Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Fantastièna sezona za mlade playmakere

Svaka generacija novaka u NBA ligi je po neèemu obilježena. Ovogodišnju æemo sigurno još dugo pamtiti po velikom broj vrhunskih organizatora igre koji su ušli meðu profesionalce.

Otkad aktivno pratim košarkaška zbivanja s one strane Atlantika, dakle više od jednog desetljeæa, mnogo sam puta naišao na teoriju koja govori kako je visokim igraèima, dakle centrima i krilnim centrima, daleko lakši put do profesionalnih košarkaških terena i samim time da se mogu puno lakše prilagoditi nivou koji zahtjeva NBA liga veæ u svojoj prvoj sezoni. To je donekle i toèno, jer je na takvim pozicijama puno manja konkurencija iz prostog razloga što postoji puno više ljudi koji su visoki 190 nego 210 centimetara. Ova èinjenica samo poveæava uspijeh èetvorice mladiæa, junaka ove prièe.

Tyreke Evans, Stephen Curry, Brandon Jennings i Darren Collison su svakako dio nezabilježenog fenomena koji se dogodio amerièkoj košarci, jer postoji realna šansa da èak èetvorica playmakera iz samo jedne rookie klase uskoro postanu All-star igraèi. Ujedno su i èetiri glavna kandidata za trofej Eddiea Gottlieba, prestižne nagrade koju osvaja rookie godine. Èinjenica da su trojica od njih mlaða od mene me u prvom redu jako rastužuje jer me podsjeæa na moje neispunjene košarkaške i životne snove dok mi godine ubrzano prolaze, ali me isto tako uveseljava jer to vjerojatno nagovještava i neke promjene unutar same lige.

Naime, svi znamo kako je pozicija organizatora igre kljuèna u svakoj momèad, i ako hoæete, zahtjeva najvišu razinu košarkaške inteligencije. Preko tog èovjeka idu sve akcije i ukljuèen je u gotovo svaki potez momèadi na napadaèkom kraju terena. Amerièki treneri su uvijek bili skeptièni novacima povjeravati mjesto startnog playmakera i znaèajniju minutažu zbog njihova neiskustva, osim ako se ne radi o ekstra-klasama poput Chrisa Paula ili Derona Williamsa. Rijetki su bili oni treneri koji su golobradog point guarda ubacili u vatru veæ prve sezone. Obièno je to, ako bi se i dogodilo, bilo uvjetovano izrazito lošom igrom ostalih igraèa na toj poziciji ili nekakvim ozljedama. Da se razumijemo, i ove sezone su igraèi o kojima govorim završili tamo gdje jesu upravo zato što su upali u slabe momèadi, ili u Collisonovu sluèaju, jer se ozlijedio Paul. Ali to bi zapravo trebalo ukazati svekolikoj košarkaškoj javnosti na èinjenicu da su dvadesetogodišnji igraèi itekako u stanju biti mozgovi vlastite ekipe. Neka mi samo netko kaže da je Tyreke Evans zbog svoje mladosti košarkaški manje inteligentan od, recimo, Natea Robinsona ili Stephona Marburya i sliènih dosega košarkaške (ne)inteligencije u bilo kojim trenucima njihovih karijera.

A sada nešto i o samim igraèima. Amerièki su se mediji zadnjih dana naveliko raspisali o tome tko od spomenutih zaista zaslužuje biti rookie godine. Da se podsjetimo prièa je od poèetka sezone išla otprilike ovako: Jennings je zabio 55 tamo negdje nakon desetak dana, i onda su svi rekli (ukljuèujuæi moju malenkost) da je on sigurno najbolji novak ne samo ove sezone nego tko zna èega sve ne. Onda je Jennings poèeo igrati nešto slabije, valjda pod konstantnim pritiskom medija, a Tyreke Evans sve bolje, doslovno noseæi Kingse do svake postignute pobjede. Onda smo naravno svi rekli da je Evans najzreliji igraè svojih godina kojega smo ikada vidjeli i prekrstili ga u glavnog favorita za ROY. I tada se dogodio Steph Curry. Play Warriorsa u sezonu je ušao gotovo neprimjetno, ali trenutno se nalazi u vjerojatno najboljoj formi od spomenute trojice, što sugerira gotovo svaki èlanak na ovu temu koji možete proèitati na Internetu zadnjih dana. Reæi æe mnogi, Curry igra u šugavom Golden Stateu, momèadi koja forsira run&gun (o kad bi ih barem više bilo!), pa mu nije problem nabijati statistiku, ali èovjek je odigrao nekoliko utakmica s 35 poena i desetak asista bez da se pošteno oznojio i to ne treba smetnuti s uma. I na kraju Collison, kao igraè koji upotpunjuje ovaj fantastièni kvartet, nikad nije ni bio spominjan kao realni kandidat za rookie trofej, ali u njegovom sluèaju treba uzeti u obzir faktor Chrisa Paula. Takoðer, možda je zgodno napomenuti da je Jennings jedini od navedenih koji æe zaigrati u ovogodišnjem playoffu.

Ono što se ja usuðujem prognozirati, ako mi dopuštate, je slijedeæe. Evans tijesno osvaja Eddie Gottlieb Trophy, ali Steph Curry postaje i ostaje bolji igraè. Sva èetvorica postaju kameni temeljci svojih momèadi u buduænosti i igraèi koje æemo èesto spominjati u mnogim NBA razgovorima, kao i klasu novaka iz 2009. kau najizdašniju u povijesti kada je pozicija jedinice u pitanju.

Latest Posts

NE PROPUSTITE