Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franèeski: Je li NBA sezona veæ gotova?

Boli me što ovo moram napisati, ali èini mi se kako je regularna sezona u NBA-u veæ sad završena. Da, ostalo je oko 18 tekmi do kraja, no èini se kako veæ znamo 16 ekipa koje æe sudjelovati u playoffu. Ono što ne znamo je krajnji poredak, koji na Istoku ionake ne igra neku ulogu jerbo su prve èetiri momèadi znatno bolje od ostatka, a bogami ni na Zapadu jer tamo svatko može dobiti svakoga (uostalom, zar ne bi sad radije igrali protiv Lakersa nego protiv Mavsa).

Možda je ovo malo nepošteno prema Bullsima i Grizzliesima koji još imaju realne šanse uæi u Top 8, no bilo bi još nepoštenije od mene gajiti lažnu nadu. Kako to mislim? Pa, ja sam fan Bullsa. Propustio sam svega dvije njihove tekme ove sezone, poznajem ih u dušu i otvoreno kažem kako nemaju šanse. Ne zato jer su slabiji od Bobcatsa i posebno od Heata, nego zato jer su ih ozljede u potpunosti uništile.

Noah je vani sljedeæa tri tjedna, Dengu fali pola noge, Gibson ima problema sa stopalom, Jamesu Johnsonu fali pola mozga*, Rose je ove godine imao istegnut gležanj, natuèen kuk i oba koljena i sad je nabio zapešæe, a Brad Miller je umro prije jedno dvije godine i službeno postao prvi zombi u povijesti koji je zaigrao u NBA-u**.

*Dokaz? Upravo gledam kako igraju protiv Orlanda i majstor je skupio 3 osobne u prvih 7 minuta!!! Prkaèin bi bio ponosan.

**Da se razumijemo, Miller igra jako dobro, iako se ne može kretati po terenu i sasvim sigurno ne može igrati 35 minuta po tekmi, koliko sad igra. U napadu je i dalje odlièan jer lako poentira oko obruèa i može rastegnuti obrane svojim šutem iz vana, no u obrani njegov rigor mortis stvarno dolazi do izražaja pa bi ga mogli usporediti s ovogodišnjim Kevinom Garnettom, kad bi KG uz sve probleme s koljenima još bio i gusar s drvenom nogom, kukom na ruci i povezom preko jednog oka. Šta? Bez papige, naravno, ne budite smiješni!

Kada tome pribrojite užasno težak raspored te apsolutni antitalent Vinnya Del Negra* koji je Bullse koštao najmanje tri pobjede ove sezone dobijete savršen recept za katastrofu.

*Koji bi trebao ime promijeniti u Vinny Poo. Znam, znam, nije duhovito, ali ne mogu si pomoæi!

Jedino što ih može spasiti je Miami koji me nikako ne uspijeva uvjeriti u svoju kvalitetu. Taj Heat je jako èudna ekipa koja nema pravog igraèa broj 2 buduæi da Beasley i O’Neal igraju tek 30 minuta po utakmici unatoè slabašnoj konkurenciji pod košem. Tu je i statièna publika koja æe radije izaæi u milijun klubova (koji nièu po Miamiju k’o obnaženi košarkaši po internetu) nego na utakmicu, unatoè tome što mogu gledati jednog od pet najboljih igraèa u ligi* svaku veèer. Mislim, o èemu prièamo, èak ni LeBron nije uspio napuniti American Airlines Arenu.

*Možda je upravo Wade razlog bojkota? Mislim, koji bi to modno osviješteni Majamiæanin oprostio Dwayneu kombinaciju smeðe leptir mašne i traper jakne kakvu nosi na èesto prikazivanoj reklami za Najgori telekom na svijetu? Èudo da mu nisu kuæu spalili.

Bobcatsi bi se takoðer mogli poskliznuti, ali èisto sumnjam da æe se to dogoditi. Em je Larry Brown triput iskusniji od Spoelstre i Vinnya, em su Bobcatsi gladni tog playoffa, i igraèi i publika i njihov novi vlasnik. Koji nikad nije bio na “ti” s porazima. Koji se angažirao u svlaèionici. Èija sama pojava inspirira.

Iskreno, èudio bi se kad bi Bobcatsi ostali vani, no NBA me više puta zaèudio, pa ne iskljuèujem tu moguænost, kao ni moguænost da Toronto eventualno izleti. No, da me se sad pita rekao bih da Bullsi nemaju šanse. Nikakve. Mladi su, premladi i nemaju voðu (iako se Rose poèeo truditi), a to obièno znaèi kako æe se teško vratiti nakon niza teških poraza.

Memphis, s druge strane, ima nešto veæu šansu, no i veæi zaostatak. Za razliku od Bullsa dobro su pokriveni na èetiri pozicije i nemaju nekih problema s ozljedama, no nikako da se dogovore tko je glavna faca u ekipi što bi moglo izazvati brojne probleme kako se sezona bude približavala kraju, naroèito u gustim utakmicama. Tu je i relativno kratka klupa koja bi se mogla pokazati kljuènom odluèi li Randolph izgubiti razum u nekoj od utakmica ili Mayo obnovi svoju ljubav prema lakim drogama*.

*Ili ih pogodi neka uobièajenija i dosadnija košarkaška ozljeda poput ultra popularnog plantar fasciitisa, što bi se lako moglo dogoditi buduæi da su Randolph, Gasol, Gay, Mayo i Conley ukupno propustili samo 5 utakmica èitave sezone.

Najveæa prednost Grizzliesa je to što imaju relativno lagan raspored, no Blazersi imaju još lakši. Osim toga Blazersi imaju pozitivan skor na gostovanjima, dok je Memphis ispod 50 posto, što uvijek dosta govori o nekoj ekipi. Najveæa šansa Memphisa leži u ostarjeloj, izraubanoj, skoro pa slomljenoj ekipi Spursa koja ima puno teži raspored, ali isto tako ima najboljeg trenera u ligi, jednog od rijetkih koji uistinu èini pozitivnu razliku, ima brdo iskustva i, naravno, èetiri utakmice prednosti. Unatoè svim problemima oèekujem da æe se Spursi izvuæi, a da æe Memphis kiksati. Ne znam zašto, ali imam taj filing. Baš kao i u sluèaju Bullsa nadam se kako se varam buduæi da su mi Spursi daleko najomraženija ekipa u ligi, èetvrta u svim sportovima na svijetu*.

*Službena top lista: 1. Dinamo Zagreb, 2. New York Yankees 3. Scuderia Ferrari, 4. San Antonio Spurs, 5. Jadran Supetar

Unatoè tome što bi ove godine mogli ostati bez napete završnice to ne znaèi kako æemo gledati alibi košarku. Okej, neke ekipe mogle bi poèeti tankirati kako bi zauzele što bolje mjesto u NBA lutriji, no ostatak lige nastavit æe se natjecati. Izvan top 4 ekipe Istok je iznimno izjednaèen i nitko se neæe predati dok god ima šanse za playoff, a veæina æe ionako pokušati doæi u poziciju da igra s izubijanim Celticsima. Na Zapadu su pak svi izjednaèeni i pobjede su stvar prestiža; uostalom nitko ne želi uæi u playoff na negativnom valu. Zapravo, mislim da se možemo veseliti ostatku regularne sezone. Lako je moguæe da æemo u posljednjih 18 utakmica gledati jako atraktivnu košarku, a bit æe zanimljivo primjeæivati mane i vrline ekipa koje se pripremaju za ono što smo ionako èekali èitave sezone. Ako nas NBA i iznevjeri nema straha – March Madness samo što nije poèeo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE