Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Gdje su nestali dobri stari Pistonsi?

Iskreno reèeno, veæ duže vrijeme izbjegavam pisati o ovoj temi nadajuæi se da æe se napokon nešto pozitivno dogoditi u Detroitu. Ali padom na osmo mjesto Istoka u kljuènom trenutku, momci iz Motowna su me natjerali da ih proglasim gotovom prièom, i to možda ne samo za ovu sezonu.

Zašto? Što se dogodilo? Kako je moguæe da jedina momèad koja je u ovom desetljeæu neprestano branila èast istoène konferencije nad potentnijim Zapadom može igrati ovako loše? Zar je zaista najveæa pozitivna konstanta ove lige (uz Spurse) dotakla dno? Ali, razmislimo malo, pa iz Detroita nije gotovo nitko otišao, zar ne? A još su doveli Iversona ove sezone, konaèno je zdrav nekad najskoèniji igraè lige Antonio McDyess, a ovo je trebala biti sezona potpune afirmacije za Rodneya Stuckeya… Da ne govorimo da su nositelji igre od proteklih godina Hamilton, Rasheed i dugajlija Prince još u klubu. A bogami, ni Michael Curry nije loš trener. U èemu je problem onda?

Naravno, ovo što sam gore napisao nije baš sasvim toèno. Jedan skroman deèko u trenucima agonije Pistonsa vodi igru Denver Nuggetsa, kluba s drugim najboljim omjerom  zapadne konferencije, i vjerojatno se sa sjetom prisjeæa svojih dana provedenih u gradu automobila. Deèko se zove Chauncey Billups. I pticama na grani je jasno da su Pistonsi bez Billupsa, koliko god kvalitetnih igraèa imali, samo prosjeèna momèad na oba kraja terena, koja nema pravog voðu. Iako je Chauncey igraè koji nema najbolje brojke u ligi (osim možda u postotku slobodnih bacanja), kojega gotovo nitko ne smatra zvijezdom i koji sigurno neæe intrigirati medije poput LeBrona ili Kobea, ja odgovorno tvrdim da je to èovjek koji je u stanju svaku momèad ove lige odvesti barem do playoffa. Billups je jednostavno lider, i to lider koji prokleto dobro organizira igru i gubi prokleto malo lopti za jednog playmakera.

I zato mi nije jasno koji se vrag dogodio Joeu Dumarsu kada je na trenutak pomislio da bi Pistonsi mogli bolje stajati na terenu ako umjesto alfe i omege ovog kluba doðe vjeèno neprilagoðeni Allen Iverson, èovjek koji je u životu odigrao više akcija jedan na pet nego li je Chauncey izgubio lopti u karijeri. Da se ne bi krivo razumjeli, iako mi Iverson nije ni blizu najdraži igraè, ja samo pokušavam biti objektivan, a ta objektivnost mi kazuje da ne možeš u klasiènu radnièku momèad u kojoj svatko obavlja svoj dio prljavog posla i nitko nema celebrity ambicije, dovesti Iversona. Koliko god se Iverson zaklinjao u to da se želi podrediti momèadi, igrati u službi trenera i ekipe te konaèno osvojiti naslov, on jednostavno po definiciji  samog sebe nije spreman za odigrati nešto takvo. I to je Joe Dumars trebao znati, ali nije znao, i tako si je kompromitirao status jednog od najuspješnijih GM-ova današnjice.

Mora se priznati da je Joe to lijepo zamislio, Iverson je samo trebao biti velika zvijezda koja æe odvesti klub preko Bostona i Clevelanda u playoffu, a na Billupsovu poziciju æe ionako doæi sve bolji Stuckey. Nažalost, nije sve ispalo tako jednostavno, a rezultat tog poteza je potpuni kolaps prepoznatljive igre Pistonsa koja je ukljuèivala perfektnu organizaciju napada i nevjerojatno agresivnu obranu. Dakle, da ponovimo, Dumars je prošlog studenog imao u rukama momèad koja je odigrala šest finala Istoka zaredom, koju je sam stvorio, koja tada još nije znala za poraz u sezoni i mijenjao je svog daleko najboljeg igraèa u Denver, da bi dobio zvijezdu na zalasku koja za njegovu momèad zasad nije uèinila apsolutnio ništa, a vjerojatno ni neæe. S druge strane, Billups mu je odgovorio na najbolji moguæi naèin svojim igrama u Coloradu. Dobar posao, Joe.

I tako se, ironièno, odgovor na sve probleme izazvane u Detroitu ove sezone zove The Answer, odnosno trade koji ukljuèuje njega i Billupsa. Usput budi reèeno, Iverson je ozlijeðen do kraja sezone, a sada, u trenucima najveæe krize igre i identiteta Pistonsa poslijednjih godina, trojac iz šampionske generacije (Hamilton, Wallace, Prince) pokušava nekako povezati konce i skrpati ovu momèad za playoff, usput se osvræuæi za rezultatima Bobcatsa Larrya Browna, koji sasvim legitimno pucaju na tu osmu poziciju. Volio bih da mogu reæi da æe ratnici iz Detroita iznenaditi nekog od divova s Istoka u prvom krugu playoffa, ali mi vlastiti zdravi razum to ne dopušta. Jedino što im preostaje je da dobro razmisle nakon ove sezone i možda pokušaju vratiti Billupsa nakon što ovaj osvoji naslov s Denverom. To je svakako vjerojatnije od ikakvog uspjeha Bad Boysa u ovom doigravanju.

Latest Posts

NE PROPUSTITE