledalo na početku, dio prvi:

ignore Robersona 2

 

Dio drugi, u kojem je Roberson cutom kaznio Greenovo zanemarivanje:

ignoriranje Robers

Od ostalih matchupova u obrani Warriorsa Steph Curry je pazio na Russella Westbrooka, a jedini malo drugačiji defanzivni matchup kod Thundera bio je Durant na Greenu čega smo se nagledali u regularnoj sezoni a sve kako bi Oklahoma usporila Curryja u pick and rollu i njegovo nemilosrdno iskorištavanje missmatcha protiv centra. Ovako kada ga nakon 1-4 picka preuzme Durant, daleko brži i pokretljiviji igrač od bilo kojeg centra Oklahome problemi su kudikamo manji za njih.

Ni jedni ni drugi u uvodnih par minuta ne uspijevaju napraviti nekakvu značajniju rezultatsku razliku ili nametnuti svoj tempo. I jedni i drugi upadaju u rupe. Oklahoma igra dosta kroz Duranta ali bez previše uspjeha jer je reket nakrcan i sve što KD zabije to je iz skok šuta, slično kao i Westbrook. Vidi se intencija Oklahome da u pick igru što više uključi Curryja i to rade kroz pick Westbrooka i Duranta. Green i Barnes ignoriraju Ibaku i Robersona u kornerima i ovaj dvojac Thundera gotovo ni ne dolazi do lopte što kulminira 1 na 5 igrom Westbrooka i Duranta a onda i izgubljenim loptama. Na drugoj strani, dijametralno suprotna situacija. Ratnici solidno sebi kreiraju situacije kada su strpljivi. Problem je što to najčešće nisu bili i ovaj problem će ih pratiti tijekom cijele utakmice. Nevjerojatan je broj teških šuteva koje su uzeli u ovoj utakmici a djelomičan razlog svakako se može potražiti i u vrlo solidnoj obrani Thundera te atleticizmu i fizikalijama njihovih igrača.

Dobar period za Golden State poklopio se kada je u igru ušao Andre Iguodala umjesto Barnesa i preuzeo Duranta. Obrana domaćina postaje još bolja i prvi put se odvajaju, na +7. Kada je Billy Donovan na parket „bacio“ Enesa Kantera Steve Kerr uzvraća s Petorkom Smrti, niskom petorkom Warriorsa, s Greenom na petici. Kanter-Ibaka duo ne funkcionira pa je Donovan opet morao u igru ubaciti Adamsa koji sada igra uz Kantera. Kerr dozira minute small-ballu i vraća se klasičnoj visokoj postavi Ezeli-Green. Donovan miksa i dalje, prvi je od udarnog dvojca na klupu završio Durant, a Westbrook je dobio potpunu slobodu i s par solo akcija u egzekuciji i kreaciji za druge drži Oklahomu u egalu.

Drugu četvrtinu u košarci volimo jer je to uglavnom period kada možemo vidjeti koji trener je bolje posložio rotaciju i koliko je neka ekipa uopće duboka s imenima. Kerr se vrlo odvažno odlučuje za petorku bez Curryja, Thompsona i Greena, samo s Barnesom od startera, dok trener Oklahome na parketu ima Duranta i Adamsa. Njih dvojica trebali bi jamčiti dominaciju Oklahome. Ne ovaj put, jer Warriorsi dižu obrambeni intenzitet sa svježim snagama i obrambenim specijalcima poput Iguodale, Livingstona i Ezelija koji nalaze načina i zabiti dovoljno i domaćini u trenu imaju +13. Zato volimo košarku. 2+2 nije uvijek 4 jer da jest, petorka Oklahome s Durantom bi po logici stvari trebala dominirati nad petorkom Dubsa bez 3 ključna startera. Oklahoma je sad u problemu jer ako neće u ovim periodima i s ovako posloženim rotacijama stizati minuse i pumpati razliku kada će?

Thunder je ipak živ kada Donovan ekspresno vraća i Westbrooka. Kerr se i dalje kocka jer Curryja, Barbosu i Livingstona u kratkom periodu drži zajedno na parketu što Durant i Westbrook koriste za smanjiti razliku. Donovan ipak ima novi problem. Zato što je Petorka Smrti razotkrila Kantera Adams je odigrao previše minuta i sada mora na odmor. S obzirom da Ibaka-Kanter duo ne funkcionira Oklahomi ne preostaje ništa drugo nego zaigrati small-ball da bi Adams dobio par minuta odmora. Sjajne su to vijesti za Golden State koji se također odmah šalta na svoj small-ball i u svom stilu Klay Thompson rešeta obruč Thundera, a kad mu se priključio i brat po oružju Curry prednost je opet dvoznamenkasta za Warriorse.

Domaćini dakle u potpunosti kontroliraju utakmicu i gosti moraju nešto smisliti na poluvremenu da isplivaju jer Kerr ima trenutno bolje karte u rukama. Ali svoje adute vade i Thunderi. Odradili su dvije sjajne prilagodbe. Prvo, zaigrali su switch obranu po cijelom parketu i tako su dobrim dijelom neutralizirali kretnje Warriorsa bez lopte natjeravši ih tako da napadaju kroz izolacije ili post što nije baš njihov stil. Drugo, u napadu igraju klasičnu playoff košarku kada se radi o životu ili smrti: daj loptu u ruke Durantu i Westbrooku. Nije da oni inače ne igraju tako, to je njihov stil, ali ovdje je bilo primjetno kako su smanjili napadanje kroz pick a povećali broj izolacija za Westbrooka i Duranta na vrhu reketa.

Dobre stvari su se počele događati za Oklahomu. Switch obrana je malo izbacila iz ritma Warriorse čija gomila blokova trenutno nema učinka jer ne tjeraju obranu na rotacije i praćenje Klaya ili Stepha kroz blokove, a onda su Durant i posebno Westbrook počeli zabijati. Westbrook pogađa trice, igra odličnu obranu protiv Curryja, istrčava tranziciju, Durant zabija svoje skok šuteve. Problem je što im startna petorka mora na odmor, opet je Kanter u igri a to je pozivnica Warriorsima. Koji su, pogađate, opet s niskom postavom kako bi iskoristili Kanterovo defanzivno nesnalaženje. Vrhunac, zbog čega Turčin izgleda gori nego što zapravo jest, je Curryjeva trica kroz njegove uši s 8 metara nakon čega Dubsi opet imaju dvocifrenu prednost. Donovan opet nema druge nego vratiti Adamsa u igru umjesto Ibake a Kerr umjesto da održava ovaj pozitivan ritam koji je nametnula niska petorka na parket baca Ezelija i puca sebi u nogu. Odjednom se sav onaj prostor koji su domaćini koristili – s dodatnim tijelom u reketu i ne-šuterom – smanjio. Steph pokušava napadati Kantera kroz 1-5 pick igru s Ezelijem ali samo pogoršava stvar očito slabo pripremljen na atleticizam i dužinu defanzivaca Thundera. Oklahoma s „ludim“ Westbrookom koji secira obranu Warriorsa vraća momentum na svoju stranu, a Billy Donovan za razliku od Kerra ne igra se sa stvarima koje funkcioniraju nego cijelu četvrtinu ostavlja na parketu Duranta i Russa.

Posljednju četvrtinu Oklahoma otvara s Durantom na parketu, a Kerr je ovaj put s Thompsonom u igri. Ovaj put Durant radi razliku, a s tricom mu se priključuje i Waiters dok na drugoj strani Klay uzima dosta brzopoteznih šuteva u potrazi za instant rješenjem za problem u koji su upali. Livingston ne koristi missmatcheve kada na njemu ostane viši igrač i sada Oklahoma diktira tempo. Kerr nema druge nego vratiti Stepha i Draymonda a onda i posegnuti za small-ballom. Ali ne onim standardnim s Iguodalom sa starterima već s Livingstonom umjesto njega. Thunder nema problema ovaj put iskontrolirati posljednji juriš Warriorsa koji ne mogu ubaciti tricu ni da se na glavu postave.

westbrook-curry

Oklahoma je tako dobila utakmicu iako je njihov udarni dvojac šutirao 17-51. Ali pred kraj utakmice bili su prisebniji i ubacili su koševe kada su morali za razliku od Warriorsa koji su se cijelo drugo poluvrijeme mučili pronaći ritam kad god small-ball nije bio na parketu, a na kraju ih je i on izdao. Ne treba smetnuti s uma ni da su u drugom poluvremenu gosti izgubili samo jednu loptu naspram 10 u prvom što je dijelom rezultat izolacija i 1 na 1 igre Duranta i Westbrooka. Treba pohvaliti njihovu mentalnu stabilnost. Od ekipa koje je gubila gotovo sve guste završnice u regularnoj sezoni postali su kroz seriju sa Spursima i sad na otvorenju serije s Warriorsima ultimativni pobjednici clutch momenata. I ne samo to, nego su pokazali zavidnu upornost jer nije lako vraćati se protiv Warriorsa iz velikih zaostataka i to na njihovom parketu. Ova ekipa je definitivno sazrjela u ovom playoffu i pucaju samopouzdanjem.

Golden State nije uspio nadići svoje probleme koji su se očitovali prvenstveno u lošoj selekciji šuta. Mislim, teško da tako nešto postoji kada su Warriorsi u pitanju, ali ipak su u ovoj utakmici vrlo često šutirali nakon samo 10 sekundi napada preko ruke i na postavljenu obranu. Ni njihov trojac nije briljirao: Curry 9-22, Thompson 11-25, Green 9-20. Thompson je najviše od svih forsirao situacije kojima ipak nije dorastao, Green se trudio također više nego što treba biti LaMarcus Aldridge a ne Draymond Green. Kerr će u idućim utakmicama morati pronaći malo više minuta za Lineup of Death čak i kada je Adams na parketu, jer ako se bude vodio Popovichevim postulatima iz serije Oklahoma-San Antonio a koji kažu da je zaštita skoka svetinja a za ostalo ćemo lako, onda će se i Kerru dogoditi da zanemari napadački dio kao i njegov mentor Pop. Naravno, više small-balla samo po sebi nije dovoljno ako će Iguodala, Livingston i posebno Barnes biti ovako pasivni, i ako će ih sporedne opcije Thundera nadigravati u svojim rolama.  Ciljam posebno na Barnesa i Iggyja koji moraju i u spot-up situacijama i u dribble drive igri koristiti missmatcheve koje imaju protiv Ibake, Kantera i Adamsa. Nema te visoke postave Oklahome koja će im moći parirati ako oni (role playeri Dubsa) mogu pogađati tricu s pristojnim postotkom.

Na kraju se možemo upitati i što je sa Stephom Curryjem? Završnicu serije protiv Blazersa odigrao je na vrhunskom nivou, ali je li to bilo samo zbog svježine ili se tako brzo vratio u formu? Što se dogodilo u ovoj utakmici jer i u njoj je bio svjež? Njegove kretnje nisu fluidne kao što je to slučaj u normalnim okolnostima, posebno je sporiji u izlascima iz blokova. Vidjet ćemo uskoro, ali sinoć definitivno nije izgledao kao MVP Curry već obični smrtnik Steph. Ne treba zaboraviti jednu stvar, a to je da Steph igra direktno protiv Westbrooka koji ga je čisto na račun fizikalija i atleticizma u ovoj utakmici zasjenio. Russell može biti i ovakav i onakav ali nema tog playa u ligi kojeg taj čovjek ne može, ako nikako drugačije onda fizički, izdominirati ako je psihički pripremljen za to. Sinoć je bio. S tim na umu čekamo utakmicu broj 2.

Latest Posts

NE PROPUSTITE