Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Prokletstvo Rocketsa

Kada bi se u NBA ligi kojim sluèajem dodjeljivala nagrada za momèad koja je mogla postiæi najviše da nije bilo ozljeda, nesumnjivi pobjednici u proteklih nekoliko sezona bili bi momci iz Texasa.

Mnogi od nas imaju ozbiljnih poteškoæa kada se pokušavaju prisjetiti kada je to momèad Rocketsa poslijednji put zaigrala u punom, neokrnjenom sastavu, i onda uz to, ako je moguæe, tako odigrala nekakvih desetak utakmica u nizu. Ja se zaista ne mogu sjetiti nekog duljeg perioda u kojem su T-Mac, Yao Ming i u novije vrijeme Ron Artest provodili zajedno vrijeme u igri. Èinjenica je da u ovom sastavu Rocketsi više zaigrati i neæe, jer se je Ron ovog ljeta preselio u Kaliforniju, ali on je ionako bio najmanje izvan stroja od spomenute trojice.

Najveæi problem u Houstonu su zapravo bolovi koji se javljaju u leðima Tracya McGradya, i to još od dana kada je ovaj igrao u Orlandu. Javna je tajna da T-Mac ima velikih i kroniènih problema s leðima, a to je uvijek signal za opasnost iz perspektive voðenja momèadi, jer vam se takav igraè može ozlijediti i ostaviti ekipu na cjedilu u bilo kojem trenutku.

Nesreæom po Rocketse, to se uglavnom dogaðalo u drugoj polovici sezone, odnosno u doigravanju. Nažalost, veæ je prije nekoliko sezona nešto iskusnijim poznavateljima košarke postalo jasno da McGrady, koliko god atraktivan bio, nikada neæe postati jedan od najveæih igraèa ove igre, pri èemu su glavni razlog za to njegovi konstantni problemi sa zdravljem. U neku ruku, iako vjerojatno pretjerujem, njegova karijera mogla bi nalikovati onoj Granta Hilla. Prvo igrate savršeno nekoliko sezona i usporeðuju vas s Jordanom, a onda zbog ozlijeda i propuštanja utakmica utonete u prosjeènost.

S druge strane, Yao je tip igraèa za kojeg æete i oèekivati da vam bude ozlijeðen odreðen dio vremena. Na svijetu sigurno ne postoji èovjek visok 226 centimetara koji može skakati i trèati u svakoj od 82 utakmice u sezoni i pritom ostati zdrav. Drugim rijeèima, ozlijede su donekle normalna stvar za igraèa njegove konstitucije, iako su ga proteklih sezona pogaðale i èešæe nego što bi to možda trebalo biti. Naravno, sve je to ništa u usporedbi s najavom od prošlog tjedna kako je izgledno da æe Kinez propustiti cijelu iduæu sezonu zbog operacije na lijevom stopalu. Ova èinjenica je zapravo kruna na sve nesretne dogaðaju koje su zadesile ovu momèad u poslijednje vrijeme.

I sada zapravo ostaje pitanje koliko se dobro momèad Rocketsa može nositi s ovim nedaæama iduæe sezone, a odgovor je – jako dobro. Naime ova ekipa na èelu s trenerom Rickom Adelmanom nebrojeno je puta pokazala da može igrati u gotovo svakom sastavu. Èarobnjak Adelman svake sezone, i to gotovo silom prilika, izmisli jednog ili dvojicu igraèa koji odjednom postanu nositelji igre. Sjetimo se samo Aarona Brooksa, Louisa Scole, ili prije njih Rafera Alstona. Ako pretpostavimo da T-Maca opet neæe biti pola sezone, a Minga cijelu sezonu, plasman u playoff možda izgleda kao bajka, ali podsjeæam vas da su momci iz Rocketsa najveæi fajteri u ligi i da æe se sigurno boriti do samog kraja. Prisiljena stalnim ozljedama najboljih igraèa, ova momèad je jednostavno dobila svojevrsni karakter, mentalitet radnièke i hrabre ekipe za koju jednostavno morate navijati.

[embed:http://www.youtube.com/watch?v=gXZ66k-HOJI]

Latest Posts

NE PROPUSTITE