Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Financijska analiza NBA rostera (ISTOK)

Trade deadline 2017. je iza nas, bilo je nekoliko iznenađujućih razmjena. DeMarcus Cousins je Californiju zamijenio za Louisianu, Lou Williams se pridružio četi Mikea D’Antonija, Bojan Bogdanović se preselio u glavni grad USA-a i postao Čarobnjak, dok je Serge Ibaka drugi put u osam mjeseci zamijenjen, te je iz tople Floride otišao u hladnu Kanadu. Bilo je još manjih razmjena. Neke momčadi se bore za prednost domaćeg terena u playoffu, nekim momčadima slijedi grčevita borba za jedno od posljednjih mjesta koje vode u playoff, dok su se treće bacile na tankiranje i hvatanje što bolje draft pozicije pred draft lutriju.

U ovom članku ću pokušati da kroz igru brojki i financija svih NBA momčadi navedem koliko NBA momčadi troše na igrače ove sezone, koliko će prema projekcijama današnjih zaštićenih ili nezaštićenih ugovora trošiti sljedeće sezone i koliko draft izbora momčadi prema procjeni posjeduju na draftu 2017. godine.

Ako su vam nejasni pojmovi salary cap, luxury tax i floor, mid level exception i Bi annual ugovori, Bird prava, rookie scale, te restricted i unrestricted free agenti najbolje je da se konzultirate člankom kolege Nihada Žunića Kako funkcionira NBA salary cap gdje je on na vrlo jednostavan način pojasnio te pojmove. Ja bih samo dodao da se spomenuti salary cap odnosi samo na plaće igrača, dok plaće trenera i ostalog pomoćnog osoblja ne ulazi u salary cap.

Dodao bih da je po meni NBA liga jedna savršena liga u svoj svojoj nesavršenosti (mnogi od nas bi sigurno mijenjali mnoga pravila povodom razmjena ili kupovine igrača). Razlog za to je upravo salary cap tj. sistem koji donekle svakoj momčadi ostavlja podjednake šanse za kupovinu i potpis igrača. Bilo bi zbilja zanimljivo vidjeti kako bi uvođenje salary capa utjecalo na nogomet. Ipak, uvijek će biti lakše dovesti igrače GM-u Los Angeles Lakersa, Boston Celticsa ili Chicago Bullsa što zbog slavne povijesti ili veličine grada nego recimo GM-u Charlotte Hornetsa ili Sacramento Kingsa budući da su Charlotte ili Sacramento označeni kao small tržišta, te kao takvi nemaju interes za sponzore koji ponekad imaju bitnu ulogu u odabiru buduće momčadi za nekog igrača.

Za ovu sezonu salary cap iznosi 94,143 milijuna dolara, dok je floor tj. najniža granica koju momčadi moraju potrošiti na plaće igrača 84,729 milijuna, a luxury tax je 113,287 milijuna dolara. Sljedeće sezone salary cap bi trebao biti 103 milijuna dolara, floor nekih 92 milijuna, a luxury tax oko 122 milijuna dolara.

Pa da krenemo s predstavljanjem financija Istočnih NBA momčadi.

BOSTON CELTICS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $93,465,328

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: oko 61 milijun $

Izbori za draft 2017. godine:  Zbog ranijeg tradea s Brooklyn Netsima iz 2013. godine, dobili su tri izbora prve runde (2014., 2016., 2018. godine, i pravo na zamjenu izbora prve runde s Netsima ove sezone). Ispalo je najbolje, jer su Netsi najlošiji u NBA ligi, te će ove godine ima sigurno top 4 izbor na ovogodišnjem draftu, a kako će prema procjenama Netsi biti jako loši i sljedeće godine (sumnjam da će se značajnije pojačati ovog ljeta) i izbor prve runde 2018. godine će biti sigurno lutrijski. Uz ovaj izbor od Netsa, Celticsi imaju i tri izbora druge runde od Clevelanda, Minnesote i LA Clippersa, dok svoj izbor druge runde šalju u Netse kao kompenzaciju za zamjenu ovogodišnjih izbora prve runde.

Ovog trade deadline su Celticsi mirovali. GM Danny Ainge nije htio rasturiti kemiju u momčadi zbog Jimmyja Butlera ili Paula Georgea, a također nije htio ni slati izbore Netsa, jer se za ovogodišnji draft govori da je najjači u zadnjih 15-ak godina.

Prošlog ljeta su se Celticsi pojačali kad su iz Atlante doveli Ala Horforda i za četiri godine će mu dati 113 milijuna (plaća ove sezone 26,54 milijuna, sljedeće 27,34, a onda redom 28,92 i zadnje 30,12 milijuna dolara). Sljedeći i jedini uz Horforda koji zarađuje više od 10 milijuna je krilni centar Amir Johnson sa zaradom od 12 milijuna. Njegov ugovor ističe ovog ljeta. Uz Johnsona, i ugovor Jonasa Jerebka (5 milijuna) ističe ovog ljeta. Gerald Green je također na jednogodišnjem veteranskom ugovoru od 1,5 milijuna te postaje slobodan igrač ovog ljeta. Zajedno oslobađaju prostor od 18,5 milijuna na salary capu.

Startni bekovi Avery Bradley i Isaiah Thomas su na odličnim dvogodišnjim ugovorima ako gledamo porast salary capa, čak možemo reći da su debelo potplaćeni. Bradley će ove sezone zaraditi 8,26, a sljedeće 8,8 milijuna, dok će kandidat za MVP-ja i igrača koji je najviše napredovao Thomas ove sezone dobiti 6,58 milijuna dolara, a sljedeće 6,26 milijuna. Ljeta 2018. godine će obojica dobiti veliki porast plaće od oko 20 milijuna po sezoni.

Na dvogodišnjem ugovoru je i centar Tyler Zeller sa zaradom od 8 milijuna obije sezone, ali je sljedeće sezona negarantirana. Jedan od najboljih ugovora koji Celticsi imaju jeste ugovor Jae Crowdera. On zarađuje ove sezone 6,28 milijuna, sljedeće 6,8 milijuna, a onda redom 7,3 milijuna i 7,81 milijun.

Ostali igrači su Celticsa su na rookie ili veteranskim ugovorima te ne opterećuju mnogo njihov salary cap.  Ovogodišnji rookie Jaylen Brown je na četverogodišnjem ugovoru s plaćom ove sezone od 4,74 milijuna, a sljedeće 4,95 milijuna. Marcus Smart i Terry Rozier imaju još dvije godine ugovora (ovu i sljedeću sezonu) te će na ljeto 2018. godine postati zaštićeni slobodni igrači. Smart će ove sezone zaraditi 3,57 milijuna, sljedeće 4,53 milijuna, dok će Rozier ove sezone zaraditi 1,9 milijuna, a sljedeće 1,98 milijuna. Rookie ugovor Kellyja Olynyka (3,09 milijuna) i Jamesa Younga (1,82 milijuna) ističu ovog ljeta, s tim Boston Olynyka može učiniti zaštićenim slobodnim igračem i tako sebi osigurati mogućnost da izjednače ponude ostalih za  njega, no sumnjam da će to raditi. Uz njih, na negarantiranim rookie ugovorima za sljedeću sezonu su Demetrius Jackson i Jordan Mickey. Jackson će ove sezone zaraditi 1,45 milijuna, a sljedeće bi trebao dobiti 1,38 milijuna, dok će Mickey ove sezone zaraditi 1,22 milijuna, dok bi sljedeće trebao zaraditi 1,47 milijuna dolara.

Ako računamo plaće za sljedeću sezonu Horforda (27,73 milijuna), Bradleyja (8,8 milijuna), Thomasa (6,26 milijuna), Crowdera (6,79 milijuna), Browna (4,95 milijuna), Smarta (4,53 milijuna) i Roziera (1,98 milijuna) dolazimo do brojke od 61,04 milijuna dolara. Uz plaću nove nade s drafta (oko 5,5 milijuna) i potencijalnu drugu godinu Zellerovog ugovora (8 milijuna), te rookie ugovore Jacksona (1,38 milijuna) i Mickeyja (1,47 milijuna) Celticsi će na 11 ugovora dati 77,39 milijuna dolara. Sasvim dovoljno za jednu All Star zvijezdu. Samo je pitanje tko će ta zvijezda biti i hoće li je Celticsi dovesti putem ljetne tržnice ili putem razmjene.

BROOKLYN NETS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu:  84,270,906 $

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: 72,69 milijuna dolara

Izbori za draft 2017. godine: Ove i sljedeće sezone im na naplatu dolazi loš trade s Bostonom kada su im predali tri izbora prve runde i jedno pravo na zamjenu izbora u prvoj rundi. Tako da će na ovogodišnjem draftu Boston imati Brooklynov izbor (top 4), dok će Brooklyn imati Bostonov koji će biti oko 23-26 mjesta. Uz Bostonov pick, Netsi imaju i izbor prve runde koji su dobili nedavno u razmjeni s Wizardsima, a koji će biti između 20-25 mjesta ovisno o scoreu Washingtona. Uz to, imaće i Bostonov izbor u drugoj rundi.

Ove sezone Netsi su najlošija NBA momčad, jedva su skupili (zasad) 10 pobjeda, uz nekoliko 10+ uzastopnih poraza. Najskuplji igrač je njihov dugogodišnji centar mekane ruke Brook Lopez kojem će ove sezone dati 21,16 milijuna dolara, dok ovog ljeta Brook ima player opciju u ugovoru da odluči hoće li zaraditi još 22,64 milijuna naredne sezone ili će postati nezaštićen slobodni igrač i pregovarati o novom duljem i bogatijem ugovoru.

Iznad deset milijuna zarađuje još samo nekadašnja senzacija NBA lige, Jeremy Lin kojem će ove sezone dati 11,4 milijuna, naredne 12 milijuna, a one treće uz player opciju 12,51 milijun dolara.

Krilni centar kojeg su doveli na početku sezone Trevor Booker ima dvogodišnji ugovor i zaradit će ove sezone 9,25 milijuna, a naredne 9,15 milijuna dolara.

U spomenutom tradeu s Wizardsima su doveli Andrewa Nicolsona, Marcusa Thorntona i spomenuti pick, a u D.C. poslali Bojana Bogdanovića i igrača na rookie ugovoru Chrisa McCullougha. Razlog za ovaj trade jeste što Bojan postaje slobodan igrač i očekuje prema procjenama oko 15 milijuna po sezoni, a Netsi su dobili Nicholsona s ratom do 7 milijuna po sezoni u naredne 4 sezone. Uz to dobili su i pick prve runde što će Netsima pomoći da udahnu novu radnu snagu.

Kao privremena zamjena za Bojana može poslužiti i K.J. McDaniels koji će ove sezone zaraditi 3,33 milijuna, dok naredne uz team opciju može zaraditi 3,47 milijuna.

Na dvogodišnjem ugovoru je i američki centar s hrvatskom putovnicom Justin Hamilton, dok je na jednogodišnjem ugovoru bek Randy Foye koji će zaraditi 2,5 milijuna dolara.

Caris LeVert, Rondae Hollis-Jefferson i Isaiah Whitehead su na rookie ugovorima. Zajedno će ove sezone zaraditi 4 milijuna, a sljedeće 4,4 milijuna dolara. Uz njih imaju još četiri igrača na minimalnim ugovorima s nezaštićenom plaćom za sljedeću sezonu. Quincy Acy će zaraditi 1,9 milijuna ove, a 1,7 milijuna sljedeće. Joe Harris i Sean Kilpatrick će ove sezone zaraditi  po 0,98 milijuna, sljedeće 1,52 milijuna, dok će Spencer Dinwiddie  zaraditi nešto manje, ove sezone 0,72 milijuna, sljedeće 1,52 milijuna.

Uz ove igrače, Netsi plaćaju i nekoliko igrača koje su otpustili ove ili prošlih sezona. Deronu Williamsu će naredne četiri sezone platiti po 5,47 milijuna, Luisu Scoli će ove sezone isplatiti 5,5 milijuna, Greivesu Vasquezu 4,34 milijuna, Marcus Thornton 1,5 milijuna, Anthony Bennettu 1,01 milijun i Jarrettu Jacku 0,5 milijuna. Ukupno ove sezone 18,3 milijuna, a opet su jedva prešli floor.

Ako računamo plaću Lina (12 milijuna), Bookera (9,15 milijuna), Nicolsona (6,36 milijuna), McDanielsa (3,43 milijuna), Hamiltona (3 milijuna), i tri igrača na rookie ugovoru (LeVerta, Hollisa-Jeffersona i Whiteheada) koji će zajedno zaraditi 4,4 milijuna dolazimo do brojke od samo 38,38 milijuna dolara. Ako dodamo ratu za otpuštenog Williamsa 5,47 milijuna dobivamo 43,58 milijuna.

Dodamo li plaću Lopeza (22,64 milijuna) i negarantirane ugovore Harrisa, Acya, Kilpatricka i Dinwiiddiea dobivamo 72,69 milijuna. Dakle još 40 milijuna do salary capa. Sasvim dovoljno za Otto Portera kojeg prema najavama najviše žele.

NEW YORK KNICKS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $103,633,468

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: 75,42 milijuna $

Izbori za draft 2017. godine: Imaju svoj izbor prve runde  koji će prema procjenama biti između 8-11 mjesta i dva izbora druge runde.

Cijele sezone se pričalo o razmjeni Carmela Anthonyja u Cavse, Clipperse ili Celticse. Možda jedini razlog zašto do razmjene nije došlo jeste to što Melo ima no-trade klauzulu da stopira svaki trade koji mu ne odgovara.

Melo im je i najskuplji igrač na rosteru s plaćom od 24,55 milijuna ove, 26,24 milijuna sljedeće, a one treće sezone s player opcijom  27,92 milijuna dolara.

Iznad 20 milijuna još zarađuje Derrick Rose (21,32 milijuna dolara). Dobra stvar jeste što Rose postaje slobodan igrač ovog ljeta, te sumnjam da će ga Knicksi ponovno potpisati. U tom slučaju oslobađa veliki prostor na salary capu Knicksa.

Francuski centar Joakim Noah nije niti sjena nekadašnjeg igrača koji je 2014. godine bio Defensive Player of Year. On će u naredne četiri sezone zaraditi po 18 milijuna godišnje, sveukupno 72 milijuna. Možemo slobodno reći da je jedan od najpreplaćenijih igrača NBA lige.

Igrač koji je solidno plaćen, a solidno i igra jeste startni bek Courtney Lee koji će u naredne četiri sezone zaraditi 48 milijuna dolara, prosječno 12 milijuna. Na četverogodišnjem ugovoru je i Lance Thomas. Ove sezone će zaraditi 6,19 milijuna dolara, sljedeće 6,65 milijuna dolara.

Brandon Jennings više nije Knicks, otpustili su ga te mu isplatili 5 milijuna koliko je trebao zaraditi ove sezone. On će sreću potražiti u Wizardsima.

Drugi najbolji igrač Knicksa je Latvijac Kristaps Porzingis. On očekuje porast plaće ljeta 2018. Godine. Dotad je na rookie ugovoru, plaća ove sezone 4,31 milijun, sljedeće 4,5 milijuna dolara.

Dobar ugovor ako gledamo na salary cap ima rezervni krilni centar/centar Kyle O’Quinn. On će ove sezone zaraditi samo 3,91 milijun, sljedeće 4,08 milijuna dolara. Nakon toga ima player option klauzulu da zaradi 4,25 milijuna ili postane slobodan igrač.

Na bi-annual exception ugovoru je Litavac Mindaugas Kuzminskas, on će ove sezone zaraditi 2,98 milijuna, sljedeće 3,02 milijuna dolara.

Na četverogodišnjem rookie ugovoru je Španjolac Willy Hernangomez, u naredne četiri sezone će zarađivati redom 1,37 milijuna, sljedeće 1,43 milijuna, pa 1,54 milijuna i zadnje 1,7 milijuna dolara.

Saša Vujačić i Justin Holiday imaju minimalne veteranske jednogodišnje ugovore vrijedne 1,5 milijuna dolara, dok su minimalni ugovori Marshalla Plumleeja, Rona Bakera i Maurice Ndoura nezaštićeni sljedeće sezone.

Za plaće Mela, Noaha, Leeja, Thomasa, Porzingisa, O’Quinna, Kuzminskasa i Hernangomeza Knicksi će platiti 75,42 milijuna. Znači, skoro 40 milijuna dolara prostora na salary capu. Priča se da Phil Jackson najviše želi Jrue Holidaya.

PHILADELPHIA SIXERS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $85,395,731

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu:   45-46 milijuna dolara

Izbori za draft 2017. godine: Osim njihovog picka prve runde, imaju pravo razmjene picka s Kingsima, vidjet ćemo na kojem će mjestu nakon draft lutrije ove dvije momčadi završiti, onda ćemo znati hoće li biti zamjene pickova, slično kao između Netsa i Celticsa. Uz to, Sixersi imaju i pravo na pick Lakersa koji je ipak top 3 zaštićen, na draftu 2018, godine potpuno nezaštićen. Uz to imaju i tri picka druge runde.

Za vrijeme nedavnog trade deadlinea Sixersi su obavili dvije razmjene, s Dallasom i s Atlantom. U Hawkse su poslali Ersana Ilyasovu, a dobili vječito ozlijeđenog Tiaga Splittera, i dobili dva picka druge runde.

U Teksas su poslali centra Nerlensa Noela, a dobili Andrewa Boguta kojeg su odmah otpustili, Justina Andersona, i pick prve runde (top 18 mjesta zaštićen) ili dva picka druge runde ove i sljedeće sezone što je najvjerojatniji scenario. Razlog prve razmjene je što su željeli osloboditi prostor Dariju Šariću, što im on odlično uzvraća sve boljim brojkama, čak možemo reći da je kandidat za Rookieja godine.

Razlog druge razmjene je što će Noel ovog ljeta tražiti preko 15 milijuna dolara po sezoni, a Sixersi mu to nisu spremni dati, jer imaju Joela Embiida i Jahlila Okafora. Noel bi im tako vrlo vjerojatno otišao, a ne bi dobili ništa zauzvrat. Ovako su s plaćom Boguta prešli floor, ostaje im Anderson s još dvije godine na rookie ugovoru, a dobili su i dva picka druge runde.

Uz otpuštenog Boguta, Sixersi plaćaju još otpuštene Carla Landryja (6,5 milijuna), Tibora Pleissa (2,9 milijuna), Sashu Kauna (1,3 milijuna) i Eltona Branda (1 milijun). Dodamo li i ugovor Splittera od 8,55 milijuna dobivamo 31,29 milijuna za igrače koji više nisu kod njih ili neće igrati ove sezone.

Da ipak prijeđemo na one koji igraju kod njih. Najviše plaćaju Jerryda Baylessa kojem u naredne tri godine daju prosječno oko 9 milijuna.

Bek Gerald Henderson ima dvogodišnji ugovor vrijedan 9 milijuna po sezoni, druga godina nezaštićena. Splittera smo spomenuli, sljedeći je jednogodišnji ugovor Španjolca Sergija Rodrigueza od 8 milijuna.

Ostali igrači su ili na rookie ugovorima ili na minimalnim višegodišnjim ugovorima. Kako ih ima dosta, red je da ih sve spomenemo.

Zadnji prvi pick Ben Simmons ove sezone izgleda neće odigrati ni minut, no svejedno će ove sezone zaraditi 5,9 milijuna, a sljedeće 6,16 milijuna dolara.

Igrač koji je nakon dvije godine pauze i dvije operacije koljena zaigrao kao preporođen i koji je najveći kandidat za titulu Rookieja godine Joel The Process Embiid ima još dvije godine rookie ugovora. Ove sezone zaradit će 4,82 milijuna dolara, naredne 6,1 milijun dolara. U ljeto 2018. godine postaje zaštićenih slobodni igrač te očekuje veliki porast zarade.

Rezervni centar, koji trenutačno mijenja u prvoj postavi Embiida, Jahlil Okafor će ove sezone zaraditi 4,78 milijuna, a sljedeće 4,99 milijuna dolara, a one treće 6,31 milijun dolara poslije koje postaje zaštićeni slobodan igrač.

Još dvije godine rookie ugovora ima rezervni bek Nik Stauskas, koji će ove sezone zaraditi 2,99 milijuna, a sljedeće 3,8 milijuna dolara.

Naredni po visini plaće je Dario Šarić koji će u naredne četiri sezone zaraditi redom 2,31 milijun, 2,42 milijuna, 2,52 milijuna i 3,48 milijuna dolara. Ljeta 2020. godine postaje zaštićeni slobodni igrač. Ako nastavi napredovati kao u ovih mjesec dana, mogao bi postati prvi Hrvat koji će od jednog ugovora zaraditi 100 milijuna dolara. Kao i Šarić, ovogodišnji rookie igrač Timothé Luwawu je na četverogodišnjem ugovoru (zarada ove sezone 1,32 milijuna, pa redom 1,38 milijuna, 1,54 milijuna i 2,52 milijuna).

Justin Anderson će ove sezone dobiti 1,51 milijun, sljedeće 1,57 milijuna dolara.

Na minimalnim ugovorima koji su nezaštićeni sljedeće sezone su krilni centar Richaun Holmes, startno krilo Robert Covington i  prvi razigravač momčadi T.J. McConnell. Vrlo vjerojatno će sva trojica ovog ljeta postati zaštićeni slobodni igrači te vjerujem da će sva trojica dobiti nove bogatije ugovore. Pogotovo se to odnosi na McConnella koji je dokazao da može biti startni razigravač na Istoku i pomoći u borbi za playoff.

Za osam garantiranih ugovora sljedeće sezone, Phila će dati 35,42 milijuna dolara. Dodamo li Hendersonov ugovor od 9 milijuna i pick prve runde (između 2-3 milijuna plaća) dolazimo do 46-47 milijuna. Dakle, Sixersi ovog ljeta imaju 55-56 milijuna dolara prostora na salary capu. Dovoljno za dva maksimalna ugovora. Zasad ne stižu najave koga žele u gradu Bratske ljubavi.

TORONTO RAPTORS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $108,699,969

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: $91,189,261 (bez ugovora Lowryja 79,15 milijuna dolara)

Izbori za draft 2017. godine: U zamjenu za Sergea Ibaku u Orlando su poslali Terencea Rossa i pick prve runde ovogodišnjeg drafta. Kako su imali dva picka (svoj i od LA Clippersa) i da će oba biti između 23-27 mjesta, njima ostaje onaj lošiji. Dva izbora druge runde (ove i sljedeće godine) su predali Sunsima u tradeu za P.J. Tuckera.

Ibaki i Tuckeru ugovori ističu ovog ljeta (Ibaka će ove sezone dobiti 12,35 milijuna, a Tucker 5,3 milijuna dolara). Uz Ibaku, Tuckera i ugovor Patricka Pattersona vrijedan 6,05 milijuna ističe ovog ljeta.

Njihov najbolji igrač i All Star zvijezda DeMar DeRozan je prošlog ljeta dobio novi petogodišnji ugovor vrijedan 140 milijuna dolara (zarada ove sezone 26,54 milijuna, pa onda po 27,39 milijuna u svakoj od naredne četiri sezone. Ima player option klauzulu ljeta 2020. godine.

Četverogodišnji ugovor vrijedan ukupno 64 milijuna dolara ima litavski centar Jonas Valanciunas. On će ove sezone zaraditi 14,38 milijuna dolara, a onda redom 15,46 milijuna, 16,53 milijuna i 17,62 milijuna dolara. Krilo DeMarr Carroll ima još tri godine ugovora, plaća ove sezone 14,2 milijuna, sljedeće 14,8 milijuna, a one treće 15,4 milijuna dolara.

Player option klauzulu u ugovoru će vjerujem iskoristiti njihov startni razigravač Kyle Lowry koji će ove godine zaraditi 12 milijuna dolara. Sljedeće bi trebao isto toliko zaraditi, ali kao što rekoh, on sigurno postaje free agent. Njegova zamjena Kanađanin Cory Joseph ima trogodišnji ugovor, plaća ove sezone 7,31 milijun, sljedeće 7,63 milijuna, a one treće 7,94 milijuna.

Uz ove nabrojane, Raptorsi imaju i sedam igrača na rookie ugovorima. Svi oni zajedno (Jakob Pöltl, Lucas Nogueira, Bruno Caboclo, Delon Wright, Pascal Siakam, Norman Powell i Fred VanVleet) će ove sezone zaraditi ukupno 10,37 milijuna dolara, dok će sljedeće sezone zaraditi  11,16. Dodamo li i nezaštićene ugovore Powella i VanVleeta dolazimo do 13,53 milijuna na sedam rookie ugovora sljedeće sezone.

Pöltl i Siakam su na četverogodišnjem ugovoru, Nogueira i Caboclo imaju još dvije godine ugovora, dok Wright može biti na još tri godine ugovora, dok ne postane restricted free agent.

Toronto će dakle sljedeće sezone za potencijalno osam igrača na rookie ugovoru (ovih gore 7 nabrojanih plus pick s ovogodišnjeg drafta) i četiri garantirana ugovora (DeRozan, Valanciunas, Carroll i Joseph) dati 79,15 milijun dolara. Dodamo li ratu oko 20-25 milijuna za Lowryja  i isto toliko otprilike za Ibaku s kojima vjerujem da će produljiti ugovore, ne samo da prelaze granicu salary capa, te su se opasno približili granici luxury taxa. Neko će vjerojatno biti zamijenjen, možda je Carroll prvi na listi za odlazak.

CHICAGO BULLS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $92,571,386

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu:   41,38 milijun dolara, uz ugovor Wadea i Rondoa  78,57 milijuna dolara

Izbori za draft 2017. godine: Uz svoj izbor prve runde, Bullsi potencijalno mogu imati i izbor od Kingsa, ali Kingsi moraju nakon draft lutrije biti iznad 10. mjesta (top 10. je izbor zaštićen). Ako ne dobiju izbor prve runde od Kingsa, Kingsi su im dužni pick druge runde između 31-55 mjesta što je vjerojatniji scenario.

Prošlog ljeta Bullsi su doveli Dwyanea Wadea kući, dali mu dvogodišnji ugovor (plaća ove sezone 23,2 milijuna, sljedeće 23,8 milijuna uz player option ovog ljeta). Upariti njega, Jimmyja Butlera i također pridošlog s Wadeom Rajona Rondoa (dvije godine ugovor, plaća ove sezone 14 milijuna, sljedeće negarantirani ugovor 13,39 milijuna uz team option klauzulu) nije bio najbolji potez. Bullsi se grčevito bore za playoff, trenutačno su sedmi na Istoku sa scoreom 31-30, deveti Miami ima 28-34 i u odličnoj su seriji, mislim 15-5 u zadnjih 20 utakmica.

Bilo je tijekom zadnjeg trade deadlinea priče o tradeu njihove zvijezde Butlera u Boston, ali Jimmy je ostao u Vjetrovitom gradu. Butler ima još četiri godine ugovora (player option klauzula ljeta 2019.godine), te će ove sezone zaraditi 17,55 milijuna, sljedeće 18,69 milijuna, a onda dvije godine po 19,84 milijuna dolara.

Uz Wadea, Butlera i Rondoa, više od 10 milijuna plaću ima startni centar Robin Lopez. On ima još tri godine ugovora, plaća ove sezone 13,21 milijun, sljedeće 13,78 milijuna i one treće 14,35 milijuna dolara.

Španjolski reprezentativac crnogorskih korijena Nikola Mirotić, playmaker Michael Carter-Williams i Francuz Joffrey Lauvergne ovog ljeta postaju zaštićeni slobodni igrači (Mirotić će ove sezone zaraditi 5,78 milijuna, Carter-Williams 3,18 milijuna dolara, a Lauvergne 1,71 milijun dolara). Uz njih slobodni igrač postaje bek Anthony Morrow s plaćom ove sezone 3,48 milijuna dolara.

Krilni centar Bobby Portis i dva razigravača Cameron Payne i Jerian Grant igraju svoju drugu sezonu, ostalo im je uz ovu sezonu još dvije godine ugovora. Portis će ove sezone zaraditi 1,45 milijuna, sljedeće 1,51 milijun, a one treće 2,94 milijuna dolara. Payne će ove sezone dobiti 2,11, sljedeće 2,2 milijuna, a one treće 3,26 milijuna dolara, dok će Grant ove sezone dobiti 1,64 milijuna, sljedeće 1,71 milijun, a one treće 2,63 milijuna dolara.

Uz njih trojicu, Bullsi na četverogodišnjem rookie ugovoru imaju ovogodišnje novake Denzela Valentinea s plaćom ove sezone 2,09 milijuna, sljedeće 2,18 milijuna, one treće 2,28 milijuna, a četvrte sezone 3,37 milijuna dolara, i Paula Zipsera s plaćom 0,75 milijuna ove, 1,31 milijun sljedeće, 1,54 milijuna treće i 1,67 milijuna četvrte sezone.

Play Isaiah Canaan i brazilski centar Cristiano Felicio imaju minimalne ugovore negarantirane sljedeće sezone, sumnjam da će ih Bullsi zadržati, jer slabo ili nikako ne igraju.

Računamo li garantirane ugovore (njih 7) Bullsi će naredne sezone plaćati igrače 41,38 milijuna dolara. Dodamo li ugovor Wadea (23,8 milijuna) i Rondoa (13,39 milijuna) dobivamo 78,57 milijuna za 9 igrača. Dodamo li i izbor s drafta i njegovu potencijalnu plaću između 1-2 milijuna, Bullsi imaju još 23 milijuna za pojačanje. Krilni igrač im je najkritičnija pozicija. Pitanje je koga Bullsi žele od free agenata.

CLEVELAND CAVALIERS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $128,038,767 (uz 42,88 milijuna luxury taxa)

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: $128,104,517

Izbori za draft 2017. godine: Nemaju pick. Svoj pick prve runde su prije dva mjeseca poslali Portland Trail Blazersima da bi mogli obaviti trade s Hawksima i dovesti Kylea Korvera. Hawksima su poslali izbor prve runde 2019. godine.

Cavsi su ove sezone najveće platiše, platit će više od 128 milijuna dolara za igrače. Osim toga, pošto su tri godine preko granice luxury taxa, platit će porez po posebnoj skali od 42,88 milijuna.

LeBron James je zasad jedini igrač koji ima ugovor iznad 30 milijuna po sezoni. Ove sezone zaradit će 30,96 milijuna, sljedeće 33,28 milijuna, a one treće uz player option klauzulu može zaraditi 35,6 milijuna dolara ili postati free agent i zaraditi više.

Krilni centar Kevin Love je drugi najplaćeniji Cavs s plaćom od 21,65 milijuna ove, 22,64 milijuna sljedeće, 24,11 milijuna one treće i 25,59 milijuna četvrte godine.

Četverogodišnji ugovor ima i Kyrie Irving, ove sezone dobit će 17,63 milijuna, sljedeće 18,86 milijuna, treće 20,09 milijuna, a četvrte sezone 21,32 milijuna dolara. I Tristan Thompson i J.R. Smith imaju četverogodišnje ugovore, Thompson sve četiri godine garantirane, a Smithu je zadnja godina negarantirana.

Thompson će ove sezone zaraditi 15,33 milijuna, sljedeće 16,4 milijuna, treće 17,46 milijuna, a četvrte 18,53 milijuna, dok će Smith ove sezone zaraditi 12,8 milijuna, pa redom 13,76 milijuna, 14,72 milijuna i zadnje negarantirane godine treba zaraditi 15,68 milijuna dolara.

Bek Iman Shumpert ima još tri godine ugovora (player option u ljeto 2018. godine), uz zaradu od 9,66 milijuna ove, 10,33 milijuna sljedeće i 11,01 milijuna treće godine.

Dvogodišnji ugovor (obje godine garantirane) ima krilni centar meke ruke Channing Frye, on će ove sezone dobiti 7,8 milijuna, a sljedeće 7,42 milijuna dolara.

Na trogodišnjem veteranskom ugovoru je Richard Jefferson, on će ove i sljedeće godine dobiti po 2,5 milijuna  dolara, dok je treća godina od 2,61 milijuna negarantirana.

Kal Felder i DeAndre Liggins su na ligaškom minimalcu koji je nezaštićen sljedeće godine.

Tijekom ove sezone Cavsi su doveli Korvera (jednogodišnji ugovor vrijedan 5,23 milijuna), Derona Williamsa i Andrewa Boguta za minimalni ugovor potpisan nakon trade deadline od 0,4 milijuna. Isti takav ugovor treba dobiti i Derrick Williams koji je dosad igrao na dva desetodnevna ugovora.

Za osam garantiranih ugovora sljedeće sezone Cavsi će opet prijeći luxury tax, igrače će platiti 125,19 milijuna dolara (poreza negdje oko 35 milijuna poreza), a treba imati minimalno 13 ugovora za početak sezone.

Nekoga se moraju riješiti, pitanje je tko će to biti. Love ili možda Shumpert, vidjet ćemo na ljeto.

DETROIT PISTONS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $107,064,216

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: 88,01 milijun dolara

Izbori za draft 2017. godine: Imaju svoj izbor i u prvoj i dva izbora u drugoj rundi. Pošto su trenutačno na osmom mjestu sa scoreom 29-32, a deveti Miami uz odličnu formu im je za petama sa samo jednom pobjedom manje (28-34), vjerujem da Pistonsi ipak neće otići u playoff. To bi ih svrstalo prema projekcijama na izbor prve runde između 11-14 mjesta. Naravno, uvijek ostavljam mjesto sreći na draft lutriji.

Prošlog ljeta je njihov centar Andre Drummond je dobio novi petogodišnji ugovor vrijedan 125 milijuna dolara i postao najplaćeniji Pistons ikada. On će ove sezone zaraditi 22,11 milijuna, pa redom 23,77 milijuna, 25,43 milijuna, 27,09 milijuna i pete godine uz player option klauzulu 28,75 milijuna dolara.

Drugi najplaćeniji Pistons je Tobias Harris koji ima još tri godine ugovora (plaća ove sezone 17,2 milijuna dolara, sljedeće 16 milijuna, a treće godine 14,8 milijuna dolara).

Playmaker podložan ozljedama Reggie Jackson ima još četiri godine ugovora, plaća ove sezone 14,95 milijuna, sljedeće 16 milijuna, one treće 17,04 milijuna, a četvrte 18,08 milijuna dolara.

Plaću iznad 10 milijuna ima još rezervni krilni centar Jon Leuer koji će ove sezone dobiti 10,99 milijuna, sljedeće 10,49 milijuna, treće 10,02 milijuna, a četvrte sezone 9,5 milijuna dolara.

Drummondova zamjena u reketu Aaron Baynes će ove i sljedeće sezone zaraditi 6,5 milijuna uz player option klauzulu koju će sigurno iskoristiti i postati slobodan igrač.

Nije jasno zašto su Pistonsi prošlog ljeta potpisali Bobana Marjanovića i vezali ga trogodišnjim ugovorom vrijednim 21 milijun dolara, kada mu skoro ni ne daju da igra. Kada je dvije utakmice imao veću minutažu ostvario je dobar double-double učinak. Bilo je nešto govora da bi ga mogli mijenjati ovog trade deadlinea, ali on je ostao Pistons barem do ljeta. No ako ih napusti Baynes, možda se otvore minute za Bobinatora.

Trogodišnji ugovor vrijedan 18 milijuna, zarada 6 milijuna po sezoni ima rezervni play Ish Smith koji je odlično mijenjao Jacksona dok je ovaj bio ozlijeđen. Povratkom Jacksona, Pistonsi su počeli igrati lošije, ali su i dalje u playoff utrci.

Vrlo dobar ugovor gledano iz perspektive porasta salary capa ima jedan od blizanaca iz obitelji Morris, onaj po imenu Marcus. On će ove sezone zaraditi 4,62 milijuna, sljedeće 5 milijuna, a one treće 5,37 milijuna dolara.

Na višegodišnjim rookie ugovorima su Stanley Johnson i Henry Ellenson. Startni bek Pistonsa Kentavious Caldwell-Pope je još ove godine na rookie ugovoru (plaća 3,67 milijuna) a onda ovog ljeta postaje zaštićeni slobodni igrač. Prema najavama očekuje  maksimalni ugovor vrijedan preko 20 milijuna po sezoni, pitanje je tko će mu toliko dati. I Reggie Bullock postaje zaštićeni slobodni igrač (plaća ove sezone 2,25 milijuna), pitanje je hoće li uopće ostati u NBA ligi.

Treći play Pistonsa Slovenac Beno Udrih ima jednogodišnji veteranski ugovor od 1,5 milijuna, dok Darun Hilliard i Michael Gbinije ima minimalce koji su nezaštićeni sljedeće sezone, te ih vjerojatno Pistonsi neće produljiti.

Uz to, Pistonsi imaju još tri godine ratu za davno otpuštenog Josha Smitha kojeg će ove i još tri sezone plaćati po 5,33 milijuna dolara.

Ako računamo plaću za 9  garantiranih ugovora, Pistonsi će ih platiti sljedeće sezone 88,01 milijun dolara. Ako slučajno produže Caldwell-Popea za nekih 20 milijuna po sezoni, ostaju im iznimke za pojačanja (MLE i Bi-annual).

INDIANA PACERS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $89,952,004

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: 58,03 milijuna $

Izbori za draft 2017. godine: Ako uđu u playoff (trenutačno su 6. na Istoku), imat će na draftu svoje izbore u prvoj i drugoj rundi, a ako ne uđu u playoff, pick druge runde ide Netsima zbog prošlogodišnje razmjene u kojoj je Thaddeus Young došao u Pacerse.

Zadnjih dana trade deadlinea je bilo dosta priče o tradeu Paula Georgea u Lakerse ili Celticse, no on je zasad ostao u Pacersima. On im je i najskuplji igrač na rosteru. Ove sezone dobit će 18,31 milijuna, a sljedeće 19,5 milijuna dolara. U ljeto 2018. ima player opciju da zaradi 20,7 milijuna ili da postane free agent i dobije novi bogatiji višegodišnji ugovor.

Drugi najplaćeniji Pacers je Thaddeus Young koji ima još tri godine ugovora, plaća ove sezone 14,15 milijuna, sljedeće 14,99 milijuna, pa uz player option klauzulu može zaraditi 13,96 milijuna dolara. Trogodišnji ugovor imaju i bek Monta Ellis i centar All Jefferson, također s player option klauzulom ljeta 2018. godine. Monta će ove sezone zaraditi 10,76 milijuna, sljedeće 11,22 milijuna, a one treće bi mogao zaraditi 11,69 milijuna dolara. Jefferson ima nešto niži ugovor, ove sezone 10,23 milijuna, sljedeće 9,76 milijuna, a one treće bi trebao dobiti 10 milijuna dolara.

Startni razigravač Jeff Teague ovog ljeta postaje slobodan igrač (plaća ove sezone 8,8 milijuna dolara), dok rezervni bekovi Rodney Stuckey i C.J. Miles imaju u dvogodišnjem ugovoru player opciju.Vjerujem da će je Miles iskoristiti da dobije novi ugovor, dok Stuckey teško može dobiti više para nego što je trenutačno plaćen. Inače Stuckey ove i naredne sezone treba dobiti po 7 milijuna dolara. Dok Miles ove  sezone treba zaraditi 4,58 milijuna, a naredne 4,77 milijuna dolara.

Dvogodišnji ugovor s negarantiranom drugom sezonom ima krilni centar Lavoy Allen koji ove i naredne sezone treba zaraditi po 4 milijuna dolara.

Rezervnom playu Aaronu Brooksu ugovor vrijedan 2,7 milijuna ističe ovog ljeta, dok treći centar Kevin Seraphin ima nezaštićenu narednu godinu ugovora (ova sezona 1,8 milijuna, sljedeće bi trebao dobiti 1,97 milijuna).

Startni centar Miles Turner je na rookie ugovoru, trenutačno mu teče druga od četiri godine ugovora u kojoj će zaraditi 2,46 milijuna, sljedeće sezone treba dobiti 2,56 milijuna, a treće 3,41 milijun dolara. Poslije toga očekuje veliko povećanje plaće.

Na minimalnom rookie ugovoru s nezaštićenom sljedećom godinom su Rakeem Christmas, Joseph Young, Glenn Robinson III i Georges Niang. Od njih četvorice, jedini koji ima koliko toliko pristojnu minutažu je Robinson, te vjerujem da će se on i naredne sezone igrati za Pacerse.

Njihova zvijezda i All Star igrač George je rekao da će potpisati novi višegodišnji ugovor s Pacersima ako mu dovedu pojačanja. Prema procjenama, za 5 igrača koji ima garantirane ugovore sljedeće sezone, Pacersi će izdvojiti 58,03 milijuna dolara. Dodamo li novi ugovor za Teaguea od nekih 15 milijuna, ugovor Stuckeyja i Robinsona i izbor prve runde drafta (plaća između 1-2 milijuna) dobivamo 76,53 milijuna dolara. Ostaje im 26 milijuna za pojačanje ili pojačanja. Svakako im je potreban bek šuter koji solidno igra obranu, možda razmisle  J.J.Redicku, no zasad nema naznaka da im je on na radaru ovog ljeta.

MILWAUKEE BUCKS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $93,536,335

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: $109,934,860

Izbori za draft 2017. godine: Imaju svoje izbore prve i druge runde . Ne računajući draft lutriju, izbori bi trebali biti oko 10. mjesta (40. u drugoj rundi).

Nakon jedne sezone u playoffu (2015.), slijedi im izgleda druga kad ga neće uspjeti izboriti. No to ih neće previše uzrujati (eventualno će njihov trener Jason Kidd dobiti otkaz), jer su njihovi mladi igrači nastavili napredovati. Pogotovo se to odnosi na Giannisa Antetokounmpoa koji je kandidat za igrača koji je najviše napredovao. Da su Bucksi bolji, svakako bi bio kandidat i za MVP-a.

Giannis je još ovu sezonu na rookie ugovoru (plaća 2,99 milijuna), a onda mu od sljedeće sezone počinje teći novi četverogodišnji ugovor vrijedan 100 milijuna dolara s plaćom od 22,47 milijuna, a onda redom 24,15 milijuna, 25,84 milijuna i 27,52 milijuna da bi u ljeto 2021. godine postao slobodan igrač.

Ove sezone najskuplji Bucks je centar Greg Monroe koji ima još dvije godine ugovora (plaća ove sezone 17,14 milijuna, a sljedeće 17,88 milijuna) i player opciju ovog ljeta koju će on sigurno iskoristiti da postane slobodan igrač.

Bek šuter Khris Middleton ima još četiri godine ugovora, plaća ove sezone 15,2 milijuna, sljedeće 14,1 milijun, pa one zadnje dvije godine po 13 milijuna.

Rezervni krilni centar John Henson također ima još 4  godine ugovora (plaća ove sezone 12,26 milijuna, sljedeće 11,42 milijuna, pa 10,57 i one zadnje 9,73 milijuna dolar).

Bucksi su ovog ljeta doveli back-up playa iz Cavsa Matthewa Dellavedovu i iz Sunsa reprezentativca BiH Mirzu Teletovića. Mirza će u svakoj od tri godine ugovora dobiti po 10,5 milijuna dolara, dok Dellavedova ima nešto niži ugovor ali sezonu duži, i on će u svakoj sezoni zaraditi jednako tj. po 9,6 milijuna.

Spomenut ćemo da su se Bucksi tijekom ove sezone odrekli Milesa Plumleeja kog su poslali u Hornetse s njegovom ratom od 12 milijun po sezoni, a doveli centre Roy Hibberta (jednogodišnji ugovor vrijedan 5 milijuna) i Spencera Hawesa (dvogodišnji ugovor, plaća ove sezone 6,34 milijuna, sljedeće uz player opciju 6,02 milijuna). Razlog za ovaj trade su bile financije, Od Plumleeja nisu imali koristi, a morali su ga plaćati još 4 godine. Hibbertu postaje free agent ovog ljeta, i tako će Bucksi osloboditi prostor od 5 milijun pod salary capom. Poslije su tijekom trade deadlinea poslali Hibberta u Denver za pick druge runde, da bi smanjili plaće za igrače, jer vjerojatno neće igrati playoff, a Denveru je to pomoglo da pređe floor.

Drugi najbolji Bucks po učinku krilni centar Jabari Parker je tek sedmi po visini plaće među Jelenima. On ima još 2 godine ugovora (plaća ove sezone 5,7 milijuna, sljedeće 6,78 milijuna), a onda u ljeto 2018.godine postaje zaštićeni slobodni igrač. Pitanje je zbog njegovih problema s ozljedama koljena (treća u tri godine, oba koljena su operirana) hoće li dobiti višegodišnji ugovor.

Ovogodišnja dva rookie igrača Thon Maker i vjerojatna krađa prošlogodišnjeg drafta Malcolm Brogdon imaju četverogodišnje ugovore. Maker će ove sezone zaraditi 2,56 milijuna, pa redom 2,68 milijuna, 2,79 milijuna i 3,56 milijuna, dok će Brogdon ove sezone dobiti 0,92 milijuna, sljedeće 1,31 milijun, pa 1,54 milijuna i 1,93 milijuna. Uz njih na trogodišnjem rookie ugovoru je još bek Rashad Vaughn koji igra svoju drugu NBA sezonu (plaća ove sezone 1,81 milijuna, sljedeće 1,88 milijuna i one treće 2,9 milijuna poslije koje postaje zaštićeni slobodni igrač).

Krilo Tony Snell je još ove sezone na rookie ugovoru (plaća 2,36 milijuna) a onda ovog ljeta postaje zaštićeni slobodni igrač.

Jednogodišnji veteranski ugovori od 1,5 milijuna ističu Jasonu Terryju i Michaelu Beasleyju.

Uz njih, Bucksi još 6 sezona plaćaju po 1,86 milijuna  Larryja Sandersa koga su otpustili prije tri sezone, i to im neznatno opterećuje cap.

Ako računamo plaće za 9 garantiranih ugovora, Bucksi plaćaju 80,74 milijuna, dodamo li i ratu za Hawesa i izbor prve runde (plaća oko 2-3 milijuna) dobivamo 89,76 milijuna za 11 igrača. Ostaje im dakle 13 milijuna za pojačanje, a nakon što spucaju tih 13 milijuna, ostaje im MLE iznimka za još nekog veterana. Po glasinama, možda će tih 13 milijuna dati Snellu, no ima vremena do ljetne tržnice.

ATLANTA HAWKS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu:  $95,589,047

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: oko 93 milijuna ako Millsap ne postane slobodan igrač, u suprotnom 61,88 milijuna $

Izbori za draft 2017. godine: imaju svoj izbor prve runde oko 20 mjesta, te izbor druge runde od Warriorsa koji će biti 59-60 mjestu.

Prošlog ljeta su Hawksi potpisali centra Dwighta Howarda i dali su mu ugovor na tri godine vrijedan 70 milijuna dolara. Ove sezone će zaraditi 23,18 milijuna, sljedeće 23,5 milijuna, a onda u ljeto 2018. godine ima u ugovoru tzv. player option te može postati slobodan igrač. On im je i najskuplji igrač na rosteru. U stopu ga prati njegov partner u reketu krilni centar Paul Millsap koji ima još dvije godine ugovora (ove sezone plaća 20,07 milijuna, sljedeće 21,47 milijuna) no sasvim sigurno će Millsap ovog ljeta iskoristiti player option i postati slobodan igrač, jer mu je ovo zadnja šansa da potpiše višegodišnji ugovor. Uz Howarda, prošlog ljeta su beku Kentu Bazemoreu dali četverogodišnji ugovor vrijedan 70 milijuna. Ove sezone će zaraditi 15,73 milijuna, a sljedeće 16,91 milijun.

Od višegodišnjih ugovora Hawksi imaju još startnog razigravača Dennisa Schroedera koji će ove sezone zaraditi 2,7 milijuna, a onda mu od sljedeće sezone počinje teći novi četverogodišnji ugovor vrijedan 60 milijuna dolara (plaća 15 milijuna po sezoni, s player option klauzulom za ljeto 2020. godine), rezervnog razigravača Malcolma Delaneyja koji ima trogodšnji ugovor vrijedan 8 milijuna s plaćom 2,5 milijuna ove i sljedeće sezone, a nakon toga ima player option za zaraditi 3,1 milijun ili postati slobodan igrač.

Ugovori ovogodišnjih rookieja Taurena Princea i DeAndre Bembryja ne opterećuju mnogo salary cap. Prince će ove sezone zaraditi 2,31 milijun, sljedeće 2,42 milijuna, dok će Bembry ove sezone zaraditi 1,49 milijuna, a sljedeće 1,56 milijuna dolara.

Sada dolazimo do onih ugovora koji ističu ovog ljeta. Nedavno pristigli Ersan Ilyasova će zaraditi ove sezone 8,4 milijuna, Kris Humphries 4 milijuna, Thabo Sefolosha 3,85 milijuna, dok krilo Mike Dunleavy ima zaradu 4,83 milijuna, a ugovor za sljedeću sezonu od 5,18 milijuna je nezaštićen. Ryan Kelly je na minimalcu od 0,7 milijuna ove sezone i nezaštićenih 1,57 milijuna sljedeće sezone. Igrač za kojeg vjerujem da će dobiti novi višegodišnji ugovor jeste bek Tim Hardaway Jr. koji će ove sezone zaraditi 2,28 milijuna dolara i koji je proigrao nakon odlaska Korvera u Cavse. On postaje zaštićeni igrač, što znači da svaku ponudu za njega Hawksi mogu izjednačiti i zadržati u svojim redovima.

Ako računamo plaće za sljedeću sezonu Howarda (23,5 milijuna), Bazemorea (16,9 milijuna), Schroedera (15 milijuna), Delaneyja (2,5 milijuna), Princea (2,42 milijuna), Bembryja (1,56 milijuna) dolazimo do brojke od 61,88 milijuna dolara za samo 6 igrača. Ako produže Millsapa za nekih 25 milijuna po sezoni, Hardawayja za nekih 12-15 milijuna, Jastrebovi su se približili salary capu. Ostaje im pojačanje s ovogodišnjeg drafta (prva runda oko 20. mjesta), mid-level exception i minimalni veteranski ugovori.

CHARLOTTE HORNETS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $102,276,699

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: 99,27 milijuna dolara

Izbori za draft 2017. godine:  Imaju svoj izbor i prve i druge runde. U prvoj rundi bi trebao biti između 10-14 mjesta, eventualno ako uđu u playoff između 15-18 mjesta, no kako igraju realno je da budu oko desetog mjesta na draftu, podrazumijeva se da nemaju sreće na draft lutriji.

Prošlog ljeta su velikodušno dali Francuzu Nicolasu Batumu petogodišnji ugovor vrijedan 120 milijuna (plaća ove sezone 20,86 milijuna, sljedeće 22,43 milijuna). Krilo Michael Kidd-Gilchrist će u narednih četiri sezone zarađivati po 13 milijuna, a rezervni centar Miles Plumlee također u naredne četiri sezone po 12,5 milijuna dolara. Uz njih dvojicu, na četverogodišnjem ugovoru je još Marwin Williams koji će ove sezone zaraditi 12,25 milijuna, a sljedeće 13,16 milijuna. Njihov najbolji igrač je playmaker Kemba Walker koji ima trogodišnji ugovor s 12 milijuna svake godine.

Na trogodišnjem ugovoru, ali znatno nižem je i rezervni bek Jeremy Lamb s plaćom od 6,51 milijuna ove, 7 milijuna sljedeće, a one treće 7,48 milijuna dolara.

Talijanski bek Marco Belinelli ima dvogodišnji ugovor, ove sezone zaradit će 6,33 milijuna, a sljedeće 6,6 milijuna, a rezervni play Ramon Sessions ima također dvogodišnji ugovor s plaćom ove sezone 6 milijuna, a sljedeće je team option za 6, 27 milijuna.

Na četvrtoj godini rookie ugovora je Cody Zeller s plaćom ove sezone 5,31 milijun dolara. Nakon toga slijedi mu porast plaće u naredne četiri godine od 12,58 milijuna sljedeće sezone, pa onda redom 13,52 milijuna, 14,47 milijuna i 15,41 milijun dolara do ljeta 2021. godine.

Na rookie ugovoru je još smo Frank Kaminsky s plaćom od 2,73 milijuna dolara ove, a 2,84 milijuna dolara sljedeće sezone. U ljeto 2018. godine postaje zaštićeni slobodni igrač.

Jednogodišnji ugovor vrijedan 1,5 milijuna ima Brian Roberts, dok su na dvogodišnjim minimalnim ugovorima s team option klauzulom Christian Wood i Trevor Graham.

Za devet garantiranih ugovora naredne sezone Hornetsi će platiti 99,27 milijuna dolara. Dodamo li ratu za Sessionsa od 6,27 milijuna dolara, Hornetsi probijaju salary cap, te im ostaju samo neke iznimke za pojačanja (mid level exception, bi annual) i veteranski ili rookie minimalni ugovori za pojačanja. Zamjenu za Kembu Walkera što im je najkritičnije mjesto u momčadi možda pronađu na draftu.

MIAMI HEAT

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $101,820,405

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: 77,63 milijuna $

Izbori za draft 2017. godine: Pošto će vrlo vjerojatno uspjeti izboriti playoff, imat će prema procjenama pick između 15-18 mjesta, što na ovako dobrom draftu i nije loša stvar.

Miami Heat usprkos svim problemima s ozljedama, ipak ima šanse da uđe u playoff. Trenutačno su 28-34, uz 15-5 poraza u zadnjih 20 utakmica.

Najviše problema im je zadala prošlogodišnja i ovogodišnja pauza za Chrisa Bosha zbog srca, a koji ove sezone nije odigrao niti jednu utakmicu i plaćen je ove sezone 23,74 milijuna dolara. Bosh pored ove sezone ima još dvije godine ugovora, sljedeće će dobiti 25,28 milijuna, a nakon toga još 26,83 milijuna. Ipak, ako Bosh ne odigra niti jednu utakmicu ove sezone, Miami ima pravo da njegov ugovor briše iz salary capa (Bosh će svoje pare dobiti od osiguranja) na kraju sezone i njegov ugovor neće opterećivati salary cap Heata. To je dobra stvar za Heat, jer im se otvara prostor od preko 20 milijuna za pojačanja na ljeto.

Drugi najskuplji igrač Miamija je centar Hassan Whiteside, koji ima ugovor na 4 godine s plaćom od 22,11 milijuna ove, 23,77 milijuna sljedeće, 25,43 milijuna treće i 27,09 milijuna one četvrte sezone.

Prvi play Miamija je ljevoruki Slovenac Goran Dragić koji ima također još četiri godine ugovora, uz player opciju nakon treće godine. Dragić će ove sezone zaraditi 15,89 milijuna, sljedeće 17 milijuna, pa 18,1 milijun i četvrte 19,21 milijun dolara.

Bek Wayne Ellington ima dvogodišnji ugovor (plaća ove sezone 6 milijuna, sljedeće 6,27 milijuna), ali je nezaštićen za sljedeću sezone, vjerojatno ga Miami neće zadržati da otvore dodatni prostor na capu.

Na dvogodišnjem ugovoru je i krilni centar bijele puti Josh McRoberts (plaća ove sezone 5,78 milijuna, sljedeće 6,02 milijuna) uz player opciju.

Back-up play/šuter Tyler Johnson ima četverogodišnji ugovor. Ove i sljedeće sezone ima nepunih 6 milijuna, dok treće i četvrte godine ima plaću od preko 19 milijuna po sezoni. Krilo Derrick Williams nije više na Floridi (otpust uz isplaćenih 4,59 milijuna).

Udonis Haslem i James Johnson imaju jednogodišnje ugovore vrijedne 4 milijuna i postaju slobodni igrači ovog ljeta, kao i Luke Babbitt koji će ove sezone zaraditi 1,22 milijuna.

Dion Waiters ima dvije godine Bi-annual ugovora (ove sezone 2,98 milijuna sljedeće 3,02 milijuna), no on će iskoristiti player opciju i postat će slobodan igrač. Prije je odbio 4 godine ugovora vrijednog 60 milijuna od Thundersa. Sumnjam da zaslužuje više, pitanje je hoće li i toliko od nekog dobiti.

Prošlogodišnji rookie Justise Winslow ima još tri godine ugovora (ove sezone 2,59 milijuna, sljedeće 2,7 milijuna, a one treće 3,44 milijuna dolara) i u ljeto 2019. godine postaje zaštićeni slobodni igrač.

Willie Reed, Josh Richardson, Rodney McGruder i Okaro White imaju ligaške minimalce koji su negarantirani sljedeće sezone. Vjerojatno će Heat potpisati novi višegodišnji ugovor samo s Richardsonom.

Miami ima samo 4 igrača na garantiranom ugovoru (Dragić, Whiteside, T.Johnson i Winslow) koje će platiti 49,35 milijuna. Dodamo li ratu za izbor prve runde (2-3 milijuna) i eventualno ugovor Bosha, Miami plaća 77,63 milijuna dolara za 6 igrača. Ostaje im dakle još 25 milijuna za produžetak suradnje s Waitersom i/ili Richardsonom ili nekim trećim, ili da te pare proslijede na nova pojačanja.

ORLANDO MAGIC

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $104,050,318

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu: 82,9 milijuna $

Izbori za draft 2017. godine: Osim svojih izbora u prvoj (top 7 prema procjenama) i drugoj rundi, imat će i pick prve runde (lošiji) od Raptorsa ili Clippersa.

Prošlog ljeta bacili su sve karte na borbu za playoff. Doveli su Ibaku, Jeffa Greena, Bismacka Biyomboa i Jodiea Meeksa. No, želje su jedno, a mogućnosti drugo. Orlandu sada slijedi borba za što lošiji score, da bi imali više šanse za prvi pick. Trenutačno su četvrta najlošija momčad NBA lige.

Centar Biyombo ima četverogodišnji ugovor vrijedan 68 milijuna dolara, svake sezone dobit će po 17 milijuna.

Francuz Evan Fournier ima identičnu plaću (17 milijuna), samo ima godina dana dulji ugovor.

Jeff Green ima jednogodišnji ugovor vrijedan 15 milijuna, što je dobra stvar, pošto mu učinak nije ni upola toliko dobar koliko je plaćen. Jednogodišnji ugovor kao Green imaju bek Jodie Meeks (plaća 6,54 milijuna) i C.J. Wilcox (plaća 1,21 milijun).

Crnogorski centar Nikola Vučević ima još tri godine ugovora (plaća ove sezone 11,75 milijuna, sljedeće 12,25 milijuna, a one treće 12,75 milijuna dolara), dok trogodišnji ugovor, ali malo slabije plaćen (ove sezone 10 milijuna, sljedeće i one treće po 10,5 milijuna) ima nedavno pristigli iz Toronta u zamjenu za Ibaku krilo Terrence Ross.

Back-up play D.J. Augustin ima četverogodišnji ugovor, svake sezone dobit će po 7,25 milijuna.

C.J. Watson ima dvije godine ugovora (druga godina potpuno nezaštićena) vrijednog 5 milijuna po sezoni.

Vječite nade Aaron Gordon, Mario Hezonja i Elfriid Payton su na rookie ugovorima (Hezonja još tri godine, Gordon i Payton još dvije godine). Zajedno ove sezone zarađuju 10,41 miliju dolara, sljedeće sezone 12,91 milijun dolara. Ne opterećuju mnogo salary cap, samo nikako da svoj talenat pretoče u rezultate i odvedu Magic u playoff.

Na minimalnom četverogodišnjem rookie ugovoru za igrača izabranog u drugoj rundi je Stephen Zimmerman (plaća ove sezone 0,95 milijuna, sljedeće 1,31 milijun, treće 1,54 milijuna, a četvrte 1,93 milijuna dolara. Ipak, Magic ima pravo poslije svake godine prekinuti njegov ugovor.

Damjan Rudež (plaća 0,98 ove sezone, sljedeće 1,72 milijuna) ima dvije godine ugovora, sumnjam da će se nakon ljeta zadržati u Floridi.

Računamo li 8 garantiranih ugovora Magic igrače sljedeće sezone plaća 76,9 milijuna dolara. Dodamo li i dva izbora prve runde (jedan bi prema procjenama trebao zaraditi između 3-4 milijuna, a drugi između 1-2 milijuna), to je najviše 82,9 milijuna dolara za 10 igrača. Dovoljno za jedno pojačanje uz nekoliko iznimki nakon što preskoče salary cap. Krilna pozicija im je najkritičnija, možda razmisle o Otto Porteru iz Wizardsa.

WASHINGTON WIZARDS

Iznos plaća za 2016/2017 sezonu: $101,312,813

Projektirani iznos plaća za sljedeću sezonu:  91,08 milijuna $

Izbori za draft 2017. godine: Svoj izbor prve runde su proslijedili u Brooklyn da bi doveli Bojana Bogdanovića i Chrisa McCullocha pride.

Cijele prošle, a i dobrim dijelom i ove sezone kuburili su s pomoći s klupe. Predzadnjeg dana trade deadlinea su iz Netsa doveli Bogdanovića, a prije nekoliko dana i back-up playa Brandona Jenningsa koga su Knicksi otpustili ne bi li tankirali i bili što lošiji u nastavku sezone.

Prošlog ljeta je bek Bradley Beal dobio novi petogodišnji ugovor vrijedan 128 milijuna dolara. Ove sezone dobit će 22,11 milijuna, sljedeće 23,77 milijuna, pa redom 25,43 milijuna, 27,09 milijuna i zadnje pete godine 28,75 milijuna.

Njegov partner na bekovskoj poziciji John Wall igra od prosinca sjajno, te su Wizardsi zahvaljujući najviše njima dvojici treći na Istoku, imaju score 36-24. Wall ima još tri godine ugovora, plaća ove sezone 16,95 milijuna, sljedeće 18,06 milijuna, a one treće 19,16 milijuna te u ljeto 2019. godine postaje free agent.

Treći najplaćeniji Čarobnjak je Ian Mahinmi koji ima četiri godine ugovora (plaća ove sezone 15,94 milijuna, sljedeće 16,66 milijuna, treće 15,94 milijuna, a četvrte zadnje godine 15,45 milijuna dolara).

Poljski centar špicastog nosa Marcin Gortat ima još tri godine ugovora (plaća ove sezone 12 milijuna, sljedeće 12,78 milijuna, a one treće 13,56 milijuna dolara).

Startni krilni centar Markief Morris (brat Marcus igra u Detroitu) ima također još 3 godine ugovora (plaća ove sezone 7,4 milijuna, sljedeće 8 milijuna, a treće 8,6 milijuna dolara).

Otto Porteru Jr. je ovo zadnja godina rookie ugovora (5,89 milijuna), te ovog ljeta postaje zaštićeni slobodni igrač. Prema najavama, očekuje maksimalni petogodišnji ugovor vrijedan preko 100 milijuna. U istoj situaciji su Bogdanović i back-up play Trey Burke. Babo će ove sezone dobiti 3,57 milijuna, Burke 3,38 milijuna. I oni postaju zaštićeni igrači ovog ljeta. Ako bi Porter tražio previše, možda Čarobnjaci daju novi ugovor Bojanu vrijedan 15-tak milijuna dolara po sezoni.

Rezervni krilni centar/centar Jason Smith ima još tri godine ugovora (plaća ove sezone 5 milijuna, sljedeće 5,22 milijuna, a one treće uz player opciju 5,45 milijuna dolara).

Tomas Satoranski, Kelly Oubre i Chris McCulloch su na rookie ugovorima još tri godine. Wizardsi McCullocha i Oubrea mogu godinu dana ranije učiniti slobodnim igračima, no vjerujem da to neće učiniti. Njih trojica zajedno ove sezone opterećuju salary cap sa 6,06 milijuna, a sljedeće 6,56 milijuna dolara. Sheldon Mach i Daniel Ochefu su na minimalnim rookie ugovorima za nedraftirane igrače, sljedeća sezona potpuno nezaštićena.

Računamo li 9 igrača s garantiranim ugovorima, Wizardsi će ih platiti 91,08 milijuna dolara. Uz novi ugovor Portera (prosječno 20 milijuna po sezoni), ne ostaje im prostora druga pojanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE