Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Vjeèno mladi Steve Nash

Nakon jedne sezone stanke, momèad iz Phoenixa je ponovno napadaèki hit lige i gotovo siguran putnik u doigravanje iz Zapadne konferencije. Razlog što je u Phoenixu sve po starom je jedan i jedini – dobri stari playmaker Steve Nash.

Gotovo svi NBA analitièari se pitaju kako je moguæe da Nash na pragu 36. godine života još uvijek igra ovako dobro. Štoviše, brojke koje trenutno pruža, a radi se o više od 18 koševa i 11 asistencija po utakmici, na razini su njegovih najboljih godina, kada je osvajao i MVP naslove. Teško se prisjetiti bilo kojeg igraèa njegovih godina u NBA ligi trenutno, a da igra i približno dobro kao Nash. Posebno mu treba odati priznanje za izdržljivost jer Steve igra na poziciji playa, gdje su brzina i kondicija od iznimne važnosti. Na pamet mi pada samo Jason Kidd, godinu stariji igraè Mavericksa, takoðer organizator igre i živa legenda lige, ali èovjek se po statistici ne može uopæe mjeriti sa zvijezdom Sunsa.

Zapravo, ova nevjerojatna snaga kojom zraèi veteran Nash mogla bi se usporediti samo s legendarnim Johnom Stocktonom, koji je zahvaljujuæi žilavim irskim korijenima sve do èetrdesete uspješno organizirao napade Jazzera uz slavni pick’n’roll s Karlom Maloneom. A slièni su i po još neèemu – obojica nisu osvojila NBA prsten. No apsolutno nitko se, oprostite mi na subjektivnosti, ne može mjeriti s Nashom kada je lakoæa igre u pitanju. U  njegovom sluèaju zaista nije pretjerivanje kada kažemo da èini igru jednostavnom i stvara dojam da je organiziranje igre tako lagan posao da ga može raditi bilo tko od nas. A to je zapravo najviša razina koja se može postiæi. I to može potvrditi svatko tko bar jednom pogledao utakmicu Sunsa i Stevea u pravom izdanju.

Sjetiti æete se da su mnogi napadali vodstvo NBA lige kada je Steve Nash dobio svoju drugu nagradu za MVP-a regularne sezone zaredom. Tada su govorili kako je to nepravedno jer postoje drugi igraèi u ligi koji su to zaslužili više od njega, a isto tako govorili su da se Nash tim potezom apsolutno nezasluženo svrstava u krug onih najveæih igraèa svih vremena s višestrukim MVP poèastima kojem objektivno ne pripada. I upravo zato mi je iznimno zadovoljstvo što je junak ove prièe potrajao ovako dugo nakon lansiranja takvih komentara, i što je uostalom još uvijek tu i igra na najvišoj razini. Èinjenica da se sada veæ gotovo èitavo desetljeæe nalazi na vrhu ili pri vrhu liste najboljih organizatora igre na svijetu, zatvorila je usta svim kritièarima njegove igre, pa ga isti ljudi danas hvale i dive se njegovoj ustrajnosti. Zapravo , jedino što u ovom trenutku nedostaje Nashu je naslov prvaka.

Do kada æe ova èarolija trajati jako je teško reæi. Navijaèi Sunsa i svi ljubitelji košarke bi zasigurno htjeli da Nashove dobre igre potraju vjeèno, ali je izvjesnija tužna èinjenica da æemo u majstorijama ovog velikog igraèa uživati još  najviše nekoliko sezona. Ipak, treba znati da je Nash igraè koji je relativno kasno dosegnuo vrhunac svoje karijere, tek nakon tridesetog roðendana. Po toj logici, možda æe se i kraj karijere dogoditi kasnije nego što to nalažu nepisana košarkaška pravila. Za one koji ne znaju, Nash je pasionirani ljubitelj nogometa i voli ga èak i više od košarke, te se nerijetko odaziva pozivima da sudjeluje na nogometnim utakmicama diljem svijeta. To ga na neki naèin odmara od karijere profesionalnog košarkaša, pa se možda i u tome krije tajna njegove dugovjeènosti.

Na kraju mi dopustite da vam u svoje, a i u ime Stevea, zaželim sve najbolje u novoj godini.

Latest Posts

NE PROPUSTITE