Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franèeski: 20 klinaca za svijetlu buduænost

NBA fanovi ovih dana imaju nebrojeno mnogo razloga za veselje. Prvi i najvažniji je taj što uskoro poèinje doigravanje, a veæ u prvoj rundi bi trebali gledati nekoliko sjajnih dvoboja od kojih æe najzanimljiviji biti spektakl izmeðu mlade* ekipe Oklahome i starih iskusnjara iz Los Angelesa.

Veæ vidim kako æe Kobe Bryant koristiti svaku sekundu da pokaže mladom Kevinu Durantu kako je on i dalje zvijezda broj jedan na Zapadu i veæ vidim kako Kevin neæe biti pretjerano zainteresiran za kolosalni dvoboj ega. Vidim kako æe Green skok-šutevima odvlaèiti Odoma, Gasola i Bynuma od koša, i kako æe ova trojica uništavati Greena i Krstiæa guranjem u reketu. Vidim kako æe Westbrook raditi goleme probleme Lakersima, i kako æe Sefolosha potrgati gležnjeve èuvajuæi Kobea. Trebala bi to biti sjajna serija, serija u kojoj se može dogoditi upset, i serija koja bi trebala postaviti ton za ostatak doigravanja.

*Rekao bih i napaljene, ali teško je biti napaljen u Oklahomi. Grad je navodno toliko mrtav da Durant i ekipa subotom naveèer izlaze u trening dvoranu i pucaju slobodnjake.

No, neposredna blizina playoff nije jedina stvar koja me veseli. NBA ima svijetlu buduænost pred sobom. Istina, David Stern je vampir èija æe se strahovlada vjerojatno produžiti na sljedeæa tri stoljeæa, èekaju nas pregovori izmeðu vlasnika i sindikata igraèa i eventualni štrajk, zapeli smo u eri jumbotrona koji je potpuno ubio utjecaj publike na igru*, i dalje se koraci slabo sude, a All Star utakmice nikad nisu bile gore, no NBA je konaèno krcata talentom, nevjerojatnim talentom zbog kojeg se isplati gledati èak i utakmice Netsa.

*Europljani æe èesto Amerima zamjeriti da ne znaju navijati, da su vreæe sala koje proždiru hamburgere i loèu pivo i opæenito nemaju pojma o košarci i teško im možete zamjeriti ljutnju kad bacite pogled na tribine. No, za to nisu krivi navijaèi koliko uprave klubova i Onaj èije se ime i preèesto izgovara. Nevjerojatno visoke cijene ulaznica izolirale su najvatrenije navijaèe, one iz umiruæe radnièke klase, od timova, a sve je dodatno uništio jumbotron. Muzika koja trešti pri svakom napadu, povici najavljivaèa i sliène gluposti uništile su atmosferu na NBA utakmicama – pogledajte neku od tekmi iz 80-ih koje su se igrale u Boston Gardenu ili MSG-u, pogledajte te ljude u kariranim košuljama i fudbalerkama na glavama i vidjet æete sjajne navijaèe i nevjerojatnu atmosferu. NBA je ubila navijanje i, što je najgore, na tome je zaradila.

Neki od najboljih igraèa poput Jamesa, Anthonya, Paula, Roya i Howarda imaju manje od 25 godina, veæina veterana koji su obilježili nulte imaju još par godina u sebi, a u ligi i oko nje izrastaju igraèi èije vrijeme polako dolazi. Ovogodišnji March Madness je završio i klinci su nas opet oduševili, regularna sezona je pri kraju i nekoliko mulaca imalo je sjajnu sezonu, a i par Europljana najavilo je kako æe dogodine igrati u NBA-u. Predstavljam vam 20 igraèa mlaðih od 21 godine* koji bi, po svom potencijalu i dosad prikazanoj igri, trebali obilježiti nadolazeæe desetljeæe.

*Zašto 21 godina starosti? Zato jer je onaj s kojime usporeðujemo najveæe igraèe današnjice s toliko godina došao u ligu.

Ajmo redom:

20. DeMarcus Cousins

Kroz sljedeæe tri godine DeMarcus æe upasti u 2nd All-rookie team, biti glavni krivac za otkaz jednom od svojih trenera, imati double-double prosjek, izazvati živèani slom bar jedne osobe, postati najomrznutiji igraè u svom timu, posijati bar petero djece u pet razlièitih gradova i sudjelovati u makljaži/pucnjavi ispred nekog kluba. Kroz sljedeæih pet sezona promijenit æe tri kluba, upasti u financijske probleme i vidjeti tko su mu pravi prijatelji. Odjednom æe sazrijeti, posvetiti se igri koju oèito voli, za male novce upasti u ekipu koja je jedan od rubnih contendera i kojoj oèajnièki treba dobra èetvorka/centar, odigrati fantastiènu sezonu s 20/10 prosjekom, i bez ikakvih problema pokupiti nagradu za najboljeg povratnika lige zbog koje æe bar šest bijelih kolumnista napisati opsežne tekstove o njegovom sazrijevanju, a mogao bi pasti i jedan poduži intervju u kojem æe se Cousins dva puta naæi na rubu suza. Momak je nevjerojatno talentiran, možda najbolje krilo/centar na ovogodišnjem draftu, ali mu oèi ne vide stvarnost lige u kojoj je sve manje i manje mjesta za ljude poput njega.

19. Al-Farouq Aminu

Al-Farouq nema samo kul ime što je uvijek plus kad igrate u ligi u kojoj se valjda 20 posto igraèa preziva Johnson i Smith, Aminu u sebi ima i kraljevske krvi – ovo 206 cenata visoko krilo je potomak nigerijskih kraljeva. Možda to objašnjava zašto ne voli tvrdu i prljavu igru, iako se ne može reæi da momak nije solidan defanzivac koji može skoèiti i blokirati loptu, ali u napadu ne voli igrati tijelom i ramenom, i k’o pravi kralj ne voli saginjati glavu. Svejedno, Aminu je više nego koristan igraè u napadu – nema prste premazane maslacem i rijetko gubi loptu, ima jako lijep skok šut koji doseže sve do NBA trice, može predriblati igraèa i poentirati i tip jednostavno ne staje. Lani je u prosjeku imao double-double ukljuèujuæi i nevjerojatnu predstavu protiv Longhornsa u March Madnessu kad je uvalio 20 poena i uhvatio 15 skokova. Tip æe vjerojatno biti Top 10 pick ove godine, a njegova najveæa prednost u odnosu na njegove kolege je što veæ sad može konzistentno pružati dobre igre u NBA ligi. I to što je pravi car koji je potomak kralja sa sultanskim imenom. Aminu je kul.

18. Brandon Jennings

Momak iz Comptona trebao je biti sirovi play s puno potencijala koji æe igrati iza Ridnoura i polako uèiti o NBA igri od jednog od najboljih PG trenera u ligi. Šteta što se Jenningsu dogodio onaj prvi mjesec kad je ubacivao svaki šut, pogaðao nemoguæe, imao tekmu od 55 poena; mjesec u kojem je jasno razvio svoje zastave i u kojem se èinilo kako æe bez ikakvog problema osvojiti nagradu za novaka godine. Naravno, Jennings je samo sirovi play iz Comptona koji ima puno potencijala i proveo je ostatak sezone dokazujuæi nam to iz utakmice u utakmicu. Šut iz igre mu danas stoji ispod 40 posto, što nije pretjerano èudno pošto se momak lako uplaši kad promaši tri-èetiri lopte za redom, a onda mu sve krene nizbrdo pa stane glupo gubiti lopte, dodavati nepostojeæim suigraèima i zapinjati svaki put kad obrana namjesti halfcourt trap. Svejedno, potencijal je i dalje tu i Jennings ima jako dobru priliku razviti se i u odliènog playa i u više nego solidnog šutera.

17. Eric Gordon

Eric Gordon ima dovoljno talenta da jednog dana bude druga violina u šampionskoj momèadi. Momak je zapeo u ekipi koja je do sad imala jednog od najgorih trenera u ligi i ne treba èuditi što do sad nije pokazao znaèajniji napredak u odnosu na svoju drugu godinu, no dobiju li Clippersi kvalitetnog trenera Gordon bi lako mogao procvjetati u sjajnog igraèa. Ovako je on samo dobar strijelac sa prekrasnim, prekrasnim šutom, najljepšim kojeg smo vidjeli od dolaska Raya Allena u ligu. Momak pogaða i trice i dvojke, a zna i kako se sjuriti prema košu i položiti. Okej, nema baš neki dribling, ali ima solidnu težinu i mogao bi razviti post-up igru, no èak i bez nje mogao bi godinama biti sjajan strijelac u ligi. Njegov najveæi problem je taj što je zapeo u prokletoj ekipi Clippersa koja uvijek pronaðe naèina da uništi mlade talente, èak i kad se to èini nemoguæim.

16. Donatas Motiejunas

Donatas je mekana ljenèina kojoj se èesto ne da igrati i koja èesto izgleda kao da odraðuje utakmice preko one stvari. Litvanac æe svejedno biti izabran meðu prvih 10 ili 12 igraèa u ovogodišnjem draftu zbog one divne stvari koja je mnogi igraèima donijela veliku lovu – potencijala. I s pravom, jer Motiejunas je igraè kakvog u zadnje vrijeme NBA treneri obožavaju – visoki igraè koji može pogaðati i s trice i s poludistance. Tip je beta verzija Dirka Nowitzkog, verzija koju nije pretjerano briga i koja se ne trudi, iako ima sposobnosti da bude jednako efikasna k’o Dirk. Tip može pogoditi s bilo kojeg mjesta na terenu, zna spustiti rame i uæi u igraèa, zna ga okrenuti na malom prostoru i sve to, i, naravno, nema pojma igrati obranu 1 na 1. ‘Junas bi mogao biti starter kroz dvije godine i ubojito oružje u ligi u kojoj fali visokih igraèa koji znaju igrati basket, a mogao bi i propasti poput Darkeca, iako se neæe morati nositi s teretom drugog picka na draftu. Vidit æemo.

15. Greg Monroe

Ovaj tip je ugrožena vrsta na rubu izumiranja. Ovaj tip je èetvorka koja zna igrati leðima prema košu, koja je inteligentna i koja zna dodati otvorenim igraèima bilo kad je duplirana, bilo 1 na 1. Monroe ima oèi i zna kako ih koristiti, Monroe ima široka ramena i zna kako ih koristiti, Monroe ima brze noge i zna kako ih koristiti. Ono što Monroe ne zna je dominirati. Tip ne zna preuzeti teret na sebe. Ne zna, ili ne želi, uništiti protivnika, èak i kad ima priliku. Èesto æe raðe dodati nego pogoditi otvoren šut. Da, njegova dodavanja su sjajna, posebno kad uzmemo u obzir njegovu visinu od 209 cenata, ali nekad treba i zabiti. Monroe takoðer èesto izgleda kao da mu se ne da, a svi znamo da u tom sluèaju talent jako malo znaèi – ako ne želite raditi u NBA ligi za vas nema uspjeha. Svejedno, bilo ga je gušt gledati ove sezone, taj njegov galop kroz reket i lagana polaganja i igru leðima, i mislim da æe biti sasvim solidan NBA igraè.

14. Anthony Randolph

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! To je sve što imam reæi o Anthonyu Randolphu. Taj momak je nevjerojatno talentiran, mršav, visok, s odliènim šutom, sa sjajnim zakucavanjima, s dobrim pregledom igre… To je momak koji može skoèiti, koji može dodati, koji može blokirati, ukrasti, istrèati kontru i pogoditi. Anthony je kompletan igraè svugdje osim u glavi. Deèko je labilan, teško ga je trenirati i ne može pronaæi mjesto èak ni u slaboj ekipi Warriorsa. Što je prava šteta jer je talentiran za poluditi i, kad bi se sredio, mogao bi imati 16-10-4 sa jedno dvije blokade po tekmi BEZ IKAKVIH PROBLEMA. Ono, u najgorem sluèaju. Šteta što ni Warriorsi nisu neka meka za razvoj mladih igraèa.

13. Derrick Favors

Cousins ovo, Cousins ono, bla bla bla. Favors je najbolji big man na ovogodišnjem draftu, i ne treba vam više od dva zrna soli da to skužite. Tip je jak i ubitaèno brz, skoèan i snažan, i, za razliku od DeMarcusa, ne troši tri kutije Normabella dnevno zbog problema sa živcima. Favors je odigrao dvije solidne tekme u March Madnessu u kojima nije pokazao sve što može i zna, i sumnjam da æe se netko zbog toga pretjerano zabrinuti. Lik je top 5 pick na ovom draftu, a veæina ljudi koji su ga gledali u puno više tekmi od mene tvrde kako mora poboljšati boèno kretanje (vel’ka stvar ako želi biti dobar obrambeni igraè), kondiciju (piece of cake za sve koji se ne zovu Rasheed Wallace) i skok šut (fina stvar bez koje Favors može preživjeti jer je nevjerojatno okretan i lako pogaða iz low posta). Sve drugo je tip top, a momak se može pohvaliti i jako dobrim ocjenama i preporukama trenera koji redom tvrde kako je Favors više nego voljan uèiti. Što god to znaèilo.

12. Michael Beasley

Beasley je vjerojatno najbolji primjer zašto je sadašnji NCAA – NBA sustav pokvaren i zašto ga treba promijeniti. Tip je postao profi nakon jedne godine u koledžu, izabran je drugim pickom, došao je u ligu mentalno i fizièki nepripremljen, a ljudi su odmah oèekivali kako æe zajedno s Wadeom dominirati Istokom. Beasleya je to malo destabiliziralo pa je morao poprièati s gospodinom psihijatrom, a nije mu previše pomogla ni njegova sklonost pušenja marihuane u kolièinama kakve bi posramile sve pripadnike Rastafari pokreta. Beasley se tako uvaljao u probleme, kao i mnogi klinci prije njega koji su odjednom plivali u lovi i istovremeno bili pod ogromnim pritiskom, što je prava šteta jer je klinjo jako nadaren. Ove godine nije pokazao bogznakakav napredak, ali mislim da æe dobro reagirati jednom kad vrati samopouzdanje. No, ode li Wade iz kluba sav teret bi mogao pasti na njegova nejaka leða, i ne bi trebalo èuditi ako ona jednostavno puknu. U metaforièkom smislu, ofkors.

11. Ricky Rubio

U samo godinu dana Ricky je skupio više kritièara od prosjeènog hrvatskog politièara. Prvo su ga zamrzili svi u Minnesotti kad je odluèio ostati u Europi, a onda su ga zamrzili i diljem Amerike kad je ispalo da se momku ne igra u NBA-u jer mu je hladno u Minneapollisu i jer mu ne paše igrati u malom i beznaèajnom klubu kakav su Timberwolvesi. Big mistake. Osim toga Rubio nije nastavio svoj razvoj u Europi kako se oèekivalo i ove godine bi ga se teško moglo nazvati najboljim playom Europe. Svejedno, doðe li Rubio jednog lijepog dana u NBA, a bila bi prava šteta da ne doðe, bit æe jedan od najcjenjenijih igraèa èisto zbog toga što svake godine ima sve manje i manje pravih graditelja igre, ljudi koji znaju organizirati napad i dodati loptu s oèima. Rubio je izumiruæe vrsta i to ne samo zbog svoje grive.

10. Evan Turner

Evan Turner je sjajan. Ove godine je apsolutno ubijao konkurenciju na faksu i sredinom sezone zasjenio Johna Walla i èak ugrozio njegov status sigurnog prvog picka na draftu. 20 poena, 9 skokova i 6 asistencija s koledž minutažom dovoljno dobro govori koliko je Turner bio dominantan, što nije èudno buduæi da se radio o beku koji može igrati i playa i krilo, koji je izrazito agresivan, koji zna koristiti tablu pri polaganjima i koji ima jako dobar dribling. Njegov šut je pristojan, no nije ništa posebno, a i ne proteže se do NBA trice, no to nas ne treba previše brinuti buduæi da je šut najlakše popraviti, a Turner sve nadoknaðuje velikim brojem slobodnih. U èemu je onda fora? E pa Turner nije naroèito brz. Nije pretjerano okretan. Nije atleta, što bi Ameri rekli. To, naravno, prolazi na koledžu, no jednom kad doðete u NBA takve stvari više ne pale. Ukoliko Turner ne bude mogao predriblati svoje protivnike njegova æe vrijednost drastièno pasti jer je on jedan od onih igraèa koji moraju imati loptu, koji se slabo kreæu bez nje i koji nisu catch and shoot igraèi. Nije sad da je Turner invalid koji se vuèe po terenu, imat æe on jako dobru karijeru u svakom sluèaju, no nemojte se iznenaditi ako ne bude tako dominantan kao na faksu.

09. Tyreke Evans

Tyreke nije triple-double whore kao Andray Blatche, ali jedan bi mu sad sjeo kao Woodyu Allenu psihijatar. Evans bi naime mogao postati tek èetvrti rookie u povijesti lige koji je ostvario 20-5-5 uèinak kroz regularnu sezonu. Ostala trojica? Oscar, MJ i LeBron. Neloše društvo, ha? Evans bi tako, po svakoj logici, trebao biti pri vrhu ove liste, a ne na bijednom devetom mjestu. Po brojkama æe to vjerojatno i biti. No, da li je Tyreke èovjek koji može biti broj jedan u šampionskoj momèadi? I da li je on tip koji može prihvatiti ulogu druge violine ukoliko to nije sluèaj? Kako sad stvari stoje, prema èisto osobnom mišljenju moji su odgovori ne i ne. Evans je jako dobar igraè, ali nema onu ubojitost u sebi kakvu imaju najbolji, još uvijek ne zna je li bek šuter ili point i sve što je napravio napravio je u slaboj momèadi koja mu je dala potpunu slobodu. Kad se od ranog jutra naviknete imati loptu u rukama te se navike jako teško riješiti. Tyreke je kao roðen da postane jedan od onih sjajnih igraèa bez prstena. A nakit je uvijek, uvijek najvažniji.

08. Russel Westbrook

Kakva sjajna godina za jedinice. Masu PG-ova imalo je sjajnu sezonu, no dopustite da vam otkirjem jednu malu tajnu – više od polovice njih nisu playevi. Russel Westbrook to jest. Okej, tip ima poprilièno lagan posao slažuæi napade za Èarobnog štapiæa* i izmjenjuæi se na poziciji druge violine s Jeffom Greenom, ali je svoj posao odradio kako treba. Ostane li s Durantom momak æe se sigurno okititi prstenom jednog dana kao drugi najbolji igraè šampionske momèadi što je poprilièno lijepa stvar. Westbrook je elitni play u nastajanju koji igra u najuzbudljivijoj mladoj momèadi koja je tanka jedino na centarskoj poziciji. Još da igraju u Seattleu…

*Što nije to bolji nadimak od Durantule? A ima i dvostruko znaèenje, ako znate na što mislim. Greg Oden sigurno zna, on je poznat u tim krugovima.

07. Kevin Love

Kevin Love? Kevin Love? Šta nije to onaj krupni bijeli deèko koji igra manje od 30 minuta za T’Wolvese? Ha?
Bogme jest, to je taj. Pa otkud on ovako visoko?! Okej, ako niste gledali Minnesotu zadnje dvije sezone ne bojte se priznati – nitko normalan vam to neæe zamjeriti. Ja nažalost jesam i zapravo mi nije bilo toliko žao – Minnesota ima bolju ekipu nego što to rezultati govore. Love je možda najzanimljiviji igraè u toj ekipi, pravi usisivaè pod košem koji ima 11 skokova po tekmi unatoè tome što igra manje od pola sata i što je toliko skoèan da mu se ne može provuæi list papira ispod tenisica kad se odvoji od poda. Love osim toga ima solidan šut, ne boji se gurati s najveæima i najdebljima u reketu, a njegova najveæa vrijednost vidi se nakon defanzivnog koša kad se Love transformira u one stare centre iz 60-ih koji su znali baciti loptu bekovima koji su odmah istrèavali kontre. Love je igraè koji æe bez problema imati 15 poena i 13 skokova po tekmi u bliskoj buduænosti i pri tome stvarati 6-8 laganih poena za svoje bekove. Njegov najveæi grijeh je što je neæak Mikea Lovea, èovjeka koji je odigrao važnu ulogu u raspadu Beach Boysa, neobjavljivanju Smilea i posljediènim mentalnim problemima Briana Wilsona. Svejedno, Love do sad nije pokazao kako je takav igraè, upravo suprotno – tip radi sve što može da pomogne ekipi.

06. Brook Lopez

Kad ostanete zarobljeni u najgoroj ekipi lige mnogi zaborave na vas. Ili, još gore, otvoreno vas kritiziraju. Zašto niste napravili više? Hm? Hm? No, ako nekoga ne možete optuživati za slabe rezultate Netsa, onda je to dobri, stari Brook. Solidan u obrani, ubojit u napadu, Brook je pravi šampionski centar, visok i spretan, jedan od onih ljudi bez kojih je prije 20 godina praktièki bilo nemoguæe osvojiti naslov. Kad je došao u ligu rekao je kako želi biti najveæi ikad. Možemo odmah reæi kako to sigurno neæe biti, ali momak krvavo radi kako bi ostvario svoj san. Visina, okretnost, inteligencija i krvavi rad savršen su recept za uspjeh na bilo kojem polju ljudske djelatnosti, osim ukoliko ne želite glumiti zajedno u filmovima s Tomom Cruiseom. Visina vas u tom sluèaju ubija.

05. Stephen Curry

Stevo nije mogao upasti u bolju ekipu. Da, Warriorsi su u kurcu i imaju kretene za vlasnike*, no stil igre savršeno odgovara ovom momku koji voli ispaljivati trice više nego što ja volim sladoled** Curry je samouvjeren, no nije budala, i jako dobro zna koje šuteve može, a koje ne smije uzimati. Tip je odlièan i u halfcourt napadu i u kontrama, a igra mu ne ovisi toliko o fizièkim predispozicijama, koje su više nego solidne. Tyreke Evans æe sasvim sigurno uzeti titulu rookieja godine, no Curry ima puno više potencijala jer je jako brzo otkrio koju æe ulogu igrati u svojoj momèadi. Osim toga tipa mi je tri puta veæi gušt gledati. Trk, šut i tri poena. 43 posto s trice. Momak je haubica.

*Što bi se uskoro moglo promijeniti

**Nemojte da krenem. Kad krenem ne mogu stati. Pola kila samo za predjelo. Sram me je.

04. Blake Griffin

Opaca. Zaboravili ste na njega, jelte? Big mistake! Griffin je ubojica, atletski nadmoæan skoro svim svojim vršnjacima, èovjek koji je kompletan igraè, tip koji može ubijati u postu, koji može igrati i leðima i licem prema košu, pogaðati iz daljine, igrati obranu, dodati slobodnom suigraèu, položiti, zakucati, iznuditi faul, ukratko – Blake Griffin može sve. No, karijera mu nije dobro poèela. Prvo je draftiran u Clipperse, a onda se ozlijedio. Dvije katastrofalne stvari mogle bi pokopati bilo kojeg labilnijeg igraèa, no Griffin spada meðu radoholièare èiji se moral ne može tako lako pokopati. Sljedeæa godina bit æe njegova, siguran sam u to.

03. John Wall

Znate li da Utah ima lottery pick ove godine zahvaljujuæi beskrajnoj inteligenciji Isiaha Thomasa koji im ga je dao dok je bio GM Knicksa.? Znate? Okej. Znaèi, znate kako bi Utah mogla osvojiti prvi pick na draftu. Dobro. Prije dva-tri mjeseca pojavila se glasina kako je netko od Jazzera izjavio kako æe u sluèaju da dobiju prvi pick uzeti Walla i trejdati Derona Willamsa. Nakon što je Deron ubio ove godine èisto sumnjam da taj plan i dalje postoji, no samo te glasine vam dovoljno govore koliko je Wall talentiran. Brz i okretan, tip lakoæom ulazi u reket iako za sad nije pokazao da može lako položiti u gužvi. Šut mu nije bogznašto, ali pregled igre zato jest pa Wall upada u skupinu pravih playeva, a ima i visinu i težinu pa æe biti poprilièno neugodan u obrani. Jasno, momak je sirov da siroviji ne može biti, ali takva nakupina brzih i eksplozivnih mišiæa ne viða se svaki dan. Doduše, zadnji put smo je vidjeli lani, pa nije èudno što Walla najèešæe usporeðuju s èovjekom broj dva na ovoj mojoj listi.

02. Derrick Rose

Dok sam pisao ovaj tekst Rose je šamarao Celticse i upisao 39 poena na utakmici koju su Bullsi morali dobiti. Kako sam fan Bullsa u zadnje sam dvije godine propustio možda 10 Roseovih utakmica i razvoj ovog momka se mogao vidjeti golim okom. Nakon što ga je konaèno prošla ozljeda gležnja s poèetka sezone, ovaj povuèeni deèko pokazao je sve što je radio prošlog ljeta. Šut iz vana mu se drastièno poboljšao pa sad lakoæom pogaða poene s toèno odreðenih pozicija koje mu se otvaraju bez puno problema jer tip lakoæom izbacuje svoje protivnike, a dodao je i prekrasni mali floater kojeg može zabiti i kad je okružen trojicom protivnika. Rose još uvijek ima neiskorištenog potencijala što æe vam potvrditi svi koji su gledali zadnjih 20 utakmica Bullsa u kojima je poèeo uzimati i nekim èudom pogaðati trice.

No, Rose ima velikih problema koji se ne mogu poreæi. Njegova obrana jedan na jedan je zadovoljavajuæa, no èim se krenu koristiti pickovi i preuzimanja totalno se pogubi. Svejedno, takve stvari dobar trener može popraviti*, no neke stvari se ne mogu. Rose nema mentalitet voðe i vjerojatno ga nikad neæe steæi. To je momak koji se boji kritiènih situacija i velike odgovornosti, i koji vas neæe inspirirati. Rose je, bojim se to reæi, savršena druga violina – tip koji æe sjajno odraditi svoj posao, no koji æe rado prepustiti onaj šuta za pobjedu nekom drugome. Dovuku li Bullsi nekog superstara Rose æe još više procvjetati, bez toga bi mogao pokleknuti pod teretom odgovornosti.

*Vinny del Negro to sasvim sigurno nije. Taktièki nepotkovan i neiskusan, Del Negro je u zadnjim utakmica pokazao i da je kukavica koja se ne želi suprotstaviti nadreðenima. Ne mogu reæi da æu ga žaliti kad mu spièe otkaz na kraju sezone, iako se prema njemu nisu korektno ponašali.

01. Kevin Durant

Durant ima 21 godinu. Durant ima 30 poena po utakmici. Durant æe ove godine po prvi puta igrati u playoffu protiv izudaranih Lakersa. Durant je pametan deèko. Durant je marljiv deèko. Durant ne voli izlaziti u klubove. Durantu ne smeta što je Oklahoma City najdosadniji grad u svemiru. Durant voli svoje suigraèe. Durant je skroman. Durant je voða.

Za nikoga u ovoj ligi nisam siguran da æe osvojiti prsten, èak ni za LeBrona, a Durant je jedini koji pobija logiku ove reèenice. Siguran sam kako æemo ga jednog dana gledati s trofejem u naruèju.

No, to ste vjerojatno i sami znali. Kao što ste do sad vjerojatno èuli za veæinu ovih likova, ako veæ pratite sve oko NBA košarke. No, tko su klinci koji bi mogli napraviti èuda u ligi, iako se to od njih baš i ne oèekuje. Èek it aut:

20. Austin Daye – Visok i mršav, veliki matchup problem, lijep šut. Odlièno koristi priliku u Pistonsima, može biti legitimni nasljednik Tayshauna Princea.

19. Gordon Hayward – Roðeni voða, momak s mudima od èelika. Ne boji se nièega, no prespor i preslab za NBA. Veliki radnik i jako, jako inteligentan igraè. Odveo maleni Butler do finala NCAA.

18. Omar Samhan – Može bez problema igrati 10 godina u ligi s klupe. Ima bar šest poteza u postu kojima može poentirati, iako nema gotovo ništa drugo.

17. Luke Babbit – Još jedan bijelac na popisu. Jako lijepo korištenje varki tijelom, i krasan skok šut. Dobar igraè s klupe.

16. Robin Lopez – Okej, za Robina znate svi jer je imao sjajnu godinu u Sunsima. Nije nadaren kao brat, no može dugo godina biti startni centar u ovakvoj ligi.

15. Greg Oden – Sramota da se nalazi na ovom popisu, no šest veæih ozljeda pokopalo bi bilo èiju karijeru. Oden je mlad, ali ne znam kako æe pronaæi snage za još jedan povratak. Bar znamo da ima sigurnu karijeru u porno industriji.

14. Rodrigue Beaubois
– Jako lijepa rookie godina. Brz igraè koji uzima pametne šuteve i koji ima potencijal da bude odlièan obrambeni igraè. Može puno nauèiti od iskusnjara u Mavsima.

13. DeMar Derozan
– Odlièno koristi minute u Torontu, iako njegova igra pati od djeèjih bolesti. Derozan je atleta koji dobro zna što može, a što ne i toga se drži.

12. J.J. Hickson – Cavsi izgledaju najmoænije kad Hickson igra èetvorku. Èovjek igra solidnu obranu, žilav je i brz, istrèava kontre i trudi se iz petnih žila. Poradi li na vanjskom šutu i bilo kakvoj smislenoj igri prema košu bit æe ubojito oružje.

11. Javale McGee
– Iznimno skoèan igraè koji ima dovoljno talenta da bude vrhunski defanzivac koji æe predvoditi ligu po broju blokiranih šuteva. Limitiran, no ono što zna raditi radi vrhunski.

10. Omri Casspi
– Timski igraè koji radi sve po malo i nikad ne staje. Šut iz vana daje mu prednost nad ostalim igraèima na poziciji krila/krilnog centra.

09. Danilo Gallinari – Još uvijek uzima glupe šuteve i ne misli svojom glavom. Sistem u kojem se šutiraju trice mu paše, no morat æe poraditi na svom kretanju bez lopte (a bogme i s loptom). Krasan i uèinkovit šut iz vana, 15 poena po tekmi ove sezone.

08. DeJuan Blair – Usisavaè pod košem, Blair je razuvjerio sve budale koji su ga pustili da padne u ruke Spursa. Iako je nizak zna se izboriti za prostor. Može godinama predvoditi ligu po skokovima.

07. Xavier Henry – Talentirani bek, ’91. godište. Može igrati i krilo. Odlièan strijelac iz vana, zna se zabiti u reket iako nema brzinu potrebnu u NBA-u. Graðen poput Evansa i spreman za tešku ligu, no dobro bi mu došla još godina u koledžu.

06. Cole Aldrich – Ispao iz Top 10 razgovora nakon razoèaravajuæeg turnira za Kansas. Bit æe godinama starni centar u ligi jer sve radi dovoljno dobro i nikad ne odustaje. Iz godine u godinu unaprijeðuje svoju igru pa je teško ocijeniti puni potencijal. Guši protivnike u obrani.
05. Nicholas Batum – Imao sjajnu godinu o kojoj malo tko govori. Uèinkovit u napadu (52% šut, 43% za tricu, 10 poena), sjajan, sjajan, sjajan u obrani. Može zaustaviti bilo koga, uz Shefoloshu i Afflala jedan od najboljih èistih perimeter defendera u ligi.

04. Paul George – Graðen poput Dannya Grangera ima jednako dobar šut kojeg je teško blokirati zbog visine i dugih ruku. Pametan momak koji mora raditi na obrani iako ima dobre brojke. Mora ubrzati igru, no kroz dvije-tri godine bit æe jednako koristan kao Granger i Ariza.

03. Larry Sanders – Sirov igraè koji se ne boji nikoga u postu. Drastièno unaprijedio igru u napadu. Fizièki zastrašujuæi, može se gurati s najtežima i nadskoèiti najeksplozivnije. Bit æe biran u Top 25, mogao bi biti steal drafta.

02. Avery Bradley – Momak koji ne posustaje, ni u obrani, ni u napadu. Najbolji obrambeni bek u ovom draftu zna i kako zabiti koš, bilo iz blizine, bilo zabijanjem u reket. Mnogi ga, s pravom, usporeðuju s Montom Ellisom, iako nema sliènih “mentalnih” problema. Dobro bi mu došla još jedna godina na faksu.

01. Hassan Whiteside – Whiteside ne zna igrati košarku. Svejedno, radi se o fenomenu koji veæ sad može igrati u ligi zahvaljujuæi svojim fizièkim predispozicijama. Bez da radi na sebi mogao bi imati sliènu karijeru kao Ben Wallace, no Whiteside je pokazao želju da razvija svoje napadaèke talente. Trebao bi ostati na faksu te dogodine biti Top pet pick, no èini se kako æe krenuti trbuhom za kruhom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE