Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Oden na prekretnici

Za prave NBA fanatike uvijek je bilo zanimljivo nabrajanje najveæih promašaja drafta, tema je to nebrojenih èlanaka u mnogim košarkaškim medijima, kako u nas, tako i u svijetu. I upravo u ovo vrijeme još jedan igraè je na najboljem putu da postane oznaèen kao jedan takav promašaj. Neuspjeh je tim veæi što je taj èovjek izabran kao prvi pick, a ne pomaže ni èinjenica što je momèad koja ga je birala propustila dovesti Kevina Duranta, za kojega se u meðuvremeno ispostavilo da je igraèina.

Znamo svi da je Greg Oden doživo jednu od najgorih moguæih ozljeda u svijetu sporta i da je trebao èekati praktièki godinu dana na svoju prvu profesionalnu utakmicu, no da li stvarno razlog njegovih jako neuvjerljivih igara leži samo u tome? Nisam siguran da je u pitanju samo ta strašna ozlijeda, jer tijekom prošle sezone, koju je odigrao u kontinuitetu, Oden jednostavno nije pokazao igre vrijedne izbora ni u lottery zoni (prvih 14 pickova), a kamo li opravdao epitet najboljeg igraèa kojeg se moglo birati prije dvije godine. Razlozi za neuvjerljivost i nesigurnost koju Portlandov mladac iskazuje na parketu se mogu samo nagaðati. Vrijeme æe pokazati da li je u pitanju spora adaptacija na život i svijet profesionalne NBA košarke, problemi sa koncentracijom, izrazito neiskustvo ili nešto u ovom trenutku nedokuèivo.

Oden je samo jedan u nizu igraèa koji nije uspio opravdati velika oèekivanja nametnuta veæ u prvoj profesionalnoj sezoni, ali povijest nas uèi da još uvijek nije prekasno da se dogodi obrat u pozitivnom smislu. Njegova karijera se sada nalazi u stadiju kada se može razviti u dva dijametralno suprotna smjera. Oden može ponoviti ono što je veæ uèinio na primjer Kwame Brown, i u iduæih nekoliko godina utonuti u zaborav i biti spominjan jedino u kontekstu najveæih promašaja Blazersa (teško da æe nadmašiti izbor Sama Bowiea prije Jordana ’84). Ali isto tako postoje šanse, po nekima manje vjerojatne, da æe postati solidan klupski igraè, jedan od nositelja igre Blazersa, a jednog dana možda i All-star.

Nove informacije iz stožera Blazersa govore kako je Oden cijelo ljeto naporno trenirao, radio na fizièkoj pripremljenosti te smršavio desetak kilograma u želji da postane osjetno pokretljiviji igraè. Vidljivo je da Greg itekako želi opravdati oèekivanja svojih poslodavaca jer su njegovi suigraèi veæ više puta izjavili kako se Oden temeljito priprema za nove ovosezonske izazove. To je sigurno lijepo za èuti i ljudima na vrhu Trail Blazersa koji mnogo oèekuju od mlade momèadi ove sezone. Naime, najbolja stvar kod cijele situacije s Odenom jest da je Portland i bez njegovih oèekivanih igara dijelio drugi najbolji omjer Zapada prošle sezone. Netko logièan bi promatrajuæi situaciju sa strane zakljuèio da bi onda Blazersi uz poboljšanog Odena veæ ove sezone mogli imati startnu jedinicu za playoff. Bilo bi lijepo kada bi sve bilo tako jednostavno, ali nažalost nije. Pa ipak, èinjenica je da æe treneru McMillanu uz pravog Odena ipak biti lakše voditi momèad, a moguænosti za rotaciju igraèa pod košem æe se dodatno produbiti. Solidni i konstantni Oden znaèio bi i konstantnost u igri Blazersa, i to ne samo za ovu sezonu nego i na dugoroènom planu.

U najljepšem, da ne kažem bajkovitom sluèaju, Greg Oden postaje kamen temeljac igre kluba iz Oregona, donosi novu Blazermaniu u grad i odvodi svoju momèad do nekoliko naslova prvaka svijeta. Kljuè cijele prièe se nalazi u njegovim rukama, ili bolje reèeno glavi, i šteta bi bila za sve košarkaške fanove diljem svijeta da se njegovi snovi barem djelomièno ne ostvare.

Latest Posts

NE PROPUSTITE