Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Franuliæ: Zbogom Porteru, i hvala ti na nièemu!

Vjerojatno nema zagriženog NBA fana koji nije primjetio povratak run&guna u Phoenix, i to u velikom stilu. U zadnje tri utakmice Nash i društvo su zabili 420 koševa, a mi ljubitelji napadaèke košarke kolektivno zahvaljujemo nebesima što je Terry Porter otišao iz Arizone.

Nema ljepše stvari nego ujutro se probuditi, otiæi na nba.com (dobro, i nba-croatia.com), pogledati prošlonoæne rezultate i vidjeti brojku od 130 ili 140 koševa uz ime neke momèadi. Dobro, ima ipak jedna bolja stvar; gledati  utakmicu sa 130 koševa iste te momèadi na televiziji. Ali neæemo biti sitnièavi, je li tako gospodine Vela? Uglavnom, htjedoh reæi da publiku privlaèe utakmice na veliki broj poena, napadaèka košarka i atraktivni potezi, bilo u dvorane, bilo pred male ekrane. Možda je baš zato ekipa Phoenix Sunsa pobrala toliko simpatija otkad je prije nekoliko godina u nju doveden Steve Nash iz Dallasa i otkad je poèela igrati nešto što Amerikanci nisu gledali još od Nuggetsa s kraja osamdesetih. Jedina razlika je u tome što su Nuggetsi tada sa svojim blitzkrieg napadima i 125 poena po utakmici bili kanta za napucavanje svim ostalim ekipama u ligi, dok su Sunsi poslijednjih godina konstantno bili meðu najboljima na Zapadu.

A onda se dogodilo. Genijalni D’Antonio se valjda zasitio Arizone, sunca i zaèinjene hrane, i došao je Porter. Znam, reæi æete da je Porter pokušao od Sunsa napraviti obrambenu ili bar polu-obrambenu ekipu koja neæe baš apsolutno svake godine glatko ispasti od San Antonija u playoffu. Ali, to može poæi za rukom samo vrhunskom treneru, kakav Terry Porter, nažalost, nije. Muèio se èovjek od samog poèetka, ali jednostavno je nemoguæe pronaæi formulu po kojoj æete natjerati vanjsku liniju Sunsa da odigra 24 sekunde napada. Još teže ih je natjerati da npr. odigraju kvalitetnu zonsku obranu. Odnosno, možete ih prisiljavati, ali onda dobijete mediokritetsku ekipu sa skorom 28-23 koja u all-star pauzi uopce ne ulazi u play-off. I zato je Porterovo ovosezonsko dirigiranje Sunsima izgledalo kao prvostupanjski ratni zloèin. On zna da ekipa može igrati bolje, igraèi znaju da mogu bolje i GM Steve Kerr isto to zna. “Ali ne, ne dolazi obzir da se igra run&gun, makar je ovo ekipa koja to radi najbolje na svijetu i koja s takvom igrom može pobjeðivati. Run&gun se ne smije igrati ni u ludilu jer nikad nitko nije osvojio ništa bez obrane, nikad nitko nije pobijedio Spurse ili Lakerse samo s napadom. I zato cemo mi igrati umjerenim tempom pa makar se ne plasirali u playoff…” – kao da su cijelu sezonu na pameti imali u vodstvu kluba.

Sreæom, Steve Kerr se dozvao pameti prije nekih tjedan dana i smogao snage Porteru uruèiti zahvalnicu. Za prijelazno trenersko rješenje izabran je dugogodišnji pomoæni trener Sunsa Alvin Gentry, a nešto mi govori da Gentry neæe biti samo prijelazno rješenje. Gentry je èovjek koji je u klubu godinama, poznaje momèad savršeno, a mogao je uèiti na d’Antonijevim i Porterovim greškama. On zna kakva igra ovoj momèadi najviše leži, i što je najvažnije, zna da je ovo momèad s daleko najveæim napadaèkim potencijalom na svijetu. Vjerujte da unatoè Amareovoj ozlijedi ova ekipa može samo rasti iz utakmice u utakmicu. Ne zaboravite da za ovu momèad nastupa Shaquille O’Neal, èovjek koji je obilježio košarku u poslijednjih 15 godina i èovjek koji je u 37. Godini gladan pobjeda i fizièki spreman. Da se razumijemo, moja malenkost je svjesna da æe put u doigravanje i kroz doigravanje biti jako težak ako vam igranje obrane i nije baš na prvom mjestu liste prioriteta. Tu sad opet dolazimo na onu famoznu spiku o obrani krvavih koljena koja je donosila i donosi naslove. Ali šaèica nas košarkaških romantika (znam, patetièno do boli…) ima se pravo nadati da netko poput ovakih novih-starih Sunsa može otiæi do kraja.

I na kraju, šteta bi bila da bilo koja od devet odliènih ekipa sa Zapada izgubi poziciju za doigravanje, ali u ime košarke, želio bih da to ne bude Phoenix. I uvjeren sam da neæe, uvjeren sam da ova Nashova ekipa još nije rekla poslijednju rijeè, da onaj Dieselov performans na all-staru nije bilo zadnje što æe otplesati za navijaèe Phoenixa i navijaèe košarke.

Latest Posts

NE PROPUSTITE