Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Makedonija nezaustavljiva, Finska ostala u igri

Ponovno je na Europskom prvenstvu u košarci koje se održava u Litvi na rasporedu skupina F. Iako je ova skupina manje atraktivna od skupine E, i ovdje æe se voditi velika borba za prolazak u èetvrtfinale.

Prvu utakmicu odigrat æe ekipe s 3 poraza, Finska i Gruzija, te æe gubitnik ostati bez šansi za prolazom u sljedeæu fazu natjecanja. Nakon njih sukobit æe se Makedonija i Slovenija te æemo saznati pravu snagu Makedonije koja je za sada na prvom mjestu skupine. Posljednji susret dana ujedno æe biti i imenima najjaèi, to je dvoboj izmeðu Grèke i Rusije.

Skupina F

Gruzija – Finska 73:87
(Sanikidze 16p, Shermadini 13p; Koivisto 14p)

Finci su pobijedivši Gruziju upisali prvu pobjedu u drugom djelu natjecanja. Samim time zadržali su i teoretske moguænosti za prolazak u èetvrtfinale, za dva dana æe protiv Slovenije direktno odluèivati o posljednjem putniku za zakljuènu fazu natjecanja, dok Gruzijce u posljednjom krugu èeka oproštajna utakmica protiv Grèke.

Što se tièe same utakmice presudila ja odlièna finska trica. Šutirali su doslovno 50% i to iz 26 pokušaja. Uspjeli su Gruzijci doæi na dva poena èetiri minute prije kraja treæe èetvrtine, ali nakon toga Finci rade seriju 11-1 i samim time odluèuju pitanje pobjednika.

Kod poražene je ekipe Sanikidze ubacio 16 poena, bivši centar Union Olimpije Shermadini je dodao 13, dok je Shengelia pridodao poen manje. Za pobjednike je Koivisto ubacio 14 poena (trica 4/9), Koponen (3/7) i Kotti su dodali po 12 poena, dok je Muurinen pridodao 11.

Makedonija – Slovenija 68:59
(McCalebb 19p; Dragiæ 20p)

Košarkaška reprezentacija Makedonije nastavlja živjeti svoj san. Danas su uspjeli uvjerljivo pobijediti Sloveniju rezultatom 68:59 te tako i dalje ostati na prvom mjestu skupine F. Makedonci su susret otvorili serijom 7-0, a ubrzo su napravili i dvoznamenkastu prednost. Ipak, Slovenci su se do kraja utakmice držali veoma blizu, ali nikada nisu uspjeli dostiæi protivnike. Krajem èetvrte èetvrtine napravili su seriju 9:0, ali time su se približili samo na 6 poena zaostatka, ali dalje nije išlo. Makedonci su zatim mirno susret priveli kraju.

Najbolji na utakmici bio je McCalebb, jedan od najistaknutijih igraèa za nagradu najkorisnijeg igraèa turnira. Danas je ubacio 19 poena, uhvatio 4 skoka i podijelio 4 asistencije. Uz njega je bio dobar i Ilievski sa 14 poena. Slovenija je imala samo jednog raspoložen igraèa, Gorana Dragiæa koji je postigao 20 poena, a niti jedan drugi igraè nije ostvario dvoznamenkast broj poena.

Grèka – Rusija 67:83
(Koufos 15p; Mozgov 19p)

Nakon što je Makedonija ostvarila novu pobjedu i Rusija je uèinila isto te zadržala korak s Makedoncima protiv kojih æe za dva dana odluèivati o pobjedniku skupine F. Što se tièe Grèke, oni ostaju na treæoj poziciji koju bi trebali potvrditi u posljednjem kolu protiv Gruzije.

Veæinu prvog poluvremena Grèka je provela u vodstvu, ali malo prije odlaska na veliki odmor Rusija preuzima vodstvo i na odmor odlazi s 3 poena prednosti. Tu su prednosti Rusi malo po malo poveæavali sve do kraja utakmice i pobjeda je na kraju iznosila 16 poena razlike. Poražene je predvodio Koufos sa 15 poena, a kod Rusije je najbolji bio Mozgov sa 19 poena, a vrlo dobar je bio i Kirilenko sa 13 poena, 8 skokova i 5 asistencija.

Ljestvica:
Makedonija 4-0
Rusija 4-0
Grèka 2-2
Slovenija 1-3
Finska 1-3
Gruzija 0-4

Latest Posts

NE PROPUSTITE