Thursday, June 1, 2023

ZADNJE OBJAVE

Franèeski: Kralj bez zemlje

Prošlo je gotovo pola stoljeæa otkad je Cleveland organizirao pobjednièku paradu. Prekriven debelim slojem smoga i dima tvornièkih dimnjaka, tmuran i težak, grad je to koji se povezao debelom, neraskidivom vezom sa svojim sportskim momèadima koja je ostala èvrsta èak i nakon što se grad uljepšao i promijenio. Ohio sports i dalje nešto znaèi u Americi.

No, kao i mnogi gradovi èiji se stanovnici požrtvovno predaju neèemu što je veæe od njih samih, Cleveland je osuðen na patnju. Slava je rezervirana za Los Angeles, u kojem najveæe utakmice prate zvijezde koje jedva poznaju pravila i njihove botoxirane, ušminkane pratilje. Naslovi se broje u New Yorku u kojem Steinbrenneri kupuju prvenstva pelješeæi manje, financijski nestabilnije klubove. Èak ni u footballu, tom sportu koji je godinama donosio sreæu radnièkim gradovima diljem Amerike, Cleveland nema sreæe.

Njihova nada bili su Cavsi. Njihova nada bio je LeBron. Kako se sada èini, par dana nakon ispadanja iz doigravanja, njihova nada je mrtva i hladna poput kamena. Sportski bogovi, nemilosrdni kao i uvijek, uzeli su gigantski kolac i zabili ga ravno u srce grada koji posræe veæ godinama.

Dobro, dobro, možda preuvelièavam*. Možda još nije gotovo. Postoji moguænost da James ostane u Cavaliersima, iako ona nije ni približno visoka kao prije. Ne bi se usudio reæi èak ni da su šanse fifty – fifty. Zašto? Zar stvarno trebate pitati zašto?!

*Zašto možda? Naravno da preuvelièavam. To je moj ðir.

Za poèetak – Cavsi su loša ekipa. Uzmite im LeBrona i imate tim koji bi se borio za posljednje mjesto koje vodi u doigravanje. To je momèad koja nema defanzivnu snagu kakvu su, kroz posljednjih 10 godina, pokazivali Spursi ili Pistonsi, iako im je obrana bolja strana momèadi. To nije ekipa koja može zabijati u tranziciji poput Sunsa, buduæi da igraju sporu, halfcourt košarku. To nije uigrana ekipa koja zabija kroz sistem, niti je to snažna jedan-na-jedan momèad poput prastarih momèadi 76ersa, naravno, kad im uzmete LeBrona.

Mo Williams i Antawn Jamison, drugi i najbolji igraè u timu, su rubni all – starovi u regularnom dijelu sezone. No, playoff je druga prièa. Jamison veæ ima obièaj nestajati u doigravanju, a èak mu ni statistika ne ide u prilog – brojke mu uvijek opadaju unatoè veæoj minutaži, a jedina iznimka bila je 2007. godina kada je momak ubacivao 32 poena po tekmi upravo protiv Cavsa. Treba li reæi da su Wizardsi te godine pometeni?

Mo, s druge strane, nema Jamisonovo playoff iskustvo, no ove dvije godine sasvim dobro pokazuju kako èovjek jednostavno nije stvoren za važne utakmice. Ako se lani raspao, onda se ove godine pretvorio u prah! Mislim, kako objasniti da tip koji šutira 42 posto s trice kroz sezonu odjednom ne može pogoditi ni obruè? Neki ljudi jednostavno ne mogu podnijeti pritisak.

Ostatak Cavsa èine rubni starteri i role – playeri, korisni igraèi potrebni svakoj momèadi, no oni rijetko èine razliku. Problem je što su ostala dva startera u Cavsima, Shaq i Parker, igraèi koji dodatno usporavaju tok igre. Shaq okupira sredinu, Parker èesto guši loptu po tri – èetiri sekunde prije nego je doda ili šutne tricu. Istina je kako Cavsi imaju dugaèku klupu s Westom, Hicksonom, Moonom i Varejaoom, no tu klupu treba znati koristiti.

Tako dolazimo do drugog dijela problema. Mike Brown je jednostavno jako loš trener. Sjajan pomoænik, oèajan trener. Zašto? Pa, ne treba biti pretjerano pametan da skužiš kako su Celticsi stara, troma i izudarana momèad. Momèad kojoj paše igrati u sistemu, koja se može hrvati pod obruèem, momèad s puno iskustva, momèad koja ne odustaje, no svejedno, troma i stara momèad. Celticsi su brod s jednim motorom i tri snažna topa. Zaustaviš motor i dobiješ nepokretnu metu koju je lako uništiti. Stvarno, ne treba biti pretjerano pametan da shvatiš kako se protiv Cavsa treba oslanjati na brzinu i pokretljivost, umjesto na snagu. Na žalost, Mike Brown nije pretjerano pametan.
Cavsi su morali igrati s Varejaoom, Hicksonom i Moonom, pokretnim i brzim igraèima koji mogu zaustaviti Ronda i Garnetta te natjerati Allena da se troši u obrani konstantnim trèanjem. Shaq i Parker su kao stvoreni za igranje kontra Magica, no protiv Bostona morali su ostati na klupi. Hickson je minute dobijao na kapaljku, iako su s njim Cavsi kroz regularnu sezonu izgledali znatno bolje nego sa Shaqom. Varejao je grijao stolicu kako bi truplo Zydrunasa Ilgauskasa moglo odigrati par minuta prije nego vudu magija prestane djelovati. Moon bi svaki put zaustavio Ronda na par minuta, no bilo je važnije da Parker i West izgube par lopti i roknu par trica… Nema lakšeg zanimanja od generala nakon bitke, no masu ljudi, struènjaka, navijaèa, fanova i kibica ovo je govorilo prije nego je serija poèela. Brown ih jednostavno nije èuo.

Naravno, krivica za ispadanje iz doigravanja ove godine leži i na LeBronu. Prošle ga se godine za ništa nije moglo optuživati, no ove je godine kroz playoff pružio par slabih partija, ukljuèujuæi i jedan od najgorih triple-doubleova svih vremena u posljednjoj utakmici*, koliko god to smiješno zvuèalo. Ono što najviše zabrinjava je to što James niti jednom do sad, u svih sedam godina u ligi, nije pokazao da ima taj ubojiti instinkt kakvog je imao Jordan. LeBron je dobar deèko, malkice umišljen, malkice opsjednut svojom slavom, no u konaènici dobar deèko. Momak voli igrati košarku i družiti se sa svojim suigraèima, trèi im u zagrljaj nakon pobjednièkog koša, zajebava se s njima prije tekme, ne vièe i ne galami, uvijek je pažljiv, uvijek zna što treba reæi i jednako radi na stvaranju svog imidža koliko na vježbanju skok-šuta. On nema Jordanov „zapalit æu vam selo, zaklat æu vam starce, pokarat æu vam sestre i popišat vam se na grob, i zaboli me dal’ vam se to sviða i što mislite o meni“ mentalitet. On nikad ne bi dopusti svojoj ekipi da se preda u eliminacijskoj utakmici minutu prije kraja. Jordan je bio zajeban tip, Kobe takoðer, KG takoðer – James to nije i nikad neæe biti. To smo do sad samo nasluæivali, no ove godine stvar je kristalno jasna.

* 27-18-10 nije slabašan samo zbog 9 katastrofalno izgubljenih lopti, veæ zbog èinjenice da James niti u jednom trenutku nije preuzeo konce u svoje ruke. One dvije spojene trice bile su jedini šampionski trenutak u utakmici. Nekad je super kad veliki igraè nestane, kad da suigraèima da kontroliraju igru i na koncu, nekim èudnim èudom, upiše 30 poena u tekmi. No, u doigravanju superstar mora ostaviti svoj peèat ukoliko želi da njegova ekipa pobijedi. James to nije napravio.

Ono što nije jasno; što se ne vidi u kristalnoj kugli je buduænost LeBrona Jamesa. U igri su, kako se èini, tri opcije – Cleveland, Chicago, New York. Naravno, mladiæ bi mogao zaigrati za Jersey zbog veza i vezica, za Clipperse zbog tržišta* ili za Miami zbog klime**, no to su sve nategnute verzije. Ohio, Illinois i New York su realnost.

*Naravno, prije toga bi James trebao svratiti na operaciju. Ma ne, ne lakta, nego mozga. Tko bi, bez lobotomije, zaigrao svojom voljom za Clipperse?

**Wade to sigurno nije. Svaka èast LeBronu na njegovom momèadskom duhu, ali tip ipak nema tako malen ego da bi pristao igrati u Wadeovoj momèadi.

Slijedeæa dva mjeseca ovo æe biti glavno pitanje u NBA-u – kamo æe kralj bez krune. (Da, još se igra finale, ali ono, koga uopæe briga? 😉 )

New York

Za: Jamesov najdraži grad na svijetu. Grad u kojem bi volio živjeti. Grad koji ima dugogodišnju košarkašku tradiciju, najvatrenije navijaèe u ligi (pogotovo nakon desetljeæa ‘jumbotronske’ eutanazije navijanja) i MSG. Vratiti slavu njujorškoj košarci herkulovski je podvig, a Jamesu bi automatski osigurao besmrtnost.

Protiv: Pa, nije da su Knicksi u išta boljoj poziciji od Cavsa po pitanju momèadi. Istina, mogu dovesti još jednog skupog free agenta na èetvorku (Bosh, Amare, Boozer) i to je otprilike to. Utah ima njihov pick, prošlogodišnji su potratili na Hilla, imaju Davida Leeja i potencijalno dobrog Gallinarija koji ionako igra na Jamesovoj poziciji te nešto boljeg trenera koji bi osigurao LeBronu 40 poena po tekmi i poraz u playoffu.

Chicago

Za: Sjajna mlada ekipa koja se iskazala kad je bilo najteže unatoè svim limitima. U protekle dvije godine provlaèili su se u doigravanje u foto finišu te odigrali jednu nezaboravnu i jednu solidnu seriju. Rose i Noah u oba su sluèaja pokazali kako se na njih može raèunati, kako znaju igrati u doigravanju i kako su sposobni igrati timski. Bullsima fali superstar, a LeBron to mjesto može popuniti*. Ukoliko želi bling – bling na prstima ovo mu je najbolja opcija.

Protiv: U finišu sezone Bullsi se baš nisu iskazali kao organizacija. Navodna tuènjava izmeðu Del Negra i Paxona procurila je u javnost, a treneru se od starta sezone praktièki daje otkaz. No, to nije jedini razlog zbog èega bi James mogao preskoèiti igranje za Bullse, tim za kojeg je navijao kao klinac. Doðe li u Windy City morat æe igrati u sjeni najveæeg. Svaki dan na putu za posao prolazit æe kraj statue MJ-a, èovjeka kojeg nitko neæe istisnuti iz srdaca milijuna Èikažana.

*Iako mislim da bi Wade + jedan igraè koji može zabiti u low postu bili bolji fit za Chicago.

Cleveland

Za: U vremenu kad svi gledaju samo svoju guzicu odanost je postala potpuno nebitna. Zaboravite i na New York i na Bullse, ostanak kod kuæe jednako bi doprinjeo na stvaranju legende LeBrona Jamesa. Ostao bi uvijek zapamæen kao sjajan igraè i prijazan mladiæ koji je ostao doma i donio dugo priželjkivanu pobjedu napaæenom gradu.

Protiv: To nije ono što James želi postati. On želi biti simbol i ikona, a to je teško postati u Ohiou. Osim toga, jesmo li veæ spomenuli kako Cavsi imaju slabu momèad i groznog trenera?

Ode li James nastavit æe se agonija Clevelanda. Bill Simmons je nedavno napisao kolumnu o 15 najnapaæenijih sportskih timova u SAD-u. Cavsi su bili 10., Indiansi 5., i Brownsi 4. Sasvim je jasno da se Brownsi slijedeæih pet godina neæe izvuæi iz septièke jame koju su si sami iskopali nevjerojatnim debilizmom uprave, a ni siromašni Indiansi neæe daleko nastave li trejdati svoje najbolje igraèe za prospecte. Cavsi su njihova jedina nada. James æe svojim odlaskom povuæi kabel i iskljuèiti aparate; eutanazirat æe èitavu sportsku populaciju jednog napaæenog grada. Ukoliko ste fan Cavsa možete se samo nadati kako je toga svjestan. Ukoliko ste fan Cavsa morate se nadati kako on nije Jordan. Nadajte se kako je uistinu dobar deèko kojem ljubav njegovih bližnjih i simpatije suigraèa znaèe više od pobjeðivanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE