Thursday, May 2, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Došlo vrijeme za Nuggetse?

Vjerojatno znate da najveæe iznenaðenje zapadne konferncije trenutno vodi 2:0 u prvoj rundi doigravanja protiv Paulovih Hornetsa. Ono što vjerojatno ne znate je da je ova momèad zajedno s trenerom Karlom ispala u prvom krugu u svakoj od prošle èetiri sezone.

Sjeæam se kao da je juèer bilo, sezona tamo negdje 2002./03. ili tu negdje, liga je bila u najveæoj krizi novije povijesti. Zanimanje javnosti je opalo, praznina nakon Jordanovog odlaska je dosegla vrhunac, LeBron je još bio srednjoškolac u Akronu, a u samoj NBA se nikad nije postizalo manje koševa još otkad je uveden shot clock. Apsolutno sve momèadi su mi izgledale tromo i neatraktivno, a znate koja je ekipa bila uvjerljivo najgora? Denver Nuggets.

Da, Nuggetsi su te sezone ostvarili omjer 17-65, zabijali jedva preko 80 po utakmici, a nositelji igre su bili igraèi kojih se danas ni uz najbolju volju ne mogu uopæe sjetiti. Pomislio sam, ovaj klub neæe dogurati do playoffa još barem jedno desetljeæe, a onda je u iduæe dvije godine božja providnost natjerala u Colorado Carmela Anthonya i Georgea Karla, upravo tim redoslijedom. Upravi Nuggetsa valjda ni dandanas nije jasno kako je Joe Dumars mogao izabrati tamo nekog Milièiæa prije Mela, a za Karla se znalo da je labilna osoba i pravo je èudo da je nakon neuspjeha u Milwakeeu uopæe smogao snage zapoèeti iznova u novom klubu.

Tako je Denver od kante za napucavanje preko noæi postao ozbiljna franšiza, klub koji se baš svake godine pod Karlovom palicom plasirao u doigravanje, i kao što je veæ spomenuto, ispadao u prvoj rundi. I svake od tih sezona, Nuggetsi su izgledali dobro, igrali atraktivno i solidno stajali na terenu, posebice na protivnièkoj polovici. Ali George Karl, koliko god dobar trener bio, nije u te èetiri godine uspio podiæi svoju momèad na razinu, recimo, jednih Spursa. Puno je razloga zašto je tome tako, a jedan od njih su svakako i neki krivi potezi u razvoj igraèkog kadra (èitaj: dovoðenje Iversona).

I da se podsjetimo, ove jeseni se dogodio zanimljiv trade (o kojem sam veæ pisao, pa sad neæu trošiti previše rijeèi), u kojem se u staro jato vratio bivši igraè Denvera Chauncey Billups. Karl je konaèno u njemu dobio svoju produženu ruku na terenu, èovjeka koji može sve trenerove misli prenijeti na parket. Sluèajno ili ne, igra Nuggetsa upravo se ove sezone podigla na viši nivo, unatoè maloj krizi tamo negdje nakon All Star pauze. Kljuène stvari za Denver odigrale su se u poslijednjih mjesec dana regularne sezone kad su se izdigli iz buketa momèadi na Zapadu koje su ciljale na to drugo mjesto.

Vratimo li se malo u sadašnjost, primjetit æemo da momci iz Colorada upravo iskazuju nadmoæ nad vrlo dobrim Hornetsima, a èini se da je Billups pronašao lijek protiv opæe opasnosti zvane Chris Paul. Zasad zvuèi obeæavajuæe, a dokad æe potrajati nitko ne zna. Znam samo da svako doigravanje iznijedri neku momèad koja igra lepršavo i atraktivno, koju svi vole i koja diže publiku na noge, a onda ta ekipa naleti na nekakvu krvavu obranu i ispadne tamo negdje u konferencijskom polufinalu. Nadam se da to ovdje neæe biti sluèaj.

Latest Posts

NE PROPUSTITE