Sunday, May 28, 2023

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Ovoga ljeta je teško zvati se James

Svi mi kojima osvajanje naslova gospode iz Los Angelesa i nije baš najbolje palo na želudac, proplakali smo svoje ovih dana i veæ spremno gledamo prema novim izazovima koji nas oèekuju slijedeæe sezone. Naravno,  skoèit æete sada, pa to tek poèinje za èetiri mjeseca, ali treba znati da je NBA svijet trenutno podjednako uzbudljiv kao da se utakmice veæ igraju.

Znamo da je tome tako jer groznica prijelaznog roka valjda nikada nije bila uzbudljivija nego ovog ljeta. Osim što postoji hrpa kvalitetnih free agenata u potrazi za odlaskom ili ostankom u nekome od trideset klubova, postoji i onaj jedan znaš-veæ-tko o èijim možebitnim kretanjima su poslijednjih mjeseci napisani romani. Gdje æe završtiti LeBron? Hoæe li opet pokušati s Clevelandom? Za koliko novaca? Je li dolazak Byrona Scotta utjecao na njegovu odluku? Da budem savršeno iskren, nije me toliko ni briga gdje æe na kraju završiti. Ono što mu ja želim je da uspije u svom naumu i poène nizati prstenje po rukama jer se od njega to i oèekuje.

Èinjenica je da je LeBron James najbolji košarkaš današnjice, a da nije još osvojio naslov. On sam to najbolje zna. Velika oèekivanja cjelokupne košarkaške javnosti su, eto, iznevjerena. Optimisti æe reæi da postoji još mnogo prilika za popravni, a pesimisti da je èovjek svoje veæ propustio. LeBron je svjestan da je veæ sedam godina prošlo od kada je došao u NBA, ali zna i da je još mnogo godina pred njim. Vjerojatno mu mnoge stvari prolaze kroz glavu ovih dana. Je li Cleveland jednostavno gubitnièki klub? Jesu li mu mogli dovesti boljeg trenera? Boljeg od Mike Browna? Ili je problem jednostavno u njemu? Možda nikad neæe dostiæi onu razinu koja je potrebna za osvajanje NBA naslova? Hoæe li biti samo košarkaš s izvrsnim brojkama, možda i najboljima ikad, ali bez prstena? Ovo su najveæi strahovi LeBrona Jamesa u aktualnom trenutku.

Biti najpoznatiji košarkaš na svijetu, gotovo najbogatiji sportaš na svijetu i svakako najveæi uzor mladima diljem kugle zemaljske, nešto je što bih ja poželio u svakom trenutku. Ono što ne bih poželio je da je oko mene nezamisliv pritisak i da cijeli svijet od mene oèekuje odluku svih odluka. Inaèe bih volio mijenjati svoj život s njegovim, ali ovoga ljeta i nisam toliko siguran. Èesto puta slušam novinare, a nekad i sam upotrebljavam tu tešku i u sportskim krugovima izlizanu rijeè – prekretnica. E pa, James je ovog ljeta na definitivnoj životnoj prekretnici, prekretnici s velikim P.  Odluke koje donese mogu se pokazati kao jako dobre ili jako loše, a svi bi htjeli biti izuzetno pametni pa predvidjeti u kojem smjeru æe sve to iæi.

Možda bi ipak trebalo skrenuti pozornost na jednu nepobitnu povijesnu istinu, koja je potkrijepljena i brojkama, da ne ostane sve na mojim naklapanjima. Spomenuo sam ovo negdje gore, Cleveland Cavaliersi nikad nisu bili pobjednièka momèad. Perspektivnoj ekipi predvoðenoj mladim centrom Bradom Daughertyem krajem osamdesetih su prognozirali ono što su naposlijetku postali Jordanovi Bullsi, koji su ih i uništili. Kasnije Cavse nije mogao u pobjednike pretvoriti ni  talentirani bijeli playmaker Mark Price, poslije ni jednako dobar Andre Miller. Shawn Kemp je u Clevelandu doèekao propast karijere… I sada s LeBronom ne mogu nikako do naslova. Ovo je vjerojatno samo vraèanje i èaranje, ali vjerujte da tradicija neuspjeha može imati veliki psihološki utjecaj. Pa i na LeBrona.

Obiènim smrtnicima koji èitaju ove retke preostaje samo bespomoæno èekati što æe se dogoditi. Osobno sam uvjeren da se King James ipak neæe iseliti iz Ohia i da æe pokušati još jednom odvesti ovu franšizu do kraja, pa kud puklo! Dok èekamo odluku njegova Velièanstva, preporuèam kraæenje vremena do poèetka studenog nekim drugim sportovima. Wimbledon i Svjetsko nogometno prvenstvo su na izmaku, ali ništa zato jer poèinje – Tour de France!


Latest Posts

NE PROPUSTITE