Thursday, June 1, 2023

ZADNJE OBJAVE

Franèeski pisao dnevnik zadnje utakmice

Tri su sata ujutro. Spava mi se. Radim ujutro i kasnije putujem iz Zagreba u Split. Gledanje TV-a do 6:30 ujutro nije baš najpametnija stvar na svijetu. Zapravo je poprilièno kretenska, ako malo bolje pogledate. No, nakon 150 pogledanih utakmica, nakon niza neprospavanih noæi, nakon beskrajnih prijetnji gospoðe Franèeski obiteljskim nasiljem, nakon što sam se u potpunosti predao jednoj blesavoj igri s naranèastom loptom bilo bi još gluplje sada otiæi spavati. Bio bi to promašaj godine.

Zato sam odluèio, èisto da ostanem budan, pisati dnevnik utakmice. Nemam pojma ima li to bilo kakvog smisla, hoæe li to nekoga zanimati ili nešto slièno, ali ne zaokupim li se znam da æe mi mozak odlutati, a glava potonuti prema tipkovnici.

Što bi bila nevjerojatna šteta jer radi se o povijesnoj utakmici. Ne samo da se radi o finalu, radi se o sedmoj tekmi finala u kojoj sudjeluju dvije najtrofejnije NBA momèadi. Radi se o rivalstvu koje se kolko – tolko zadržalo u buddy-buddy NBA-u kreiranom od Davida Sterna za vlasnike klubova koji se uvlaèe u dupe casual fanovima i u kojoj svi moraju poštovati jedni druge. Radi se o tekmi koja æe odrediti kako æemo procjenjivati karijeru Kobea Bryanta, jednog od najveæih svih vremena, u povijesnim okvirima. Radi se o tekmi koja može lansirati Paula Piercea u panteon Celticsa i dodatno uljepšati karijeru Raya Allena i velikog Kevina Garnetta. Ona može donijeti osmjeh na lice Doca Riversa, èesto osporavanog od brojnih kritièara ili dodatno poveæati broj prstenova za koje Phil Jackson više nema mjesta na prstima. Ne radi se o susretu kojeg sam želio gledati, no svakako se radi o susretu s najviše povijesnog naboja, susretu kojeg æe oni koji vole velike prièe obožavati.

U svakom sluèaju Lakersi su favoriti. Ne toliko zbog toga što su u prošloj zgazili Boston, koliko zbog oèite prednosti u reketu. Bez Kendricka Perkinsa Kelti æe imati mnogo problema s Andrewom Bynumom i Pauom Gasolom koji imaju drastiènu prednost u visini nad triom KG, Sheed i Big Baby koji æe se rotirati pod košem. Ne samo da gube balvana koji zatvara reket, veæ gube i šest faula i tjeraju Davisa i Wallacea da igraju više minuta. Tu je naravno i Kobe koji može sam riješiti utakmicu, dok trenutno to ne možemo tvrditi niti za jednog Celtica.

Boston æe pobjedu tražiti preko momèadske igre i agresivne obrane. Njihova nada je tanka, no nitko im nije davao puno šansi prije poèetka playoffa. Bude li samo jedan od velike èetvorke imao sjajnu veèer oni mogu uzeti pobjedu, naravno, ukoliko zaustave Kobea i Gasola. A sad dosta predviðanja, tekma samo što nije poèela.

Prva èetvrtina

12:00  Lakersi uzimaju loptu odmah na startu, Bynum ide ravno na koš i ne uspijeva. Zabijanje u reket bit æe kljuè ove utakmice. Mislim da sam to veæ rekao.

11:27 Perkins nosi zelenu košulju s prugicama. Malo pregej za Celticse, ali bar je zelena. Izgleda neutješno, ali tip ionako uvijek izgleda kao da mu je netko pobio èitavu familiju.

09:59 KLANJE POD KOŠEM!!!! Suci puštaju mušku igru, Gasol je blokiran, ali ipak ubacuje. Majku mu, kako ga mrzim. Mislim da æe lakoæom proæi normu od 40 uzdaha po utakmici.

08:07 Igra se krvavo, nije pozvan oèiti faul na Kobeu. Puno promašaja, i to gadnih. Rondo lijep poen u tranziciji, tip æe morat odigrat puno bolje nego do sad ukoliko Celticsi žele imati
šanse.

06:00  Nakon pola èetvrtine Lakersi imaju 8 ofenzivnih i samo 2 defanzivna skoka.  Unatoè tome Celticsi vode 10 – 9. Ludilo!

04:41 Allen ubacuje tricu u svom poznatom stilu, ruke ostaju u zraku nakon šuta. Kelti vode unatoè tome što Lakersi imaju 46 skokova više. Igra se jako, jako loše, obruèi su tvrdi k’o kragne košulja Johnnya Casha.

02:58 Pet Celticsa meðu strijelcima, èetiri za Lakerse. Bryant 2 poena, 1-5 iz polja, izgubljena lopta i èak tri skoka u napadu. Stvari se obièno unormale nakon nekog vremena, no Kobe bi mogao imati slabu utakmicu. Celticsi mu ne daju disati, svaki korak prema unutra i dva èovjeka trèe u pomoæ.

02:27 Artest još nije šutnuo tricu. Jel bolestan?! Jel dobro?! Nemojte da me Ron – Ron iznevjeri!

01:20 Moving screen Garnetta. Makni 2 poena Rondu , stavi 2 osobne KG-u i vrati Sheeda u utakmicu. 3 od 3 za Lakerse.

0:10 Airball Bryanta s trice, Allen uzvraæa na drugoj strani sa zvukom sirene.

00:00 Lakersi su ih nadskoèili, uzeli skoro sve duge odbijene lopte, šutirali èak 10 puta više od Celticsa i svejedno gube 23 – 14. Unatoè tome što imaju prednost pod košem Gasol i ozlijeðeni Bynum su premekani da to iskoriste kad suci puštaju da se igra tvrdo. S druge strane Celticsi ih guše na perimetru, nisu im dali tri otvorena šuta, a u napadu zabijaju ono što moraju zabiti i igraju strpljivo. Kobe 1-7 iz polja, puno forsiranja.

Druga èetvrtina

12:00 Presporo pišem. Možda je vrijeme da stanem upotrebljivati više od tri prsta. Tu kritiziram igraèe, a moje vlastito pisanje stagnira. Stvarno sam licemjer, nema šta.

10:10 Pametan timeout za Celticse, približili se Lakersi na 4 poena razlike dok Kobe sjedi na klupi. Hm, hm. Doc Rivers je bio loš prije dvije sezone, ove sezone bio je klimav, prosjek u najboljem sluèaju, no u playoffu je sjajan. Sjajan! Timeouti u pravom trenutku, dobre rotacije, ostavljanje ljudi kad ih treba ostaviti, graðenje samopouzdanja, sve je tu. Kad bi morali birati MVP-a iz redova Celticsa on bi bio jedini logièan izbor. Iako se ne radi o igraèu. Nema veze, pravila postoje da se ruše, zar ne, šjor Stern?

09:23 Nastave li Celticsi ostajati na zemlji prilikom promašaja Lakersa neæe dobiti ovu utakmicu. Ubijaju ih ofenzivnim skokom. Ubijaju! 23 -21 sve zbog second chance pointsa.

08:06 Potpuni povratak Lakersa! Izjednaèenje, publika na nogama, KG skoro pokupio Jacka Nicholsona koji se kurvanjski izmaknuo da deèko izleti u drugi red sjedala. Kao da se Jack ne bi žrtvovao da je Gasol letio van. Ups, Gasol ne bi letio van za izgubljenom loptom. Zaboravite!

05:59 Zaboravite kragne, obruèi su tvrði od kite Johna Holmesa u 70-ima! KG nekako uhvatio ofenzivni skok preko Farmara, malo je pogurnuo klinca i onda je suðen nepostojeæi faul momku u žutom dresu. Kako je lijepo biti zvijezda u NBA-u, èak i kad ti ne ide izvuæi æeš se na lijepe oèi. Ili na sjajne oèi, u sluèaju Garnetta.

„It’s amazing when a player flies through the air“, kaže Gasol u nekakvoj blesavoj reklami. Je, Pau, to je fantastièno, ali ne kad nakon leta završi na podu uz urlik kao da raða bebu od 6 kila.

4:53 Kobe konaèno krenuo na koš, faul za KG-a. Treæi. Lakersi u prilici da naprave razliku sa Sheedom i Big Babyem pod košem. No, da se to dogodi Kobe mora poèeti igrati. 2-10 iz polja, 2-4 sa crte. Slabo, jako slabo.

02:59 Sheed igra sjajnu obranu na Gasolu. Sjajnu. Èekali su ga èitavu godinu, imao je sise veæe od Stefany Hohnjec, trèao je samo od trice do trice i promašivao otvorene šuteve, provlaèio se, uzdisao i nestajao u velikim momentima. Sve æe mu bit oprošteno zaustavi li Paua koji mora pogaðati ove šuteve s pola metra. Kad podigne ruku ni KG s Rondom na ramenima ga ne bi smjeli zaustaviti, jednostavno je viši od svih na terenu.

02:48 Leonardo di Caprio æe zamijenit Jacka u onom stolcu kad ovaj rikne. Tip je navijaè, na svakoj je tekmi i uživljen je u košarku. Jedino što izgleda kao da je došao s ture raznošenja pizza po gradu.

1:22 Ron Ron i Pierce licem u lice. Ide dupla tehnièka nakon naguravanja u kojem je Pierce uhvatio Rona za muda, a Artest potegnuo znojnik Pierceu na oèi. Sluèajno, ofkors. Artest je možda i najbolji Laker na terenu, bori se, igra sjajnu obranu, zabija se u reket, ne šutira kretenske trice i hvata svaki skok u krugu od dva metra. Koliko god ga ismijavao i rugao mu se, Artest je zaslužio bolju reputaciju od one koja ga prati od makljaže u Detroitu. Mislim, tip je skroz lud, ali nije budala.

00:34 Scalabrine je u igri!!!!!! X-factor!!!!! E moji Lakersi, crno vam se piše! Ili crveno, ako je suditi po Scalovoj frizuri.

00:00 Scal je izašao van kod 00:09 zbog glupe izgubljene lopte Celticsa, no LA je fulao još jedan šut sa sirenom.

Poluvrijeme

Ne vidim kako æe Lakersi ovo izgubiti. Jednostavno ne vidim. Nije vrag da æe i u drugom poluvremenu šutirati groznih 26 posto iz polja i 50 posto sa crte. S druge strane mogli bi nastaviti s ofenzivnim skokovima, jednostavno su viši od Kelta koji unatoè šutu od 44 posto vode samo 6 razlike. No, LA je šutirao èak 49 puta, Boston samo 34!

Znam da æe zvuèati kretenski i debilno, znam da æe zvuèat kao da ga mrzim, znam da æu ispasti šupak, ali najveæa šansa Celticsa je Kobe. Da, da, da, samo vi okreæite oèima, no kad tip igra ovako slabo protivnièke ekipe su u velikoj prednosti. Ne radi se tu samo o forsiranju, o sebiènosti, o lošem postotku šuta (21 posto), radi se o tome da je èitava ekipa graðena da se oslanja na jedan stup. Velik stup, izdržljiv, sjajan, raskošan, jedan od najsolidnijih u povijesti basketa, no svejedno jedan. Kad Kobeu ne ide, ne ide ni žutima. Tako su graðeni, jebiga, i to bi ih moglo pokopati. Celticsi to oèito kuže i ubijaju ga. Ne daju mu disati. Dupliraju ga. Ulaze mu u tijelo. Ostavljaju slobodne igraèe, no Kobe im svejedno ne dodaje. Èovjek je svjestan svoje velièine, tako žarko želi razbiti ove Celticse i svima dokazati da je pravi šampion da ga to košta. Vidjet æemo kako æe igrati u drugom, no ovo je do sad bilo jako, jako loše. Da nisu dopustili toliko skokova u napadu i da je Allen pogodio dva otvorena šuta (jedini pravo loš Celtic, ubija ga ovo trošenje u obrani) razlika bi bila 18 poena. Ovako nas èeka gusta utakmica. Nadam se bolja od jako lošeg prvog poluvremena.

Treæa èetvrtina

11:09 Koji bolesni koš KG-a iz kontakta, na žalost neæe se brojati jer je faul napravljen ranije. Allen nastavlja s lošim šutiranjem nakon faula. Šteta.

10:33 Bryant kretenski šutirao tricu 5 sekundi prije isteka napada jedno šesnaest metara iza linije preko ruke. Forsiranje se nastavlja. 45-36 za Celticse.

9:45 Brzi timeout za LA nakon što su Celticsi poveli s 11 razlike. Jako lijepa ‘suza’ Ronda koji je podbacio u veæini utakmica ovog finala. Svejedno, imao je samo 2,7 turnovera po tekmi, podatak koji me malkice šokirao, mislio sam da je imao bar 2 više. Bryant npr. ima èak 3,8 izgubljenih lopti.

08:32 Tako sam ih pljuvao prije samo dva tjedna, govorio da su bili grozni u regularnoj sezoni, da nisu igrali kao pravi prvaci i sliène stvari, no sad sam totalno nabrijan i ništa mi ne bi bilo draže da Celticsi pobijede.

08:15 Pierce se hvata za rame, masira se, nešto ga gadno boli. Dolazi doktor, ali za divno èudo bez invalidskih kolica. Mogli bi ga zagipsati, èisto zbog šminke, pa da ga strga kao Hulk. On je takoðer zelen.

05:38 Timeot Celticsa nakon serije Lakersa s kojom su se približili na šest poena. Publika na nogama! Opet skok u napadu, ovaj put Odoma koji je bio grozan u finalu. Mogao je biti blowout da nije tih ofenzivnih skokova.

04:41 Pierce za tri, devet razlike. Pierce nije uoèljiv, a opet je prvi strijelac Kelta. Odom odgovara prekrasnim ulazom i polaganjem na drugoj strani.

02:44 Gasol blokirao KG-a!!! Æuskije æe padati! Po snimci se èini da je bio faul, da ga je opandrèio po ruci, no koga briga! Tip je odmah izvukao faul na drugoj strani, pogodio oba i smanjio na pet razlike. Èovjek je cmizdravi floper, ali zna igrati košarku.

02:12 Big Baby je mekan kao èokoladni puding. Artest mu je oteo loptu iz ruke jednostavnim trzajem tijela. Pogodite koji je od ove dvojice plakao nakon što im se KG izderao u facu.

00:27 Užasna, užasna utakmica. Scal je opet unutra. To je dobar znak, ubio je Odoma u onih 20 sekundi koje je odigrao.

00:00 Lakersi su se skroz vratili u utakmicu koja je jednostavno grozna. 57 – 53 nakon treæe?! Dajte, nemojte me… Svejedno, bar æe biti napeto do kraja. Nadam se.

Èetvrta èetvrtina

Artest je prvi strijelac Lakersa s 14 poena. Tko bi rekao. Kobe je šutirao 33 posto u prošloj èetvrtini, popravlja se. KG ima samo dva skoka, unatoè sjajnom šutu ne mogu reæ da je igrao dobro do sad. Kobe zapoèinje na klupi, Gasol na Davisu. Ako to ne iskoriste mogu se ubiti.

09:54 Nakon niza užasnih playeva Kobeu suðen faul. Tip je FRUSTRIRAN, vidi mu se bijes na licu. Lakersi svejedno na -2, Boston kastriran u napadu.

08:46 Kobe pametno izvukao tri slobodna bacanja, pogodio sva tri i smanjio na jedan razlike. Napeto je! Allen odgovara prekrasnim šutom preko ruke, najteži šut kojeg je uzeo ove veèeri i svejedno ga je pogodio. Nema veze što je onih 7 lakih promašio.

07:29 Artest smiren, pametan i agresivan S 2+1 akcijom poravnao rezultat i digao ljude na noge. Najbolji igraè El Eja veèeras.

06:49 Sheed pokupio petu. Lakersi imaju èist put prema pobjedi. Sreæom pa je Gasol fulao oba slobdona, 2 od 7 veèeras s crte. To je dobro znati za kasnije.

06:10 Fisher pogodio preludu tricu preko ruke. Preludu! Osjeæam èudan filing u trbuhu, onaj kojeg osjeæate prije važnog ispita. Obožavam košarku, što da vam kažem!

Kobea i Lakerse usporedili sa Gladys Knight and the Pips na ABC-u. Zašto je to bitno? Zato jer bend The Dismemberment Plan ima stvar Ice of Boston u kojoj stih ide „Gladys, girl, I love you, but oh! get a life!“ Jel to samo meni zanimljivo?

05:21 Tip je odmah uzvratio tricom za vodstvo Lakersa od èetiri razlike. Ne valja se zajebavat s karmom. Kobe je sjajan. Najbolji ikad. Bez zajebancije.

04:28 Kako bi ja ovog Gasola opalio po njuški. Veæi je floper od  Cristiana Ronalda. Bio je faul, ali onakvo lamatanje rukama neæemo vidjeti na èitavom SP-u. Lakersi imaju 6 poena, imam filing da je gotova tekma, Celticsi promašuju nemoguæe!

03:21 Perkins se guši u onoj odvratnoj košulji, Kobe pogodio jedan od dva slobodna. Pet razlike. Cirkus!

02:47 Pet za Garnetta, Gasolu slobodna. Španjolac pogodio oba, opet je pet razlike, Lakersi igraju sjajnu, sjajnu obranu i dobit æe ovu utakmicu. U èetvrtoj polovicu poena ubacili sa crte. Obe ekipe u bonusu, ovo æe se otegnuti.

01:48 Znate koliko su Kelti zabili poena u ovom poluvremenu. 28. Katastrofa. Gasol zabija teške poene, šest razlike, timeout. Ne dogodi li se èudo uzimaju naslov.

Najgore od svega je što æe Kobe biti MVP ove grozne serije. Zasluženo, ali ne zato jer je tip odigrao sjajnu, svi drugi su bili lošiji. Šut æe mu biti oko 41 posto. To je stvarno ispod svake razine.

01:23 ISUSE KRISTE!!!! Sheed preko ruke, iz pada, trica! Tri razlike! Artest odmah odgovara na drugoj strani! Opet šest! Allen još jedna trica!!! Tri razlike!!! Cirkus!!!!! Seriju je okonèao Bryant. Fulao tricu, Gasol æopio skok i Kobe iznudio faul. Svira se „Hit the road Jack“. Ajmo karma! Inaèe dvajspet sekundi je do kraja.

00:25 Kobe pogodio oba, pet razlike. Tajmaut. Lakersi opušteni, Celticsi krepani i skoncentrirani. Premalo je vremena.

00:16 Rondo trica iz okreta, dva razlike, timeout za Lakerse! Bostonu treba novi The Steal.

00:11 Niš od toga, faul je na Vujaèiæu. Sad æe najomrznutiji Laker riješiti finale. Život je èudan.

00:11 The Machine pogodio oba i odmah se æopio za dres. Sad drži èelo pritisnuto o Kobejevu æelenku, o glavu tipa koji ga stalno sprdava i koji ga stalno zajebava. Ajme kako volim NBA!

00:00 GOTOVO!!!!!!!!!! Lakersi su osvojili!!!! Rondo fulao tricu, loš play Celticsa, skok, izbacivanje lopte i kraj! 83 – 79 za LA, Staples je poludio, Lakersi su prvaci!!!!!!!!!!!!!

Što da vam kažem za kraj? Ozljeda Perkinsa je presudila utakmicu, LA je imao 23 ofenzivna skoka, Celticsi osam. Pobjednièka momèad šutirala je 32 posto, što vam dovoljno govori kakvu smo košarku gledali. Svejedno, LA je bio bolja ekipa kroz sezonu, preživjeli su groznu utakmicu Kobea* i svejedno osvojili. Zasluženo su prvaci, iako je ovo bilo jedno od najlošijih finala koje sam ja gledao, s jednom jedinom dobrom utakmicom, s užasnim suðenjem u prve èetiri, s puno grešaka i nervoze kod veterana.

*23 poena, 15 skokova, ali užasan šut od 6-24 iz igre, puno forsiranja, dva asista iako je stalno bio dupliran, 4 izgubljene lopte i samo dva spojena poena. Nadam se kako æe usporedbe s Jordanom konaèno prestati. Ray Allen si je takoðer naštetio reputaciji sa 3-14 šutom.

Treba li vas onda èuditi što se Artest se na kraju zahvalio svojoj psihijatrici. I meni æe trebati jedan. Prvo Duke, pa Partizan, pa Lakersi. Ovo je bila grozna, grozna, grozna košarkaška sezona. Èestitke navijaèama Lakersa, nadam se da se bar netko može radovati ovog oblaènog jutra. Ja, s druge strane, idem u krpe. Kad se probudim veæ æemo uæi u offseason. Nova sezona je iza ugla.

Ovo je Fejs, ovo je mejl. Precrknut sam da bi napisao nešto duhovito. Skalabrini. Eto.

Latest Posts

NE PROPUSTITE