Saturday, December 9, 2023

ZADNJE OBJAVE

Franèeski: Bespotrebna draft analiza, dio drugi

Nakon NBA drafta poèelo je i ludilo free agencya koje nam je sinoæ donilo nekoliko WTF vijesti. Omer Asik æe tako zaraditi 25 milijuna dolara kroz 3 godine u Rocketsima, Netsi su otpisali Howarda iz nekog razloga i planiraju dovuæi Joea Johnsona, Goran Dragiæ traži 10 milja po sezoni… Kao da lockouta bilo nije. Ali pustimo sad to i krenimo u završavanje ove iscrpljujuæe draft analize koja nema apsolutno nikakvog smisla.

Denver Nuggets

Izabranici: Evan Fournier 1(20), Quincy Miller 2(8), Izzet Turkyilmaz 2(20)

Jesu li vas Nuggetsi šarmirali kao što su šarmirali mene? Njihova brza, tranzicijska, nesebièna igra donijela je dašak osvježenja u zagušljivu NBA sezonu pa su Nuggetsi postali jedna od najzanimljivijih ekipa za praæenje. Lakersi su ih na kraju ubili post up igrom u playoffu pa smo mogli oèekivati da æe Nuggetsi baciti kocku i uzeti jednog od talentiranih visokih igraèa (èitaj Jared Sullinger), no oni su se umjesto toga odluèili potrošiti pick na beka iz Francuske.

Evana Fourniera nisam gleda ni jednom pa vam ne mogu apsolutno ništa reæi o njegovoj igri osim onoga što sam proèitao – 14 poena po utakmici za klub koji je imao svega 8 pobjeda u francuskoj ligi. Tko zna, možda Fournier iznenadi kao i mnogi potcijenjeni euro igraèi prije njega, možda su Nuggetsi vidjeli nešto što drugi skauti nisu, ali èovjek je prije poèetka drafta bio guran na rub prve runde, što baš i ne ulijeva sigurnost oko ovog picka.

Za razliku od Fourniera Quincya Millera sam se nagledao u ružnom dresu Baylora. Jedini razlog zašto je pao do 38. picka na draftu je ozljeda prednjih križnih ligamenata u koljenu koja je drastièno usporila njegov razvoj. Miller još uvijek nije vratio eksplozivnost koju je imao u srednjoj i bio je brutalno nekonzistentan prošle sezone, no igra mu je èista i teèna i trebala bi se lijepo preslikati na profi razinu na kojoj viðamo sve više i više 208 cenata visokih krila koji mogu pogoditi šut s trice. Miller bi se lako mogao pretvoriti u siromašnu verziju Duranta ili u igraèa nalik Gallinariju, a kada tipa s takvim potencijalom naðete u drugoj rundi morate ga zgrabiti. Baš kao što morate zgrabiti jednog euro igraèa ako imate više od 2 picka kako bi ga ostavili u Europi na par godina. Ili zauvijek. Takvo je pravilo. Izzet Turkyilmaz je njegova žrtva.

Boston Celtics

Izabranici: Jared Sullinger 1(21), Fab Melo 1(22), Kris Joseph 2(21)

Fascinantno je kako se raspliæe situacija u Bostonu. Danny Ainge veæ tri godine živi u strahu od starenja, boji se da æe mu se ekipa raspasti pod teretom godina baš kao što se raspala i šampionska ekipa Celticsa iz osamdesetih u kojoj je Ainge igrao važnu ulogu. Unatoè tom strahu Ainge je odluèio odjahati na starom kljusetu u sumrak. Garnett se vraæa, Pierce je još uvijek tu, ponudio je veliku lovu Allenu… Celticsi neæe tako skoro u rebuilding, uostalom zašto i bi? Samo ih je jedna pobjeda dijelila od igranja u NBA finalu.

Stoga je logièno zašto su izabrali Jareda Sullingera i Fab Mela. I jedan i drugi mogu odmah pomoæi Celticsima u iscrpljujuæim playoff bitkama. Sullinger je top 5 talent koji je potonuo u draftu zbog nabreklih pimpeka u njegovim leðima*. Ukoliko ostane zdrav, što je jedno veliko ukoliko, ukoliko reda velièine Slaðinih dojki, Sullinger bi trebao igrati na all star razini. Èovjek ima daleko najbolju leðnu tehniku na draftu od svih igraèa, kreativan je u napadu, može poentirati sa svih pozicija oko reketa, a mekane ruke omoguæuju mu da finišira i preko cutova i putem pick ‘n’ rolla, a ne treba zaboraviti ni da je šutirao 40 posto sa trice, da je krao lopte i blokirao, da je kupio 9 skokova po utakmici, da se obožava gužvati u reketu, da gotovo nikad ne gubi lopte i da je pravi voða kojem je stalo što dokazuje i odluka da se vrati na koledž i pokuša ubosti titulu unatoè tome što bi lani sasvim sigurno bio izabran u prvih pet na draftu. Sullinger je igraè koji se jednog dana može razviti u motiviranijeg Carlosa Boozera ili stabilnijeg Zacha Randolpha pa mi uistinu nije jasno kako je mogao potonuti tako nisko na draftu. Jednom kada ste izvan lotterya uvijek se isplati kockati.

*Zapravo se radi o problemima s diskom koji su poprilièno zajebani i uistinu mogu uništiti karijeru svakog igraèa.

Celticsi su se definitivno kockali i sa svojim drugim pickom kojim su izabrali visokog Brazilca. Melo je defanzivni centar koji je pokazao velik napredak u svojoj drugoj godini u dresu Orangea, a Kelti se, po mom mišljenju naivno, nadaju da æe se taj napredak nastaviti. Melo je bio kljuèni èovjek Syracusea zato jer je držao njihovu patentiranu zonu na okupu, no teško da æe igrati u takvim defanzivnim setovima jednom kada doðe u NBA.  Popravio je svoju obranu jedan na jedan što nije èudno buduæi da je postao pokretljiviji nakon što je izgubio brat bratu 15 kila, a konaèno je poèeo završavati akcije oko obruèa. Njegova najveæa prednost je što može igrati veæ sad na NBA razini i trebao bi biti bolji od likova kao što su Sean Williams i Ryan Hollins, ali šanse da æe se razviti u nešto više od onoga što smo gledali u dresu Orangea su jako niske.

Nešto slièno vrijedi i za njegovog suigraèa Krisa Josepha koji bi trebao postati još jedan u nizu igraèa koji su se proslavili na koledžu da bi na kraju propali u NBA-u. Joseph nikad nije bio dobar finišer oko obruèa i previše se oslanja na igru s perimetra za èovjeka koji bi trebao igrati obje krilne pozicije. Jedini naèin na koji bi se mogao provuæi u rotaciju i izbjeæi igranje u D-League je spot up trica koju je jako dobro gaðao za vrijeme svoje koledž karijere, no nekako sumnjam da æe mu to previše pomoæi. Što je prava šteta buduæi da mi Joseph lani bio najsimpatièniji igraè u dresu Syracusea.

Atlanta Hawks

Izabranici: John Jenkins 1(23), Mike Scott 2(13)

Atlanta Hawksi su kroz posljednje èetiri godine postali simbol najgoreg moguæeg mediokritetstva u košarci, isto kao što je Gibonni, barem u mojim oèima, simbol mediokritetstva u muzici. Nakon godina ispadanja u prvom i drugom krugu èini se da je momèad pred raspadom – Netsi su navodno zagrizli za bolesno visoki ugovor Joea Johnsona, nekoliko ekipa pokušava dovuæi Josha Smitha, a veteranima kojima je istekao ugovor omilio se free agency. Vidjet æemo hoæe li se raspad uistinu dogoditi, ili æe Hawksi nastaviti sa same old same old pristupom koji æe im donijeti pet do deset playoff nastupa godišnje i ništa više od toga.

John Jenkins bi se trebao dobro uklopiti i u jednu i u drugu verziju ekipe. Èovjek ima jednu jedinu dimenziju u svojoj igri, no ta dimenzija je ono što vam je neophodno u današnjoj igri. John Jenkins je tricaš. Zaboravite na skokove, na obranu, na asistencije, na pick ‘n’ roll, na ulaze, na sve ostale aspekte košarkaške igre jer ih od Jenkinsa neæete dobiti. Ali ako vam treba igraè koji može roknuti tricu, bilo da dolazi kroz blokove, bilo da stoji i èeka u kutu, bilo da je šutira iz driblinga on je vaš èovjek. John Jenkins je jednodimenzionalan poput toèke, ali baš poput toèke on može završiti reèenicu.

Nešto što nikada neæemo moæi reæi za Mikea Scotta koji je imao sjajnu seniorsku godinu na Virginiji. Scott æe Hawksima pomoæi skokovima i poentiranjem leðima, no èovjek je prenizak i prespor da bi postao stalni èlan NBA rotacije, a sigurno mu neæe pomoæi ni ozljeda gležnja koja ga progoni veæ dvije godine.

Dallas Mavericks

Izabranici: Jared Cunningham 1(24), Bernard James 2(3), Jae Crowder 2(4)

Mavericksi bi mogli ostati bez hrpetine igraèa tijekom prijelaznog roka i to znaju i tome se nadaju. Bio je to dio plana Marka Cubana kojim je želio srezati plaæe u klubu i otvoriti prostor za potpisivanje Dwighta Howarda i Derona Williamsa. Glasine pak kažu da od toga neæe biti ništa. Glasinama se, naravno, ne može vjerovati, ali ako Dallasu i propadne taj prvi plan neæe biti u banani. Momèad se polako dovodi u idealnu situaciju za rebuilding.

Šteta što nisu bolje birali u prvoj rundi drafta. Jared Cunningham je zanimljiv igraè, brz i prodoran, no svaki put kada od igraèa oèekujete da napravi promjenu pozicije na NBA nivou znate da se upuštate u ogroman rizik. Mavsima æe usfaliti bekova nakon što Kidd i Terry odlepršaju iz Texasa pa je bilo logièno da biraju igraèa koji bi u buduænosti mogao igrati bilo kao startni bilo kao rezervni plej. Umjesto da biraju Cunninghama mogli su ubosti Tonya Wrottena ili Marquisa Teaguea koji znaju igrati na toj poziciji, no Mavericksi su se oprijedjelili za èisti talent, a ne za nauèene vještine. Jared bi se stoga mogao muèiti na poèetku svoje NBA karijere, ali ukoliko pokaže malo volje za uèenjem mogao bi se prometnuti u važan dio rotacije Mavericksa.

Bernard James bi takoðer trebao dobiti minute sljedeæe godine. Èovjek je najiskusniji igraè na draftu sa 27 godina u guzici i nekoliko tura u Iraku. Bivši narednik amerièkog zrakoplovsta spada u grupu borbenih igraèa koji nikad ne staju i koji se ubijaju za takvu loptu, a od svih pickova druge runde takvi najèešæe uspiju zadržati posao u NBA-u. Mavsi æe osim toga dobiti dodatne bodove od zadrte teksaške publike izborom ratnog veterana.

Nešto slièno vrijedi i za Jaea Crowdera, najveæeg fajtera na draftu koji je lani bio srce i duša tvrde ekipe Marquettea. Crowder igra poput bagera koji krèi sve pred sobom, naroèito u tranziciji iz koje je zabijao najveæi dio svojih poena. Širok i jak, Crowder koristi prije svega svoju snagu i uroðenu košarkašku inteligenciju za postizanje poena u punim napadima u kojima se vidi odreðena nezgrapnost u njegovoj igri. Najveæa snaga dredovima ukrašenog igraèa je nepopustljiva obrana koja bi mu trebala donijeti minutažu veæ u prvoj NBA sezoni. Ovogodišnja druga runda drafta je neviðeno jaka i ne bi me nimalo èudilo kada bi petnaestak igraèa iz druge uspjelo izgraditi petogodišnju – šestogodišnju NBA karijeru. Jae Crowder definitivno spada u tu skupinu. Ne bi me èudilo kada bi se razvio u igraèa nalik Kennethu Fariedu ili Ronu Artestu.

Memphis Grizzlies

Izabranik: Tony Wroten Jr. 1(25)

Memphis se odluèio riješiti OJ Mayoa nakon niza razoèaravajuæih sezona u srcu Tennesseeja. Ništa èudno, Majoneza je želio biti plej, želio je igrati kao plej, želio je loptu konstantno u svojim rukama, ali Grizzliesi mu nisu vjerovali. Kada se sudare nepovjerenje i sebiènost logièno je da se suradnja prekine.

Memphis je stoga morao draftati backup pleja i napravili su solidan izbor s Tonyem Wrotenom Junijorom kojeg èak i babe sa trešnjevaèkog placa i šverceri cigareta sa splitskog Pazara usporeðuju s Rajonom Rondom. No jedine prave paralele s magiènim razigravaèem Celticsa leže u Wrotenovoj brzin u tranziciji i u oèajnom vanjskom šutu i šutu sa linije slobodnih bacanja. Istini za volju Wroten najviše podjseæa na Tyrekea Evansa – spušta rame nisko pri ulazima, ne može se odlièiti je li jedinica ili dvojka, previše dribla i preèesto gubi lopte, statistika mu èesto maskira prosjeènu igru na terenu, a snaga, brzina i skoènost ostaju neiskorištene u istrzanoj igri u kojoj preèesto donosi blesave odluke i odluèuje se za atraktivne ali bespotrebne poteze. S obzirom na njegovu sklonost carinjenju lopte lako je moguæe da se izmeðu Wrotena i Grizzliesa stvore potpuno iste trzavice kakve su vladale na relazciji Mayo – Memphis, ali ovaj puta navijaèi Medonja neæe previše žaliti. Dvadeset i petim pickom na draftu teško da su mogli izabrati igraèa s veæim potencijalom.

Indiana Pacers

Izabranici: Miles Plumlee 1(26), Orlando Johnson 2(6)

Pacersima se treba priznati jedna stvar – imaju smisla za humor. U godini u kojoj je Larry Bird dao ostavku na mjesto direktora košarkaških operacija Pacersi su napravili tipièan Birdovski pick, i to u apsolutnom kaosu koji je nastao u front officeu u kojem vladaju tri ratne fronte na kojima prednjaèe egoistièni GM Kevin Pritchard i još egoistièniji direktor Donnie Walsh koji je dobio košaricu u Knicksima. Nije stoga èudno što su se Pacersi odluèili držati prokušane tradicije te su izabrali visokog bijelog igraèa s mizernim potencijalom. Èak bi se usudio reæi da je Miles Plumlee za koplje slabiji igraè od SajkoTija i Josha McRobertsa.

Centar Plavih Vragova je sirov igraè koji ima oèajan rad nogu i leðnu tehniku limitiranu na dva poteza. Posjeduje visinu i težinu tipiènog NBA centra i iznadprosjeènu brzinu za svoju poziciju, ali što mu to vrijedi kada je drveniji od hrvatskih glumaca kada stanu pred kameru. Plumlee je u èetiri godine na koledžu pokazao minimalan napredak i bio je jedan od glavnih krivaca za loše predstave Dukea ove sezone, ali sreæom da je visok i bijel i kao takav stvoren za igranje u postojbini Ku Klux Klana.

Ne bi me zaèudilo kada bi Orlando Johnson ostvario bolju košarkašku karijeru od Plumleeja. Iako je igrao protiv slabašne konkurencije njegovih 43 posto šuta za tri trebalo bi se preslikati u NBA. Pacersi su ga dobili u zamjenu za èistu lovušinu što znaèi da ih taj pick sistemski ništa nije koštao.

Oklahoma City Thunder

Izabranik: Perry Jones 1(28)

Sam Presti je opak igraè. Sa 28. pickom na draftu izabrao je èovjeka koji bi bio izabran u prvih 15 da se na dan drafta nisu pojavile glasine o rasklimanim koljenima koja su ga zbacila na sam kraj prve runde.

Perry Jones je talent kakvog se rijetko viða. Èovjek koji igra kao spoj Tracya McGradya i Josha Smitha ostvario je razoèaravajuæu koledž karijeru u Bayloru èiji mu stil igre nikako nije odgovarao. Jones je èesto izgledao nezainteresirano na terenu, nestajao je iz igre kroz dugaèka vremenska razdoblja, a i sam je priznao da bi najviše trebao popraviti svoje zalaganje. Westbrook i Durant, koji æe imati hrpu motivacije nakon poraza u finalu, bi mogli zapaliti vatri pod Jonesovim petama i natjerati ga da transformira svoju igru, a u tom sluèaju liga bi se imala èega bojati. Jer Perry je zvijer i to se vidi nakon pet minuta.

Od vrha tjemena do ðona patika Jones mjeri dvjestodevet cenata unutar kojih se naguralo stošes kila usklaðenih mišiæa. Prvo što æete zamijetiti na Jonesu je lakoæa kojom upravlja loptom zbog koje podsjeæa na igraèe poput McGradya ili Kukoèa. Druga stvar koju æete primjetiti je brzina i eksplozivnost kojom završava akcije oko obruèa. Treæa stvar koju æete primjetiti je mekani skok – šut koji iz nekog razloga ne funkcionira uvijek onako kako bi trebao.

Jones æe morati krvavo raditi ukoliko želi svaki gram svog obimnog potencijala pretvoriti u zlato i zato mi je neobièno drago što je upao u ekipu koja æe ga svakog dana tjerati da igra što bolje. Ostanu li njegova koljena èitava Jones bi za dvije ili tri godine mogao postati igraè koji æe raditi razliku izmeðu poraza u finalu i osvajanja naslova.

Chicago Bulls

Izabranik: Marquis Teague 1(29)

O je, o je, o je, o da, o da, o da, trala la la la, jako sretan sam ja. Malo me razljutilo što nam je Presti maznuo Jonesa pred nosom, ali smo zauzvrat dobili Marquisa Teaguea. Što znaèi samo jedno: Baj baj CJ Watson, arivederèi John Lucas! O kako sam sretan što vas možda veæ iduæe sezone neæu morati gledati u dresu Bullsa, vas i vaše retardirane trice preko èetiri ruke 15 sekundi prije isteka napada, vas i vaše bjesomuèno driblanje na trici, vas i vaše iniciranje napada kada je sat skoro došao do nule, vas i vaše odluke da u trenutku kada protivnik treba napraviti namjerni faul u eliminacijskoj plejof utakmici loptu proslijedite do tipa koji gaða ispod 50 posto sa linije. Bilo mi je drago, doviðenja.

Zamijenit æe vas bivši plej nacionalnih prvaka koji je bio jedan od kljuènih ljudi u pohodu Kentuckya na titulu. Teague ima problema koji su plod njegove mladosti i želje da se nametne – gubi lopte, nesmotreno se zabija u reket, a skok šut mu je poprilièno klimav. No za razliku od Lucasa i Watsona Teague posjeduje elitnu brzinu, brutalan prvi korak i dribling koji izbacuje iz ravnoteže brže od domaæe rakije. Teague bi u buduænosti mogao biti više nego solidan backup Derricku „Samo ozdravi mi ti“ Roseu èijim ulaskom igra Bullsa neæe gubiti na ritmu, ali bi isto tako mogao igrati i pleja u startnoj postavi èime bi Rosea gurnuo na mjesto drugog beka i time Bullse pretvoriti u brutalno brzu tranzicijsku momèad. Chicago bi time dobio pleja koji može odlièno odigrati pick ‘n’ roll s kojim se Rose još uvijek muèi, a kojeg je Teague rješavao bolje od bilo kojeg koledž pleja koji se ne zove Damian Lillard.

Što da vam kažem – uzbuðen sam i sretan zbog ovog picka. Bullsi æe vjerojatno potražiti startnog pleja u free agencyu kako bi popunili rupu u momèadi do povrata lanjskog MVP-a, ali me ne bi èudilo kada bi Teague dobio petnaestak minuta veæ na otvaranju svoje NBA karijere. Uostalom sve je bolje od gledanja Lucasa kako dribla 20 sekundi, baca loptu prema obruèu, pada na koljena i moli zdravomariju u nadi da æe balun proæi kroz obruè.

Ostatak

 Ostale momèadi nisu imale izbor u prvoj rundi drafta pa je pomalo deplasirano analizirati njihov izbor, naroèito kad uzmemo u obzir da su te momèadi birale igraèe koji æe karijeru vjerojatno nastaviti ili u D-Leagueu ili u Europi. Svejedno treba spomenuti Kevina Murphya (Utah) koji bi se mogao razviti u igraèa sliènom Kevinu Martinu, Tyshawna Taylora (Brooklyn) koji bi mogao postati solidan all around bek, Robbieja Hummela (Minny) koji izgleda kao solidna lažna èetvorka koja je uz to nepopustljiva u obrani te Dariusa Johnsona – Odoma (Lakers) koji æe vam dati krvi ispod vrata ukoliko misli da æe to pomoæi ekipi. Od nedraftiranog šljama lako je moguæe da centar Henry Sims napravi karijeru bilo u NBA-u bilo u Europi. Ipak je igrao za Georgetown, a svi znamo koliko su vješti i izuèeni njihovi visoki igraèi.

NBA momèadi ove su sezone, kao i svake, izabrali 60 mladiæa a sljedeæih æe nekoliko godina pokazati tko æe se od njih razviti u zvijezde, u startere, u igraèe rotacije i grijaèe klupe, koje æemo od njih slaviti kao kraðe drafta, a kojima æemo se smijati kao bustovima. Bez obzira na to kako njihove karijere završe treba im skinuti kapu – nije mala stvar biti izabran u najbolju košarkašku ligu svijeta.

Javite se na fejs, èitajte blog, sklonite se sa sunca, pijte puno tekuæine. U mom potkrovlju je +40, a skoro je devet naveèer. Stoga nemojte zamjeriti ako sam u tekst ubacio nebulozu ili dvije. Pravo je èudo što sam uopæe živ.

Kolumnist Hrvoje Franèeski pokrenuo je vlastiti blog kojega možete posjetiti ovdje – Èovjek koji je buljio u ekran

Latest Posts

NE PROPUSTITE