Saturday, May 4, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Eci peci pec, i eto nam MVP-a…

Od poèetka sezone izgledalo je da æemo za MVP nagradu imati mrtvu trku LeBrona Jamesa i Kobea Bryanta, a sada kada se u igru potpuno ravnopravno ukljuèio i Dwyane Wade stvari su se još dodatno zakomplicirale. Kandidati su toliko izjednaèeni da se najpoštenije èini odrediti pobjednika nasumiènim odabirom.

Naravno da to na kraju neæe biti sluèaj i da æe struèno glasaèko tijelo tamo negdje u lipnju ipak odluèiti kome uruèiti najveæe individualno košarkaško priznanje, a ovdje æemo pokušati analizirati u èije bi ruke mogao otiæi vrijedni kipiæ. Jedino što je sigurno je da æe ga dobiti jedan od gore navedene trojice igraèa. Svaka èast Chrisu Paulu, koji se ustolièio na mjestu najboljeg playmakera lige i nema namjeru tako brzo odustati od tog epiteta, i Dwightu Howardu, novom ministru obrane i jedinom legitimnom kandidatu za obrambenog igraèa godine, ali MVP naslov æe ostati u trokutu James-Bryant-Wade.

Zašto sam napisao njihova imena baš ovim redoslijedom? Zato što tako otprilike i izgleda njihov poredak u vjerojatnosti da budu izglasani za ovu nagradu. Fanovi i košarkaški struènjaci diljem svijeta u ovom trenutku daju najviše šanse Jamesu, nakon njega slijedi Bryant, pa onda Wade. To naravno ne znaèi da se veæ iduæeg tjedna ili mjeseca ovaj poredak ne može izokrenuti. U obzir treba uzeti i da su u ovom odabiru moguæa i iznenaðenja. Sjetimo se samo izbora Stevea Nasha, koji je oduševio (taj sam!), ali i iznenadio mnoge u svijetu košarke, a zatim se sjetimo ponovnog izbora Stevea Nasha za istu nagradu dogodine. I to je samo jedan primjer iz bliske povijesti. Dakle, faktora je mnogo, i nagradu ne dobije uvijek glavni favorit ili najrazvikanija zvijezda.

Poènimo s Wadeom. Èovjek je došao u ligu iste godine kada i LeBron uz nemjerljivo manju pompu i oèekivanja. Unatoè postignuæima za koja æe Jamesu trebati još jako puno rada (èitaj: naslov prvaka), javnost ga još uvijek ne doživljava na istoj razini kao i zvijezdu Cavaliersa. Nakon problema s ozljedama proteklih godina Wade je ovu sezonu doèekao zdrav i pokazao svima koliko može. Èinjenica je da ima najbolje brojke u ligi, prvi je strijelac, vrlo dobar u svim statistièkim kategorijama te jedan od najboljih blokera meðu bekovima u povijesti lige. Wade praktièki sam nosi momèad do svake pobjede i nitko ne želi ni pomisliti kako bi momèad s Floride izgledala ako se on ozljedi. Upravo u tome leži i njegova najveæa prednost, momèadi Cavsa i Lakersa mogu ostvarivati pobjede i bez svojih zvijezda, dok Miami bez Wadea teško da može pobijediti i momèad poput Sacramenta (usput budi reèeno, Kingsi imaju 0-24 protiv Istoka). Najveæi problem i razlog zašto veæina ljudi neæe staviti novce na Wadea je score Heata od 35-29, što je neusporedivo lošije ostvarenje od vodeæih momèadi Istoka i Zapada.

Kobe Bryant je u ligi veæ više od jednog desetljeæa, dakle tu je otkad je veæina èitatelja ovog portala poèela pratiti NBA ligu i nema namjeru otiæi u bliskoj buduænosti. Ove sezone nam je ponovno demonstrirao da može odigrati bilo koju ulogu na parketu ukoliko to trener zatraži od njega. Kobe može biti timski igraè koji æe razigravati suigraèe iz veèeri u veèer, a može i sam riješiti utakmicu sa 40, 50 ili više poena. I jedno i drugo smo gledali ove sezone, gotovo uvijek uz pobjede Lakersa. Jedini Bryantov minus u odnosu na konkurente Jamesa i Wadea je nešto lošija statistika, ali moje osobno mišljenje je da je to naprosto zbog toga što se Kobe može više osloniti na suigraèe. Velika je prednost Kobea Bryanta što su Lakersi trenutno ipak najbolja momèad u ligi, igraju najskladniju i najljepšu košarku i zasluženo imaju najbolji omjer. Kobea ove sezone zanima samo naslov prvaka, ali još jednu titulu najkorisnijeg igraèa u paketu s tim naravno da ne bi odbio.

I tako dolazimo do Kralja. On sa 24 godine ima gotovo 13 000 koševa u karijeri. Njemu se veæ sada klanjaju fanovi, sponzori i struka, a tek je poèeo, zapravo se tek zagrijava. LeBronu naravno nedostaje NBA naslov (možda ga osvoji veæ ove godine), ali nedostaje mu i kruna MVP-a regularne sezone. U trenutku pisanja ove kolumne James je ostvario svoj treæi triple-double zaredom i napravio još jedan korak ka toj tituli. Ukoliko u sebi pronaðe dovoljno snage da Cavsi ostvare startnu jedinicu za playoff, James se èini kao najizgledniji kandidat, a èak i ako se to ne dogodi, on ima stanovitu prednost nad ostalim kandidatima. Brojke koje nismo vidjeli još od Jordana, i to od one sezone kad je u Bullsima igrao playa, obeæavaju pobjedu èak i ako Wade još dodatno poludi i ako Lakersi ostvare znatno bolji omjer. Ukratko, nikad bliži tituli najkorisnijeg.

Na kraju se zapravo vraæamo na poèetak. Opet smo u nedoumicama kome ide naš glas. Iako svaki od ove trojice ima argumente zašto bi on trebao biti MVP, nikada neæemo biti sigurni koliko je netko zapravo koristan svojoj ekipi jer nitko ne zna èarobnu formulu kojom se proraèunava ta “korisnost”. U tome i jest ljepota ove nagrade, i upravo zbog toga æe je dobitnik cijeniti više od bilo kojeg osobnog priznanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE