Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franèeski: Tata kupi mi Martina, McGradya il’ Jamisona

Oglasilo se zvono i trgovanje je prestalo. Slaba likvidnost na burzi NBA lige nije pretjerano oduševila fanove i novinare koji su oèekivali ipak malo više muvanja, naroèito kod ekipa koje smatramo favoritima za naslov.

Nikad prije nije bilo ovako teško odrediti pobjednike i gubitnike trade deadlinea pošto je veæina ekipa bila motivirana samo jednim ciljem – oslobaðanjem od velikih ugovora i pozicioniranjem za veliku free agent utrku ovog ljeta. Što znaèi kako æemo morati prièekati èetiri mjeseca kako bi odredili èije su dionice završile u crvenom, a èije u zelenom, no neke od pobjednika i gubitnika možemo odmah prepoznati. Evo kako su igraèi mijenjali adrese u ovih nekoliko dana:

Trejd broj 1

Mavericks: Caron Butler, Brendan Haywood, DeShawn Stevenson
Wizards: Josh Howard, Drew Gooden, James Singleton, Quinton Ross

Sve je savršeno jasno – Mavsi misle da imaju šanse na Zapadu (nemaju), Wizardsi smatraju da æe uspješno poništiti ugovor Gilberta The Kida. Trejd je stoga dobar i za jednu i za drugu ekipu jerbo Mavsi nisu samo dobili dobrog beka i centra koji može uhvatiti 10ak skokova i olakšati posao Nowitzkom nego su se riješili i ludog Josha Howarda koji je radio gluposti po svlaèionici i ulazio u skuobe sa svakim èovjekom koji bi mu rekao dobar dan (nauèio se od Cubana valjda).

Naravno, trejd æe neslavno propasti za obe ekipe. Mavsi imaju jako male šanse da naprave znaèajan rezultat na Zapadu (reklo bi se finale konferencije), a nakupili su se skupih ugovora zbog kojih neæe još nekoliko godina u rebuilding. Wizardsi se možda riješe, možda ne riješe Arenasa (jer sindikat igraèa æe se boriti rukama i nogama da mu saèuva ugovor), no svejedno æe teško privuæi bilo koje znaèajnije ime u svoj roster. Tko bi želio igrati u ekipi u kojoj je najveæe ime Andray Blatche i koja iza sebe ima 15 godina irelevantnosti? Svejedno, Wizardsi bar imaju vremena, Mavsi imaju samo dvije-tri okej godine Nowitzkog u puno težoj konferenciji, a èisto sumnjam da æe fantastièni švabo postati novi Karl Malone i odlièno igrati sa 36-37 godina.

Trejd broj 2

Blazers: Marcus Camby
Clippers: Travis Outlaw, Steve Blake, lova

Blazersi su trenutno osmi na Zapadu, no 6 momèadi se ionako nalazi unutar tri pobjede, pa se izraubani, izmoždeni, zgnjeèeni i izubijani Blazersi imaju pravo nadati playoffu. Dovoðenje Cambya koje ove godine s pravom može konkurirati za najboljeg defanzivca lige pokrpat æe rupe nastale ozljedama Joela Pryzbile i Grega “Buzdovana” Odena.

Za Clipperse ovaj trejd na prvi pogled nije imao puno smisla pošto su za Cambya imali naizgled bolje ponude, no samo nekoliko sati kasnije razmjena je dobila svoj puni smisao.

Trejd broj 3

Knicks: Brian Cardinal
Timberwolves: Darko Milièiæ, kešovina

Najveæi trejd veèeri, bez ikakve sumnje. Knicksi su oèito opljaèkani, jer ne dogaða se svaki dan da dobiješ 2. pick drafta za ništa! Rubio æe sada sigurno doletjeti u Minneapolis, a Milièiæ mu može biti odlièan mentor.

Okej, Darkec je i dalje kita od igraèa, bezobrazan i bahat momak koji se nikad nije nauèio preuzet odgovornost za bilo što, no navijaèi T’Wolvesa bar æe se moæi dobro zajebavati na raèun svoje ekipe. Doduše, nisam baš siguran kako æe im to sjesti na želudac pošto su Wolvesi veæ godinama smijurija u ligi. Knicksi su nastavili èistiti roster od ugovora kako bi napravili mjesta za dva max ugovora ovog ljeta.

Trejd broj 4

Cavaliers: Antawn Jamison, Sebastian Telfair
Wizards: Zydrunas Ilgauskas, Al Thorton, prava na Emira Preldžiæa, prvi pick Cavsa ove godine
Clippers: Drew Gooden

Evo ga prika, najveæi trejd prijelaznog roka i sve tri ekipe mogu zagladiti bradu i staviti noge na stol jer su napravili dobar posao. Clippersi su naizgled izgubili dosta, no Telfair im više ne treba sad kad su doveli Blakea, a Al Thorton (koji se meni jako sviða k’o igraè) im neæe trebati jednom kad upecaju LeBrona Jamesa. Hahaha, reæi æete svi i bit æete u pravu – šanse da se LeBron pokupi iz Clevelanda nakon ovog trejda su relativno male. No, ukoliko se to dogodi Clippersi su jako dobra destinacija za najboljeg igraèa u ligi – petorka BaronEric Gordon-LeBron-Griffin-Kaman izgleda odlièno na papiru, a ne treba zanemariti ni lijepo vrijeme u Los Angelesu ni Jamesove želje da postane globalna ikona u èemu bi mu blizina Hollywooda dosta pomogla. Svejedno, èak i ako ne ulove Jamesa moæi æe pribaviti jednog jako dobrog igraèa ili bar nakrcati roster solidnim role playerima.

Wizardsi su, s druge strane, nastavili èistiti roster, dobili su kvalitetnog i jeftinog mladog igraèa i 30. pick na draftu (kako se sada èini), što je okej buduæi da im je cilj srezati troškove. Za Jamisona na ovom recesijskom tržištu nisu mogli dobiti bolje.

Cavsi su, ofkors, najbolje prošli. Telfair im može pomoæi ukoliko West opet krene glumiti Desperadosa, a Mo ostane ozlijeðen, no pravi plijen ovog trejda je Antwan Jamison. Ovime su Cavsi dokazali Jamesu da su spremni riskirati samo kako bi mu ugodili, a to su napravili tako što su dovukli igraèa koji može sam kreirati svoj šut. S obzirom da LeBron svaki dan igra u konfuznom napadu Mikea Browna ovaj trejd mu uvelike olakšava život. Naravno, pritisak se odmah pojaèao buduæi da Cavsi postaju izravni favoriti za osvajanje naslova, no ovaj pritisak ne može ležati na Jamesovim leðima. U svakom playoffu momak je bio sjajan, stalno prolazeæi kroz transformacije izmeðu MJ-a i Magica (odnosno iz strijelca u dodavaèa), no njegova ekipa u niti jednom trenutku mu nije pomogla. Ove godine imaju Shaqa za hrvanje pod košem, a Jamison postaje odlièna druga opcija u napadu (iako to nije pokazao u svom 0-12 debiju). Ono što brine su Jamisonove brojke u playoffu koje su uvijek bile lošije od statistike u regularnoj sezoni unatoè poveæanoj minutaži. Vrijednost ovog poteza vidjet æe se kad krenu vruæine, no na papiru ovo je sjajan trejd za Cavse.

Trejd broj 5

Bulls: Hakim Warrick, Joe Alexander
Bucks: John Salmons, pickovi druge runde u 2011. i 2012. godine, moguænost zamjene pickova prve runde 2010. godine

Poprilièno jasan trejd – Salmons je ove godine igrao oèajno u Chicagu (vjerujte mi, propustio sam samo dvije tekme Bullsa), a Bucksi su tražili zamjenu za Michaela Redda èije je koljeno vjerojatno do sad prešlo u tekuæe stanje. Bullsi su oslobodili skoro 6 milja za ovo ljeto kad æe ganjati ili Wadea ili Bosha (ili LeBrona), a zauzvrat nisu dali puno pošto od pickova druge runde rijetko ispadnu okej igraèi, a gotovo je sigurno kako æe biti iza Bucksa u draftu pa do ove zamjene neæe doæi. Osim toga, trejd za Warricka im je omoguæio da se riješe Tyrusa Thomasa koji se konstantno sukobljavao s Del Negrom.

Trejd broj 6

Bucks: Primož Brezec, Royal Ivey, pick druge runde
Sixers: Francisco Elson, Jodie Meeks

Trejdovi u kojima sudjeluju Slovenci uvijek su dobra prilika za malo prijateljskog podjebavanja, no èinjenica je kako Primož nije pretjerano bitan dio ovog trejda. Bucksi su vratili Iveya koji je igrao dobro u Milwaukeeju, a Sixersi su dobili Jodiea Meeksa kojeg su željeli draftati ove godine. Nije baš trejd zbog kojeg bi se èovjek raspisao.

Trejd broj 7

Utah: Prvi pick 2011. godine
Memphis: Ronnie Brewer

Tako vam i treba kad platite 17 milijuna dolara godišnje tipu koji izgleda kao Viktor Drago! Kirilenkov ugovor dvaput je koštao Utah dobrih igraèa ove sezone – prvo su izgubili rookieja Maynora, a sad su se riješili Ronnieja Brewera kako bi izašli iz luxury taxa. Grizzlies su dobili dobrog igraèa koji se može nositi s gotovo svakim bekom u ligi, a dali su relativno malo pošto gotovo svi oèekuju da æe 2011. godine uæi u playoff.

Btw, treba reæi kako je Utah zadržala Boozera što je zapravo bio dobar potez – ionako bi za njega dobili pick ili dva, a izgubili bi podršku navijaèa koji s pravom oèekuju dobar rezultat u doigravanju.

Trejd broj 8

Bulls: Flip Murray, Acie Law, pick prve runde
Bobcats: Tyrus Thomas

Bullsi se veæ nekoliko vremena žele riješiti Tyrusa Thomasa što je prava šteta buduæi da se radi o korisnom igraèu. Tyrus je popravio svoj šut s distance, blokira kao manijak, a gotovo u svakoj tekmi ima barem jedan potez koji digne dvoranu na noge. No Thomas je isto tako igraè koji ne pokazuje naznake da æe ispuniti svoj potencijal, a isto tako je i svojeglav momak koji se voli svaðati s trenerima. Doduše, Larry Brown je znao ukrotiti i veæe kretene od Tyrusa, a novi poèetak je možda baš ono što deèku treba. Bobcatsi su dobili solidnog igraèa za pick prve runde i nekoliko kapajuæih ugovora, no za tim sigurno neæe žaliti ako uðu u playoff po prvi puta u klupskoj povijesti.

Trejd broj 9

Bobcats: Theo Ratliff
Spurs: Pick druge runde

Potpuno nebitan trejd na kojeg ne treba previše trošiti rijeèi. Pametniji ljudi od mene tvrde kako su Spursi ovime oslobodili više vremena za Blaira, a Ratliff se vratio Larryu Brownu za kojeg je igrao u Philli. Votever, kažem ja.

Trejd broj 10

Wizards: Zaštiæeni pick druge runde
Kings: Dominic McGuire

Wizardsi su povukli ovaj potez kako bi ušiæarili nešto love ove sezone, Kingsi su im udovoljili jer su dobri u duši.

Trejd broj 11

Knicks: Tracy McGrady, Sergio Rodriguez
Kings: Carl Landry, Joey Dorsey, Larry Hughes
Rockets: Kevin Martin, Hilton Armstrong, Jordan Hill, Jared Jeffries

Drugi najveæi trejd prijelaznog roka koji nije tako fora ko onaj trejd za Jamisona èisto zbog toga što ne pomaže ekipama koje imaju neke šanse za naslov. Osim toga, ovo nije trejd u kojem je neka momèad izišla kao oèiti pobjednik buduæi da su sve dale nešto što nisu željele.

Rocketsi su, nema sumnje, najbolje prošli. Dobili su Martina koji æe ovaj put igrati s nekoliko sposobnih suigraèa što bi ga moglo prisiliti da uzima manje nerezonskih šuteva, a Rocketsima je nužno trebao takav igraè – tip koji može zabiti izvana, a može se i sjuriti u reket i izvuæi faul. Zauzvrat su se riješili Carla Landrya koji je uz Brooksa bio najbolji igraè Rocketsa ove sezone i kojeg æe navijaèi teško prežaliti zbog njegove jako dobre ofenzivne igre, dok æe za Invalidom ranije poznatim kao Tracy McGrady žaliti samo najzagriženiji fanovi pošto T-Mac veæ dvije godine nije ni sjena samog sebe. Rocketsi su takoðer na grbaèu natovarili debeli ugovor Jareda Jeffriesa, no uspjeli su iskamèiti Jordana Hilla.

Upravo je Hill još jedan od dokaza da dug Isiaha Thomasa još uvijek stanuje u MSG-u. Knicksi su sad mogli imati Jenningsa ili Lawsona u svojoj ekipi, no šestim pickom su radije odabrali igraèa kojeg su naposlijetku iskoristili da se dokopaju ugovora od 21 milju dolara koji istièe na ljeto. Ovim i slijedeæim potezom Knicksi su se konaèno pozicionirali za Free agent utrku ovog ljeta i oslobodili dovoljno novca da potpišu dva max ugovora. Naravno, u tom sluèaju mogu zaboraviti na potpisivanje Davida Leeja, a poznavajuæi rad Knicksa upravo æe to napraviti – neæe uspjeti dovuæi Wadea, LeBrona i Bosha i onda æe baciti svu lovu na Joea Johnsona i Amar’ea Stoudemirea, od kojih æe se bar jedan ozlijediti nakon tri mjeseca i više nikad ne zaigrati na sadašnoj razini. Baš je super biti fan Knicksa!

Kingsi su se riješili Kevina Martina i tako pljunuli u facu onih dvjestotinjak navijaèa koji ih i dalje prate pošto je Martin bio jedini razlog zbog kojeg su gledali Kingse u zadnjih par godina. U Sacramentu su uvjereni kako Tyreke i Martin nisu mogli igrati skupa, što je možda toèno, i meni se ovaj potez osobno sviða. Kingsi su igrali puno bolje bez Martina u ekipi, a sad su dobili i jednog igraèa koji može zabiti u postu što je do sad bila velika boljka Kingsa. Osim toga nakupili su se istièuæih ugovora što je samo još jedan dokaz da rade sve što je moguæe kako bi se vratili u vrh lige.

Trejd broj 12

Knicks: Eddie House, J.R. Giddens, Bill Walker
Celtics: Nate Robinson, Marcus Landry

Ho-ho! Puno ljudi voli Dannya Aingea, puno ljudi misli kako je on zaslužan za prsten Celticsa i puno ljudi ne kuži kako Danny Ainge nema pojma. Celticsi su pod njegovim vodstvom uglavnom bili oèajni, a onda su mu se prije dvije godine dogodili Garnett i Allen i odjednom je Ainge postao mesija. Kažem dogodili, jer tip nije imao previše veze s dovoðenjem ove dvojice u Boston. Da su Sunsi bili nešto pametniji i odluèniji i da Kevin McHale nije žarko želio pomoæi svom klubu prije nego mu spièe otkaz u Minnesotti od ovog trejda ne bi bilo ništa. No, eto, to se nije dogodilo, a Ainge je postao mastermind, iako to definitivno nije zaslužio.

Najbolji dokaz njegove nesposobnosti je ovaj trade deadline u kojem je praktièki ubio sve šanse Bostona da ove godine osvoje naslov. Celticsi su ušli u ovaj prijelazni rok s tri velika problema:
1. Garnettova koljena i pitanje zamjene
2. Nedostatak zamjene za Ronda
3. Užasna kemija u momèadi

Kako je Ainge riješio ovaj problem? Doveo je Natea Robinsona.
Prvi problem, naravno nije riješen i Celticsi æe imati puno problema u playoffu pošto Sheed igra užasno i šutira valjda šest trica po tekmi jer je toliko van forme da nema snage uæi u reket i hrvati se s centrima i èetvorkama.
Drugi problem naizgled je riješen, no Nate nije pravi point, nije èovjek koji æe izgraditi napad za suigraèe i jedini dio Rondove igre kojeg poznaje je zabijanje u reket. Dodavanje nakon toga mu je stran pojam.
Treæi problem je samo pogoršan pošto je Robinson prgav igraè kojem ne šmeka sjedenje na klupi i koji æe unijeti dodatni nemir u svlaèionicu. Netom kolaju prièe kako je Rondu pun kurac “Velike trojke”, a ukoliko ste totalni kreten poput mene koji gleda igraèe kako sjede na klupi za vrijeme utakmica vidjet æete kako u tim glasinama ima puno istine.

Ono što je Ainge trebao napraviti je riješiti se Allena. Znam, znam, to nije lako pošto je Allen super tip, no èinjenica je kako ove godine izgleda potrošeno. Godine su ga stisle, izgleda. No, tim potezom olakšao bi Rondu i smanjio tenzije u ekipi, a zauzvrat je mogao dobiti i pleja i visokog igraèa. Osobno, pokušao bi dovabiti Hinricha i Thomasa iz Bullsa koji ionako žele biti glavni igraèi u Free agent cirkusu ovog ljeta i time bi se opet ugurao meðu favorite. Hinrich može igrati na obe bekovske pozicije i vrlo dobro zna kako se sjuriti prema protivnièkom košu u kontrama i polukontrama, dok je Tyruseva mladost i energija upravo ono što je trebalo starkeljama iz Bostona. No, eto, zauzvrat su dobili Natea koji æe do kraja sezone napraviti jednu super blokadu na, recimo, Ilgauskasu i zakucati preko, recimo Howarda i to æe biti to. Kad nalete na Cavse, Magic i Atlantu u playoffu dobit æe po tamburi, a za to prije svega mogu zahvaliti Dannyu Aingeu, majstoru koji je zaradio titulu Direktora godine ni kriv ni dužan.

Trejd broj

Okej, to bi bilo to, sve smo pregledali, sve smo (nestruèno) izanalizirali i vrijeme je da stvar privedemo kraju. Ups, èekajte, a šta se to dogodilo sa Amar’eom. Zar nije on trebao napustiti Sunse? Joj, daaaaaa…

Miami Heat i Phoenix Suns gadno su se zglajzali ovog prijelaznog roka. Ono, baš gadno.

Phoenix je trebao trejdati Amar’ea i krenuti u rebuilding bez obzira što ovako imaju šanse završiti u playoffu. Momku su veæ nekoliko mjeseci govorili da æe ga se riješiti, novinari su ga razvlaèili po internetu, brojale su mu se vrline i mane i Amar’e je rekao kako ga to malkice nervira. U prijevodu to znaèi kako æe na ljeto potražiti drugi dom, i nitko ga zbog toga ne može kriviti. Stoudemire je poprilièno precjenjen igraè koji je èitavu karijeru izgradio zahvaljujuæi Nashovim dodavanjima, no nema sumnje kako u ligi postoji dovoljno debila koji æe mu na ljeto ponuditi masan ugovor. Uostalom, zašto bi ostajao u Sunsima? Phoenix ga se odrièe veæ tri godine za redom, Nashu istièe rok trajanja, a ostatak ekipe sastoji se od role playera. Èinjenica je kako su Sunsi predodreðeni da slijedeæe èetiri godine tavore na dnu Zapada, i morali su se riješiti Amar’ea kako bi bar nešto iskamèili i olakšali si to razdoblje.

Miami Heat su pak ekipa koja se trebala trejdati za Amar’ea. Bez obzira što je to znaèilo da moraju dati Beasleya, bez obzira što je Stoudemire precijenjen igraè. Miami je ostao u pat poziciji. Miami je potpisao predaju. Miami je oblizao srednji prst i nabio ga u facu Dwayneu Wadeu. Cavsi su napravili sve kako bi LeBronu dovukli jednog kvalitetnog igraèa i nagovorili ga da ostane, Miami nije napravio ništa. Ovo je bio kukavièki prijelazni rok ekipe koja ne može napuniti dvoranu èak niti kad Cavsi i Lakersi dolaze u grad. Tko bi želio igrati za takvu momèad? Zašto bi Wade ostao tamo dolje? Što mu to Miami nudi osim tople klime i poreznih olakšica? Postoji jedan jedini razlog zbog kojeg bi ovakav potez Miamija bio opravdan – pismeno obeæanje Wadea da ostaje i uzima manji ugovor kako bi mu ljetos dovukli Bosha, Amar’ea ili starog prijatelja Boozera. Bez tog obeæanja Heat mi djeluju kao najveæi gubitnici ovog trade dealinea. No, kao što sam rekao u uvodu, to æemo znati tek ovog ljeta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE