Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Ako LeBron ne osvoji naslov ove godine…

…onda sve zakonitosti ovoga svemira kojeg okupiramo padaju u vodu. Pogotovo košarkaške zakonitosti i sva nepisana pravila kojih se drže likovi poput mene kada govore o košarci. Razlozi zbog kojih King James mora u lipnju otiæi kuæi u Akron s uzdignutim rukama su nebrojeni (dobro, sjetio sam se samo èetiri, ali su vraški dobri), a ja æu ih ovdje navesti nasumiènim redom.

Prvo, postoji ona veæ famozna usporedba s Jordanom, koju smo èuli veæ stotinama puta, ali u Lebronovom sluèaju je valjda nekako najizraženija. Svi znaju, ili su sada saznali, da je Michael svoj prvi naslov s Bullsima osvojio nakon dugih 7 godina u kojima je statistièki dominirao ligom, ali bi uvijek zapinjao u doigravanju. LeBron je inaèe sada u svojoj sedmoj sezoni s Cavsima, nakon što je takoðer proteklih godina dominirao ligom kao malo tko prije njega. Nadalje, Cavsi ’03 i Bullsi ’84 su bile otprilike sliène momèadi – prilièno loše i na margini svih NBA zbivanja – kako u košarkaškom tako i u marketinškom smislu. I onda im se dogodio spomenuti dvojac. Cavsi su veæ postali gotovo najpopularnija momèad lige, a sada je ostala još samo ta sitnica koja ih dijeli s Bullsima iz devedesetih. Naime, trebali bi osvojiti tih šest, sedam ili osam naslova prvaka i pretvoriti se u NBA dinastiju za novo desetljeæe. Nemojmo zaboraviti da oni još uvijek ne zaostaju nimalo za Jordanovom škvadrom, samo što bi se naslovi trebali poèeti dogaðati od ove sezone.

Drugo, Cavsi su se pojaèali ove sezone kao nikad dosad ikad u život itko ikad. Oprostite mi na zbunjenosti u poslijednjoj reèenici, al’ pogledajmo malo roster koji saèinjava LeBronovo društvo. Pa Shaq, Jamison, Mo Williams, JJ Hickson, Varejao, West, Gibson i ostali su i bez Jamesa respektabilna playoff momèad, posebice u Istoènoj konferenciji. I sada mi opet vrag ne da mira i moram povuæi paralelu s Bullsima, iz recimo one sezone kada su ostvarili velièanstvenih 72-10. Nema osobe na svijetu koja me može uvjeriti da su ondašnji Bullsi bez Jordana bili bolji od ovih Cavaliersa bez Jamesa. Barem po imenima. Ljudi, pa tamo je Luc Longley bio startni centar! Bullsi su ostvarili 72-10 s Lucom Longleyem na petici! I sada æe neki reæi da su ovi imali najboljeg trenera ikad Phila Jacksona. Pa kao da je Mike Brown loš trener. Na kraju krajeva, što je veliki Phil bio do svog prvog èikaškog naslova nego nekakav èudak upadljive frizure koji prièa o Zenu. A vidite ga sad. My point is – današnji Cleveland Cavaliersi imaju potencijal da ostvare prvu pravu dinastiju nakon veæ toliko puta spomenutih Bullsa.

Treæe, LeBron je sazrio, ma što to znaèilo. Ali valjda je uputno za igraèa koji u svojoj sedmoj sezoni zabija trideset u prosjeku i asistira poput playmakera reæi da je sazrio. Kada pogledate njegovu igru još tamo od prve sezone, zapravo je teško pronaæi ikakvu zamjerku koja bi upuæivala na eventualnu nezrelost. Igraèki, LeBron James nikada nije ni bio naivan, neiskusan ili nezreo na terenu. Èak ni kada je prvi put navukao dres svoje momèadi s 18 godina. Trebalo je samo prièekati da LeBron dokaže sebi i svijetu da je najveæi individualac koji se pojavio na ovim prostorima od MJ-a, kako bi se sada posvetio potrazi za prstenom prvaka, i to višestrukoj. Dakle, kada spominjem njegovu dostignutu zrelost, mislim iskljuèivo na mentalnu snagu koju sada zasigurno posjeduje.

Èetvrto, Cleveland zaista igra daleko najbolju košarku ove sezone i zaslužuje biti prvak, a isto vrijedi i za LeBrona. Ne govorim samo o omjeru i statistici, iako su i tu uvjerljivo prvi, veæ o opæem dojmu koji ova momèad ostavlja u gotovo svakoj utakmici. Nisam ih gledao puno puta (još jednom, hvala HRT-u na svim lijepim trenucima koje mi je uzeo u životu), ali ono što sam vidio bila je uvjerljiva igra kojom melju svakog protivnika. Svi znamo za lakoæu kojom LeBron može nadigrati svakog igraèa u ligi, a u ovoj sezoni to može i njegova momèad uèiniti bilo kojoj ekipi u NBA. Istina, bilo je nekih neobjašnjivih poraza, ali i to je dobrodošlo da se zadrži koncentracija i oprez uoèi doigravanja.

Suma sumarum, LeBron James ovo ne može izgubiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE