Thursday, November 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Frederic Weis – žrtva najboljeg Carterovog zakucavanja

Kad nas, ljubitelje košarke, zanima neki igraè, obièno prvo o njemu nešto proèitamo za što je nerijetko prvi izvor sveprisutna Wikipedia ili upišemo njegovo ime u jednako popularni YouTube i nadamo se da  æe nam tražilica izbaciti neki highlights video s najboljim potezima i koševima dotiènog igraèa. Tako to obièno biva, no ne i u sluèaju Frederica Weisa, sad umirovljenog košarkaša, a bivšeg francuskog reprezentativca visokog 218 cm koji je izabran kao ukupno 15. izbor na draftu 1999. godine od strane Knicksa, no nikad nije zaigrao u NBA.

Nisu vam jasne uvodne dvije reèenice? Upišite Frederic Weis u YouTube i vidjet æete da æe prvi rezultat pretrage biti video pod nazivom “Vince Carter Dunk over Weis (best copy)”, pogledan 3,9 milijuna puta. Slijedi “Vince Carter – The Dunk of Death”  ili ako hoæete na Weisovom materinjem francuskom – “Le dunk de la mort”.

Pogledate li koji put to zakucavanje, vidjet æete da se jadni Frederic jednostavno prepao Cartera koji je bio u naletu nakon što je ukrao loptu i umjesto da se èvrsto postavi u obrani i ispruži ruke, malo se sagnuo što je omoguæilo Carteru da ga “zajaši”. Naravno, prvi koji mu je èestitao bio je tko drugi nego Garnett, a zakucavanje je ušlo a legendu kao možda i najbolji primjer “posteriziranja”, a Carter ne bi ni ovih dana iznenadio kada bi nešto slièno pokušao obzirom na njegovu skakaèku formu, koja je gotovo nevjerojatna za nekoga s 35 godina na leðima kao i  njegov manjak obzira prema drugima.

Weis i nije napravio neku karijeru provevši veæinu igraèkih dana u Bilbau, no njegov odabir sprijeèio je da Ron Artest, koji je odrastao u Queensu, zaigra za Knickse, veæ su ga uzeli Bullsi, sljedeæim, 16. izborom. Zamislite samo doigravanje 2000., posljednja Ewingova sezona u Knicksima, u kombinaciji s Artestom, i Spikeom Leejom, dok još nije nosio Linov dres s Harvarda, veæ je furao netrpeljivost prema Reggieju Milleru, možda bi Knicksi i prošli Pacerse, plasirali se u finale protiv Shaqa i Kobea… Ovako, to finale gradova simbola amerièkog Zapada i Istoka ostaje nedosanjano, a Frederic Weis samo još jedan u nizu draft busteva, sad s kime ga se po tome može usporediti, to je veæ tema za neki drugi èlanak.

Latest Posts

NE PROPUSTITE