Thursday, November 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Franèeski: All Star – kad je san bolji od košarke

Èovjek koji je buljio u ekran sklopio je svoje umorne oèi nakon prvog poluvremena All Star utakmice i otišao u krevet. Buljenje nije imalo nikakvog smisla pošto je èitav All Star vikend bio katastrofalan, a od dobre košarke nije bilo ni glasa. Stern i ekipa moraju hitno nešto promijeniti ukoliko žele sprijeèiti gledatelje da ne gase televiziju. Što? E pa proèitajte kolumnu.

Kad sam bio klinac obožavao sam All Star utakmicu. Obožavao sam zakucavanja, akcije i brzinu igre, obožavao sam napadaèku košarku i sve što ide uz nju, ali najviše od svega volio sam to što je All Star utakmica znaèila ogled izmeðu najboljih igraèa u NBA-u. Volio sam je iz istog razloga zbog èega sam jedva èekao Svjetsko u nogometu ili Olimpijadu – zato jer su u njoj sudjelovali najbolji igraèi jednog sporta. Ono što nisam vidio od sveg tog blještavila, od suludih zakucavanja i alley-oopova bilo je to što to nije zapravo bila košarka. Bilo je to cirkusiranje za publiku koje postaje dosadno nakon 10-ak minuta. Barem mi se takvim èini danas.

Ako se mene pita èitav je All Star vikend ove godine bio fijasko, a nije ga uspjela spasiti ni snimka grubog faula Marka Cubana nad Nancy Lieberman u Celebrity utakmici, niti geekovski odjevni ansambl Spikea Leeja. Èak ni Shaqov golemi ego zbog kojeg je Dwight Howard kroz èitav vikend živio u strahu da æe završiti izmeðu dvije fete kruha nije me uspio nasmijati*. Bio je ovo otužan i oronuo vikend, a sramota je bila još veæa kad se uzme u obzir da ga je uživo pratilo skoro 300 tisuæa ljudi.

*Za one koji ne znaju Shaq je optužio Howarda da mu je oteo nadimak Superman te je poèeo bulazniti kako taj nadimak pripada njemu i samo njemu. Shaq je još jednom dokazao kako nije sluèajno promijenio èetiri kluba na vrhuncu karijere, a Howard je nastavio uzbudljivu utrku s Derrickom Roseom za titulu najzbunjenijeg pogleda NBA lige.

Ajde, natjecanje u tricama je bilo okej, kao i onaj mutavi Skills Challenge, a o Natjecanju èije se ime ne spominje jer ukljuèuje WNBA igraèice™ nemam što za reæi osim kako me èudi da je ta debilana još uvijek na programu.
No, ne mogu se sjetiti kad je natjecanje u zakucavanjima bilo tako loše kao ove godine. Ne samo da nije bilo ni trunke inovativnosti nego su deèki èitavo vrijeme izgledali kao da jedva èekaju da to sranje završi kako bi mogli završiti u nekom klubu koji ima posebne spavaæe sobe (i djevojke) za svoje VIP goste. Majke mi, Gerald Wallace je èitavo vrijeme izgledao kao da æe zaspati u onoj stolici, a takva su mu bila i zakucavanja. Ono DeRozeanovo od ruba table u prvoj rundi je jedino lièilo na All Star zakucavanje, ostala su bila takva da ih se danas više ni ne sjeæam.

Rookie utakmica i All Star utakmica nisu imale takve probleme pošto su same po sebi bile zanimljive i atraktivne (a imale su i bar pet zakucavanja koja su bila bolja od svih u Dunk challengeu), ali su patile od onoga od èega pate takve utakmice od svojih poèetaka – nisu imale natjecateljsku komponentu. Nije bilo obrana, nije bilo truda, nije bilo taktike, a bez toga košarka je zabavna nekih 10-ak minuta, pa se nemojte èuditi što sam ugasio tekmu na poluvremenu i ostatak pogledao tek u snimci. Pri tom mi nije nimalo žao jer je par sati sna bilo neusporedivo vrednije od gledanja LeBrona kako siluje loptu u završnici. *

* Valjda je jadnik pomislio da igra u Clevelandu pod Mikeom Brownom pa mu nije palo na pamet da ovaj put ima dva-tri suigraèa koji i sami mogu izraditi šut i zabiti.

No, ne brigajte brigu, All Star vikend je bio katastrofa, ali ja dobro znam kako ga spasiti.

Pod broj jedan, natjecanje u zakucavanju trebalo bi se održavati svake druge godine. Umjesto njega mogli bi imati H.O.R.S.E. natjecanje kojeg organizatori svake godine tretiraju k’o maæeha Pepeljugu iako ima puno veæi potencijal od Slam Dunk natjecanja, ako ga se napravi kako treba. Ove se godine H.O.R.S.E. sveo na pogaðanje trica, no zamislite da su Rondo, Durant i Casspi bili nešto inventivniji. Zamislite da su šutirali s koljenja ili sjedeæi, pokušavali pogoditi lopte iza leða ili gaðali koš s centra… Zar ne bi gledali samo da vidite što æe sljedeæe pokušati i kakvu æe glupost izmisliti? Pauza od godine dana bila bi sasvim dovoljna da i dunkeri i horseaši smisle nešto orginalno i zabavnu za publiku, a natjecanje u tricama uopæe ne moramo mijenjati pošto je veæ sada dovoljno zabavno.

Kao drugo trebamo se riješiti ovakve Celebrity utakmice i napraviti puno pažljiviji izbor – trebaju nam celebrityi koji su ili ludi ili ih svi mrzimo. Želite mi reæi da ne bi gledali ekipu koju èine Lindsey Lohan, Paris Hilton, Mickey Rourke, Kanye West (s naoèalama) i Mel Gibson kako igra protiv Britney Spears, Angeline Jolie, Bernieja Bickerstaffa, Toma Cruisa i Barrya Bondsa? Kvragu, mislim da bi ta tekma bila gledanija od prave All Star utakmice. Za dobru mjeru ubacili bi Latrella Sprewella u obe momèadi u nadi kako æe izazvati opæu tuènjavu (jednu po poluvremenu), a nakon što ode u penziju njegovo bi mjesto zauzeo Ron Artest u S/M odijelu.

Rookie-Sophmore danas se lako može riješiti novèanim nagradama pošto su im ugovori toèno odreðeni pa dobar dio njih zaraðuje manje u odnosu na druge zvijezde, a ovi momci bi se sigurno pretrgli za kojih 100 tisuæa dolara po glavi. No, ove su utakmice u posljednje vrijeme ionako zabavnije od ostalih All Star dogaðaja pošto su momci ionako oduševljeni što uopæe mogu biti dio košarkaškog cirkusa.

No, kako riješiti samu All Star utakmicu, najvažniji dogaðaj èitavog vikenda? Napravite je bitnom, kažem ja. Da, na isti naèin na koji je to napravio baseball – konferencija koja pobijedi u All Star utakmici ima prednost domaæeg terena u NBA finalu. Mislite da onda ne bi igrali obranu? Mislite da ne bi davali sve od sebe da pobjede? Mislite da bi padalo 280 poena po utakmici? S ovim bi konaèno dobili ono što zapravo želimo – najbolje NBA igraèe koji zapravo igraju košarku. Ne znam za vas, ali ja bi uvijek raðe gledao CP3-a i Kobea koji razmišljaju kako razmontirati obranu Istoka s Dwightom pod košem, nego ovaj festival kontri, zakucavanja i nikakve igre.

U tom sluèaju sigurno ne bi odlazio u krevet prije nego svane zora, pa makar radio jutarnju smjenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE