Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Nova košarka u Phoenixu?

Sudeæi prema najavama novog trenera Terrya Portera i GM-a Steva Kerra, Sunsi æe odustati od svoje prepoznatljive napadaèke igre. Ljubitelji atraktivnih poteza neæe biti sretni, ali Phoenix možda bolje proðe u playoffu.

Gotovo svaki košarkaški trener æe na pitanje da li mu je važnije da njegova ekipa igra bolje u napadu ili obrani izabrati ovo drugo. I toèno je da u najveæem broju sluèajeva obrana donosi pobjede. To su nam pokazale gotovo sve velike ekipe u NBA, a najsvježiji primjeri su Boston, San Antonio i Detroit. Ali isto je tako toèno da košarkaški fanovi više vole ekipe koje igraju utakmice na veliki broj koševa i napadaèku košarku. Upravo onakvu kakva je bila trademark igre Phoenix Sunsa u eri Mikea D’Antonija.

Ali D’Antoni je sada u Knicksima i vjerojatno žali zbog najlošijeg poteza u svom životu, a u Arizonu je sletio novi trener – Terry Porter. Iskusni NBA veteran i relativni poèetnik u trenerskom poslu, ali s jednom jasnom odrednicom u igri. Njegova momèad mora igrati organizirano i kontrolirano, tako da se završetak napada nerezonskim šutom u sedmoj sekundi èini kao daleka prošlost za Nasha i društvo.

Dobra stvar je što je Phoenix dovoðenjem Shaqa postao jedna od najiskusnijih (a slobodno bi se moglo reæi i najstarijih) momèadi u ligi. Iako je starost u svakom drugom kontekstu nedostatak za neku momèad, èinjenica je da se stariji igraèi lakše navikavaju na igranje tvrde obrane, a neki igraèi Sunsa su èak sami izjavili da žele da momèad poène igrati obranu.

Tome svjedoèi i izjava Granta Hilla: “Znate što? Deèki su ovo željeli. Deèki su, mislim, došli do toèke kada žele igrati obranu, posebno u reketu. I zato je dobro da je trener odluèio promijeniti igru. I svi igraèi doprinose napretku momèadi. Oni vjeruju treneru i jedni drugima.”

Koliko god æe im iskustvo pomoæi u lakšoj prilagodbi na smireniju igru, nitko ne može osporiti èinjenicu da èetvorica startera Shaq, Nash, Hill i Raja Bell zajedno imaju 140 godina i to æe vjerojatno biti najveæi problem trenera Sunsa. Tako da æe doprinos dvojice mlaðih, Stoudamirea i Barbose, biti kljuèan za uspješnu sezonu.

Teško je predvidjeti u kojem smjeru æe na kraju otiæi igra, ali i rezultati Phoenix Sunsa. Momèad je to koja se èini prilièno sigurna za nastup u doigravanju, ali sve osim toga bit æe velika nepoznanica. Istina je da su sve ove sezone igrali atraktivno i skupili mnogo fanova po èitavom svijetu. Ali osim slave i omiljenosti, run’n’gun im nije donio ništa opipljivije, poput recimo zlatnog pokala na kojem piše NBA Champions. Svake godine Nash i društvo posrnuli su u doigravanju na gotovo identièan naèin. Male su šanse, ali navijaèi Sunsa se nadaju da æe promjenom stila igre i toj neugodnoj tradiciji doæi kraj.


Latest Posts

NE PROPUSTITE