Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Big Three æe ipak imati s kime igrati

Ako ste nakon poèetnog šoka oko LeBronovog transfera na Floridu ipak imali snage razmisliti kako æe izgledati ostatak rostera Miamija nakon trošenja na velike zvijezde, mogli ste se s pravom zabrinuti. Crna rupa koja je nastala u transkacijama oko dovoðenja Bosha i Jamesa poprimila je enormne razmjere i mnogi su se pitali hoæe li Veliki Trio imati kome dodati loptu.

Sreæom po sve takve zabrinute navijaèe Miami Heata (kakvi u poslijednje vrijeme nièu kao gljive poslije kiše, što je valjda logièno kada se okuplja supermomèad poput ove), veliki mag iz svlaèionice Pat Riley uspio je iscijediti maksimum iz ostatka sredstava i pozitivne energiju koji su ostali u klubu. Tako veæ sada Miami raspolaže respektabilnim vodonošama za svoje tri zvijezde, igraèima za koje su se samo rijetki nadali da æe završiti upravo na Floridi. No, èini se da sa je osim novca prilièna motivacija mnogim košarkašima sama èinjenica da mogu zaigrati u momèadi koja ima realne šanse za naslov prvaka i momèadi u kojoj se možeš loptati s LeBronom ili Wadeom. I to je naravno bila jedna od karata na koju je zaigrao Riley u kadrovskim križaljkama ovog prijelaznog roka.

Ako se prisjetite malo unatrag, primjetit æete da se slièan scenarij odvijao i u Bostonu tamo negdje u ljeto prije tri godine. Kada su Celticsi doveli svoj Big Three, zvijezde u poèetku doslovno nisu imale s kime igrati, a samo par mjeseci kasnije veæ su imali jednu od najboljih klupa u ligi. Ovakve momèadi posebno privlaèe veæ potvrðene iskusne igraèe i veterane. One koji imaju dovoljno radnog staža da su sebi osigurali ugodnu egzistenciju, ali im nedostaje onaj najvrijedniji plijen – naslov prvaka.

Da prijeðem s opæenitih naklapanja na konkretne informacije, spomenut æu tko to barem zasad èini supporting cast Jamesu, Wadeu i Boshu u stvaranju, kako je mnogi najavljuju, momèadi desetljeæa. Prije svih, valja istaknuti trojac koji je ostao u klubu, izvrsnog skakaèa i obrambenog igraèa Udonisa Haslema, talentiranog beka i kradljivca lopti Maria Chalmersa i mladiæa koji bi ove sezone trebao postati startni centar – Joela Anthonya. Oni æe pridonijeti koheziji unutar momèadi jer su starosjedioci i sigurno æe pripomoæi u uigravanju novog Miamija. Hrpu veterana koji su preko noæi doletjeli na Floridu predvodi dobro poznato lice Zydrunas Ilgauskas, koji je baš poput Jamesa odluèio baciti puste godine u Clevelandu u vjetar, i baš poput njegovog vjernog sidekicka, produžiti za LeBronom u južnije krajeve.

Riley je dogovorio dolazak rasnog šutera i bivšeg novaka godine Mikea Millera, koji se malo zagubio u formi od odlaska iz Memphisa, ali njegova zadaæa u klubu bit æe jasna i svodit æe se na dalekometne ubaèaje iz izraðenih situacija. Svakako æe biti od pomoæi. U klubu se tijekom ljeta pojavio i jedan od najstarijih igraèa lige, Juwan Howard, kojeg smo lani gledali kako bitno pridonosi napadu Portlanda, iako je opasno blizu petog desetljeæa života. Eddie House je èovjek koji oèito ima nos za upotpunjavanje ambicioznih rostera. Veæ jednom se pridružio velikom trojcu, i to onome Celticsa u šampionskoj 2008., a evo ga sada i u Miamiju. Vjerojatno ga Riley nije trebao previše nagovarati.Od ostalih bitnijih imena tu su još dva veterana, playmaker Carlos Arroyo i centar Jamaal Magloire. Obojica su veæ lani bili u klubu, ali se nalaze u nešto lošijim epizodama svojih karijera, što se pogotovo odnosi na Magloirea, nekadašnjeg all-star igraèa koji bi u ovako podijeljenim kartama bio tek treæi centar momèadi.

Teško je reæi kako æe se svi ovi nabrojani igraèi ponašati tijekom duge i naporne sezone, ali je sigurno da Miami neæe otiæi previše daleko ukoliko ne bude njihovog znatnog doprinosa. Za Heat bi bilo najbolje kada bi netko od mlaðih jako napredovao i pretvorio se u ono što Rajon Rondo danas znaèi Celticsima. Pojednostavljenim rijeènikom, igraè kojeg nije bilo kod stvaranja ovakve momèadi, a koji kasnije postaje nositelj igre ravnopravan s ostalim zvijezdama. Jedini oèigledni kandidati za takvo što su Chalmers i Anthony, a da li æe upiti znanje od starijih i poznatijh kolega i prijeæi na višu razinu  ostaje tek vidjeti.

Kada se sve zbroji, stari šminker Pat Riley obavio je sjajan posao, ostaje još samo vidjeti što æe se dogoditi s glavnim trenerom, jer mnogima ime Erika Spoelstre ne uljeva previše povjerenja. Ostatak ljeta otkrit æe da li tako misli i Riley, a nije iskljuèeno i da se on osobno spusti na parket i preuzme mjesto trenera. Uostalom, znao je to veæ èiniti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE