Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Dan kada æe James skinuti Jabbara

U nedostatku zbivanja iz NBA svijeta vaš (ne)omiljeni kolumnist odluèio je zaviriti u èarobnu kuglu i otkriti hoæe li Jabbarov rekord zaista stajati vjeèno.

Pretpostavljam da velika veæina èitatelja ovog portala zna da je najviše koševa ikada na službenim NBA utakmicama postigao Kareem Abdul Jabbar, jedna od najveæih legendi u povijesti košarke, i da ta skromna brojka iznosi tek 38 387 koševa. Jedna od najomiljenijih tema NBA analitièara još od poèetka 90-ih su rasprave o tome može li itko uhvatiti Jabbarov rekord ili mu se barem približiti. Osobno sam u zadnjih 10 godina proèitao barem dvadesetak lamentiranja na tu temu, pa smatram da vam mogu približiti èinjenice vezane uz potjeru za ovim nevjerojatnim postignuæem, uz neka vlastita zapažanja, naravno.

Prije svega treba imati na umu da je veliki Kareem, ili Lew Alcindor kako se zvao prije nego li je prešao na islam, u NBA ligi proveo gigantskih 20 sezona. To je samo po sebi veliko postignuæe bez obzira kako igrali i koliko koševa postizali, teško je uopæe pronaæi igraèa koji æe biti u stanju naæi dovoljno fizièke snage, strpljenja i motivacije da dva puna desetljeæa igra profesionalnu košarku na najvišoj razini, kamo li èovjeka koji æe u tih dvadeset godina postizati 24.6 koševa u prosjeku.  Koliko se košarkaša uopæe može usporeðivati po dugovjeènosti s Kareemom? Robert Parish i Kevin Wills su tu negdje po broju odigranih sezona, a svi ostali, ukljuèujuæi i Karla Malonea su ispod te razine.

I tu je zapravo najveæi problem u dostizanju ovog rekorda. Hoæe li LeBron James, Kobe Bryant ili tko je veæ  vaš favorit, uopæe htjeti provesti dvadesetak sezona u ligi? James može zabijati i 35 koševa u prosjeku, ali morat æe pronaæi motiva da ostane još  jako dugo profesionalni košarkaš  za ovakvo postignuæe. Isto vrijedi i za Kobea. Dakle, prvo s èim se svaki pretendent na titulu najboljeg strijelca svih vremena mora pomiriti je da nema mirovine prije praga petog desetljeæa života.

A sada razmotrimo kandidate. I maloj djeci je valjda jasno da se trenutno na vidiku nalaze samo dva ozbiljna moguæa nasljednika Jabbara, a njihova imena sam veæ spomenuo gore. To su ujedno i dva najbolja individualca u NBA ligi trenutno –  LeBron James i Kobe Bryant. U ovom društvu se do prije nekoliko sezona nalazio još jedan igraè, Allen Iverson, ali konstantni problemi s ozljedama usporili su njegov napredak na listi najboljih strijelaca svih vremena i rasplinuli snove o prestizanju Kareema.

Na prvi pogled, èini se da James ima nešto više šanse od Bryanta za ovaj pothvat, a evo i zašto: LeBron je zasad u karijeri postigao gotovo 13 000 koševa i ako ostane na sadašnjem ukupnom prosjeku po utakmici (27.5 poena) trebalo bi mu još nešto više od 920 utakmica do Jabbara, drugim rijeèima još više od 11 sezona. To bi znaèilo da æe 36-godišnji LeBron jednog dana biti najbolji strijelac u povijesti košarke. Naravno da nije sve tako jednostavno jer ova projekcija vrijedi samo ako Jamesa potpuno zaobiðu ozljiede, ako odigra gotovo sve utakmice koje može i ako iz bilo kojeg razloga ne prestane igrati košarku. Isto tako, morao bi zadržati svoj prosjek poena, što æe s godinama biti sve teže.

S druge strane, moguæi Bryantov put do Jabbara možemo promatrati iz nešto drugaèije perspektive s obzirom da je on veæ prošao zenit karijere i postigao zavidnih 23 820 koševa u životu. Kobe toèno na dan objave ove kolumne navršava 31 godinu, i ako ostane na sadašnjem prosjeku od 25.1 koševa u karijeri trebat æe mu još 580 utakmica do broja 1, a tada æe imati gotovo 39 godina. I za njegovu projekciju naravno vrijedi klauzula o neozljeðivanju, zadržavanju forme itd.

Kao što se iz brojki može vidjeti James se statistièki nalazi u nešto boljoj poziciji nego Kobe za ovaj mission impossible uz jedinu Bryantovu prednost što kao stariji košarkaš ima manje vremena da mu se nešto nepredviðeno dogodi u karijeri. Pa ipak, i naizgled svemoguæem Jamesu æe ovaj zadatak biti iznimno težak. Cijela košarkaška javnost navijat æe za njega, a tamo za nekih deset, petnaest godina možda se to i dogodi. Tko bude živ, prièat æe…

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=h1yVfJs6OcI]

Latest Posts

NE PROPUSTITE