Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Amerika se igra sa svijetom, i to je dobro…

Ne pamtim kada se zadnji put prije poèetka NBA sezone odigravalo ovoliko pripremnih i prijateljskih utakmica izmeðu amerièkih profesionalnih momèadi i njihovih europskih kolega, ili pak susreta NBA momèadi pred europskom i svjetskom publikom. Još me to i više iznenaðuje ako uzmem u obzir èinjenicu da posljednjih godina NBA baš i nije bila otvorena za izlete ovakvog tipa, osim nekolicine utakmica po zemljama Dalekog Istoka. Teško je zapravo reæi što je nagnalo Davida Sterna, ili tko veæ odluèuje o tome, da se liga ove jeseni promovira i izvan matiène države, ali u svakom sluèaju to je jako pametan potez, koji æe u ovim teškim vremenima za svjetsku ekonomiju pojaèati interes svjetske javnosti za amerièku košarku.

Iako, ovo nije prvi put da se NBA liga okreæe u našem smjeru. Ne znam da li se itko od èitatelja ovog portala sjeæa McDonald’s turnira, i da li je uopæe èuo za njih, ali to su bile predobre stvari koje su nažalost otišle zajedno s prošlim milenijem. Naime, NBA liga je od kraja osamdesetih u Europi sudjelovala u organizaciji klupskih turnira na kojima bi neke amerièke ekipe (uglavnom iz donjeg doma) igrale s najboljim europskim i svjetskim momèadima i uglavnom ih uvjerljivo pobjeðivale. Sponzor tih okupljanja bio je spomenuti lanac brze prehrane, pa su otud dobili i ime. Pojavom Jugoplastike na europskoj sceni (na jednom McDonaldsu skoro pobijedili Nuggetse), David Stern je vidio da je vrag odnio šalu pa je na turnire poèeo slati samo NBA prvake. I takva druženja su bila dobra za sve, a ponajviše za ljubitelje NBA lige u Europi koji su uvijek ispunjavali dvorane da bi vidjeli svoje prekooceanske košarkaške idole. I onda je krajem devedesetih iz tko-zna-kojeg razloga tradicija naprasno prekinuta, pa je poslijednji McDonalds održan 1999. u Milanu, gdje su se Talijani došli pokloniti momcima iz San Antonia.

I sada, nakon desetak godina, liga opet pokazuje afinitet prema Europi i drugim kontinentima, pa ide èak toliko daleko da osim što šalje svoje momèadi po svijetu, poziva i europske klubove (Partizan) u svoje dvorište, pred amerièku publiku. Inaèe, veæ je najavljeno i svojevrsno obnavljanje tradicije McDonald’s turnira (koji su zapravo u samoj svojoj ideji bili neka vrsta Interkontinentalnog kupa), pa æemo veæ od 2010. godine moæi uživati u FIBA klupskom svjetskom prvenstvu. Za prvu godinu nije najavljeno sudjelovanje NBA momèadi, ali bi se veæ za dvije godine, prema glasinama, trebali ukljuèiti i Amerikanci. I to bi trebalo biti jako uzbudljivo, s obzirom da se ogroman jaz u kvaliteti izmeðu dva košarkaška svijeta zadnjih godina sve više smanjuje. Veæ smo vidjeli da košarkaška reprezentacija SAD-a gubi od neke druge selekcije, ali još nam ostaje i da u istoj situaciji ugledamo i neki NBA klub.

Malo æu se iz prošlosti i buduænosti vratiti u sadašnjost pa napomenuti da je upravo momèad Partizana iz Beograda prošli tjedan odigrala revijalnu utakmicu s Nuggetsima u Denveru, a da bi se uskoro u Londonu trebala odigrati utakmica izmeðu Bullsa i Jazzera, na svekoliko oduševljenje engleskih ljubitelja košarke. Takoðer, ovih dana æe se odigrati i utakmice izmeðu Utaha i Reala u Madridu, Nuggetsa i Pacersa u Tajvanu i Kini (upravo mi je nevjerojatna èinjenica da æe im Kinezi dopustiti da igraju kod njih neposredno nakon utakmice u Tajvanu, kojeg Kina ne priznaje kao državu), te Sunsa i 76ersa u Meksiku. Dakle, kao što vidite, Amerika se polako ali sigurno otvara svijetu jer je valjda shvatila da se od svijeta, a posebice od Europe može nešto i nauèiti u košarkaškom smislu. Tome u prilog valjda ide i nedavna izjava Jaya Triana o Jasminu Repeši i njegovoj struènosti.

Mislim da ova jesen oznaèava samo poèetak intezivnijeg druženja amerièke košarke s onom iz ostatka svijeta, na obostrano zadovoljstvo i korist. Zato se neizmjerno veselim moguæim buduæim okršajima na svjetskoj klupskoj sceni. Ako do njih doðe budite sigurni da Amerikanci neæe više nikada podcijenjivati protivnike i da æe igrati najbolje što mogu. Treba se samo nadati da æe se neke od tih utakmica odigrati i u blizini naše zemlje…

Latest Posts

NE PROPUSTITE