Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Bogati se bogate, ostali gledaju

Gledajuæi unatrag na poslijednjih mjesec dana NBA tržnice, postavljam sam sebi jednostavno pitanje. Postoji li ijedna vrhunska momèad koja se još nije dodatno pojaèala?

Da, uvijek je zanimljivo kada se èovjek makne malo izvan zbivanja u ludnici zvanoj NBA liga. Nekoliko dana (dobro, par tjedana) ne primaš informacije iz tog jedinstvenog svijeta i onda kada napokon odluèiš vratiti se dobroj staroj NBA, shvatiš da je za to vrijeme netko lijepo ispremiješao karte. Odjednom Shaq navlaèi dres Clevelanda, Jefferson igra za Spurse, a aktualni prvaci se odrièu Trevora Arize poput stare krpe samo da bi dobili Rona Artesta. Nakon još par klikova po Internetu primjetiš da je lako moguæe da Sheed zaigra za Boston Celticse, i to zajedno s Grantom Hillom, a da æeš Turkoglua ubuduæe gledati u dresu Toronta zajedno s Ukiæem. Onda ti još kažu da je Carter otišao u Orlando, Jamal Crawford u Atlantu i Mike Miller u Wizardse. Naravno, tu je i hrpetina drugih tradeova, kojih se trenutno ne možeš sjetiti.

I sve bi to bilo u redu, da nova sezona poèinje – sutra. Problem je slijedeæi: Ljetna stanka tek je poèela, zaigrati se neæe još èetiri mjeseca, a ja se veæ pokušavam sjetiti kako su prošle sezone izgledali rosteri pojedinih ekipa, jer ih više ne mogu prepoznati. Trenutno se zbilja ne mogu sjetiti kada je poslijednji put ovako sadržajno poèela ljetna NBA tržnica, što samo dodatno pojaèava moje zanimanje za ostatkom ljeta i moguæim pametnim i onim drugim poslovima klupskih GM-ova.

Ipak, da se primijetiti da su se pojaèale upravo gotovo sve momèadi koje ozbiljno raèunaju na naslov prvaka u iduæoj sezoni. Dakle, èetiri najozbiljnija pretendenta za krunu, a to su Lakersi, Spursi, Cavaliersi i Celticsi æe iduæe godine biti još jaèi, u to budite uvjereni. Odakle odjednom ta utrka u naoružanju dominantnih klubova? Naime, praksa iz prijašnjih godina nauèila nas je da kvalitetne momèadi izvan sezone uglavnom ne povlaèe neke radikalne poteze veæ samo bruse sastav uz eventualno dovoðenje ponekog pojaèanja za krpanje možebitnih slabih toèaka u ekipi. Meðutim, Shaq, Sheed i Hill (ako doðu), Jefferson i Artest su više od obiènih roleplay igraèa. Oni su nositelji igre i all-star klase. Slobodno u ovo društvo pribrojite i Orlando. Možda jesu izgubili gorespomenutog Turèina, ali s Carterom i zdravim Jaamerom Nelsonom izgledaju još bolje nego prošle sezone, barem na papiru.

Evidentno je stoga da æe iduæa sezona biti jako uzbudljiva, s posebnim naglaskom na okršaje ovih nekoliko klubova. Sve ostale playoff momèadi bi se trebale dobro paziti, i u svakom sluèaju pokušati iskoristiti ostatak ljeta za popunjavanje praznina u rosteru. Mene osobno iznenaðuje pasivnost Marka Cubana, vlasnika Mavericksa i èovjeka uvijek spremnog na (ne)pametno trošenje i kupovinu superzvijezda, ali možda se i on oglasi do studenog.

Ne sumnjajte, pojmova poput trade, sign&trade, free-agent, salary cap, naslušat æete se još ovih mjeseci. Svijet najboljih košarkaša današnjice ne poznaje recesiju. Èeka nas dugo, toplo, ljeto…

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=YvseqkQjHPw]

Latest Posts

NE PROPUSTITE