Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franèeski: NBA doigravanje, druga runda

Teško je izabrati najtraumatièniji sportski dogaðaj života. Ima ih toliko puno. Previše. Ima ih toliko da se nekada zapitam zašto uopæe pratim sport. Reprezentacija ih je dala najviše – kraða kontra Njemaèke na Euru 96, Thuramova dva gola, ispadanje u kvalifikacijama za Euro od Srbije nakon remija u Maksimiru, kataklizma kontra Turske na Euru 08. Kada tu ubrojimo  Ivaniševiæa, Bearse, Red Soxe, Kosteliæe, sve hrvatske reprezentacije i sve splitske klubove na èelu s Hajdukom razloga za kuknjavu, izgrižene nokte i lupanje glavom o zid bilo je +∞.

Nakon što se koljeno Derricka Rosea raspalo poput bivše države moje su oèi bile crvene, nokti izgriženi a na glavi su se pojavila uleknuæe premazana tankim slojem jupola. U jednom trenutku, jednom minijaturnom komadiæu vremena, stotine tisuæa ljudi ispustilo je krik užasa i razoèaranja. U jednom trenutku šanse za osvajanje naslova pale su sa 30 posto na ravnih 0,0000000000001 posto. Bullsi su bili gotovi. Konaèan kraj se dogodio pet utakmica kasnije kada su 76ersi u furioznoj završnici izborili èetvrtu pobjedu u seriji i time zaokružili jedino iznenaðenje prve runde NBA doigravanja. Što nam slijedi u nastavku? Hoæe li favoriti i dalje prolaziti, hoæe li skraæena sezona nastaviti sa sakaæenjem najveæih košarkaških zvijezda, tko æe isplivati na Zapadu? Èak i nakon ispadanja Bullsa nestrpljivo èekam odgovore. Volim Bullse, ali još više volim NBA košarku.

ISTOK

Miami Heat – Indiana Pacers

Timska igra portiv hero balla. Pomno složena momèad protiv nabrzinu okupljene skupine zvijezda. Radnièki mentalitet Indiane kontra raskalašenosti South Beacha. Milijun su spinova zavrtili amerièki novinari kada je postalo jasno da æe se Pacersi i Miami naæi u polufinalu Istoka. Niti jedan nije bio važan. Miami je trebao proæi Indianu u najviše šest utakmica.

Ozljeda Chrisa Bosha, koji je aut do daljnjega zbog istegnuæa mišiænog zida, puno toga mijenja na stvari. Bosh je jedini igraè u postavi Heata koji može poentirati sa centarskih pozicija. Potpuno je beskoristan u tranziciji koju Miami preferira, ali kada moraju igrati pune napade Bosh je jednako koristan koliko i Wade. Njegova sposobnost da pogodi šut s krila i osnovne linije prisiljava protivnièke centarske igraèe da igraju korak dalje od reketa nego bi to željeli što otvara linije ulaska u reket za LeDwyanea. Bosh je osim toga postao neizostavan dio obrane Miamija. Kroz samo dvije godine pretvorio se i pristojnog obrambenog igraèa na niskom blogu, ubijajuæi u pojam niže igraèe poput Westa, držeæi se u igri protiv grdosija poput Hibberta. Indiana bi trebala maksimalno iskoristiti njegov izostanak. U prvoj utakmici to nisu ni pokušali napraviti.

Okej, jasno je da Pacersi ne mogu vrtjeti svoj napad kroz Hibberta zato jer deèko nije sjajan dodavaè. Ali igrao je èetiri godine na Georgetownu*, poznaje osnove hi – lo napada, nije retard, ima solidan horok, zna poentirati leðima i ZA DVAJSPET JE CENATA VIŠI OD TURIAFA, ANTHONYA i HASLEMA. DVAJSPET CENATA! TO JE POLA OD POLA METRA!!! Pacersi su mu spustili toèno tri lopte na niski post nakon što je Bosh otišao u svlaèionicu. Malo je reæi da je Frank Vogel povukao pogrešan potez kada u svlaèionici nije promijenio taktiku, izvadio loptu iz ruku Hilla i Collisona i tutnuo je u ruke svojoj grdosiji od centra. Mislite da je John Holmes šezdevete skinuo gaæe, skužio da ima kitu 25 cenata veæu od prosjeka i onda odluèio iæi kopati kanale umjesto da je utjera u što više dlakavih rodnica dok ga snima klepetava filmska kamera? Jok. Kada imate neku prednost u životu, nekakav talent kojeg nitko drugi nema, obièno æete je iskoristiti na najbolji moguæi naèin.

*Najboljem faksu za visoke igraèe, faksu koji vrti igru kroz centre veæ 40 godina.Monroe, Mutombo, Mourning i Ewing su samo neki od igraèa koji su izašli iz Georgetown sustava.

Na žalost, Vogel je danas tvrdoglavo zakljuèio da neæe mijenjati strategiju u sljedeæih nekoliko utakmica, bez obzira na Boshevu ozljedu. Što je totalna glupost koja vas tjera da se zapitate je li Vogel trebao ostati u šoubizu i nastupati doživotno na Lettermanu umjesto da uplovi u nemirne trenerske vode. Ukoliko æe mu se napad i dalje zasnivati na driblinzima Hilla i Collisona te šutevima Grangera i Georgea Pacersi se mogu odmah oprostiti od prolaza dalje. Wade i Lebron su toliko dobri u obrani da æe ih satrati kontrama i polukontrama kao što su ih satrali u prvoj utakmici, naroèito kada uzmemo u obzir da se svaki fifti – fifti faul sudi u korist Miamia*.

*Sori navijaèi Heata, ali ovo je neosporna istina. I u seriji kontra Knicksa i u prvoj kontra Pacersa omjer faulova je bio disproporcionalan poput kotaèa na biciklima iz 19. stoljeæa. Dio te disproporcionalnosti mogao bi se pripisati èinjenici da Miami puno više napada obruè od protivnika, ali to nije ono što mene živcira. Živciraju me nepostojeæi faulovi u napadu koji se na drugoj strani sude kao blok faulovi, živcira me što se svako zapetljavanje igraèa u postu sudi u korist Heata, živcira me što se pickovi iz pokreta ne sude visokim igraèima Miamia, i tako dalje, i tako dalje. Vaša ekipa je dovoljno dobra da razbije i Knickse i Pacerse bez pomoæi sudaca, zbog èega mi je takvo suðenje još nerazumljivije jer hejterima samo daje dodatnu municiju. Androidi jednog dana možda pokolju ljudski rod ali æe nam prije toga pokloniti bar pet – šest godina poštenog NBA suðenja. Trampa se isplati, šta ne?

Ukoliko Vogel ipak progleda i prilagodi taktiku novonastaloj situaciji te se poène oslanjati na Westa i Hibberta Indiana bi mogla plasirati nekoliko kvalitetnih udaraca u torzo Miamija. Što neæe biti dovoljno da nokautiraju Heat. WaBroni su jednostavno prejaki. Predobri. Prenapaljeni. Prestrašni.

Nezaustavljivi.

Barem na Istoku.

Prognoza: Miami iz šest

Boston Celtics – Philadelphia 76ers

Lako je otpisati Sixerse kao osrednju ekipu koja je imala puno sreæe u prvoj rundi doigravanja. Kvragu, ja sam prvi koji æe to napraviti. Da su Derrick i Noah bili zdravi Bullsi bi ih isprašili u pet utakmica. Naravno, sreæa ne poništava hrabrost i borbenost koju su Sixersi prikazali protiv Chicaga. Sixersi možda nisu dobra ekipa, ali su fajteri i rekao bih da imaju trideset tona više srca od ekipa poput Hawksa kada bi se srèanost mjerila u kilogramima. Sixersi su košarkaška preslika svog besmrtnog sugraðanina.

Šteta što im srèanost neæe pomoæi kontra Celticsa. Ekipa Bostona je premazana svim mastima, ona je iskusna i dobro posložena, talentirana i dobro voðena, jednom rijeèju prejaka za Iggya i društvance. Celticsi su u prošlih nekoliko godina prošli teške potrese, od brutalnog poraza u finalu od Lakersa preko odlaska Kendricka Perkinsa, otkriæa srèane mane Jeffa Greena i neprestanih glasina o odlasku Rajona Ronda. Takvi bi potresi srušili gotovo svaku ekipu, ali ne i Celticse. Evo ih, opet u plejofu, opet jaki, jedini koji mogu zaustaviti Heat na putu do velikog finala sa istoène strane. Sixerse bi trebali riješiti bez pol muke. Zato jer su i oni srèana ekipa, fajterska ekipa, prgava ekipa, ali uz srce oni imaju i talent.

To se najbolje vidjelo u prvoj utakmici izmeðu ove dvije momèadi. Phila je igrala svoju najbolju utakmicu od druge utakmice u seriji s Bullsima. Svaki šut s poludistance im je ulazio, svaki ulaz rezultirao je poenima, pritisak im je donosio izgubljene lopte, završavali su kontre bez greške. Sve to im nije bilo dovoljno da upišu pobjedu. Rajon Rondo je na kraju ubacio u višu brzinu, a otvoreni šutevi koje je stvarao za suigraèe poèeli su ulaziti. To je problem sa Celticsima, to je razlog zašto ih je teže ubiti nego transilvanijskog vampira – kada Piercu ne ide otvori se Allenu, kada je Allen u fluksu Garnett stane pogaðati s poludistance, kada KG ne funkcionira zabije netko s klupe. Jedan je trojca buduæih Hall of Fame igraèa je uvijek raspoložen, pitanje je samo kada æe to Celticsi shvatiti i kako æe ga Rondo pronaæi.

Imaju li Sixersi šanse? Naravno. Imaju iste šanse kao i kontra Bullsa. Boston je ekipa koju pokreæe Rajon Rondo i bez njega su kao trkaæi konj bez džokeja – talent je tu, mišiæi su tu, brzina je tu, ali nema èovjeka koji æe držati uzde i upravljati. Rajon možda nije najbolji igraè na rosteru Bostona, ali je jedini koji je nezamnjejiv i sve dok je na parketu Sixersi nemaju šanse.

Prognoza: Boston iz šest

ZAPAD

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Lakers

(bacite oko na patetièni video, znam da æe se mlaðima svidjeti)

Kada je Sam Presti poèeo slagati svoju momèad na Zapadu je postojao jedan jedini gigant. Presti je stoga stvorio ekipu koja je imala jedan jedini cilj – uništiti Los Angeles Lakerse. Na draftu je izabrao visokog i snažnog polivalentnog beka jer je znao da može namuèiti Kobea, dok je za Stepha Currya i Tyrekea Evansa, koje su svi analitièari prije drafta dizali u nebesa, znao da to ne mogu napraviti. Godinu dana ranije izabrao je brzonogog pleja koji nije znao razigravati ekipu samo zato jer je znao da æe njegova brzina ubiti ostarjele plejeve Lakersa. Na istom je draftu izabrao skoènog Kongoanca koji nije imao pojma o košarci zato jer je vjerovao da može sam zaèepiti reket. Kada je skužio da nema igraèe koji mogu pokriti Gasola i Bynuma jedan na jedan trejdao je svog treæeg najboljeg igraèa, iznimno vješto i svestrano krilo, za balvana od centra koji ne može zabiti koš s više od pola metra udaljenosti. Presti je povlaèio konce nadajuæi se da æe na njihovom kraju pronaæi smrt Los Angeles Lakersa.

Ove æemo godine konaèno vidjeti je li se njegov plan isplatio. Oklahoma predstavlja noænu moru za Lakerse što se matchupa tièe. Kada u obzir uzmemo odmor kojeg su Thunderovi mladiæi izborili metlom protiv Dallasa i iscrpljenost ostarjele ekipe Lakersa nakon sedam utakmica protiv rastrèanih Nuggetsa sva voda se okrenula na mlin Sonicsa. Hektolitri vode. Volga, brate.

Pitanje je samo je li to dovoljno. Lakersi su poput Vlatka Markoviæa – stari, tvrdoglavi, podmukli, nepomièni. Svaki put kada se èinilo da æe ih netko roknuti oni bi se vratili i napakostili mu. No èinjenica je kako njihova moæ slabi, baš kao što je i Markoviæeva oslabila. Lani su izletjeli u drugoj rundi. U prijelaznom roku su izgubili i Chrisa Paula i Lamara Odoma. Tvrdoglavost i talent Bynuma, Gasola i Kobea ih je svejedno doveo do treæeg mjesta na izuzetno jakom Zapadu. Ne daju se. Lomili su se protiv napaljenih Nuggetsa da bi na kraju rekli dosta i jednim kraljevskim potezom izborili prolaz dalje. Kombinacija Kobeove upornosti, arogancije i talenta i ogromne visine i vještine na centarskim pozicijama zadat æe probleme svakoj ekipi na svijetu, a kada u jednadžbu dodamo onu èudnu auru koja krasi bivše prvake jasno je zašto su žuto – ljubièasti tako opasni. Lakersi su košarkaška aristokracija i s takvima se nikad ne zna.

Unatoè tome vjerujem da je došlo vrijeme za revoluciju u kojoj æe aristokrati izgubiti glave. Westbrook æe ubiti Sessionsa i Blakea koji ga nikako ne mogu èuvati, Durant ne bi trebao imati toliko problema sa usporenom i potresenom verzijom Rona Artesta, Harden æe napraviti sve da se osveti za Ronov poljubac laktom, a Ibaka i Perkins æe odraditi najvažniji dio posla i uštopati sile osovine Bynuma i Paua. Tako bar kaže moja kristalna kugla. Nadam se da je u pravu, ne želim je opet nositi na popravak. Rezervni dijelovi su prokleto skupi.

Prognoza: Sonicsi iz šest

San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers

Kad vam netko kaže kako prezire Spurse zato jer igraju dosadnu košarku odmah znate kako papak nije gledao Teksašane ove sezone. San Antonio je igrao najljepši basket u ligi, nesebiènu, pametnu i brzu košarku s visokim protokom lopte i igraèima koji je mogu pospremiti na bilo koji naèin – sa trice, iz driblinga, iz post – upa, preko hi – lo igre, iz tranzicije… Teènost je rijeè koja je prije samo nekoliko godina bila dijametralno suportna sa rijeèima San Antonio Spursi, no sve se promijenilo. Nema više tvrde obrane sa Duncanom koji radi kao kontrolor u reketu, nema sporog half – court napada, nema brutalne efikasnosti i uniformnosti. Obrana je mekša i fleksibilnija, napadi su brzi, uniformnost je zamijenila raspojasanost i imaginacija. Napad se više ne vrti kroz Timmya koji je u novom sustavu pretvoren u egzekutora, veæ kroz Parkera i Manua koji èesto povlaèe nelogiène poteze iz èiste zajebancije. Gregg Popoviæ je u samo nekoliko godina potpuno promijenio svoj šampionski sustav, sve zvijezde zadržao pod kontrolom i nastavio pobijeðivati. Nikad nisam volio Spurse, idu mi na živce još od ranih devedesetih, ali èovjek im jednostavno mora skinuti kapu. Inaèe æe ti je sami izbiti sa glave.

Doduše, lani to nisu uspjeli napraviti Memphisu. Ove sezone æe izbjeæi Medonje koje su ispale iz doigravanja nakon bolnog poraza od Clippersa koji ukljuèuje najbrutalniji kambek u povijesti doigravanja i poraz u odluèujuæoj utakmici pred domaæom publikom. Navijaèi Spurse bi se kao trebali radovati jer su se riješili svoje crne maèke, no ja baš nisam siguran da imaju razloga za veselje. Clippersi predstavljaju puno teži matchup za ovogodišnju verziju Spursa od Grizzliesa.

Lani ih je Memphis tukao zahvaljujuæi nadahnutoj igri Darella Arthura i Zacha Randolpha koju visoki igraèi Spursa nisu mogli pokriti. Ove sezone Darella Arthura nema, Randolph se nije uspio oporaviti od ozljede i igra loše, a Spursi su dobili Kawhija Leonarda i preporoðenog Tiaga Splittera èime su anulirali svoje najveæe mane u ovom matchupu. Što su i pokazali tijekom regularne sezone u kojoj su ubili Medonje.

S Clippersima æe imati puno više problema. Los Angeles 2 ima dovoljno tijela na visokim pozicijama da odgovori na iznenadni preporod Spursa u reketu. Timmy, Kawhi*, Tiago, Blair i Bonner æe se pošteno oznojiti u masnim, znojavim, muškim klinèevima s Blekicom, DeAndreom, Kenyonom i junakom prve runde Reggijem „Tough Motherfuckerom“ Evansom. Spurse bi još više trebala zabrinjavati Paulova obrana koji može u potpunosti uštopati Parkera od èije penetracije u reket San Antonio živi zadnje dvije godine, a zabrinutost još više raste kada spomenem Paulovu sposobnost da preuzme utakmice, da uzme uzde u svoje ruke, da s nekoliko razgovora obrlati suce poput odvjetnika iz pakla i da iznudi faulove kada je najpotrebnije. Navijaèe Spursa bi trebalo biti strah.

Sreæom za njih tu je Vinny Del Negro, trener kojeg su Clippersi pokušali smijeniti sredinom sezone od èega su odsutali samo zato jer nisu mogli pronaæi adekvatnu zamjenu, nešto što Vinny i dalje ignorira. S druge strane imamo najboljeg stratega u zadnjih 10 godina (da, boljeg od Phila Jacksona) i jednog od deset najboljih NBA trenera svih vremena. Novce bi ipak stavio na Spurse, ali da æe biti gusto – bit æe.

Prognoza: Spursi iz sedam

Nakon prve runde omjer pogoðenih i promašenih je 6/8. Fulao sam Clipperse koji su otišli u sedam utakmica i Bullse koji su ostali bez dva najbolja igraèa. Kvragu, taman sam zaboravio. Oraspoložite me na fejsu.

Kolumnist Hrvoje Franèeski pokrenuo je vlastiti blog kojega možete posjetiti ovdje – Èovjek koji je buljio u ekran

Latest Posts

NE PROPUSTITE