Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Poèelo je, sjedite i uživajte…

Svake godine kada poène nova NBA sezona, tamo negdje krajem listopada, kod košarkaških fanova se pojavi nekakvo posebno raspoloženje. Ja osobno, tek nakon otprilike tjedan dana shvatim da je sezona zapravo poèela, i onda me od poèetne rezignacije uhvati ludilo koje traje tamo negdje do sredine lipnja.

Kada kažem ludilo, mislim na to da svako jutro prvo što ugledam nakon posjeta kupaonici budu rezultati sinoænjih NBA utakmica, a onda se popodne uvijek èitaju analize, prate novosti vezane uz igraèe i sve ostale vijesti vezane za najuzbudljivije sportsko natjecanje na svijetu, a ponekad se zalomi da unatoè inertnosti Hrvatske televizije neku utakmicu pogledam i – uživo. Hvala Bogu na susjednim državama i njihovim dalekovidnicama te širokopojasnom Internetu. Vjerujem da nabrojani dogaðaji spadaju i u rituale mnogih posjetitelja ovog košarkaškog portala.

No sada kada nas je NBA groznica veæ  poprilièno uhvatila, možemo se i konkretno pozabaviti trenutnim zbivanjima na amerièkim parketima. Koliko sam uspio primjetiti, prvi tjedan sezone nije donio nikakva pretjerana iznenaðenja. Istina, neki favoriti su krenuli u sezonu toèno onako kako se od njih oèekuje, a neki malo sporije (èitaj: Cavsi,Lakersi,Spursi), ali to naravno još uvijek ne znaèi apsolutno ništa. Unatoè tome što veæina timova još  nije odigrala ni èetiri susreta, veæ sada se može vidjeti da gotovo sve momèadi koje pretendiraju na naslov prvaka djeluju jako moæno. Ne znam je li stvar u meni, ali èini mi se da su svih pet ili šest najboljih momèadi u ligi u sezonu ušle još jaèe nego lani. To može znaèiti samo jedno – gledat æemo izuzetno uzbudljivu košarku iduæih sedam mjeseci.

A da svoje insinuacije potkrijepim i dokazima, pogledajte slijedeæe èinjenice. Lanjski finalisti, momèad Magica ima savršeni omjer bez poraza, a nisu joj se još  ni prikljuèili svi nositelji igre. Rashard Lewis je suspendiran, a Carter ozlijeðen, no to nije smetalo Howardu i društvu da samelju sve dosadašnje protivnike. Odlazak Turkoglua je neprimjetan, barem zasad. Zatim Celticsi. I oni su neporaženi i trenutno igraju najbolju obranu u ligi. Širina te momèadi je upravo nevjerovatna što dokazuje da lagano pobjeðuju èak i ako jedan od kljuènih igraèa, Rajon Rondo, uputi samo dva šuta u utakmici. Iako su to ljudi u godinama djeluju snažnije nego kada su osvojili naslov. Na Istoku imate još Jamesove Cavse, èiji start od 0-2 u sezonu vjerojatno nitko ne može objasniti, ali svi znamo da ta momèad (ne zaboravimo, sa Shaqom u rosteru) može i mora biti u samom vrhu. Tome u prilog idu i aktualne dvije uzastopne pobjede, vjerojatno samo poèetak velikog niza.

U drugoj konferenciji imamo trenutno neporažene Nuggetse i Sunse. Ovi prvi su oèekivano tu jer veæ  godinama igraju jako dobro, a ovo bi mogla i trebala biti sezona života za Carmela Anthonya (prosjek 37,7 koševa u prve tri utakmice). Sunsi su kao i uvijek enigma, neki æe omjer 3-0 pripisati slabim protivnicima, a ja æu se kao vjeèni optimist nadati da je u Nashu ostalo snage da još jednom odvede svoju momèad do 60 pobjeda u sezoni. S druge strane Lakersi i Spursi, s po jednim sluèajnim porazom izgledaju ozbiljno, jako ozbiljno. Treba imati na umu da za aktualne prvake još ne nastupa Gasol, a isto tako da æe kada se on vrati petorka Fisher-Bryant-Artest-Odom-Gasol biti nezaustavljiva, barem na papiru. Opet, i Spursi su se pojaèali s Jeffersonom, nešto pomladili momèad, zalijeèili ozlijede, snažno su motivirani i krivih koraka, poput drugog poluvremena utakmice s Chicagom, ne bi trebalo biti.

Na kraju, možemo sokratovski zakljuèiti da znamo da ništa ne znamo. Èeka nas najneizvjesnija sezona u poslijednje vrijeme (istina, novinarima je svaka sezona takva, ali ova stvarno jest!) i treba se samo zavaliti u naslonjaè i gledati. Ili èitati, ako ste obièan smrtnik i nemate NBA TV.

Latest Posts

NE PROPUSTITE