Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Houston s Artestom juriša na naslov

Dovoðenje Rona Artesta u Teksas možda jest velika kocka, posebno ako uzmemo u obzir njegovu tešku narav, ali vrlo lako se može pokazati kao genijalan potez uprave Rocketsa na putu do velikog rezultata u doigravanju.

Neki æe reæi da je Artest neiskusan playoff igraè i da nikada nije imao priliku igrati u momèadi koja se borila za naslov. Artest je u svojoj karijeri samo jednom prošao u drugu rundu doigravanja (s Pacersima), ali to je još uvijek više od Tracya McGradya i Yao Minga koji tek trebaju postiæi to ostvarenje. I zato je ova momèad Houstona za svu trojicu prilika karijere da napokon skinu etiketu gubitnika sa svojih imena.

To se posebno odnosi na T-Maca. On je strašan igraè, svojedobno i daleko najubojitiji napadaè u ligi. Da nema konstantnih problema s leðima, vjerojatno bi danas stajao uz bok LeBronu i Kobeu. Jedna stvar je jako bitna, a to je èinjenica da je McGrady u Houstonu pokazao da se može podrediti momèadi kako bi momèad igrala bolje. Ali zasad, na nesreæu, za  njega i Minga pobjeda u jednoj playoff seriji ostaje samo san.

Razlozi za neuspjeh Houstona u doigravanju nakon izvrsno odraðenih regularnih sezona mogu se svesti na samo jednu èinjenicu. Rocketsima je nedostajao treæi vrhunski igraè. Netko tko æe dodatno povezati redove i još više poboljšati kemiju u ekipi. Netko tko može rasteretiti dinamièni duo u napadu, ali može i agresivno odigrati u obrani. I s Artestom Rocketsi dobivaju upravo takvog igraèa, poslijednji dio slagalice koji bi se trebao savršeno uklopiti. Jedini problem? Artestovi tanki živci.

I u tome je sva kocka uprave Rocketsa. Nitko ne zna u kojem smjeru može krenuti Ronovo raspoloženje. Veæina predviða da æe, ako momèad bude igrala dobro, i Artest biti dobre volje. Dodatan problem je što Artest nema sigurno mjesto u prvoj petorci jer na njegovoj poziciji igra odlièni veteran i velika radilica u ekipi Shane Battier. Hoæe li Artestov ego biti spreman prihvatiti ulogu šestog igraèa, ako do toga doðe? Sudeæi po Ronovim najavama prije sezone, on je poptuno spreman da se podredi ekipi i jasno je dao do znanja da ne želi biti tretiran kao zvijezda.

Na kraju, možda se nestašni Ron-Ron ipak odluèio konaèno srediti i posvetiti onom najvažnijem u svijetu NBA košarkaša – potrazi za velikim naslovom. Ako je tako, a ja vjerujem da jest, Houston postaje veliki favorit za osvajanje Zapada, a prolazak prvog kruga playoffa èini se prilièno realnim. Uz novi veliki trio NBA lige (T-Mac, Yao, Ron), trenerskog gurua Adelmana, zaboravljenog povratnika Stevea Francisa i još pregršt korisnih roleplayera (Scola, Battier, Head, Landry, Alston…) pobjednièko ozraèje sredine devedesetih moglo bi se vratiti u Houston.

Latest Posts

NE PROPUSTITE